صفر تا صد سفر خارجی با خودرو شخصی؛ هرآنچه باید درباره قوانین و هزینه‌ها بدانید

سفر با خودور

سفر با خودرو شخصی از آن تجربه‌های جذابی است که امکان گشت‌وگذار و ماجراجویی‌های زیادی به شما می‌دهد. در حوالی ایران هم کشورهای دیدنی مختلفی هستند که می‌توانید برنامه سفری به‌یادماندنی با خودروی شخصی‌تان را به‌ آنها تدارک ببینید. اگر چنین تصمیمی دارید یا درباره این موضوع کنجکاو هستید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. در ادامه از قوانین و روند این سبک از سفرکردن برایتان بیشتر می‌گوییم.

نقشه سفر خارجی با خودرو شخصی

اگر قصد دارید که وسیله نقلیه شخصی‌تان را با خود به سفر ببرید، باید بدانید که روند کلی کار چیست و چه مسیری پیش رویتان است:

  • تهیه مدارک لازم؛
  • برآورد هزینه‌ها؛
  • آشنایی با جاده موردنظر؛
  • همراه‌داشتن وسایل لازم.

۱. تهیه مدارک لازم

برای اینکه بتوانید از مرز کشور عبور کنید و وارد کشوری دیگر شوید، باید مدارکی در دست‌تان باشد. چه مدارکی؟

  • مدارک هویتی؛
  • رسید عوارض خروج از کشور؛
  • پلاک و گواهینامه بین‌المللی؛
  • بیمه بین‌المللی خودرو؛
  • دفترچه بین‌المللی خودرو؛
  • کاپوتاژ؛
  • کارت ماشین ترجمه‌شده؛
  • کارنه دو پاساژ.

مدارک هویتی

از جمله مدارک هویتی و شناسایی که باید در زمان خروج از کشور با خودروی شخصی به‌همراه داشته باشید، موارد زیر را به‌ خاطر بسپارید:

  • اصل شناسنامه و کارت ملی؛
  • عکس پاسپورتی؛
  • کارت پایان خدمت برای مردان؛
  • اجازه خروج از کشور از همسر یا گواهی فوت همسر برای زنان.

دفترچه مالکیت خودرو هم به عنوان یکی از اسناد هویتی باید در دست‌تان باشد.

رسید عوارض خروج از کشور

یکی از شرایط خروج از کشور با ماشین شخصی پرداختن عوارض خروج است. زمانی که به مسافرت‌های خارجی می‌روید، ملزم به پرداخت این عوارض هستید. روش‌های مختلفی هم برای پرداخت آن وجود دارد:

  • استفاده از اپلیکیشن‌های مخصوص مانند ایوا؛
  • مراجعه به وب‌سایت بانک‌هایی مانند ملی.

پلاک و گواهینامه بین‌المللی

برای رانندگی‌کردن در خارج از مرزهای ایران به گواهینامه نیاز دارید اما از نوع بین‌المللی. برای دریافت گواهینامه بین‌المللی (IDP) باید به کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی مراجعه کنید. لازم است پیش از دریافت این مدرک بدانید که کشور مقصدتان این گواهینامه را می‌پذیرد یا خیر. در واقع، لازم است که از قوانین دریافت گواهینامه در هر کشور باخبر باشید.

برای دریافت گواهینامه بین‌المللی اصل گذرنامه، یک قطعه عکس ۳ در ۴ و اصل گواهینامه خود را در اختیار داشته باشید. فرم‌هایی به زبان فارسی و انگلیسی هم به شما ارائه می‌شود که باید آنها را تکمیل کنید.

گواهینامه‌ای که از سوی کانون به شما داده می‌شود، ویژگی‌های زیر را دارد:

  • در ۱۹۶ کشور معتبر است.
  • اعتباری یک تا سه‌ساله دارد.

دریافت پلاک ترانزیت خودرو هم ضروری است. یادتان باشد که اگر یک‌ بار این پلاک را دریافت کنید، دیگر برای سفرهای بعدی نیازی به تمدیدش ندارید. اعتبار پلاک بین‌المللی دائمی است. این پلاک هم از سوی کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی اعطا می‌شود. برای نصب آن به خودرو، از پرچ استفاده نکنید چون بعدها جداسازی‌اش برای تردد در ایران دشوار می‌شود.

