چرا طعم غذا در هواپیما تغییر می‌کند؟

اگر تجربه پرواز با هواپیما را داشته باشید، حتما می‌دانید که طعم غذا‌ها در هواپیما تغییر کرده و حتی کمی عجیب به نظر می‌رسند. در نگاه اول، بسیاری از افراد کیفیت پایین کیترینگ را دلیل این موضوع می‌دانند. این در حالی است که حتی اگر یک کیک بسته‌بندی‌شده سوپرمارکتی را هم با خود به هواپیما ببرید، متوجه شیرینی کمتر آن خواهید شد.

دلیل تغییر طعم غذا‌ها در هواپیما چیست؟ کیترینگ‌ها چقدر در این موضوع مقصر هستند و چه راهکار‌هایی برای آن دارند؟ این‌ها سؤالاتی هستند که در این مقاله به آن‌ها پاسخ خواهیم داد. درصورتی‌که سفری هوایی در پیش دارید، مطالعه این مقاله را برای یک تجربه بهتر از مصرف غذا در هواپیما به شما توصیه می‌کنیم.

دلیل تغییر طعم غذا در هواپیما

دلایل متعددی برای تغییر طعم غذا‌ها در هواپیما می‌توان برشمرد. از مهم‌ترین این دلایل، ارتفاع است. طبق نتایج علمی به‌دست‌آمده از تحقیقات مختلف، طعم غذا‌ها در ارتفاع ۴۰۰۰ پایی و بیشتر نسبت به طعم همان غذا زیر این ارتفاع، متفاوت می‌شود. اما این درواقع، تنها حس چشایی انسان است که تغییر کرده است و نه ترکیبات شیمیایی مواد موجود در غذا.

در ارتفاعات بالا تحقیقات نشان داده‌اند که حواس چشایی و بویایی تا ۳۰ درصد کمتر کار می‌کنند و بنابراین، کمتر مزه و بوی غذا‌ها حس می‌شود. به همین دلیل است که غذا‌هایی که با خود به هواپیما آورده‌اید به نظرتان بی‌مزه‌تر می‌آید. این اتفاق به‌ویژه برای طعم‌های شور و شیرین صادق است. از طرف دیگر اما طعم‌های تند و طعم برخی ادویه مانند کاری و هل در هواپیما بیشتر حس می‌شوند.

فشار و رطوبت

دیگر عامل مؤثر در تغییر طعم خوراکی‌ها در هواپیما، کاهش فشار و رطوبت است. هرچه به ارتفاعات بالاتری از سطح زمین برویم، این دو عامل کاهش می‌یابند. به طور متوسط، رطوبت داخل هواپیما‌ها حدود ۱۲ درصد است. در برخی پرواز‌ها مقدار این شاخص نسبت به خشک‌ترین بیابان‌ها نیز کمتر می‌شود. تا جایی که توصیه می‌شود قطره‌های اشک مصنوعی با خود به همراه داشته باشید. کاهش رطوبت و فشار می‌تواند هم بر کیفیت غذا و هم بر حساسیت حس چشایی شما تأثیرگذار باشد.

نکته مهم دیگر این است که خشکی هوای کابین، سبب خشکی مخاط بینی شده و باعث می‌شود حس بویایی شما نیز کاهش یابد. این مسئله با کاهش اکسیژن خون نیز رابطه مستقیم دارد. حس بویایی، خود تأثیر بزرگی بر حس چشایی ما دارد. کاهش قدرت این حس، سبب دریافت ضعیف‌تر طعم غذا‌ها نیز می‌شود.

ترس از پرواز

یکی دیگر از مهم‌ترین عواملی که سبب تغییر طعم غذا در هواپیما می‌شود، شرایط روانی خود مسافر است. حواس انسان در هواپیما تحت‌تأثیر دو عامل زیر می‌تواند تغییر کند:

  • قرارگرفتن در محیط‌های شلوغ و پرسروصدا
  • استرس و ترس

هر دو این عوامل در هرکجای دیگر حتی در خانه خود هم که باشید بر دریافت طعم و بوی غذا از سوی شما تأثیرگذار هستند. ترس از پرواز یک پدیده شناخته شده است که در سفر‌های اول هوایی، بیش‌ازپیش احساس می‌شود. همچنین، درصورتی‌که در ابتدا یا در طول پرواز مشکلی پیش بیاید نیز این امر تشدید می‌شود. به‌علاوه باید استرس معمول سفر مانند دیر رسیدن و دیگر برنامه‌ریزی‌ها را نیز جزء عوامل تشدیدکننده ترس از پرواز به‌حساب آورد.

تحقیقات نشان می‌دهند که قرارگرفتن در محیط‌هایی با آلودگی صوتی بالا نیز قدرت حس چشایی را کاهش می‌دهد. کابین هواپیما به‌طورکلی محیطی پرسروصدا چه ازنظر انسانی و چه ازنظر صدای موتور هواپیما است.

تهیه و سرو غذا در هواپیما

با توجه به تغییر طعم غذا‌ها در هواپیما، شرکت‌های هواپیمایی حرفه‌ای‌تر که به حقوق و کیفیت پرواز مسافرانشان اهمیت بیشتری می‌دهند، این موضوع را در کیترینگ خود لحاظ می‌کنند. آن‌ها اندازه ادویه غذا‌ها را به‌گونه‌ای تنظیم می‌کنند که مصرفشان در طول پرواز، تجربه‌ای مشابه مصرف آن‌ها روی زمین داشته باشد. سرآشپز‌های حرفه‌ای در این امر تجربه بیشتری دارند.

طعم اومامی به‌عنوان یک راه‌حل

شاید تابه‌حال، درباره طعم اومامی (umami) شنیده باشید. جالب است بدانید که این طعم به‌عنوان ششمین طعم، پس از پنج طعم اصلی شوری، شیرینی، تلخی، ترشی و تندی که حس چشایی انسان، قادر به درک متمایز آن است، شناخته می‌شود. طعم اومامی، شبیه به طعم گوشت پخته یا پنیر کپک‌زده است که در بسیاری از کشور‌های اروپایی به‌ویژه فرانسه و بلژیک بسیار محبوب محسوب می‌شود.

طعم اومامی از سوی بسیاری از کیترینگ‌های شرکت هواپیمایی به‌عنوان یکی از راه‌حل‌های تغییر ذائقه مسافران در نظر گرفته می‌شود. درحالی‌که تمایل آن‌ها به طعم‌های شور و شیرین کاهش می‌یابد، بررسی‌ها نشان داده‌اند که به طور معمول تمایل به این طعم در هواپیما برای انسان زیاد می‌شود.

یکی از اصلی‌ترین منابع تأمین‌کننده طعم اومامی، آب گوجه‌فرنگی است. درحالی‌که به طور طبیعی و روی زمین، تمایل انسان‌ها به این نوشیدنی اندک است. در طول پرواز، جزء نوشیدنی‌های محبوب محسوب می‌شود. بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی نیز آن را جزء نوشیدنی‌های منوی خود می‌آورند.

گرم‌کردن دوباره و افزودن سس

غذایی که در داخل هواپیما سرو می‌شود، روی زمین و به شکل انبوه تهیه شده است. اصلی‌ترین راهکار برای جلوگیری از خراب‌شدن غذا از زمان پایان پخت تا سرو آن در کابین و نیز جلوگیری از آلوده شدن آن به میکروب و باکتری در طول فرایند حمل‌ونقل، بسته‌بندی و انجماد آن است؛ بنابراین، غذایی که در هواپیما سرو می‌شود معمولا تازه نیست و دوباره گرم شده است. همین امر، سبب کاهش کیفیت غذا می‌شود.

همچنین به دلیل کاهش رطوبت غذا در هواپیما به دلایلی که ذکر شد و نیز گرم‌کردن مجدد، در هواپیما به آن سس یا آبگوشت یا روغن خود غذا را اضافه می‌کنند. این راهکار، اگرچه کمی رطوبت غذا را بالا می‌برد اما سبب تغییر مزه غذا و نیز افت کیفیت بافت آن می‌شود.

کیفیت غذا در کلاس‌های پروازی مختلف

علاوه بر عواملی که در خصوص تغییر دریافت حواس بویایی و چشایی انسان در هواپیما ذکر شد، نباید فراموش کرد که کیترینگ بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی، کیفیت مناسبی ندارد. درواقع، اگر همان غذا را روی زمین نیز بخورید از آن رضایت چندانی نخواهید داشت. استفاده از مواد اولیه بی‌کیفیت و ارزان‌قیمت، شرایط بسته‌بندی، نگهداری و سرو نامناسب و اصولا پیروی از دستور‌های غذایی نه‌چندان فکر شده یا توصیه‌شده توسط سرآشپز‌های حرفه‌ای، ازجمله این عوامل هستند.

غذا‌های بی‌کیفیت نه‌تنها ممکن است کم‌نمک، تند یا کم شیرین به نظر برسند؛ بلکه اساسا طعم و بوی عجیب و بعضا صنعتی دارند. درصورتی‌که بسته‌بندی نامناسب باشد، طعم و بوی پلاستیک آن کاملا حس می‌شود. این مسئله، به‌ویژه در پرواز‌های اکونومی با شناسه‌‌های نرخی بسیار ارزان، بیشتر دیده می‌شود.

بااین‌وجود در پرواز‌های با شناسه‌‌های نرخی گران‌تر و نیز پرواز‌های بیزنس یا فرست کلاس معمولا کیفیت غذا‌ها بالاست. حتی بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی کیفیت کیترینگ خود را جزء نقاط قوتشان ذکر می‌کنند. افت کیفیت غذا در پرواز‌های خارجی و نیز ایرلاین‌های بین‌المللی کمتر دیده می‌شود. بسیاری از شرکت‌های هواپیمایی معتبر در دنیا دستورات غذایی خود را به تأیید سرآشپز‌های معروف می‌رسانند یا اساسا از دستور‌های غذایی رستوران‌های برتر استفاده می‌کنند.

تهیه غذا در داخل هواپیما یا تحت شرایط شبیه‌سازی‌شده با شرایط محیطی کابین ازجمله فشار و رطوبت هوا از دیگر راه‌کار‌های شرکت‌های هواپیمایی معتبر برای حفظ کیفیت غذا هستند.

چند توصیه غذایی

به‌منظور داشتن سفری راحت، توصیه‌های زیر را پیش و در طول پرواز در نظر داشته باشید:

  • از مصرف غذا‌های شور و سرخ‌کردنی پیش از پرواز خودداری کنید.
  • از مصرف غذا‌های نفاخ پیش از پرواز خودداری کنید.
  • در طول پرواز، رطوبت بدن خود را بالا نگه دارید.
  • در صورتی که استرس شدید دارید در طول پرواز یا پیش از آن، دم‌نوش‌های کاهنده استرس مانند بابونه و گل‌گاوزبان مصرف کنید.

سخن آخر

کیفیت و طعم غذا در هواپیما متفاوت از آن چیزی است که روی زمین حس می‌کنید. این موضوع به عوامل متعددی بستگی دارد که مهم‌ترین آن‌ها تغییرات بیولوژیکی بدن انسان به دلیل کاهش فشار و رطوبت هوای داخل کابین هواپیما، سروصدای محیط و استرس پرواز است. در کنار این عوامل باید به کاهش کیفیت غذا به دلیل تازه نبودن آن، اضافه‌کردن سس مرطوب‌کننده در هواپیما، بسته‌بندی و نگهداری نامناسب و بی‌توجهی به راه‌کار‌های حفظ طعم غذا اشاره کرد.

هرچه کلاس پروازی شما بهتر باشد مسلما کیفیت بهتری از غذا را در هواپیما تجربه خواهید کرد. در این پرواز‌ها راه‌کار‌هایی مانند پخت غذا در شرایط شبیه‌سازی‌شده، استفاده از مواد اولیه باکیفیت و دستورات غذایی بهتر، موردتوجه قرار می‌گیرند. برای خرید بلیط هواپیما می‌توانید از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *