انواع مواد غذایی فیبردار کداماند؟
فیبر، کربوهیدرات غیرقابل هضمی است که توسط مصرف برخی مواد غذایی تامین میشود. این ترکیبات فواید بسیاری برای بدن دارند و موجب تنظیم حرکت روده، هضم غذا و پیشگیری از چاقی میشوند.
فیبرها، در مواد غذایی متنوعی شامل میوهها، سبزیجات و دانهها یافت میشوند. آشنایی با غذاهای حاوی فیبر اهمیت زیادی دارد؛ زیرا این ترکیبات برای سلامت بدن ضروری هستند. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا ضمن معرفی فیبر، با انواع مواد غذایی فیبردار آشنا شوید.
فیبر چیست؟
فیبرها، کربوهیدراتهای پیچیدهای هستند که قابلیت هضم آنها در دستگاه گوارش انسان وجود ندارد. با این وجود مصرف آنها برای بدن ضروری است، چراکه مورد استفاده باکتریهای مفید روده قرار میگیرند؛ به طور کلی فیبرها را به چندین صورت دستهبندی میکنند. یکی از این دستهبندیها تقسیم فیبرها به دو گروه قابل تخمیر و غیرقابل تخمیر است که به توانایی استفاده از فیبر توسط باکتریهای مفید روده بازمیگردد. مهمترین طبقهبندی فیبرها شامل دو گروه زیر است:
- فیبرهای محلول: این دسته از فیبرها در آب حل میشوند، سرعت تخلیه محتویات معده را کاهش میدهند و از این طریق جذب مواد غذایی را در روده بهبود میبخشند.
- فیبرهای نامحلول: این گروه از فیبرها، قابلیت حل شدن در آب را ندارند و همچنین توسط باکتریهای روده تجزیه نمیشوند؛ اما pH روده را تنظیم میکنند.
فواید مصرف غذاهای حاوی فیبر
انواع مواد غذایی فیبردار برای بدن مفید است و خواص بسیاری دارد؛ برخی از این فواید شامل موارد زیر است:
- موجب تنظیم فشار خون میشود و از این طریق ریسک ابتلا به بیماریهای قلب و عروق را کاهش میدهد؛
- از ابتلا به مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال جلوگیری میکند؛
- مانع از ابتلا به انواع سرطان به ویژه سرطان روده میشود؛
- پس از مصرف غذاهای فیبردار قند خون کاهش مییابد، در نتیجه خطر ابتلا به دیابت کمتر میشود؛
- پس از خوردن انواع مواد غذایی فیبردار، اشتهای فرد کاهش مییابد و منجر به دریافت کالری کمتر و لاغری خواهد شد؛
- میزان کلسترول بد خون را که طی فرایند گوارش شکل میگیرد، کاهش میدهد؛
خوراکیهای سرشار از فیبر
هر فرد باید ۲۵ تا ۳۸ گرم فیبر به طور روزانه دریافت کند که با مصرف بسیاری از مواد غذایی، نیاز بدن به فیبر تامین خواهد شد. انواع مواد غذایی فیبردار را میتوان در ۵ دستهبندی کلی قرار داد.
سبزیجات
سبزیجات یکی از منابع اصلی تامین فیبر است که باید به طور روزانه مصرف شوند؛ در این بخش سبزیجاتی را معرفی خواهیم کرد که دارای میزان فیبر بیشتری هستند:
- چغندر: یکی از سبزیجات شیرین ریشهای است و مس، منگنز و پتاسیم دارد. مصرف چغندر پخته به ویژه در روزهای سرد سال بسیار دلچسب خواهد بود که در هر پیمانه چغندر، ۸/۳ گرم فیبر وجود دارد؛
- کدو تنبل: از کدو تنبل در تهیه سوپ و غذاهای شیرین استفاده میکنند و فواید بسیاری برای بدن دارد که هر پیمانه کدو تنبل، دارای ۶/۳ گرم فیبر است؛
- کلم بروکسل: از جمله سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان است که رادیکالهای آزاد بدن را کاهش میدهد و مانع از ابتلا به انواع بیماری میشود؛ در هر پیمانه کلم بروکسل ۴ گرم فیبر قرار دارد؛
- کلم بروکلی: این سبزی پرخاصیت و خوشمزه به صورت خام یا آبپز شده در تهیه سالادها بهکار میرود. یک پیمانه بروکلی، دارای ۴/۲ گرم فیبر است؛
- هویج: منبع غنی ویتامین A است و از این طریق موجب تقویت بینایی میشود. هر پیمانه هویج علاوه بر منیزیم، بتاکاروتن و آنتیاکسیدان دارای ۶/۳ گرم فیبر خواهد بود؛
- سیبزمینی: با مصرف سیبزمینی میتوان بخشی از نیاز بدن به ویتامین C و A را تامین کرد. یک عدد سیبزمینی متوسط با پوست حاوی ۵/۲ گرم فیبر و بدون پوست حاوی ۴/۱ گرم فیبر است؛
- کنگر فرنگی: جزو سبزیجاتی است که در بسیاری از مناطق کوهستانی یافت میشود و در تهیه برخی غذاها کاربرد دارد؛ هر گرم کنگر فرنگی ۴/۲ گرم فیبر مورد نیاز بدن را تامین میکند.
- اسفناج: این سبزی خواص بسیاری برای بدن دارد و مصرف آن باید در رژیم غذایی جای بگیرد. از اسفناج در تهیه بسیاری از غذاها و سوپها استفاده میکنند؛ هر نصف پیمانه اسفناج، ۲/۱ گرم فیبر دارد.
- کرفس: این سبزی حاوی ویتامین C و A است و به کاهش وزن کمک میکند. هر نصف پیمانه کرفس، ۱/۲ گرم فیبر برای بدن تامین خواهد کرد؛
- کاهو: یکی از سبزیجات خوشطعم و پرکاربرد است که در تهیه انواع سالاد و ساندویچها مورد استفاده قرار میگیرد. هر نصف پیمانه کاهو، دارای ۹/۰ گرم فیبر است؛
- نخود فرنگی: منبع ویتامینهای گروه B است و موارد مصرف متنوعی دارد. هر نصف پیمانه نخود فرنگی، ۶/۳ گرم از نیاز بدن به فیبر را تامین میکند؛
میوه ها
میوه ها در کنار دیگر خواص و فواید خود، منبع غنی فیبر هستند و مصرف آنها برای بدن ضروری است. این میوهها فیبر بالایی دارند و باید در یک رژیم غذایی سالم جای بگیرند:
- تمشک: این میوه علاوه بر طعم بینظیر خود، سرشار از ویتامین C، ویتامین A و خواص آنتیاکسیدان است. هر پیمانه تمشک قرمز یا سیاه، دارای ۸ گرم فیبر است؛
- آووکادو: میوه آووکادو دارای اسیدهای چرب مفید و ویتامینهای گروه B، C و E است. این میوه خوشمزه در هر پیمانه، حاوی ۱۰ گرم فیبر است؛
- موز: از این میوه در تهیه بسیاری از کیکها و دسرها استفاده میشود. موز حاوی ویتامین C و مواد معدنی همچون پتاسیم و منیزیم است. یک موز متوسط، ۱/۳ گرم فیبر مورد نیاز بدن را تامین میکند؛
- گلابی: یکی از میوههای خوشمزهای است که اغلب افراد به آن علاقه دارند. یک عدد گلابی متوسط منبع مناسبی از فیبر و دارای ۵/۵ گرم فیبر است؛
- آلو: یکی از میوههای محبوب که به صورت تازه یا خشک مصرف میشود. با مصرف ۵ عدد آلو، ۴/۳ گرم فیبر در دسترس بدن قرار خواهد گرفت؛
- سیب: یکی از میوههای پر مصرف، سیب است که در تهیه انواع اسموتی و آبمیوههای ترکیبی از آن استفاده میشود. یک سیب بزرگ علاوه بر ویتامین C و A، حاوی ۴/۵ گرم فیبر نیز خواهد بود؛
- هلو: از میوههای محبوب تابستانی و منبع مناسبی از کلسیم، ویتامین A و C است. یک هلو متوسط، ۵/۵ گرم فیبر برای بدن تامین خواهد کرد؛
- پرتقال: پرتقال از میوههای پرمصرفی است که در تهیه کیک، آبمیوه و برخی غذاها از آن استفاده میکنند. پرتقال منبع غنی ویتامین C بوده و یک پرتقال متوسط حاوی ۴/۳ گرم فیبر است؛
- توتفرنگی: از توتفرنگی نیز در تهیه بسیاری از کیکها و دسرها استفاده میکنند و یکی از میوههای محبوب برای کودکان است. هر نصف پیمانه توت فرنگی، ۵/۱ گرم از نیاز بدن به فیبر را تامین میکند.
حبوبات
خانواده حبوبات یکی از منابع مهم تامین فیبر است و باید در رژیم غذایی روزانه مصرف شوند. در این بخش، حبوبات سرشار از فیبر را معرفی میکنیم:
- نخود: یکی از حبوباتی است که به عنوان منبع تامین آهن و منیزیم شناخته میشود. هر پیمانه نخود، دارای ۵/۱۲ گرم فیبر خواهد بود؛
- لوبیا قرمز: در تهیه غذاها کاربرد بسیاری دارد و حاوی آهن است. در هر پیمانه لوبیا قرمز ۳/۱۱ گرم فیبر وجود دارد؛
- لپه: از لپه در تهیه بسیاری از خورشتها و غذاهای ایرانی استفاده میکنند و محبوبیت بسیاری دارد. هر پیمانه لپه پخته شده، ۳/۱۶ گرم فیبر دارد؛
- عدس: یکی از انواع حبوباتی است که منبع تامین آهن و برخی پروتئینهاست. عدس طعم لذیذی دارد و هر پیمانه از آن ۶/۱۵ گرم فیبر خواهد داشت؛
- لوبیا چیتی: گروهی از مواد معدنی همچون منگنز، مس و فسفر در لوبیا چیتی یافت میشود. هر پیمانه لوبیا چیتی پخته شده، ۲/۱۳ گرم فیبر دارد؛
- لوبیا سیاه: این نوع لوبیا سرشار از پروتئین، ویتامینهای گروه B و فسفر است. هر پیمانه لوبیا سیاه ۲/۱۲ گرم از نیاز بدن را به فیبر تامین میکند؛
دانهها و مغزها
برخی از آجیلها و دانهها نیز دارای فیبر هستند و میتوانند نیاز بدن را تامین کنند.
- جو دو سر: این ماده غذایی دارای مواد معدنی و ویتامینهایی است که با کاهش میزان کلسترول بد خون، از ابتلا به برخی بیماریها جلوگیری میکند. هر پیمانه جو دو سر خام، حاوی ۵/۱۶ گرم فیبر است؛
- دانه چیا: امروزه مصرف دانه چیا افزایش یافته است. این دانهها ظاهری شبیه تخم شربتی دارند و منبع کلسیم و منیزیم هستند. در هر ۳۰ گرم دانه چیا، ۶/۱۰ گرم فیبر یافت میشود؛
- بادام: یکی از آجیلهای محبوب و حاوی مواد معدنی همچون منیزیم و منگنز است. هر ۶ عدد بادام، دارای ۶/۰ گرم فیبر خواهد بود؛
- گردو: از آجیلهایی است که به ویژه در وعده صبحانه مصرف میشود و در تهیه برخی غذاها نیز کاربرد دارد. هر ۲۸ گرم گردو، ۹/۱ گرم فیبر دارد؛
- پسته: از پسته برای تزئین بسیاری از کیکها و شیرینها استفاده میشود و در بین ایرانیان محبوبیت بسیاری دارد. هر ۱۰۰ گرم پسته، ۳/۱۰ فیبر خواهد داشت؛
- تخمه کدو: این آجیل خوشمزه دارای چربیهای غیر اشباع، روی و منیزیم است. در هر نصف پیمانه تخمه کدو، ۸/۳ گرم فیبر وجود دارد.
نان و غلات
نان و غلات سهم بزرگی در تامین سبد غذایی ایرانیان دارند و یکی از منایع اصلی فیبر برای بدن هستند.
- جو پوست کنده: از آن در تهیه سوپ و برخی غذاهای ایرانی استفاده میشود و یکی از منابع فیبر به شمار میآید. در هر ۱۰۰ گرم جو پوست کنده، ۸/۳ گرم فیبر وجود دارد؛
- بلغور گندم: در حقیقت بلغور گندم، همان گندم خرد شده است که در تهیه برخی سوپها و غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. هر ۱۰۰ گرم بلغور گندم، دارای ۵/۴ گرم فیبر است؛
- نان سبوسدار: این نان بر خلاف نان سفید، منبع تامین فیبر است. هر ۱۰۰ گرم نان سبوسدار، ۵/۷ گرم فیبر خواهد داشت؛
- نان جو: در سالهای اخیر استفاده از نان جو به دلیل خواص بسیار آن افزایش یافته است. در یک برش ۳۰ گرمی از نان جو ۵/۰ گرم فیبر یافت میشود؛
- ماکارونی: غذای لذیذ و محبوبی بوده و دارای اشکال مختلفی است. هر پیمانه ماکارونی پخته شده حاوی ۱ گرم فیبر است؛
- برنج: پرکاربردترین غلات است و سهم بزرگی در سبد غذایی خانوادههای ایرانی دارد. در هر پیمانه برنج، ۲/۰ گرم فیبر وجود خواهد داشت؛
مصرف مواد غذایی فیبردار برای بدن ضروری است و باید در رژیم غذایی جای بگیرد.
در این مطلب فیبر را معرفی کردهایم و انواع مواد غذایی فیبردار را بررسی کردیم. مصرف فیبر برای بدن ضروری است و موجب حفظ سلامت بدن میشود.
برای خرید مواد غذایی حاوی فیبر، میتوانید بدون نیاز به خروج از منزل از سرویس سوپر مارکت آنلاین اسنپ استفاده کنید. همچنین برای خرید میوه به صفحه سفارش آنلاین میوه در اپلیکیشن اسنپ مراجعه کنید. اسنپ با خدمات متنوع در خدمت شماست!
دیدگاهتان را بنویسید