دلایل زیادی برای پرخوری وجود دارد که یکی از آنها را میتوانیم پرخوری عصبی بدانیم. البته گاهی نیز این عوامل میتواند بهعنوان یکی از مشکلاتی باشد که در نهایت نیازمند درمان و مشورت با یک پزشک است؛ بنابراین نمیتوانیم علت پرخوری را همیشه به اعصاب ربط دهیم. روی سخن ما در این مطلب افرادی است که با این اختلال دستوپنجه نرم میکنند. در پایان، اگر شما هم از پرخوری رنج میبرید، متوجه خواهید شد که این مشکل عصبی است یا باید به دنبال دلایل دیگری باشید.
پرخوری عصبی چیست؟
اگرچه بسیاری از افراد از پرخوری عصبی با حالتی خندهدار یاد میکنند، اما باید بدانید که این مشکل گاهی به یک تهدید جدی در زندگی تبدیل میشود. اختلالی که با نام بولیمیا یا Bulimia نیز شناخته میشود و در آن فرد کنترلی برای غذا خوردن خود نخواهد داشت. افراد مبتلا به این اختلال به دلیل مشکلات عصبی که دارند، بهجای انتخاب روشهای درمانی صحیح، به سراغ راهکارهایی هستند تا بتوانند غذاهایی که به میزان زیادی وارد بدنشان شده است، را دفع کنند.
بهعنوانمثال استفراغ عمدی، استفاده از داروهایی که باعث رفع یبوست میشود، مکملهایی که برای کاهش وزن استفاده میشود، استفاده از مواد دارویی و شیمیایی که باعث دفع ادرار میشوند، یا حتی انجام روشهای جراحی تهاجمی که در نهایت مشکلات بسیار زیادی را برای آنها در پی خواهد داشت.
آیا شما به پرخوری عصبی دچار هستید؟
اینکه بفهمیم پرخوری ما به دلیل مشکلات عصبی است یا دلایل دیگری دارد، نیازمند مراجعه به یک متخصص تغذیه است، اما بهطورکلی علائم زیر در افراد مبتلا به پرخوری عصبی دیده میشود:
- افرادی که در زمان استرس غذای زیادی میخورند.
- افرادی که با وجود سیر بودن باز هم به سراغ غذا خوردن میروند.
- افرادی که در شرایط احساسی مانند ناراحتی یا شادی به غذا خوردن روی میآورند.
- افرادی که به دلیل انجام یک عمل خوب در زندگیشان پاداشی بهعنوان خوردن غذا را برای خود در نظر میگیرند.
- افرادی که به غذا مانند یک دوست نگاه میکنند و هنگام غذا خوردن حس خوبی را دارند.
- افرادی که میزان غذا خوردن از کنترلشان خارج است.
درصورتیکه یکی از این گزینهها در شما وجود داشت، میتوانید یکی از دلایل پرخوری خود را اختلالات عصبی بدانید؛ بنابراین برای اطمینان بیشتر باید به پزشک مراجعه کرده و با انجام آزمایشهای مختلف و معاینات بالینی، روشهای درمان خود را آغاز کنید.
تفاوت بین گرسنگی عصبی و گرسنگی فیزیکی
در مواقعی نیز ممکن است گرسنگی ایجاد شده دلیل خاصی نداشته باشد. اما میتوانید با روشهایی، تشخیص دهید که کدام نوع آن را تجربه میکنید. ما در این بخش به چند مورد از تفاوتهای بین گرسنگی عصبی و فیزیکی اشاره کردهایم:
نحوه ایجاد
زمانی که شما به صورت ناگهانی و یکباره دچار گرسنگی میشوید، احتمالا در حال تجربه نوعی از گرسنگی عصبی هستید. در صورتی که در مورد گرسنگی فیزیکی این حالت به صورت تدریجی اتفاق میافتد.
نوع غذا
افرادی که دچار گرسنگی عصبی هستند، معمولا به نوع خاصی از مواد غذایی تمایل دارند. اما زمانی که ما بهصورت کاملا عادی گرسنه میشویم، هر ماده غذایی میتواند برایمان مناسب باشد.
سیر نشدن
زمانی که گرسنگی عصبی به سراغ شما میآید، احتمالا نمیتوانید دست از غذا خوردن بکشید و حالتی به اسم سیری در شما ایجاد نخواهد شد. این موضوع در مورد گرسنگی معمولی صدق نمیکند.
مکان احساس گرسنگی
در گرسنگیهای عصبی معده نقشی ندارد. در واقع علت اصلی گرسنگی در این شرایط مغز شما بوده و پرشدن معده تأثیر روی شما نخواهد داشت. شما تا جایی غذا میخورید که احتمالا ذهنتان به دلیل ناراحتی معده دستور به توقف بدهد.
عذاب وجدان
افرادی که گرسنگی عصبی دارند، معمولا پس از خوردن غذا دچار عذاب وجدان خواهند شد، چرا که حس ناخوشایندی را تجربه میکنند. این موضوع در مورد گرسنگی فیزیکی اتفاق نمیافتد.
عوامل ایجادکننده گرسنگی عصبی کداماند؟
نمیتوانیم یک دلیل کلی را برای ایجاد این اختلال داشته باشیم. اما افرادی که به آن مبتلا هستند، یک سری موقعیتها و شرایط مشابهی را تجربه میکنند که منجر به پرخوری عصبی شده است. بنابراین داشتن اطلاعات کافی به شما کمک میکند تا اجازه ندهید، پرخوری عصبی به سراغتان بیاید و با استفاده از روشهایی که در ادامه گفته میشود، بروز آنها را کنترل کنید:
- اولین عامل میتواند اضطراب و عزت نفس پایین باشد. فردی که دارای این اختلالات است، وسواس روانی داشته و در صورت عدم درمان مشکلاتی نظیر اختلالات گرسنگی روانی را تجربه خواهند کرد.
- نگرانی بیش از حد در زندگی افراد گاهی باعث اضافه وزن آنها میشود و برای برطرف کردن حس بد ناشی از آن به سراغ پرخوری میروند.
- عواملی مانند سابقه اعتیاد، الکل، پرخوری و افسردگی در خانواده فرد نیز میتواند در میان دلایلی قرار گیرد که در نهایت باعث ایجاد اختلال پرخوری عصبی خواهد شد.
- عامل دیگر میتواند به کودکی فرد برگردد. زمانیکه آسیبهای روانی یا فیزیکی مانند سو استفادههای جنسی او را دچار مشکلات روانی میکند.
- در برخی شرایط نیز ممکن است یکی از نزدیکان فرد به عنوان مثال اعضای خانواده او دچار این مشکل شده باشد، که ریسک ابتلا به آن را بیشتر خواهد کرد.
پیشگیری بهتر از درمان
اگرچه روشهای درمانی زیادی برای اختلال پرخوری عصبی وجود دارد، اما همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. برای آنکه بتوانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید، میتوانید روشهای زیر را به کار گیرید:
تغییر رژیم غذایی
رژیم غذایی تأثیر مستقیمی روی روان فرد دارد. بهتر است برای پیشگیری از ایجاد این اختلال به سراغ مواد غذایی بروید که باعث بهبود خلقوخوی شما شوند. معمولا مواد غذایی حاوی ویتامین دی میتوانند انتخاب مناسبی برای شما باشند. اگر احساس میکنید در معرض این بیماری هستید، در غذای خود تخممرغ، قارچ و ماهی را قرار دهید.
مرکبات
استفاده از مرکبات به دلیل داشتن ویتامین سی باعث میشود تا سیستم ایمنی شما تقویت شود. حتی با بو کردن رایحه این ترکیبات نیز میتوانید آرامش را به خود هدیه دهید.
مواد غذایی ممنوعه
حواستان باشد که چه مواد غذایی را در طول روز مصرف میکنید. تنقلات و برخی دیگر از مواد غذایی ممکن است اضطراب و استرس را در پی داشته باشند.
گرسنگی ممنوع
احتمالا حس عصبی بودن را در زمان گرسنگی تجربه کردهاید. برای جلوگیری از این حالت بههیچعنوان نباید اجازه دهید تا گرسنگی بیش از حد به سراغ شما بیاید. این موضوع دلیلی برای پرخوری و در طولانیمدت ایجاد اختلال پرخوری خواهد شد.
روشهای درمان پرخوری عصبی
اگر دچار این اختلال هستید، نگران نباشید، این مشکل بهراحتی با انجام برخی از پروسههای درمانی برطرف خواهد شد. در میان روشهای درمانی مربوط به این اختلال میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
روان درمانی
برای بسیاری از افراد برطرفکردن مشکلات روانی اولین و بهترین راهحل درمان است. در این روش فرد با مراجعه به یک روانشناس مشکلات مربوط به خود را عنوان کرده و در نهایت با دریافت مشاوره به او کمک خواهد کرد. این روش اصولیترین نوع حل مشکل پرخوری است.
دارودرمانی
روش دیگر دارودرمانی بوده و بیشتر برای افرادی کاربرد دارد که رواندرمانی برای آنها مؤثر نبوده است. البته دارودرمانی در کنار روش قبلی به کار برده میشود.
نتیجهگیری
با مطالبی که عنوان شد اکنون میتوانید دلیل پرخوری خود را حدس بزنید. اگر دچار اختلال پرخوری عصبی هستید، باید حتما به فکر درمان باشید. این مشکل در صورت عدم پیگیری بزرگتر شده و فرد را تا مرز آسیبهای جدیتر میرساند. علاوه بر این، اختلال پرخوری باعث افزایش وزن شده و به همین دلیل بهمرور مشکلات روانی بیشتر مانند کاهش اعتمادبهنفس را در پی خواهد داشت. شما میتوانید برای رهایی از این مشکل و دریافت مشاوره، از سرویس پزشک و مشاور اسنپ استفاده کنید. تجربیات خود را در زمینه این اختلال با ما به اشتراک بگذارید. از چه روشهایی برای کنترل این مشکل استفاده میکنید؟
دیدگاهتان را بنویسید