مدارک لازم برای سفر با قطار چیست؟

مدارک سفر با قطار

سفر با قطار، یکی از هیجان‌انگیزترین و خاص‌ترین خاطراتی است که می‌توانید برای خود ثبت کنید. گرچه سرعت این وسیله‌ی نقلیه کم است؛ اما در عوض، بیشتر از هر وسیله‌ی دیگری می‌توانید مسیر سفر را با آن حس کنید. بااین‌حال، اگر به الزامات و قوانین سفر با قطار توجه نکنید، این تجربه می‌تواند به‌راحتی تلخ شود.

در این مقاله، راهنمای سفر با قطار را به شما ارائه می‌کنیم. این راهنما شامل نحوه‌ی ارائه بلیط در ایستگاه مبدا و نکات آن، مدارک لازم هنگام سفر با قطار، راهنمای استرداد و نکاتی است که باید قبل و بعد از سوارشدن به قطار رعایت کنید. با ما همراه باشید و تجربه‌ای آرام و لذت‌بخش از سفر با قطار برای خود رقم بزنید.

«خرید اینترنتی بلیط قطار از اسنپ»

چاپ بلیت یا دانلود تصویر آن در تلفن همراه

چاپ یا دانلود بلیط قطار

برای سفر با قطار، اصلی‌ترین مدرکی که باید به همراه داشته باشید، بلیط‌تان است. امروزه برای بسیاری از سفر‌های داخلی، برخلاف گذشته، لازم نیست که حتما بلیط را چاپ کنید. می‌توانید تصویر آن را در گوشی موبایل خود دانلود کرده و آن را به مسئول پذیرش ترمینال و ماموران داخل قطار نشان دهید. توصیه می‌شود که بلیط را حتما در گوشی خود دانلود کرده و به فایل آن در اپلیکیشن‌ها یا ایمیل خود اکتفا نکنید؛ چراکه ممکن است در ایستگاه راه‌آهن یا داخل قطار، کیفیت اینترنت به‌قدری نباشد که بتوانید این برنامه‌ها را باز کنید.

به‌طورکلی و به‌ویژه برای سفر‌های خارجی، توصیه می‌کنیم که بلیط خود را چاپ کنید. با این کار، دیگر از بابت خاموشی ناگهانی گوشی خود و عدم دسترسی به بلیط، نگرانی نخواهید داشت. بسیاری از شرکت‌ها پیامک خرید، شامل کد بلیط را برای شما ارسال می‌کنند. نشان‌دادن پیامک یا ارائه‌ی کد نیز برای سوارشدن به قطار، کافی خواهد بود.

همچنین، اگر بلیط خود را گم کردید تا ۴۵ دقیقه قبل از حرکت فرصت دارید که با مراجعه به گیشه‌های فروش بلیط و با ارائه‌ی کارت شناسایی و اطلاعات هویتی خود، المثنی آن را دریافت کنید.

مدارک شناسایی لازم برای سوارشدن به قطار

برخلاف اتوبوس، سوارشدن به قطار مانند هواپیما، نیازمند ارائه‌ی مدارک شناسایی معتبر است. ازآنجایی‌که هنگام خرید بلیط، کد ملی، نام و نام خانوادگی خود را ارائه کرده‌اید، این اطلاعات معمولا در بلیط شما درج می‌شوند. هنگام پذیرش در ایستگاه راه‌آهن، مسئول مربوطه به‌منظور احراز هویتتان از شما کارت شناسایی معتبر درخواست می‌کند.

لازم به ذکر است که طبق قوانین کشور، زوجین باید شناسنامه خود را به همراه داشته و در صورت لزوم به ماموران قطار نشان دهند. توصیه می‌شود همه‌ی همراهان شما نیز کارت شناسایی معتبر به همراه داشته باشند؛ چراکه در طول سفر و به دلایل امنیتی ممکن است به آن نیاز باشد. منظور از کارت شناسایی معتبر، یکی از کارت‌های ملی، گواهی‌نامه، پایان خدمت یا شناسنامه است.

نکات ایمنی و مهم خرید بلیط و سوارشدن به قطار

نکات ایمنی سفر با قطار

هنگام سفر با قطار، لازم است که نکات امنیتی مهم زیر را در نظر داشته تا سفری همراه با آرامش برای خود و همراهانتان رقم بزنید:

  • بلیط چاپی یا دیجیتال خود را تا پایان سفر به همراه داشته و از پاک‌کردن فایل یا دور انداختن آن خودداری کنید. اگر بلیط‌تان به‌صورت رفت‌وبرگشت است حتما پس از رسیدن به مقصد، آن را در جایی امن نگهداری کنید.
  • ترجیحا فایل دیجیتال بلیط خود را در موبایل افراد همراهتان نیز ذخیره کنید تا در صورت پاک شدن یکی از آن‌ها همچنان به بلیط خود دسترسی داشته باشید.
  • اگر اطلاعات بلیط را روی گوشی تلفن همراه خود دارید، پیش از سفر مطمئن شوید که تلفنتان شارژ کافی دارد.
  • اگر بلیط را چاپ می‌کنید، هنگام ورود به ایستگاه راه‌آهن، رد شدن از گیت بازرسی و سوارشدن به قطار آن را در دست داشته باشید تا در سریع‌ترین زمان ممکن به ماموران نشان دهید. در صورت ذخیره روی گوشی نیز آن را در مکانی با دسترسی آسان و سریع قرار دهید.
  • درصورتی‌که از اتباع خارجی هستید باید کد گذرنامه و اصل آن را همراه خود داشته باشید.
  • مواظب ساعت حرکت قطار باشید و حداقل نیم ساعت پیش از آن در ایستگاه راه‌آهن حاضر شوید.
  • مدارک شناسایی و بلیط خود را در جایی امن و کنار یکدیگر قرار دهید. ترجیحا آن‌ها را کنار کیف پول یا همراه لوازم گران‌قیمت قرار ندهید.
  • اگر زیر ۱۷ سال سن دارید، نمی‌توانید به‌تنهایی سفر کنید.
  • اگر وسایلتان زیاد است از چرخ‌های ویژه یا باربر استفاده کنید تا در زمان شما صرفه‌جویی شود. برخی شرکت‌های ریلی، ترانسفر بار رایگان و خدمات حمل بار نیز دارند.

نکات مهمی که باید در قطار رعایت کنید

نکات مهم هنگام سفر با قطار

  • حتما وسایل لازم و ضروری خود در طول سفر را در یک کیف دستی به همراه خود داشته باشید؛ چراکه باز کردن چمدان در قطار، می‌تواند دشوار و برای دیگران آزاردهنده باشد.
  • توصیه می‌شود گوش‌گیر، چشم‌بند، گردن‌گیر، آب و خوراکی کافی، چسب‌زخم و دارو‌های ضروری، هندزفری، شارژر موبایل، مدارک شناسایی، دستمال کاغذی و در صورت تمایل، کتاب و وسایل سرگرمی را به همراه خود داشته باشید.
  • درصورتی‌که شرکت ریلی شما در قطار، خدماتی مانند کافی‌شاپ و رستوران ارائه می‌دهد، نیازی به آوردن غذا و آب به داخل قطار نیست.
  • شماره واگن، کوپه و صندلی شما روی بلیط‌تان درج شده است. باتوجه‌به آن‌ها و با حفظ آرامش، محل استقرار خود را پیدا کنید. برای این کار می‌توانید از خدمه‌ی قطار نیز کمک بگیرید.
  • برخی از شرکت‌های ریلی برای افراد معلول و کم‌توان، ویلچر نیز ارائه می‌دهند. بهتر است از این امکان برای رفاه خودتان استفاده کنید.
  • از بلند صحبت‌کردن در فضا‌های عمومی قطار با دیگران یا با تلفن همراه، کشیدن سیگار و رفت‌وآمد بی‌دلیل خودداری کنید.
  • برای تماشای فیلم و سریال حتما از هندزفری استفاده کنید.
  • نظافت کوپه و محیط‌های عمومی را رعایت کنید.
  • تا جای ممکن، کفش خود را از پایتان خارج نکنید؛ اما اگر مجبور به این کار شدید باید مراقب باشید که جورابتان بوی بد ندهد! بنابراین حتما جوراب تمیز به پا داشته باشید.
  • درصورتی‌که در ایستگاه‌های بین راه پیاده می‌شوید حتما به ساعت رسیدن قطار به آن ایستگاه و نام ایستگاه قبل از آن، توجه داشته باشید.
  • در آخر، سعی کنید استراحت کنید و از مناظر اطراف لذت ببرید.

چگونگی کنسل کردن بلیط قطار و استرداد هزینه آن

به هر طریقی که سفر کنید کنسلی بلیط، همراه با مقداری جریمه است که با نزدیک‌شدن به زمان حرکت، افزایش می‌یابد. کنسلی بلیط سفر با قطار نیز از این قاعده مستثنا نیست. جریمه‌ی کنسلی، به طور معمول به شرح زیر است:

  • تا ساعت ۱۲ روز قبل از حرکت: ۱۰ درصد
  • تا سه ساعت مانده به حرکت: ۳۰ درصد
  • تا ۵۰ دقیقه مانده به حرکت: ۵۰ درصد (تنها به‌صورت حضوری)
  • پس از ۵۰ دقیقه مانده به حرکت و ازدست‌دادن قطار: ۱۰۰ درصد

درصورتی‌که بلیط خود را به‌صورت اینترنتی یا تلفنی خرید کرده باشید، به همین طریق نیز می‌توانید آن را کنسل کنید. اما اگر خرید خود را به‌صورت حضوری انجام داده باشید برای کنسل کردن و دریافت بقیه وجه، باید با دردست‌داشتن مدارک شناسایی و بلیط به دفاتر فروش بلیط قطار مراجعه کنید.

سخن آخر

سفر با قطار نیز مانند هر وسیله‌ی دیگری نیازمند توجه به قوانین و الزاماتی است. این قوانین از سوی شرکت‌های ریلی و سازمان‌های مربوطه وضع می‌شوند و هدف از آن‌ها برقراری نظم در ایستگاه راه‌آهن، قطار و پیشگیری از وقایع ناخوشایند است. مهم‌ترین کاری که باید پیش از سفر با قطار انجام دهید، آماده‌کردن بلیط است. هم به‌صورت چاپی و هم به‌صورت الکترونیکی می‌توانید بلیط خود را به مسئول پذیرش راه‌آهن نشان دهید. همچنین خود و همراهان بالای ۱۷ سالتان باید یک مدرک شناسایی معتبر، مانند کارت ملی یا گواهی‌نامه به همراه خود داشته باشید.

در صورت تصمیم به استرداد بلیط باید تا ۵۰ دقیقه پیش از حرکت قطار، آن را عملی کنید. در غیر این صورت، تمامی هزینه‌ی بلیط از شما اخذ می‌شود. همچنین، نکات مهم قبل و بعد از سوارشدن به قطار را که در این مقاله بررسی کردیم در نظر داشته و برای همراهان خردسال و کهن‌سال خود نیز توضیح دهید. در نهایت برای تهیه بلیط قطار می‌توانید از سرویس بلیت سفر اسنپ کمک بگیرید.

سؤالات متداول

  • آیا می‌توان به‌جای اصل مدرک شناسایی، کپی آن را نشان داد؟

خیر. اصل مدرک شناسایی لازم است.

  • آیا می‌توان از دفترچه‌ی بیمه، کارت دانشجویی، کارت پرسنلی و مدارک شناسایی این‌چنینی به‌عنوان مدرک شناسایی استفاده کرد؟

معمولا امکان‌پذیر است؛ اما به شرکت ریلی نیز بستگی دارد.

  • آیا می‌توان حیوان خانگی را با قطار جابه‌جا کرد؟

خیر نه‌تنها در ایران؛ بلکه در بسیاری از کشور‌های دنیا نیز این کار غیرقانونی است.

  • چه مدت‌زمانی پیش از حرکت قطار باید در ایستگاه راه‌آهن حضور داشته باشیم؟

توصیه می‌شود حداقل نیم ساعت پیش از حرکت قطار در ایستگاه حضور داشته باشید تا مراحل دریافت بلیط نهایی و عبور از گیت را با آرامش طی کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *