فرود اضطراری چیست؟ + آشنایی با انواع فرود اضطراری

فرود اضطراری بعد از بلندشدن هواپیما

زمانی که هواپیمایی در حال پرواز است و به دلیل یک موقعیت اورژانسی و اضطراری مجبور به فرود می‌شود، فرود اضطراری رخ می‌دهد. در این نوع فرود یا اتفاق بدی رخ‌داده یا اینکه اتفاق بدی در حال رخ‌دادن است و به‌منظور پیشگیری از رویدادی ناگوار هواپیما خیلی فوری به زمین می‌نشیند. اگر قصد سفر هوایی دارید و نگران این نوع فرود هستید، بهتر است مقاله ما را تا انتها دنبال کنید تا اطلاعات خود را افزایش دهید.

بررسی مفهوم فرود اضطراری

فرود اضطراری همان‌طور که از نامش مشخص است، در شرایط اضطراری و غیرقابل‌کنترل رخ می‌دهد. این فرود می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در بخش‌های بعدی به دلایل آن اشاره می‌کنیم. در صورت خرابی هواپیما، ایجاد مشکلی حاد برای یکی از مسافران، خدمه و حتی کاپیتان باید هواپیما خیلی فوری به زمین بنشیند.

البته برای این نوع فرود نیز محدودیت‌هایی وجود دارد؛ زیرا هواپیما نمی‌تواند در هر منطقه‌ای فرود آید؛ بلکه باید با نزدیک‌ترین پایگاه هوایی ارتباط بگیرد تا آن‌ها راهنمایی کاملی در اختیارش بگذارند. به‌طورکلی تحت هر شرایط اضطراری باید از این فرود مهم و اضطراری کمک بگیرند و جان مسافران یا سایر شهروندان را به خطر نیندازند.

در ضمن به هنگام استفاده از این فرود باید ترافیک هوایی را محاسبه کنند؛ زیرا حتی برای اضطراری‌ترین موقعیت‌ها نیز نمی‌توان بدون توجه به ترافیک هوایی و کنترل وضعیت پایگاه هوایی موردنظر، فرودی انجام داد. در واقع پیش از هر فرود باید به هواپیما اجازه لندینگ داده شود.

چند نوع فرود اضطراری داریم؟

فرود اضطراری به دلیل نقص فنی موتور هواپیما

همان‌طور که گفتیم فرود اضطراری به دلایل مختلفی همانند خراب‌شدن بخشی از موتور هواپیما، جلوگیری از اتفاقی ناگوار، موقعیت اضطراری یکی از مسافران، خدمه هواپیما و کاپیتان و چندین و چند دلیل دیگر انجام می‌شود. ازاین‌رو می‌توان گفت این نوع فرود بر اساس شرایط مختلف و به شکل‌های متفاوتی انجام می‌شود.

فرود حتمی

درصورتی‌که بخش مهمی از هواپیما مشکل پیدا کند یا اینکه مشکلی فنی رخ دهد، هواپیما برای جلوگیری از اتفاقات ناگوار بعدی باید به طور حتم فرود آید. زیرا در غیر این صورت ممکن است هواپیما سقوط کند و جان مسافران و خدمه و کاپیتان به خطر بیفتد.

در چنین فرود اجباری و اضطراری فرود هواپیما نسبت به هر چیزی برتری دارد و هیچ اهمیتی ندارد که این فرود در کجا رخ دهد. به‌طورکلی اگر به چرخ‌ها، موتور و سایر بخش‌های حیاتی هواپیما آسیبی وارد شود باید خیلی فوری و بدون هیچ معطلی هواپیما روی زمین بنشیند. بهتر است برای فرود‌های حتمی یا اجباری هواپیما در فرودگاه به زمین بنشیند که هیچ هواپیمای دیگری در آن وجود نداشته باشد.

فرود احتیاطی

فرود احتیاطی به طور معمول برای جلوگیری از یک رویداد مهم رخ می‌دهد و در بیشتر مواقع بر اساس یک برنامه مشخص انجام می‌شود. برای مثال به دلایل پلیسی، پزشکی و اورژانسی از فرود احتیاطی استفاده می‌شود. در چنین فرودی هواپیما در محلی فرود می‌آید که اطلاعات زیادی از آن باند و محیط در دسترس نیست؛ ولی امکان فرود وجود دارد.

در چنین شرایطی این کاپیتان یا همان خلبان است که یک موقعیت مکانی مناسب برای فرود اضطراری پیدا می‌کند و برای جلوگیری از هرگونه رویداد ناگوار و حتی به دلیل شرایط نامناسب آب‌وهوایی برای فرود دست‌به‌کار می‌شود.

فرود بر روی آب

همان‌طور که از نام این فرود اجباری مشخص است، فرود هواپیما روی آب انجام می‌شود. توجه داشته باشید بیشتر هواپیما‌هایی که بر روی آب فرود می‌آیند برای شناور شدن روی سطح آب طراحی و برنامه‌ریزی شده‌اند؛ زیرا در غیر این صورت هواپیما بعد از چند ساعت شناور ماندن، غرق می‌شود.

البته در چنین فرودی زمانی که نقص فنی هواپیما مانع از ادامه سفر هوایی شود یا ادامه دادن پرواز سبب سقوط شود باید فرود بر روی آب صورت بگیرد حتی اگر هواپیما برای شناور ماندن بر روی آب تعبیه و طراحی نشده باشد. زیرا در این شرایط جان مسافران و خدمه هواپیما مهم‌تر از خسارت مالی هواپیما و غرق‌شدن آن است.

نحوه انجام فرود اضطراری

فرود اضطراری و انفجار هواپیما

روند اجرای فرود اضطراری در هر هواپیما با دیگری متفاوت خواهد بود. برای مثال هواپیما‌هایی که بال ثابت دارند به هنگام خراب‌شدن موتور خیلی آرام حرکت می‌کنند. درصورتی‌که هواپیما‌های دارای بال چرخشی به هنگام خرابی موتور سعی در حفظ کنترل خود دارند و به‌صورت خودکار می‌چرخند.

برای بهتر انجام شدن این نوع فرود‌ها، خلبان‌ها را در شرایط شبیه‌سازی‌شده انجام می‌دهند تا بتوانند باتوجه‌به بحرانی بودن وضعیت، منطقه فرود هواپیما و نوع حرکت هواپیما به بهترین شکل ممکن از پس فرود برآیند و هواپیما را فرود آورند. در واقع با این کار خلبان باید ایمنی هواپیما و مسافران را بر عهده بگیرد.

طی این فرود اگر هواپیما بتواند در موقعیت مکانی مناسبی فرود آید، به طور حتم هیچ خسارت مالی و جانی چشمگیری رخ نمی‌دهد. هواپیما‌ها باتوجه‌به وزن خود می‌توانند فرود اجباری متفاوتی را تجربه کنند. برای مثال هواپیما‌های سبک خیلی راحت می‌توانند روی جاده‌ها خیابانی و حتی مزرعه‌ها فرود آیند؛ ولی هواپیما‌های بزرگ باعث خسارت‌های بسیاری می‌شوند.

۳ مورد از معروف‌ترین فرود‌های اضطراری دنیا

به‌خاطر داشته باشید بسیاری از هواپیما‌های بزرگ دارای چندین موتور هستند و کمتر پیش می‌آید که این هواپیما‌ها دچار فرود اضطراری شوند. زیرا اگر یکی از موتور‌های آن‌ها خراب شود سایر موتور‌ها فعال خواهند بود و هواپیما می‌تواند خود را به باند هوایی مناسبی برساند.

با وجود تمام نکاتی که رعایت می‌شود باز هم این امکان وجود دارد که هر هواپیمایی با شرایط اضطراری و فرود فوری مواجه شود. تابه‌حال چندین هواپیما بزرگ مسافری مجبور به فرود اجباری شده‌اند که خوشبختانه بسیاری از آن‌ها به بهترین شکل ممکن مورد کنترل قرار داشتند. در ادامه ۳ مورد از این فرود‌ها را ذکر می‌کنیم:

  • هواپیما بوئینگ ۷۶۷ در ماه ژوئن سال ۱۹۸۳ به هنگام پرواز سوخت تمام کرد و باید به زمین می‌نشست. در نتیجه این هواپیما در منطقه گیملی کشور کانادا فرود آمد.
  • هواپیما بوئینگ ۷۴۷ که مبدا آن کوالالامپور بود در ماه ژوئن سال ۱۹۸۲ توان هر ۴ موتور خود را از دست داد و باید به زمین می‌نشست. هر ۴ موتور این هواپیما به دلیل رد شدن از خاکستر‌ها معلق یک آتشفشان از کار افتادند و هواپیما بوئینگ ۷۴۷ به سمت جاکارتا رفت تا فرود آید.
  • هواپیمایی به شماره پرواز ۲۴۲ در ماه آوریل سال ۱۹۷۷ به دلیل شرایط بد آب‌وهوایی دچار نقص در موتور شد و نمی‌توانست تا رسیدن به فرودگاه صبر کند. در نتیجه این هواپیما روی بزرگراهی در جورجیا فرود آمد. البته این هواپیما سوخت زیادی داشته و به دلیل فرود سخت و ناگهانی که داشت منفجر شد؛ بنابراین بسیاری از مسافران، خدمه و حتی برخی از شهروندان خارج از هواپیما فوت کردند.

کار‌هایی که باید در فرود اضطراری انجام دهیم

فرود اضطراری هواپیما خارجی

همه ما موضوعات مختلفی در مورد فرود اضطراری هواپیما شنیده‌ایم و می‌دانیم که در چنین شرایطی مسافران باید حداکثر همکاری را با خدمه داشته باشند تا بدون آسیب رسیدن به شخصی این فرود انجام شود. حتی این امکان وجود دارد افرادی که به طور دائم در سفر هوایی هستند این فرود را تجربه کرده باشند.

اما اگر دوست دارید بدانید طی این نوع فرود‌ها شما به‌عنوان یک مسافر چه وظایفی دارید بهتر است این بخش از مقاله را بادقت بخوانید و آن‌ها را جدی بگیرید. فراموش نکنید طی یک سفر هوایی علاوه بر خدمه و کاپیتان مسافران نیز نقش بسیار مهمی دارند و باید به تمام گفته‌های خدمه پرواز گوش دهند و عمل کنند.

  • صندلی خود را ترک نکنید: در چنین شرایطی هر مسافر باید در سر جای خود بنشیند و به‌هیچ‌وجه صندلی‌اش را ترک نکند. پس سر جای خود بنشینید و کمربندتان را ببندید.
  • کودکان را به خود نزدیک کنید: بهتر است در چنین شرایط تمام اعضای یک خانواده در نزدیکی یکدیگر باشند و اگر نوزادی به همراه دارید او را محکم روی پای خود قرار دهید.
  • به سخنان و توصیه‌های مهمانداران اهمیت دهید: برای رد شدن از چنین بحرانی باید به گفته و توصیه‌های مهمانداران هواپیما گوش دهید و به آن‌ها عمل کنید.
  • موقعیت فرود اضطراری را رعایت کنید: بهتر است در طی این نوع فرود موقعیت و استایلی که مهماندار هواپیما از شما می‌خواهد را حفظ کنید تا آسیب کمتری به شما وارد شود.
  • وسایل اضافی خود را ر‌ها کنید: ازآنجایی‌که در چنین فرودی زمان تخلیه بسیار مهم است، نباید وسایل دست‌وپاگیر خود را حمل کنید.
  • در صورت نیاز از ماسک اکسیژن استفاده کنید: این ماسک‌ها برای ارتفاع بالای ۱۰ هزارپا خواهد بود، ازاین‌رو تنها در صورت نیاز از این ماسک‌ها استفاده کنید.

نگران سفر هوایی خود نباشید

اگر قصد سفر هوایی دارید و از سقوط هواپیما می‌ترسید، توصیه می‌کنیم نگران نباشید و با مطالعه مطالب بالا با خیال راحت و آمادگی کافی از طریق سرویس بلیت سفر اسنپ، بلیط هواپیما خارجی و یا داخلی خود را خریداری کنید و برای سفرتان برنامه بچینید. فرود اضطراری در کمتر هواپیمایی رخ می‌دهد و همیشه آسیبی به همراه نخواهد داشت.

بدین ترتیب نگران نباشید و همین حالا برای سفر هوایی خود برنامه‌ریزی کنید و دست‌به‌کار شوید. قرار نیست در سفر هوایی شما نیز چنین فرودی رخ دهد یا شما با شرایط اضطراری فرود اجباری و حتی احتیاطی روبه‌رو شوید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *