احتمالا شما هم این روزها نام دانه چیا را به زیاد شنیده باشید. محصولی که به تازگی به دلیل خواص زیادی که دارد، در رژیمهای غذایی مختلف استفاده میشود. چیا دانهای با رنگ سیاه و جزو خانواده نعناعیان است. ترکیباتی که در این محصول قرار گرفته باعث شده تا از خواص بسیار زیادی برخوردار باشد. ما در این مطلب میخواهیم در مورد این دانه خوراکی صحبت و خواص دانه چیا را برای پیشگیری و درمان بیماریها با هم بررسی کنیم. اما قبل از آن بهتر است جدول ارزش غذایی دانه چیا را با هم ببینیم:
جدول ارزش غذایی و ترکیبات موجود در دانه چیا (در ۳۰ گرم) | |
کربوهیدرات | ۱۲ گرم |
فیبر | ۱۱ گرم |
پروتئین | ۴ گرم |
چربی | ۹ گرم |
کلسیم | ۱۸% |
منگنز | ۳۰% |
منیزیم | ۳۰% |
فسفر | ۲۷% |
ویتامینها و مواد معدنی | B3 / B1 / B2 / پتاسیم / روی |
انرژی | ۱۳۷ کالری |
خواص دانه چیا
خواص دانه چیا بسیار زیاد است که از جمله آنها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
۱. لاغری و کاهش وزن با مصرف معجون دانه چیا
از دانه چیا به عنوان یک ترکیب لاغر کننده استفاده میشود. در این ماده خوراکی مقادیر بالایی از ویتامین، مواد ضروری و پروتئین مورد نیاز برای بدن وجود دارد که باعث ایجاد حس سیری در شما خواهد شد. به علاوه مصرف دانه چیا باعث میشود تا چربیسوزی و متابولیسم بدن بهتر صورت گیرد.
این موارد باعث میشوند تا دانه چیا باعث کاهش وزن و لاغری شود. طریقه مصرف دانه چیا برای لاغری، به صورت مخلوط آن در آب لیمو و آب است.
۲. کربوهیدراتهای دانه چیا و افزایش سطح انرژی بدن
بالا بردن انرژی یکی دیگر از خواص دانه چیا می باشد. زمانی که این ماده وارد بدن شما میشود، مقادیر بالایی از کربوهیدرات را نیز به همراه خود وارد میکند که در نهایت باعث تامین انرژی مورد نیاز شما خواهد شد. به خصوص برای افرادی که در طول روز سریعا خسته میشوند یا ورزشکاران، دانه چیا بهترین انتخاب در کنار وعدههای غذایی است.
۳. کاهش درد و التهاب مفاصل
کاهش درد مفاصل یکی دیگر از اثرات مصرف دانه چیاست. در این دانه مقادیر بالایی از آنتیاکسیدان به همراه اسید چرب امگا۳ وجود دارد که نقش زیادی را در بهبود التهابات و در مفاصل دارند. همچنین در این دانه زینک و مس نیز وجود دارد که مشکلات مربوط به بیماریهای التهابی مانند آرتروز و آرتریت را کمتر میکند.
۴. افزایش حجم عضلات در بدنسازان و ورزشکاران
حجم عضلات خود را میتوانید به راحتی با استفاده از دانه چیا در کنار رژیم غذایی ورزشی خود بیشتر کنید. به همین دلیل است که اغلب مربیان بدنسازی در دستورات غذایی خود این دانه را نیز میگنجانند. این خواص دانه چیا به دلیل وجود مقادیر بالای فیبر، امگا۳، امگا۶ و امگا۹ در این ماده است.
۵. تامین آب بدن و تعادل الکترولیتها
برای مصرف دانه چیا باید آنها را درون آب خیس کنید. با اینکار مقدار زیادی آب به درون آن جذب خواهد شد. (چیزی در حدود ده تا ۱۲ برابر وزن دانه) زمانی که این دانه خیس خورده، وارد بدن شما شود، تعادل الکترولیتها را به دنبال خواهد داشت و باعث میشود تا بدن به صورت هیدراته باقی بماند.
۶. رشد جنین و سلامت زنان باردار
اضافهکردن دانه چیا به رژیم غذایی بانوان باردار با نظر پزشک نیز به دلیل وجود آهن، اسیدهای چرب امگا و پروتئین، میتواند تاثیر خوبی را در سلامت مادر و جنین داشته باشد و باعث رشد بهتر جنین شود. در دانه چیا کلسیم نیز دیده میشود که به رشد استخوان کودک کمک میکند. همچنین امگا۳ در خواص دانه چیا باعث رشد کامل مغز او خواهد شد.
۷. تقویت روحیه و افزایش هورمونهای شاد
میتوانید اثرات دانه چیا را در روح و روان خود نیز بدانید. در این دانه خوراکی، مقادیر بالایی از تریپتوفان وجود دارد که جزو اسید آمینههای ضروری بدن هستند. این ترکیبات هورمونهای شادی آور بوده و باعث تقویت روحیه شما میشوند.
همچنین مصرف مداوم این ماده تنظیم خواب، بهبود روحیه، رفع افسردگی و اضطراب را نیز به همراه دارند. به افرادی که معمولا مشکلات بیخوابی یا خواب بیکیفیت را تجربه میکنند، توصیه میشود از این دانه به همراه عسل و آب قبل از خواب استفاده کنند. این از اثرات و خواص دانه چیاست که بسیار ارزشمند است.
۸. مبارزه با آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد
رادیکالهای آزاد عامل اصلی بسیاری از بیماریها مانند سرطان هستند. دانه چیا میتواند با این رادیکالهای آزاد مبارزه کرده و در نتیجه آسیب آنها به بدن را به حداقل میرساند. این فرایند به دلیل وجود مقادیر بالایی از آنتیاکسیدان در این دانه است.
۹. بهبود عملکرد عصب
در میان ترکیبات موجود در دانه چیا، منیزیم و مس نیز دیده میشود. این دو ماده جزو مهمترین ترکیبات برای سلامت سیستم عصبی بدن هستند.
۱۰. سلامت دستگاه گوارش
از دیگر خواص دانه چیا این است که در این ماده مقدار زیادی فیبر نیز وجود دارد که به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. این مقدار از فیبر،، باعث میشود تا هضم غذاها بهتر صورت گرفته و در نتیجه سلامت معده و روده را به همراه دارد و در نهایت نیز روی یبوست نیز موثر است.
۱۱. پیشگری از سرطانها
در ترکیباتی که برای دانه چیا عنوان شده، مقادیر بالایی از اسید آلفا لیپوئیک را نیز میبینیم. این ماده برای افرادی که مبتلا به تومور یا سرطان هستند مفید است. در میان درمانهای گیاهی سرطان سینه نیز دانه چیا را میبینیم.
۱۲. سلامت پوست
یکی از مهمترین خواص دانه چیا، اثراتی است که برای پوست است. این ماده به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، باعث کاهش روند پیری زودرس پوست شما خواهد شد. به علاوه به صورت کاملا قوی از ایجاد التهابات پوستی جلوگیری میکند.
اثر دیگر این دانه روی پوست، مقاومت بیشتر آن و محافظت در برابر عوامل خارجی و آسیبهای محیطی است. با مصرف مداوم این ماده خوراکی، میتوانید درخشندگی پوست خود را بیشتر کنید. چرا که در ترکیبات آن مقدار زیادی ویتامین A، C، آهن و پتاسیم وجود دارد. آبرسانی به پوست، نیز اثر دیگر دانه چیا روی پوست است.
۱۳. رقیق کردن خون
در میان اثرات و خواص دانه چیا میتوانیم به رقیقکردن خون توسط آن اشاره کنیم. در این دانه، مقادیر کافی از امگا۳ وجود دارد که در رقیقسازی خون نقش مهمی را دارند. البته این ماده برای افرادی که خودشان از داروهای رقیقکننده استفاده میکنند، مناسب نخواهد بود.
۱۴. درخشندگی بیشتر مو
اثر دیگر دانه چیا روی موهاست. برای افرادی که میخواهند موهای درخشان و پرپشتی داشته باشند، اضافه کردن این ماده به مواد غذایی به دلیل مقدار زیاد زینک در آن، باعث میشود تا موها سالم و درخشندگیشان بیشتر شود. به علاوه دانه چیا از ریزش مو نیز جلوگیری میکند و این به دلیل پروتئین L-LYSIN و فسفر در آن است که رشتههای مو را محکم و آنها را تقویت میکند.
نرمکردن مو و جلوگیری از نازک شدن تارهای مو نیز از خواص دانه چیا است که میتوانید با تهیه ماسکها خانگی از آنها بهرهمند شوید.
۱۵. سلامت استخوان و دندانها
اثر دیگر دانه چیا روی استخوانهاست. در این دانه مقادیر بالایی از کلسیم، منگنز، پروتئین، فسفر و منیزیم وجود دارد که همگی برای استخوان و دندانها مفید هستند. به علاوه در میان ترکیبات آن روی و ویتامین A که دو ماده ضروری برای دهان و دندان هستند نیز وجود دارد. دانه چیا میتواند جایگزینی مناسب برای محصولات لبنی باشد.
روش مصرف دانه چیا
پیشنهادات مختلفی برای مصرف دانه چیا در فضای آنلاین وجود دارد که با یک جستجوی ساده میتوانید، آنها را پیدا کنید. اما سادهترین روش، اضافهکردن این ماده خوراکی به غذای روزانهتان است. دانه چیا معمولا به همراه ماست، شیر، دسرها، سالادها، غلات و محصولات پخته شده مصرف میشود. این دانه طعم خاصی نداشته و تغییری را در مزه ماده غذایی مصرفی شما ایجاد نمیکند. آگاهی بیشتر از خواص دانه چیا میتواند باعث ایجاد سلامتی بیشتر در بدن شما شود.
بهتر است مصرف چیا را از مقادیر کم شروع کنید و در صورت عدم مشاهده عوارض به مصرف آن ادامه دهید. روش بعدی استفاده از دانه چیا، به صورت ماسک است که اثرات آن روی پوست و مو خواهد بود. ترکیب سه ماسک پرطرفدار که با دانه چیا تهیه میشوند عبارتند از:
- ماسک تقویت کننده مو: دانههای خیس چیا + سرکه سیب + عسل + روغن نارگیل
- ماسک ضدچروک پوست: دانه چیا + چای سبز سرد شده + عسل
- ماسک مرطوب کننده پوست: روغن چیا + سفیده تخم مرغ + ماست
عوارض مصرف دانه چیا
اگر چه این دانه سرشار از فواید مختلف است و خواص دانه چیا بسیار زیاد است، اما مصرف بیش از حد یا نامناسب آن نیز عوارضی را برای بدن به دنبال دارد که در ایجاد به چند مورد آن اشاره کردهایم:
- ممکن است برخی افراد پس از مصرف دانه چیا دچار آلرژی شوند.
- دانه چیا نفخ را به دنبال دارد و مصرف زیاد آن به واسطه وجود مقادیر بالای فیبر این مشکل را به دنبال خواهد داشت.
- مصرف دانه چیا ممکن است باعث تغییر سطح مناسب قند شود.
- احتمال خونریزی در برخی افراد با مصرف بیرویه این ماده وجود دارد.
- در مادران باردار، مصرف دانه چیا ممکن استب باعث آسیب به جنین شود.
- افزایش وزن نیز در برخی از افراد گزارش شده است.
تفاوت دانه چیا و کینوا
در کنار بررسی خواص دانه چیا، باید اشاره کنیم کینوا نیز نامی است که به میزان زیادی در کنار دانه چیا شنیده میشود. تفاوت این دو ماده در وجود مقادیر بالای ویتامین E، پتاسیم و لیزین در کینوا و مقایدر بالای کلسیم و امگا۳ در دانه چیاست. اما هر دو دانه خواص زیادی دارند و سرشار از مواد معدنی و ویتامینهای مختلف هستند که در نهایت روی سلامت بدن موثر است.
سخن پایانی
چیا یکی از دانههای مقوی و سرشار از مقادیر بالای ویتامینهای مورد نیاز بدن است. همانطور که عنوان شد، مصرف دانه چیا و فواید آن را میتوانیم در تمام ارگانهای بدن ببینیم. بنابراین بهترین انتخاب، استفاده از آن در کنار غذاهاست.
شما میتوانید دانه چیا را از عطاریها یا سرویس سوپر مارکت اسنپ سفارش دهید و آن را درب منزل تحویل بگیرید. همچنین اگر تجربه مصرف دانه چیا در کنار غذاهای مختلف را داشتهاید، آن را با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید