عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۱ چقدر است؟

عوارض خروج از کشور

اگر تابه‌حال به خارج از کشور سفر کرده باشید با هزینه‌ای به نام عوارض خروج از کشور آشنا هستید. این هزینه در فرودگاه یا در دیگر درگاه‌های خروج از کشور از شما دریافت می‌شود و در چند سال اخیر، افزایش قابل‌توجهی داشته است. اما این هزینه برای چه دریافت می‌شود؟ مقدار آن چقدر است؟ آیا همه در پرداخت آن برابر هستند؟ چطور می‌شود آن را پرداخت کرد؟

در این مقاله تلاش می‌کنیم به سؤالاتی ازاین‌دست پاسخ دهیم و همه دغدغه‌های شما در این خصوص را رفع کنیم. درصورتی‌که قصد خروج از کشور در آینده نزدیک را دارید، مطالعه این مقاله می‌تواند شما را با جزئیات یکی از اصلی‌ترین اقداماتی که باید در فرودگاه یا به‌طورکلی پیش از خروج از کشور انجام دهید آشنا کرده و این فرآیند را برای شما قابل پیش‌بینی و کم‌استرس‌تر کند. با ما تا پایان همراه باشید.

« خرید ارزان ترین بلیط هواپیمای خارجی »

عوارض خروج از کشور چیست؟

سؤال اساسی این است که عوارض خروج از ایران چیست؟ و چرا باید آن را پرداخت کنیم. دولت این هزینه را تعیین کرده است که از محل آن بتواند به بهبود خدمات خود در زمینه گردشگری و زیرساخت‌های این بخش از کشور کمک کند. این هزینه عمدتا در موارد زیر مصرف می‌شود:

  • سازمان گردشگری
  • بهسازی فرودگاه‌ها و درگاه‌های خروج از کشور
  • بهسازی ناوگان‌های مسافربری هوایی، زمینی و غیره
  • بازسازی و بهسازی روستا‌های مرزی

جالب است بدانید که قانون دریافت این هزینه از سال ۱۳۶۴ اجرایی شد. در آن زمان از مسافران برای پرواز‌های اول، پنج هزار و برای سفر‌های بعدی ۱۰ هزار تومان هزینه دریافت می‌شد. دولت و مجلس وقت، ضرورت دریافت این هزینه را جبران خسارات ناشی از جنگ عنوان می‌کردند. بااین‌حال، این هزینه پس از جنگ نیز پابرجا ماند اما افزایش چندانی نداشت تا زمانی که در سال ۱۳۹۷ از ۷۵ هزار تومان به ۳۰۰ هزار تومان افزایش یافت. ایران در حال حاضر جزء معدود کشور‌هایی است که این هزینه را دریافت می‌کند.

لازم به ذکر است که محل واریز این عوارض از سال ۱۳۹۸ از شهرداری به دولت تغییر پیدا کرد. همچنین تمامی افراد در تمامی رده‌های سنی را شامل می‌شود.

چه کسانی باید عوارض خروج پرداخت کنند؟

عوارض خروج از کشور چیست؟ مطابق قانون تمامی شهروندان ایرانی بدون توجه به سن یا جنسیت و دیگر موارد متمایزکننده باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند. این قانون حتی شامل نوزادان نیز می‌شود؛ بنابراین این هزینه را نیز باید در کنار دیگر هزینه‌های خود مانند رزرو پرواز خارجی در نظر داشته باشید. در این مورد، استثنا‌هایی نیز تعریف شده است که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

استثنا‌های پرداخت عوارض خروج از ایران؟

استثنا‌های پرداخت عوارض پرداخت هزینه عوارض خارج شدن از کشور برای افراد زیر لازم نیست:

  • خدمه پرواز، کشتی، قطار و دیگر افرادی که مجبور هستند به‌خاطر شغل خود در وسایل حمل‌ونقل عمومی و تجاری از کشور خارج شوند.
  • افرادی که گذرنامه‌های سیاسی یا خدمت دارند.
  • بیماران دارای مجوز از شورای پزشکی برای درمان در خارج از کشور. همراه بیمار نیز از تخفیف ۴۰ تا ۶۰ درصدی برخوردار است.
  • جانبازان جنگ تحمیلی
  • دانشجویان در حال تحصیل در خارج از کشور (با مجوز) که از آخرین بازگشتشان به کشور، بیش از سه ماه گذشته باشد
  • مسافران عراق در ایام اربعین حسینی
  • افراد مقیم در کشور‌های دیگر
  • افرادی که از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار در کشوری دیگر را دریافت کرده‌اند.

اتباع ساکن ایران و عوارض خروج

به طور خلاصه باید گفت که بله. اتباع خارجی مقیم ایران که بیشتر آن‌ها البته اهل کشور افغانستان هستند درصورتی‌که گذرنامه ایرانی داشته باشند باید نسبت به پرداخت هزینه عوارض خروج مانند دیگر شهروندان ایرانی اقدام کنند.

آخرین مصوبات مجلس شورای اسلامی در مورد عوارض خروج از ایران

طبق آخرین مصوبات مجلس شورای اسلامی، تمامی اعضای تیم‌های ورزشی ملی ایران تنها یک‌بار ملزم به پرداخت عوارض خروج از کشور هستند و در دفعات بعدی، معاف خواهند بود.

دیگر مصوبه اخیر مجلس این است که اگر در روستا‌های مرزی زندگی می‌کنید یا برای بار دوم در سال به زیارت عتبات عالیات می‌روید، نیازی به پرداخت این هزینه نخواهید داشت.

هزینه عوارض خروج از کشور ۱۴۰۱

هزینه عوارض خروج از ایران عوارض خروج از کشور هر از چندی و معمولا به‌صورت سالانه افزایش می‌یابد. جزئیات این هزینه در سال ۱۴۰۱ مطابق آخرین تغییرات به شرح زیر است:

  • اولین سفر عادی به‌ازای هر نفر: ۴۰۰ هزار تومان
  • دومین سفر عادی به‌ازای هر نفر: ۶۰۰ هزار تومان
  • سومین سفر عادی به‌ازای هر نفر: ۸۰۰ هزار تومان
  • اولین سفر حج تمتع و عمره به‌ازای هر نفر: ۱۳۲ هزار تومان
  • دومین سفر حج تمتع و عمره به‌ازای هر نفر: ۱۹۸ هزار تومان
  • سومین سفر حج تمتع و عمره به‌ازای هر نفر: ۲۶۴ هزار تومان
  • اولین سفر عتبات عالیات به‌ازای هر نفر: ۳۷٫۵۰۰ تومان
  • اولین سفر ورزشکاران تیم‌های ملی که برای انجام مسابقات یا اردوهای ورزشی سفر می‌کنند به‌ازای هر نفر: ۲۶۴ هزار تومان

باوجود آخرین پیش‌بینی که دولت از محل عوارض خروج از ایران برای خود در سال ۱۴۰۱ در بودجه تعیین‌شده‌اش داشته، این مبلغ در سال جاری نسبت به سال ۱۴۰۰ تغییری نکرده است. به نظر می‌رسد دولت بر روی ازسرگیری مسافرت‌های خارج از کشور مردم با کم‌رنگ‌شدن سایه کرونا بر صنعت گردشگری در دنیا حساب بازکرده است. درآمد دولت در سال ۱۴۰۰ از این طریق، ۱۱۰ میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۱ انتظار خود را به ۱۵۰۰ میلیارد تومان افزایش داده است.

روش‌های پرداخت عوارض خروج

پرداخت عوارض خروج از کشور روش‌های مختلفی برای پرداخت این هزینه وجود دارد که آسان‌ترین آن‌ها استفاده از اپلیکیشن‌ها و سامانه‌هایی است که برای این کار تعریف شده‌اند.

  • اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور ایوا متعلق به سامانه سداد قابل دانلود از گوگل‌پلی‌استور، اپ‌استور، کافه‌بازار و وب‌سایت سامانه سداد
  • وب‌سایت سامانه سداد
  • وب‌سایت بانک ملی ایران
  • پیام‌رسان بله متعلق به بانک ملی ایران

با پرداخت این هزینه، پیش از مراجعه به فرودگاه می‌توانید در وقت خود تا حد خوبی صرفه‌جویی کنید؛ چراکه در فرودگاه تنها با نشان دادن رسید پرداخت خود به پلیس کنترل گذرنامه، می‌توانید تأییدیه خروج از کشور خود را دریافت کنید. لازم به ذکر است که تا ۳۰ دقیقه پیش از پرواز می‌توانید این هزینه را پرداخت کنید.

لازم به ذکر است که اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور ایوا و سامانه سداد با همکاری بانک ملی ایران و سازمان امور مالیاتی کشور طراحی شده‌اند. همچنین با مراجعه به شعب بانک ملی ایران یا دستگاه‌های خودپرداز این بانک نیز می‌توانید این هزینه خود را به‌راحتی پرداخت کنید. در فرودگاه‌ها دستگاه‌های خودپرداز غیرنقدی مخصوص این خدمات تعبیه شده‌اند. این عوارض از ۱۴ آذر ۱۳۹۷ به‌صورت نقدی دریافت نمی‌شود.

شماره‌حساب واریز عوارض خروج از ایران به نام اداره کل امور مالیاتی کشور در بانک ملی نیز ۲۱۱۰۱۰۰۲۵۰۰۰۹ است.

آیا هزینه عوارض خروج قابل استرداد است؟

عوارض خروج از ایران درصورتی‌که در پرداخت هزینه عوارض خروج اشتباه کنید می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت evat.ir نسبت به استرداد آن اقدام کنید. همچنین، درصورتی‌که عوارض را پرداخت کردید؛ اما به هر دلیل مانند کنسل کردن بلیط هواپیما نتوانستید پرواز خود را کامل کنید نیز می‌توانید تا پایان سال جاری از آن استفاده کنید. دقت کرده که اعتبار هزینه پرداخت‌شده، یک سال نیست؛ بلکه تنها تا پایان همان سال است.

سخن آخر

عوارض خروج از ایران یکی از آخرین هزینه‌هایی است که پیش از خروج ایران باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنید. این هزینه به‌حساب دولت واریز شده و تا ۳۰ دقیقه پیش از پرواز فرصت دارید که آن از طریق اپلیکیشن پرداخت عوارض خروج از کشور ایوا، سامانه‌های در نظر گرفته شده دیگر، شعب بانک ملی و خودپرداز‌های آن پرداخت کنید. این هزینه، تمامی افراد دارای پاسپورت ایرانی که مقیم کشور هستند را به‌جز مواردی که در قانون به‌عنوان استثنا ذکر شده‌اند، شامل می‌شود.

مسافرین پرواز‌های عادی بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان بسته به اینکه بار چندم است که از کشور خارج می‌شوند باید هزینه پرداخت کنند. این هزینه برای سفر‌های زیارتی به مقدار قابل‌توجهی کاهش می‌یابد. از مهم‌ترین افرادی که از پرداخت عوارض خروج از کشور معاف هستند نیز می‌توان به دانشجویان دارای مجوز تحصیل در خارج از کشور و خدمه وسایل حمل‌ونقل مسافری و تجاری اشاره کرد. بلیط هواپیما پرواز خارجی خود را با کمک سرویس بلیت سفر اسنپ دریافت کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *