آیا تابهحال چیزی به نام عروس خانههای ایران شنیدهاید؟ این واژه مربوط به خانه طباطباییهاست. همان بنایی که در زمان قاجار و به دستور حاج سید جعفر طباطبایی نطنزی ساخته شد. این مکان در شهر زیبای کاشان واقع شده است. معماری آن بهقدری زیباست که باعث شده مسافران بهعنوان اولین مکان دیدنی در شهر کاشان به آنجا بروند.
قدمت ۲۵۰ساله خانه طباطباییها
دوران ساخت خانه تاریخی طباطباییها مربوط به قاجار است. تقریبا در سال ۱۲۵۰ بود که ساخت آن به دستور سید جعفر آغاز شد. این بنا، ۴۷۳۰ مترمربع مساحت داشته و تقریبا ۱۰ سال طول کشید تا به یکخانه کامل برای زندگی تبدیل شود. این مکان یک عمارت باشکوه در شهر کاشان است که این روزها به یک موزه برای بازدید تبدیل شده است.
معماری بینظیر عروس خانههای ایران
به نظر میرسد، لقب این بنا بهخوبی نمایانگر معماری زیبا و بینظیر آن باشد. خانهای با طراحی منحصربهفرد به همراه تزئیناتی که کاملا نمایانگر فرهنگ و اقلیم ماست.
کافی است پا به درون عمارت بگذارید، از هشتی گرفته تا گوشهگوشه آن چشمانتان را نوازش خواهد کرد. با گذر از درب ورودی به پلهها و پس از آن به حیاطی بزرگ خواهید رسید که در میانه آن یک حوض قرار گرفته است. وجود چندین باغچه کوچک ۸ ضلعی در دو طرف حوض، فضای حیاط را شادابتر کرده است.
ویژگی جالبی که این بنا و البته بسیاری از خانههای زمان قاجار داشت، معماری منحصربهفردی بود که باعث میشد هیچکس نتواند از بیرون، داخل خانه را ببیند. احتمالا دلیل این ویژگی اعتقاداتی بوده که در آن زمان به آن پایبند بودهاند.
تفاوتی که این مکان نسبت به دیگر بناهای تاریخی دارد، استفاده از روش گودال باغچه در ساخت آن است. هدف از این مدل معماری، مقاومت بیشتر بنا در برابر برخی از شرایط مانند زلزله بوده است. علاوه بر این باعث میشود تا هوای مطبوع در داخل خانه جریان داشته باشد. در نهایت نیز این مدل خانهها دسترسی افراد را به قناتها راحتتر میکردند.
همه این کارها توسط معمار معروف علی مریمی کاشانی انجام شده است. این معمار توانسته بینظیرترین بنای آن زمان را احداث کند. طراحی و نقاشی خانه زیبای طباطباییها نیز توسط صنیع الملک کاشانی و شاگردش انجام شد. ازآنجاییکه صاحب این بنا تاجر فرش ایرانی بوده، گچبریها و نقاشیهای آن به شکل نقش و نگارهای فرشهای ایرانی ایجاد شده است.
قسمتهای مختلف خانه طباطباییها برای ورود ساکنین
این خانه مانند بسیاری از بناهای قدیمی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. اندرونی، بیرونی و بخش خصوصی که هرکدام مخصوص انجام فعالیتهای مختلف بودهاند.
قسمت اندرونی خانه طباطباییها
بخش اندرونی در این خانه تنها مربوط به رفتوآمد ساکنین آنجا بود. در واقع هیچکدام از خدمتکاران و افراد متفرقه حق ورود به این قسمت را نداشتند. یک اتاق پنجدری ساده در مرکز و دو حیاط در دو طرف آن و همچنین سردابها در این قسمت قرار گرفته است. وظیفه سردابها خنک نگهداشتن محیط درونی بود. یکی از حیاطها که در قسمت شمال غربی قرار داشت بزرگتر بوده و دارای اتاقهای بیشتر و سرسرای پذیرایی مجزا بود.
قسمت بیرونی خانه طباطباییها
در بخش بیرونی، حیاط اصلی و اتاق شاه نشین قرار گرفته است. در واقع بزرگترین حیاط خانه همین قسمت است. ایوان آینه و چند اتاق نیز در قسمت بیرونی واقع شدهاند. طراحی جذاب اتاق شاه نشین باعث شده تا افراد زیادی به آن علاقهمند باشند. طاق خلالی، ارتفاع بلند و اتاقهای گوشوارهای ویژگیهای مثبت این قسمت از خانه طباطبایی را کامل کرده است. برای اتاق شاه نشین پنجرههای مشکبی قرار داده شده که باعث افزایش زیبایی آن شده است.
درست در دو طرف شاهنشین، دو حیاطخلوت واقع شده است. نورگیری این اتاق از طریق همین بخشها اتفاق میافتد. صنیع الملک به همراه شاگردش این قسمت را به سلیقه خود طراحی کرده بودند.
قسمت خدمه خانه طباطباییها
در نهایت نیز بخش خدمه را میبینیم که مربوط خادمین این خانه بود. آشپزخانه، اتاق خدمتکاران، اسطبل و زیرزمین همگی در این قسمت از عمارت تاریخی طباطبایی واقع شدهاند.
چگونه به خانه طباطباییها برویم؟
برای بازدید از خانه زیبای طباطباییها باید به کاشان بروید. سفر به این شهر با خرید بلیط هواپیما، قطار، اتوبوس و حتی استفاده از ماشین شخصی امکانپذیر است. فاصله زمانی کاشان تا پایتخت تنها ۳ ساعت است.
خانه طباطباییها در بخشی از کاشان واقع شده که بسیاری از بناهای دیگر نیز در آنجا قرار دارد. برای رفتن به آنجا باید خیابان علوی را پیدا کرده و در کوچه سلطان امیراحمد به دنبال امامزاده امیراحمد بگردید. در کنار همین امامزاده عمارت طباطباییها واقع شده است.
بازدید از این بنا در تابستان از ۸ صبح تا ۸ شب و در زمستان از ۸ صبح تا ۵ عصر است. همچنین میتوانید از طریق اپلیکیشنهای مسیریاب و با کلیک روی لوکیشن خانه طباطباییها آنجا را پیدا کنید.
هتلهای نزدیک به خانه طباطباییها
ازآنجاییکه خانه تاریخی طباطباییها در خیابان علوی واقع شده، در این قسمت چند هتل در این محله را معرفی کردهایم:
هتل سرای عامریها کاشان
یکی از باشکوهترین اقامتگاهها در کاشان است که بهعنوان یک هتل ۵ ستاره در این شهر به فعالیت میکند. قدمت این بنا مربوط به دوران زندیه است. معماری منحصربهفرد آن دوره را بهخوبی در این مکان خواهید دید.
اقامتگاه سنتی خادمی کاشان
این هتل قدمتی ۲۵۰ ساله دارد. بازسازی آن به گونهای انجام شده که ظاهر قدیمی و سنتی خود را حفظ کرده است. این هتل در خیابان علوی و در محله میرزا تقی خان واقع شده است.
هتل ماندگار کاشان
هتل ماندگاری کاشان نیز یک اقامتگاه در خیابان علوی است که فضای بسیار زیبا و خوبی را در اختیار مسافران قرار میدهد. این محل نیز همانند دیگر اقامتگاههای موجود در کاشان دارای سبکی سنتی است.
اقامتگاه سنتی گیواک کاشان
در آخر نیز اقامتگاه سنتی گیواک کاشان این لیست را کامل میکند که میتوانیم آن را یکی از نزدیکترین هتلها به مراکز دیدنی این شهر بدانیم. این هتل تنها ۱۸ نفر ظرفیت دارد.
۵ مکان دیدنی معروف در اطراف خانه طباطباییها
در نزدیکی عمارت طباطباییها مکانهای دیدنی زیادی وجود دارد که بازدید از آنها خالیازلطف نیست. در میان این بناها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
خانه بروجردیها کاشان
این خانه را میتوانیم یکی از قدیمیترین مکانهای تاریخی بدانیم که معماری بینظیر آن قطعا شما را به خود جلب خواهد کرد. ساخت این بنا نزدیک به ۱۸ سال طول کشید.
خانه تاریخی عباسی کاشان
خانه عباسی یکی نامزدهای جایزه زیباترین خانه تاریخی ایران شده است. این مکان معماری فوقالعادهای دارد که هر فردی با دیدن آن لذت میبرد. گچبری، نقاشی و تصاویری که در این بنا دیده میشود بینظیر بوده و هرساله گردشگران زیادی را به خود جلب میکند. صاحب این خانه حاج محمدابراهیم تاجر معروف و ثروتمند آن زمان بوده است.
خانه تاریخی تاج کاشان
یکی دیگر از بناهای دوران قاجار بوده که به نام صاحبش احداث شده است. این خانه در سال ۱۳۸۳ با مرمت و بازسازی به یکی از آثار تاریخی ملی ایران تبدیل شده است. سه طبقه در آن در نظر گرفته شده و معماری آن همانند خانه تاریخی طباطبایی از نوع گودال باغچه است. در این خانه یک اتاق بهعنوان کتابخانه با تعداد زیادی کتاب نیز وجود دارد.
خانه تاریخی شریفیان
حاج محمد حسن شیری، صاحب اصلی این بنای تاریخی است. معماری و گچ بریهای آن باعث شده تا در دسته خانههای بینظیر کاشان قرار بگیرد. طاق قوسی و بلند این بنا مهمترین ویژگی ظاهری آن است که جلوه ویژهای را به آن بخشیده است.
حمام سلطان امیراحمد
این بنای تاریخی در دوران سلجوقیان ساخته شده است. سقفهای طاقدار و موزاییک و کاشیکاری در کنار نقاشیهای موجود در داخل این بنا، زیباییهای آن را تکمیل کرده است. در حمام سلطان امیراحمد یک سالن بزرگ را میبینید که ۸ ستون در اطراف آن قرار گرفته است. در وسط این سالن یک حوض هشت ضلعی نیز وجود دارد.
سخن پایانی
ازآنجاییکه وسایل سفر به کاشان همواره مهیاست، تنها چیزی که برای رفتن به آنجا احتیاج دارید، اراده است. کافی است یکی از روشهای سفر با هواپیما، اتوبوس یا قطار را از سرویس بلیت سفر اسنپ انتخاب کنید یا وسیله شخصی خود را به راه بیندازید. بازدید از خانه طباطباییها دلیل خوبی برای سفر به این شهر تاریخی خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید