سفر با حیوانات خانگی یک مسئله پیچیده است. امروزه، فرهنگ نگهداری از حیوانات خانگی، متاثر از سبک زندگی غربی در بین بسیاری از مردم کشور ما رایج شده است. همزمان با گسترش این فرهنگ، فرهنگ سفر نیز با تسهیل هرچه بیشتر امکانات آن رایجتر شده و بسیاری از افراد، سفر را جزء برنامههای اصلی زندگی خود قرار دادهاند. افزایش جایگاه این دو در زندگی، سبب شده است که سفر با این موجودات دوستداشتنی تبدیل به یک مسئلهی نسبتا پیچیده شود.
اما آیا میشود به همراه حیوانات خانگی با هواپیما، قطار و اتوبوس سفر کرد؟ در این صورت، شرایط و مدارک لازم برای آن چیست؟ آیا میتوان با حیوان خانگی در هتل اقامت داشت؟ تفاوت هتلهای ایرانی و خارجی در این زمینه چیست؟
در این مقاله تلاش میکنیم به این سوالات پاسخ دهیم. درصورتیکه حیوان خانگی دارید و نمیتوانید آن را در حین سفر در خانهی خود تنها بگذارید، مطالعهی این مقاله میتواند شما را با چالشهای پیش رویتان بیشتر آشنا کرده و راهحلهایی به شما ارائه دهد.
شرایط حمل حیوانات خانگی با هواپیما
سفرهای هوایی، یکی از اصلیترین روشهای سفر برای بسیاری از افراد است. سؤال این است که آیا میتوان از این طریق، حیوان خانگی را نیز با خود به سفر برد؟ جواب این سؤال این است که بسیاری از ایرلاینها این امکان را فراهم کردهاند و برخی دیگر، چنین خدماتی را ارائه نمیدهند. برای آگاهی از این موضوع، پیش از خرید بلیط هواپیما باید قوانین آن هواپیمایی را مطالعه کرده یا از طریق تماس تلفنی از آن مطمئن شوید.
درصورتیکه یک هواپیمایی چنین خدماتی را ارائه دهد، شرایط و قوانین مشخصی باید از سوی صاحب حیوان رعایت شوند. این قوانین را در اینجا بررسی میکنیم.
حمل همراه یا غیر همراه حیوان با هواپیما
در سفرهای هوایی به دو صورت میتوانید حیوان خانگی خود را حمل کنید. روش همراه (از طریق پایانههای مسافربری) و غیر همراه (از طریق پایانههای باربری). در روش همراه، حیوان در همان پروازی حمل میشود که مسافر نیز در آن حضور دارد و بنابراین بهصورت همزمان نیز با مسافر پذیرش میشود.
برای این منظور، مسافر باید هنگام خرید بلیط، کد AVIH یا خدمات حمل موجود زنده را نیز از هواپیمایی دریافت کند. در این روش، تنها حیوانات اهلی حمل میشوند و لازم است حداقل یک ساعت را نیز بهمنظور انجام پذیرش حیوان خود نسبت به حداقل زمان تعیینشده برای حضور در فرودگاه در نظر داشته باشید.
در روش غیر همراه، حیوان با پروازی متفاوت از پرواز مسافر حمل میشود و لازم است که یک یا چند روز پیش از پرواز به باربری هواپیمایی تحویل داده شده و یک نفر نیز بهعنوان دریافتکنندهی آن در فرودگاه مقصد، معرفی شود. این روش، کارگو نیز نام داشته و معمولا نسبت به روش همراه، هزینه کمتری دارد. لازم به ذکر است که فراهمآوردن شرایط نگهداری مناسب و مطابق با قوانین بینالمللی بر عهدهی هواپیمایی خواهد بود.
بهطورکلی، حیوانات بزرگ مانند گاو و اسب، حیواناتی که با اهداف تحقیقاتی حمل میشوند مانند حیوانات روبه انقراض، سگهای آموزشدیده و نیز آبزیان و دوزیستان، تنها بهصورت کارگو حمل میشوند.
حیوانات مجاز برای حمل با هواپیما
امروزه دیگر دایرهی حیوانات خانگی از محدوده سگ و گربه فراتر رفته است. بسیاری از افراد اقدام به نگهداری از حیوانات عجیبوغریب بعضا وحشی یا بسیار بزرگ میکنند. در هواپیماییهایی که امکان سفر با حیوانات خانگی را مهیا میکنند معمولا حمل سگ، گربه و پرندگان بلامانع است؛ اما در خصوص دیگر حیوانات باید قوانین آن هواپیمایی را مطالعه کنید. برخی هواپیماییها حمل حیوانات جونده مانند خرگوش و سنجاب را نیز ممنوع کردهاند.
علاوه بر این، برخی هواپیماییها شرایط خاصی نیز برای سن، وزن و تعداد حیوان خانگی بهازای هر مسافر تعیین میکنند. بهعنوانمثال، بسیاری از هواپیماییهای ایران، اجازهی حمل حداکثر دو قلاده سگ یا گربه و نیز ۱۰ عدد پرنده زینتی را بهصورت حمل با باربری به مسافرین خود میدهند. همچنین، سن مجاز حیوان نیز در بیشتر هواپیماییها حداقل ۱۰ هفته است.
مدارک لازم برای حمل حیوان با هواپیما
از دیگر مقررات حمل حیوانات خانگی در سفر هوایی با هواپیماییهای داخلی و خارجی، ارائه مدارک هویتی و پزشکی حیوان هستند. این مدارک برای سفرهای داخلی، شامل شناسنامه یا گذرنامهی با کد ۱۵ رقمی و مدارک واکسیناسیون کامل حیوان و نیز فرم مخصوصی هستند که هواپیمایی به مسافر میدهد.
برای سفرهای خارجی نیز علاوه بر این مدارک معمولا مدارک پزشکی بیشتری مانند موارد زیر از صاحب حیوان درخواست میشوند:
- مدارک مربوط به تست انگلشناسی و هاری
- اصل گواهی بهداشتی بینالمللی از دامپزشکی معتبر در کشور مبدأ یا مقصد
- تأیید کتبی قرنطینه در دامپزشکی فرودگاه مبدأ
تمامی این مدارک به زبان انگلیسی و با تاریخهای میلادی از مسافر درخواست میشوند. برای اطلاع از مدارک خاص هر هواپیمایی باید وبسایت و قوانین همان شرکت را بررسی کنید.
آیا میتوان حیوان را به داخل هواپیما برد؟
این سوال، یکی از اساسیترین دغدغههای مسافران در خصوص شرایط حمل حیوانات خانگی با هواپیما است. جواب این سؤال نیز به نوع هواپیمایی بستگی دارد. هواپیماییهای ایرانی اجازهی این کار نمیدهند؛ اما تعداد معدودی از هواپیماییهای خارجی بهشرط رعایت قوانین مشخص، آن را مجاز میدانند.
هواپیمایی ترکیش ایرلاین، یکی از هواپیماییهایی است که اجازه میدهد مسافران، حیوانات خانگی خود را به داخل کابین نیز بیاورند. با این حال برای این کار محدودیتهایی از نظر اندازه و وزن حیوان وجود دارد. بهطور مثال، وزن حیوان و کیفش باید حداکثر ۱۰ کیلوگرم و ابعاد کیف حیوان نیز ۵۰، ۴۵ و ۲۵ سانتیمتر باشد. هواپیمایی لوفتهانزای آلمان نیز ورود برخی حیوانات با شرایط وزنی حداکثر هشت کیلوگرم به کابین را مجاز میداند.
برخی هواپیماییهای عربی مانند قطر و امارات تنها ورود پرندگان مانند عقاب و قرقی به کابین را مجاز میشمارند و از ورود سگ و گربه ممانعت به عمل میآورند.
هزینه حمل حیوان با هواپیما
بهطورکلی، هزینهی حمل حیوان خانگی با هواپیما بهصورت اضافهبار محاسبه میشود که میتواند برای هر هواپیمایی متفاوت باشد. بااینحال در اکثر هواپیماییها این هزینه برابر با یک درصد بهازای هر یک کیلوگرم است. وزن حیوان نیز در بیشتر ایرلاینها بهصورت زیر محاسبه میشود:
- پرندگان: چهار برابر وزن پرنده و قفس
- سایر حیوانات خانگی: دو برابر وزن حیوان و قفس
همچنین هزینهی کارگزاری نیز به هزینهی بار حیوان اضافه میشود.
شرایط قفس حیوان خانگی
از دیگر شرایط حمل حیوانات خانگی با هواپیما تأمین قفس استاندارد است. این قفس باید محکم بوده و فضای کافی برای ایستادن، چرخش پوزه و حرکت حیوان داشته باشد. داشتن منافذ کافی برای گردش هوا، قفل مطمئن، نداشتن چرخ، نداشتن گوشهها و لبههای تیز و ضد آب بودن از دیگر شرایط قفس هستند.
همچنین، بستن حیوان در قفس ممنوع است و باید برای او در محفظههای کوچک تعبیهشده روی درب قفس، ظرف آب و غذا گذاشته شود. روی قفس نیز باید مشخصات کامل حیوان و گیرندهی او درج شود.
قراردادن چند حیوان در یک قفس
معمولا در بیشتر هواپیماییهایی که خدمات حمل حیوان را فراهم میکنند تا سه حیوان را که با هم به دنیا آمده باشند و هرکدام کمتر از ۶ ماه سن و حداکثر چهار کیلوگرم وزن داشته باشند، میتوان درون یک قفس با اندازه کافی قرارداد.
همچنین درصورتیکه مادر این حیوانات نیز با آنها همراه باشد، شرط سنی حیوانات به ۱۲ هفته و حداکثر وزن آنها نیز به دو کیلوگرم کاهش پیدا میکند.
شرایط حمل حیوانات خانگی با قطار
بهطورکلی حمل حیوان خانگی با قطار در کشور ما ممنوع است. این قانون، شامل تمامی حیوانات از اهلی و وحشی و بزرگ و کوچک و حتی پرندگان میشود. در بسیاری از کشورهای خارجی نیز این قانون صادق است.
دلیل این موضوع، نه فقط مسائل شرعی یا بهداشتی؛ بلکه حقوق و شرایط خود حیوان نیز هست. سفرهای زمینی معمولا طولانی هستند و حیوان ممکن است از نظر شرایط محیطی مانند دمای هوا و غیره در معرض آسیب قرار بگیرد. بااینحال در بعضی خطوط ریلی بینالمللی، اجازهی حمل حیوانات خانگی کوچک و اهلی، مانند سگ و گربه با شرایط سنی، پزشکی و وزنی مشخص به مسافران داده میشود.
شرایط حمل حیوانات خانگی با اتوبوس
مانند قطار، حمل هرگونه حیوان خانگی با اتوبوس نیز در کشور ما ممنوع است. این قانون نیز شامل تمامی حیوانات و حتی مسیرهای کوتاه میشود. بااینحال، بسیاری از افراد با قرار دادن حیوان خود در داخل جعبههای نامناسب که مصداق بارز حیوان آزاری محسوب میشود و با توافق غیرقانونی با راننده، اقدام به جابهجایی حیوان خود میکنند. اقدامی که سبب به خطر افتادن سلامتی حیوان و دیگر مسافران میشود؛ چر اکه اتوبوسها جای بار محدودی دارند و تنها از همان فضا نیز میتوانند برای حمل حیوان استفاده کنند.
در صورت مشاهدهی این تخلف از سوی دیگر مسافران، حق شکایت برای آنها وجود دارد. با توجه به شرایط حمل حیوانات خانگی با اتوبوس و قطار و ممنوعیتهای موجود در این زمینه باید گفت که بهترین روش برای حمل این حیوانات، استفاده از خدمات شرکتهای هواپیمایی در این زمینه است.
قوانین هتلهای ایرانی برای حیوانات خانگی
واقعیت این است که هنوز هیچ قانون مشخصی در کشور ما در زمینه پذیرش یا عدمپذیرش حیوانات خانگی در هتلها تصویب نشده است.
بهطوریکه در حال حاضر تقریبا هیچ هتلی در ایران برای حیوانات خانگی مسافران، خدماتی ارائه نمیدهد و مسافران نمیتوانند آنها را با خود به داخل فضای هتل بیاورند.
راهکارهای سفر با حیوان خانگی در ایران
در حال حاضر، دو راهکار اصلی برای سفر با حیوان خانگی در ایران وجود دارد. راهکار اول، ساکن کردن حیوان در پانسیونهای حیوانات خانگی است که تقریبا در همهی شهرهای بزرگ و نسبتا بزرگ ایران وجود دارند.
این راهحل، هزینه زیادی دارد اما تقریبا اجتنابناپذیر است. علاوه بر این به گفتهی مسئولان کشور در حال حاضر، نظارت چندانی روی این مراکز وجود ندارد؛ بنابراین، هنگام انتخاب آنها باید نهایت دقت را داشته باشید.
راهکار دوم نیز اقامت در اقامتگاههایی به غیر از هتل است. بسیاری از اقامتگاههای بومگردی یا هاستلها دارای فضای باز یا حیاط بزرگ برای نگهداری از حیوانات خانگی مسافران خود هستند. از آنجا که آنها به مسافران خارجی نیز خدمات میدهند معمولا برخیشان تمهیداتی برای این موضوع اندیشهاند و فضاهایی برای حیوانات مسافران مهیا کردهاند. با این حال، بهتر است پیش از رزرو واحد اقامتی خود حتما با اقامتگاه یا هاستل تماس گرفته و دراینخصوص از آنها سؤال کنید.
اقامت با حیوان خانگی در هتلهای خارجی
برخلاف تصور بسیاری از افراد، هتلهای خارجی نیز محدودیتهای سختگیرانهای در خصوص اقامت با حیوان خانگی دارند. در واقع، رزرو اتاق با حیوان خانگی تنها در هتلهایی امکانپذیر است که خود را با عنوان Pet Friendly معرفی میکنند. در صورتی که هتل شما از این عنوان در معرفی خدمات خودش استفاده نکند به این معنی است که نمیتوانید با حیوان خود در آنجا اقامت کنید.