بیمه بین‌المللی خودرو

بیمه بین‌المللی خودرو یا بیمه سبز معادل بیمه شخص ثالث در ایران است. برای سفر خارجی با خودرو شخصی باید حتما به‌فکر تهیه آن هم باشید. برای دریافت این بیمه بین‌المللی به دفاتر بیمه مختلف مراجعه کنید و با پرداخت هزینه، خودروی خود را بیمه کنید.

دفترچه بین‌المللی خودرو

منظور از این دفترچه هم مدرکی است که در صفحاتش تمام ویژگی‌های خودرو به زبان‌های بین‌المللی از جمله انگلیسی ترجمه شده است. برای گرفتن این دفترچه هم به کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی مراجعه کنید.

کاپوتاژ

برای سفر برون مرزی باید به‌فکر کاپوتاژ (cabotage) هم باشید. منظور از این مدرک چیست؟ کاپوتاژ مجوزی است که برای خروج از مرز با خودرو نیاز دارید. با همراه‌داشتن مدارک زیر به اداره گمرک بروید تا مجوز یک‌ساله خروج موقت از کشور را دریافت کنید:

  • گواهینامه و پلاک بین‌المللی؛
  • گذرنامه و یک قطعه عکس ۳ در ۴؛
  • گواهینامه اصلی؛
  • کارت و بیمه خودرو؛
  • برگ سبز و دفترچه مالکیت خودرو؛
  • وسیله نقلیه.

مراکز کاپوتاژ خودرو همان مراکز گمرکی هستند و باید به یکی از آنها مراجعه کنید. اگر خودروی شما قدیمی است، نیاز به دریافت مجوز سازمان میراث فرهنگی هم خواهید داشت. این موضوع برای خودروهای بسیار قدیمی صادق است.

کارت ماشین ترجمه‌شده

برای عبور از مرز باید کارت ماشین خود را هم ترجمه کرده باشید. برای این کار، لازم است که به دفاتر ترجمه رسمی مراجعه و نسخه ترجمه‌شده کارت خودرو را تهیه کنید.

کارنه دو پاساژ

اگر با زبان فرانسوی آشنا باشید، حتما می‌دانید که کارنه دو پاساژ یعنی دفترچه یا نقشه/مجوز عبور و راه. این دفترچه مجوز عبور گمرکی است که برای تسهیل در تردد از مرزهای زمینی برخی از کشورها باید در اختیارتان باشد. این مدرک هم از سوی کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی صادر می‌شود.

۲. برآورد هزینه‌ها

اگر به‌جای خرید بلیط هواپیما یا قطار، با خودرو به دل جاده‌ها می‌زنید، لازم است که برآوردی از قیمت‌ها هم داشته باشید. از جمله هزینه‌هایی که برای سفر با خودرو شخصی باید بپردازید به موارد زیر دقت کنید:

ردیف نوع خدمات قیمت به تومان
۱ ترجمه گواهینامه موتور یا خودرو ۴۳۰هزار
۲ ترجمه گواهینامه خودرو و موتور ۴۶۰هزار
۳ ترجمه گواهینامه سه‌ساله خودرو یا موتور ۱ میلیون و ۲۱۳ هزار
۴ ترجمه گواهی نامه سه‌ساله خودرو و موتور ۱ میلیون و ۳۲۰هزار
۵ دفترچه مالکیت ۴۰۰هزار
۶ پلاک ترانزیت (خودرو) ۱ میلیون و ۳۰۰هزار
۷ پلاک ترانزیت (موتور) ۵۶۰هزار
۸ کارنه دو پاساژ ۵ برگی ۱ میلیون و ۷۰هزار
۹ کارنه دو پاساژ ۱۰ برگی ۱میلیون و ۱۱۶هزار
۱۰ کارنه دو پاساژ ۱۵ برگی ۱میلیون و ۲۳۰هزار
۱۱ کارنه دو پاساژ ۲۵ برگی ۱میلیون و ۳۵۰هزار
۱۲ کارت عضویت ۱۹۰هزار
۱۳ مخدوشی غیرچاپگر ۴۴هزار
۱۴ علامت CD و IR ۱۶هزار
۱۵ تغییر نام کارنه دو پاساژ ۱۱۳هزار
۱۶ تمدید کارنه دو پاساژ ۲۵۰هزار
۱۷ گواهی حضور ۵۶هزار
۱۸ صدور قبض المثنی ۵۶هزار
۱۹ تغییر تریلر (انتقال پلاک) ۲۶۰هزار
۲۰ برچسب رهگیری ۱۸۰هزار
۲۱ ضرب مجدد پلاک ترانزیت ۶۳۰هزار
۲۲ ودیعه شرکت‌های حمل‌ونقل بدون کارنه ۲میلیون
۲۳ ودیعه شرکت‌های حمل‌ونقل با کارنه ۳میلیون
۲۴ ودیعه شرکت‌های مسافری با کارنه ۳ میلیون
۲۵ ودیعه شرکت‌های خصوصی ۳میلیون
۲۶ تمدید کارنه‌های صادرشده توسط کلوپ‌ها ۱۲۰هزار
۲۷ تأیید سوابق مدارک بین‌المللی (اعم از گواهینامه، دفترچه مالکیت، مدارک ترانزیت و …) ۵۰هزار
۲۸ پیگیری مشکلات موردی اعضا در پهنه جغرافیایی ۵۰هزار
۲۹ پیگیری و هماهنگی جهت بازگشت اعضای کلوپ به کشور مبدأ​​ ۵۰هزار

۳. آشنایی با جاده موردنظر

پیش از آنکه سفر با خودرو شخصی را آغاز کنید، حواستان به شناسایی مسیر باشد. لازم است از روی نقشه‌های مختلفی که به‌راحتی در فضای اینترنت و اپلیکیشن‌ها در دسترس‌اند از پیچ‌وخم مسیر باخبر شوید. بدون آمادگی ذهنی درباره مسیری که شما را به مقصد می‌رساند به جاده وارد نشوید.

اگر بی‌گدار به آب بزنید، امکان دارد که در طول مسیر بارها گم شوید و تجربه ناخوشایندی از سفر برایتان رقم بخورد. با شناسایی اقامتگاه‌ها و رستوران‌های موجود در مسیر، برای رفع خستگی و تفریح در طول راه هم برنامه‌ریزی داشته باشید.

۴. همراه‌داشتن وسایل لازم

حتما به آب‌وهوای جاده و مسیر دقت کنید. همراه‌داشتن لباس‌ها و تجهیزاتی مناسب با شرایط جوی جاده اهمیت زیادی دارد. از آنجا که با خودرو دل به جاده زده‌اید، لازم است که کیف ابزار و وسایل اولیه برای تعمیر خودرو را هم به‌همراه داشته باشید.

لوازم پنچرگیری و ابزارهای کمک‌های اولیه را هم با خود ببرید. در هر حال، سفر بین شهری است و امکان دارد که حوادث و اتفاقات متنوعی رخ بدهند. باید از پیش، آمادگی‌ لازم برای مواجهه با موقعیت‌های مختلف را داشته باشید.

نوبت شماست

با خرید بلیط هواپیما خارجی می‌توانید بی‌دغدغه راهی مقاصد مختلف شوید. دردسر چنین سفری اندک است اما یادتان باشد که سفرکردن و رقم‌زدن تجربه‌های تازه و جدید هم بی‌لطف نیست و لذت دیگری دارد. اگر مایل هستید که با خودروی شخصی راهی جاده‌ها شوید، حتما از پیش مدارک لازم را تهیه کنید و از وضعیت جاده و قوانین کشور مقصد باخبر شوید. در غیراین صورت، امکان غافلگیری وجود دارد و این موضوع سفرتان را مخدوش می‌کند. تجربه چنین سفری داشته‌اید؟ مایل هستید که چنین سفری را در برنامه‌هایتان بگنجانید؟ مقصدتان کجا خواهد بود؟

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *