طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه و خوش طعم

طرز تهیه آش ترخینه

آش ترخینه یک مدل آش محلی بسیار خوشمزه است و طرز تهیه ساده‌ای نیز دارد. این آش در بین شهر‌های مختلف طرف‌داران زیادی دارد، اما اصالتا متعلق به استان لرستان است. البته این آش در شهر‌های دیگری مانند اراک، ملایر و همدان نیز پخته می‌شود!

در این مقاله قرار است به طرز تهیه آش ترخینه به روش‌های مختلف بپردازیم؛ بنابراین اگر شما نیز دوست دارید تا درست‌کردن این آش خوشمزه را یاد بگیرید و در خانه آن را درست کنید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

مواد لازم برای درست‌کردن مایه ترخینه

مواد لازم برای تهیه مایه ترخینه

قبل از این که به سراغ طرز تهیه آش ترخینه و مواد اولیه آن بروید، باید مایه ترخینه را آماده کنید. معمولا مایه ترخینه به روش‌های مختلفی درست می‌شود که ما در این آموزش مایه ترخینه را با طعم ترش آموزش داده‌ایم.

مواد اولیه مقدار موردنیاز
بلغور گندم ۵۰۰ گرم
ماست ترش ۱.۵ کیلوگرم
زعفران ۲/۱ قاشق غذاخوری
پونه خشک یک قاشق غذاخوری
زردچوبه به میزان لازم
نمک و فلفل به میزان لازم
روغن به میزان لازم

 

 

دستور پخت مایه ترخینه به‌صورت مرحله‌به‌مرحله

دستور تهیه مایه ترخینه

در ادامه به دستور تهیه مایه ترخینه پرداخته‌ایم. باید گفت که ترخینه درست شده با این روش طعم و مزه‌ی ترشی دارد و مواد اصلی و اولیه در تهیه آن، ماست ترش و بلغور گندم به همراه سبزیجات خشک شده است. با کمک این آموزش ساده‌ترین روش برای تهیه مایه ترخینه را یاد خواهید گرفت!

  • مرحله‌ی اول: در اولین قدم در دستور تهیه مایه ترخینه باید بلغور گندم را خیس کنید. برای انجام این کار یک کاسه بزرگ و جادار را انتخاب و بلغور‌ها را درون آن بریزید. مدت‌زمان خیس خوردن بلغور باید در حدود ۱۲ ساعت باشد.
  • مرحله‌ی دوم: برای این که آش شما کیفیت بیشتری داشته باشد، بهتر است تا بلغور‌ها را از شب قبل خیس کرده و اگر برایتان مقدور بود در حدود یک تا دو بار آب آن را عوض کنید.
  • مرحله‌ی سوم: وقتی به زمان درست‌کردن آش نزدیک شدید، باید بلغور‌ها را آبکش کنید و اجازه دهید تا در آبکش بمانند تا آب اضافه‌ی آن‌ها خارج شود.
  • مرحله‌ی چهارم: در این مرحله باید یک قابلمه بزرگ و مناسب را انتخاب و ماست را به قابلمه اضافه کرده و به‌خوبی هم بزنید تا بافت یکدستی در آن ایجاد شود. در ادامه بلغور‌ها را به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله‌ی پنجم: قابلمه حاوی ماست و بلغور را روی حرارت با شعله ملایم قرار دهید و بگذارید تا بلغور درون ماست بپزد. البته از آن جایی که احتمال ته گرفتن مواد درون قابلمه زیاد است، باید هرچند دقیقه یک‌بار آن را به‌خوبی هم بزنید.
  • مرحله‌ی ششم: برای پخت بلغور در حدود یک ساعت به زمان نیاز دارید. زمانی که متوجه شدید که مواد درون قابلمه حالت منسجمی پیدا کرده است، به مرحله‌ی پایان پخت آش ترخینه نزدیک شده‌اید!
  • مرحله‌ی هفتم: در مراحل انتهایی پخت باید ادویه‌ها را به قابلمه اضافه کنید. برای انجام این کار نمک، فلفل، زعفران، زردچوبه و پونه خشک را در اندازه‌ی کافی به مواد درون قابلمه اضافه و به‌خوبی هم بزنید تا ادویه‌ها به‌خوبی به خورد سایر مواد بروند و طعم آن در کل آش پخش شود.
  • مرحله‌ی هشتم: بعدازاین که مواد به حالت خمیری در آمدند، باید حرارت زیر قابلمه را خاموش کنید و اجازه دهید تا ترخینه‌ها کمی خنک شوند. بعد از خنک شدن ترخینه از مواد به‌اندازه یک‌مشت بردارید و به حالت گرد در بیاورید.
  • مرحله‌ی نهم: مایه خمیری ترخینه را با کمک فشار دست به حالت تخت در بیاورید و سپس مایه آماده شده را درون سینی بچینید و در یک جای کاملا خشک و خنک قرار دهید تا ترخینه‌ها کاملا خشک و برای درست‌کردن آش ترخینه آماده شوند.

 

 

مواد لازم برای تهیه آش ترخینه خوشمزه و محلی

مواد لازم برای تهیه آش ترخینه

حالا که آماده‌ی درست‌کردن این آش محبوب و خوشمزه هستید، به سراغ مواد اولیه و لازم برای طرز تهیه آش ترخینه می‌رویم. در نظر داشته باشید که با این میزان از مواد اولیه می‌توانید برای ۴ نفر آش ترخینه تهیه کنید. البته امکان تغییر اندازه‌ها بر حسب نفرات وجود دارد و با یک‌ضرب و تقسیم ساده می‌توانید این کار را انجام دهید.

مواد اولیه مقدار موردنیاز
پیاز ۳ عدد متوسط
سیر ۸ حبه
نخود ۵۰ گرم
کشک یک لیوان
عدس ۵۰ گرم
لوبیا چیتی ۱۰۰ گرم
مایه ترخینه ۴ عدد
سبزی آش ۵۰۰ گرم
نعنا خشک به میزان لازم
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
روغن به میزان لازم

 

دستور پخت آش ترخینه دوغ

دستور پخت آش ترخینه

حالا که مایه ترخینه را آماده کرده‌اید باید به سراغ دستور پخت آش ترخینه بروید. با استفاده از روش زیر می‌توانید درست‌کردن این آش را به‌صورت مرحله‌به‌مرحله پیش ببرید و در نهایت یک ترخینه خوشمزه را درست کرده که از خوردن آن لذت ببرید.

  • مرحله‌ی اول: اولین قدم برای درست‌کردن آش ترخینه، مرحله خیس کردن حبوبات است. برای انجام این کار باید دو ظرف مناسب را انتخاب کرده و لوبیا چیتی و نخود را به‌صورت جداگانه در آن‌ها بریزید.
  • مرحله‌ی دوم: حالا درون ظرف‌ها آب بریزید و اجازه دهید تا حداقل به مدت ۶ ساعت خیس بخورند تا نفخ آن‌ها به‌صورت کامل گرفته شود. بهترین کار این است که از شب قبل حبوبات را خیس کنید. همچنین به این نکته دقت داشته باشید که سطح آب درون ظرف باید طوری باشد که کاملا روی حبوبات را بپوشاند!
  • مرحله‌ی سوم: در طول مدتی که حبوبات در حال خیس خوردن هستند، بهتر است تا به مدت ۲ تا ۳ بار آب آن‌ها را عوض کنید. همچنین در حدود یک تا دو ساعت قبل از مراحل شروع پخت آش باید ترخینه‌ها را در کاسه‌ای قرار دهید و روی آن آب بریزید تا کاملا نرم شوند.
  • مرحله‌ی چهارم: بعدازاین که حبوبات کاملا خیس خوردند، باید آن‌ها را آبکش کنید و بگذارید تا آب اضافه‌ی آن‌ها خارج شود.
  • مرحله‌ی پنجم: یک قابلمه با ابعاد مناسب را انتخاب کنید و تمام حبوبات خیس‌خورده را به آن اضافه کنید. همچنین ترخینه را نیز باید به قابلمه اضافه کنید؛ اما قبل از آن، آبی که در آن خیس‌خورده است را دور بریزید.
  • مرحله‌ی ششم: حالا قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و در حدود یک لیتر به قابلمه آب اضافه کنید و بگذارید تا روی شعله به‌آرامی بپزند. معمولا پخت این مواد چیزی در حدود ۳۰ تا ۴۵ دقیقه طول می‌کشد.
  • مرحله‌ی هفتم: در این مدت به سراغ عدس‌ها بروید و روی آن‌ها آب بریزید و اجازه دهید تا زمانی که بقیه مواد درون قابلمه در حال پخت هستند، خیس بخورند.
  • مرحله‌ی هشتم: نوبت به آماده‌سازی پیازداغ و سیر داغ می‌رسد. برای انجام این کار سیر و پیاز را به‌خوبی شسته و سپس آن‌ها را پوست بگیرید.
  • مرحله‌ی نهم: از تخته آشپزخانه و یک چاقوی تیز کمک بگیرید و با استفاده از آن‌ها سیر و پیاز را به‌صورت نگینی خرد کنید.
  • مرحله‌ی دهم: در یک تابه مناسب به‌اندازه‌ی کافی روغن بریزید و بگذارید تا روی حرارت ملایم داغ شود. در ادامه پیاز و سیر را در تابه اضافه و تفت دهید تا جایی که رنگ آن‌ها طلایی شود.

مراحل تهیه آش ترخینه

  • مرحله‌ی یازدهم: در دقایق انتهایی سرخ کردن سیر و پیاز، حرارت را کم کنید و به مقدار لازم زردچوبه و فلفل به تابه اضافه و اندکی دیگر تفت دهید تا عطر ادویه‌ها آزاد شود و همچنین طعم آن به خورد سیر و پیاز برود.
  • مرحله‌ی دوازدهم: حالا سیر و پیاز را از تابه خارج کرده و نعنا را به آن اضافه کنید و با کمی روغن تفت دهید به این نکته دقت داشته باشید که مدت‌زمان تفت دادن نعنا بسیار مهم است. چرا که اگر این کار را بیش از اندازه انجام دهید، نعنا می‌سوزد و طعم تلخی در آن ایجاد خواهد شد!
  • مرحله‌ی سیزدهم: بعد از تفت دادن نعنا، زیر تابه را خاموش و به سراغ حبوبات بروید و تست کنید که پخته شدند یا خیر. اگر حبوبات حالت نیم‌پز داشتند، عدس را نیز آبکشی و به مواد درون قابلمه اضافه کنید. معمولا عدس زمان پخت کوتاه‌تری از سایر حبوبات دارد و اگر هم‌زمان با حبوبات دیگر اضافه شود حالت له‌شدگی در آن ایجاد خواهد شد.
  • مرحله‌ی چهاردهم: بعد از گذشت ۱۰ دقیقه باید به سراغ آماده‌کردن سبزی آشی بروید. برای سبزی آش می‌توانید از ترکیب جعفری، گشنیز، اسفناج و برگ چغندر استفاده و آن‌ها را به‌خوبی شسته و در ادامه ساطوری کرده و در نهایت به قابلمه اضافه کنید.
  • مرحله‌ی پانزدهم: برای ساطوری کردن و خردکردن سبزیجات می‌توانید از خردکن نیز استفاده کنید. البته باید به این نکته توجه داشته باشید سبزی آشی نباید خیلی‌خیلی ریز شود و نسبت به سبزی خورشتی باید اندازه‌ی درشت‌تری داشته باشد.
  • مرحله‌ی شانزدهم: پس از پخت کامل حبوبات، باید به قابلمه مقداری نمک و فلفل و همچنین سبزیجات را اضافه کنید. اضافه‌کردن سبزیجات باید در دقایق آخر باشد که تا جایی که ممکن است دچار تغییر رنگ نشوند.
  • مرحله‌ی هفدهم: بعد از اضافه‌کردن سبزیجات اصلا درب قابلمه را نبندید و اندکی صبر کنید و در ادامه نیمی از پیازداغ و سیر داغ را به مواد آش اضافه کنید.
  • مرحله‌ی هجدهم: در حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا سبزی‌ها به صور کامل بپزند و بعد از گذشت این مدت کشک را به آن اضافه و هم بزنید تا به قوام برسد.
  • مرحله‌ی نوزدهم: بعد از قوام گرفتن آش می‌توانید زیر آن را خاموش کرده و بگذارید تا کمی خنک شود. سپس آن را در ظرف موردنظرتان سرو کرده و از پیازداغ و سیر داغ باقیمانده برای تزئین استفاده کرده و نوش جان کنید. به همین سادگی.

 

سفارش آنلاین از سوپرمارکت اسنپ

همان‌طور که متوجه شدید طرز تهیه آش ترخینه کار سختی نیست و تنها به زمان زیادی نیاز دارد. برای این که بتوانید در خانه آش ترخینه را درست کنید می‌توانید هرآنچه که نیاز دارید را به‌صورت آنلاین از سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ سفارش داده و در سریع‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرد.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *