فهرست مطالب
سفر به شهرهای دور با خودروی شخصی، برای بسیاری از افراد ممکن نیست و خیلیها ترجیح میدهند با وسایل دیگری مانند قطار یا هواپیما سفر کنند. اگرچه در این روش دیگر خبری از اتومبیل شخصی برای گشتوگذار در شهر نیست، ولی حمل خودرو با قطار نیز امکانپذیر است و همه میتوانند از طریق خطوط ریلی، خودرو شخصیشان را هم به شهر مقصد ارسال کنند.
در ادامه، تمام نکات مورد نیاز برای انتقال ماشین با قطار را بیان خواهیم کرد. توجه داشته باشید که شیوه حمل موتور با قطار، هیچ تفاوتی با اتومبیل ندارد و فقط هزینههای آن متفاوت است.
شیوه حمل ماشین با قطار چگونه است؟
پیش از هر چیز باید بدانید که برای انتقال ماشین به مقصد دلخواهتان، لازم است بلیط تهیه کنید. برای این کار باید به یکی از مراکز مجاز فروش بلیط به صورت حضوری مراجعه کرده یا با استفاده از سامانههای آنلاین، آن را تهیه کنید.
هرچند، قبل از تهیه بلیط شاید بهتر باشد که با شرایط، نوع قطارها، هزینههای انتقال ماشین و شیوه انجام این کار آشنا شوید.
شرایط حمل اتومبیل با قطار
برای انتقال خودرو، حداقل ۳ ساعت پیش از حرکت قطار باید اقدام کرد و لازم است یک ساعت قبل از حرکت، ماشین به انبار تحویل داده شود. سیستم ریلی کشور، امکان انتقال هر نوع خودرویی را ندارد و ارتفاع ماشین شما نباید بیشتر از ۱۵۸ و عرض آن بیشتر از ۱۸۵ سانتیمتر باشد.
هنگام تحویل خودرو، تمام مدارک شناسایی از جمله سند مالکیت، کارت ماشین و بیمهنامه باید همراهتان باشد. بهتر است بلیط را به نام خودتان تهیه کنید تا کارها با سرعت بالاتری انجام شود. همچنین توجه داشته باشید که موقع تحویل، هیچ وسیله اضافی داخل ماشین نباشد چرا که شرکت ریلی هیچ مسئولیتی را در قبال اشیای داخل خودرو قبول نمیکند و بهتر است فقط جک و زاپاس داخل ماشین باشد.
بنا بر قوانین حمل ماشین با قطار، مسافران حداکثر ۲۴ ساعت بعد از رسیدن خودرو به شهر مقصد باید آن را تحویل بگیرند؛ در غیر این صورت باید هزینه نگهداری و انبارداری به صورت جداگانه پرداخت شود. این مبلغ البته چندان بالا نیست.
علاوه بر موارد بالا، خودرو فقط تحویل شخصی میشود که هنگام خرید بلیط، توسط شما اعلام شده باشد. برای تحویل گرفتن خودرو هم باید مدارک شناسایی معتبر همراه داشت. در صورتی که خودروی شما دیرتر از زمان اعلامی به شهر مقصد برسد، تا ۵۰ درصد از مبلغ بلیط را میتوان به عنوان خسارت دریافت کرد.
نوع قطارها برای حمل ماشین
تفاوت اصلی میان قطارهایی که خودرو را حمل میکنند، در نوع واگن آنها بوده و در امنیت یا سرعت انتقال، فرق خاصی وجود ندارد. به علاوه، فارغ از مبلغی که پرداخت میکنید، خودرو شما بیمه میشود تا در صورت بروز هرگونه مشکل بتوانید قادر به دریافت خسارت باشید.
واگنهای بدون سقف
ارزانترین روش حمل خودرو، تهیه بلیط برای قطارهایی است که واگن آنها فاقد سقف بوده؛ این یعنی ممکن است در طول مسیر و با تغییر شرایط جوی، خودرو بعد از رسیدن به مقصد کمی کثیف شود.
واگنهای مسقف
قطارهای باربری با واگنهای مسقف و بسته، امنیتی بهمراتب بالاتر دارند و بلیط آنها نیز به همان اندازه، گرانتر است. به علاوه، شما میتوانید در مورد تمیز ماندن خودرو تا رسیدن به شهر مقصد، مطمئن باشید. این قطارها در شرایط خاص جوی یا بروز حوادث غیر مترقبه، ایمنی کاملتری دارند و میتوانند گزینه بهتری برای انتقال خودروهای گرانقیمت باشند.
واگن اختصاصی
اگر مشکلی با پرداخت پول بیشتر ندارید، میتوانید یک واگن را به صورت اختصاصی کرایه کرده و از باقیمانده فضا برای جابجایی وسایل دیگر خود نیز استفاده کنید. از آنجایی که در این روش، پول کل کانتینر از شما گرفته میشود و هزینه آن بالا خواهد بود. با این حال، امنیت انتقال خودرو در این شیوه در بالاترین سطح است.
هزینه حمل خودرو با قطار
در کنار هزینه بلیط، خودرو شما تا شهر مقصد نیز بیمه میشود؛ مبلغ بیمه معمولا عدد مشخصی ندارد و کارشناسان، آن را بر اساس ارزش خودروی شما تعیین میکنند. به علاوه، هرچقدر مسافت طولانیتر باشد، هزینه انتقال نیز افزایش پیدا خواهد کرد. به صورت کلی، هزینه حمل خودرو با قطار از حدود ۴۰۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان بین شهرهای مختلف متغیر است.
قیمت مقاصد مختلف
از آنجایی که در این بخش نمیتوان هزینه انتقال ماشین در تمام مسیرهای ریلی کشور را بیان کرد، ما به بیان هزینه انتقال از تهران تا چند شهر مهم به صورت حدودی بسنده میکنیم:
- تهران تا یزد: ۳۸۳ هزار تومان
- تهران تا تبریز: ۴۴۵ هزار تومان
- تهران تا مشهد: ۵۷۸ هزار تومان
- تهران تا شیراز: ۶۱۵ هزار تومان
- تهران تا کرمان: ۶۳۶ هزار تومان
نکات مهم حمل ماشین با قطار
حالا که با تمام نکات مربوط به حمل ماشین با قطار آشنا شدید، بهتر است موارد زیر را هم در نظر داشته باشید:
- به منظور رعایت نکات ایمنی، سرباتری خودرو در ایستگاه مبدا جدا شده و در مقصد مجددا وصل میشود.
- برای انتقال خودروهای فاقد پلاک، از شش رقم سمت راست شماره شاسی ماشین استفاده میشود.
- شرکت ریلی، خودروهای خاموش، تصادفی یا معیوب را منتقل نمیکند. به علاوه، در صورتی امکان انتقال خودروهای با پلاک گذر موقت وجود دارد که مدت زمان مجوز آنها به پایان نرسیده باشد.
- در صورتی که خودرو متعلق به نهادی دولتی باشد، باید مجوز رسمی و معتبر حمل خودرو را همراه داشته باشید.
- برای انتقال خودروهای گمرکی باید اصل برگ سبز گمرکی را ارائه کنید.
- نیازی به تخلیه باک بنزین نبوده و بهتر است مقدار آن کمتر از یک چهارم کل باک باشد.
سخن پایانی
حمل خودرو با قطار، دشواریهای زیادی ندارد و اگر تمام مدارک را از قبل آماده کرده باشید، کارها بهسرعت انجام میشوند. به علاوه، رعایت نکاتی که بالاتر بیان شد از بروز هرگونه مشکل در فرآیند خرید بلیط و تحویل خودرو جلوگیری میکند. اگر نیاز به خرید بلیط قطار دارید، یکی از سادهترین و آسانترین راهها، استفاده از سرویس بلیت سفر اسنپ است؛ در این صورت دیگر نگرانی در مورد نوع قطار و پر شدن آن در زمان انتخابی شما نخواهد بود.