علاوه بر این، اقامتگاههای Pet Friendly نیز خود از نظر قوانین پذیرش حیوانات خانگی در هتل با یکدیگر متفاوت هستند. اما لزوم ارائه مدارک پزشکی که بهتازگی تهیه شده باشد و نیز پرداخت هزینه در همهی آنها یکسان است. این هتلها در موارد زیر میتوانند با یکدیگر تفاوت داشته باشند:
- امکان مراقبت از حیوان، توسط صاحبش یا عدم وجود این امکان. در واقع، برخی هتلها از حیوانات در محلهای دورتری نسبت به ساختمان اصلی هتل مراقبت میکنند که امکان همراهی صاحبش را عملا کم میکند.
- نوع حیوان. میتوان گفت که منظور اولیهی بسیاری از هتلهای خارجی از پت فرندلی، تنها امکان نگهداری از سگ است. درصورتیکه حیوان خانگی دیگری داشته باشید (بهویژه حیوانات خانگی خاص) باید قوانین آن هتل را با جزئیات بیشتری مطالعه کرده و از طریق تماس تلفنی یا ایمیل با آنها در تماس باشید.
- خدمات قابلارائه. قوانین هتلهای خارجی در مورد نوع خدماتی که ارائه میدهند نیز متفاوت است. برخی از آنها تنها جای خواب و برخی دیگر غذای مناسب، فضای بازی، امکان شستشوی حیوان و غیره را نیز فراهم میکنند.
دیگر محدودیتهای هتلهای خارجی برای حیوانات خانگی
برخی حیوانات خانگی تقریبا در هیچ یک از هتلهای دنیا پذیرش ندارند. مار، روباه، برخی حیوانات خانواده خزندگان و پستانداران بزرگی که برخی افراد از آنها نگهداری میکنند، از جملهی این حیوانات هستند.
محدودیت وزن، یکی دیگر از قوانینی است که باید در نظر داشته باشید. اغلب هتلهای پت فرندلی دنیا تنها حیوانات تا وزن پنج کیلوگرم را پذیرش میکنند. برخی از آنها از پذیرش حیوانات سنگینتر اجتناب کرده و برخی دیگر آن را مشمول پرداخت هزینهی بیشتر میکنند.
محدودیتهای نژادی و نیز میزان سروصدای حیوان نیز از دیگر محدودیتهایی هستند که ممکن است هنگام رزرو هتلهای پت فرندلی با آنها مواجه شوید.
لازم به ذکر است که خدمات پانسیون نگهداری از حیوانات در کشورهای خارجی بهویژه کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی، چه از نظر کیفیت و چه کمیت، بسیار بهتر از کشور ما و بسیاری دیگر از کشورهای دنیاست. بنابراین در صورتی که در پذیرش حیوان خانگی خود در محل اقامتتان با مشکل مواجه شدید، میتوانید بهراحتی از این خدمات استفاده کنید. نظارتهای بهداشتی، خدماتی و رفتار با حیوانات نیز در این پانسیونها معمولا تحتنظر سازمانهای دولتی و جهانی انجام میشود.
سخن آخر
افرادی که حیوان خانگی دارند، بهویژه آنهایی که تنها زندگی میکنند، همواره در سفرهایشان با مشکل حمل حیوان یا اقامت آن در هتل مواجه هستند. بهطورکلی، بهترین روش حمل حیوانات خانگی در کشور ما حمل هوایی است. مقررات حمل حیوانات خانگی در سفرهای زمینی، اجازه این کار نمیدهند.
رعایت شرایط حمل حیوانات خانگی با هواپیما نیز برای این امر ضروری است. مهمترین این قوانین، مربوط به نوع حیوان، فراهمکردن مدارک لازم و تهیه قفس مناسب هستند. حیوانات خانگی معمولا اجازه ورود به کابین را ندارند به دو صورت همراه (پرواز مشابه با پرواز صاحب حیوان) و غیرهمراه یا کارگو (پرواز متفاوت با پرواز صاحب حیوان) حمل میشوند. شما میتوانید برای رزرو بلیط هواپیما از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کنید.
همچنین در کشور ما پذیرش حیوانات خانگی در هتلها انجام نمیشود و از ورود آنها ممانعت به عمل میآید. بااینحال، استفاده از پانسیونهای حیوانات و نیز اقامت در معدود اقامتگاههای بومگردی که تدابیری برای این موضوع اندیشیدهاند، اصلیترین راهحلهای موجود برای سفر داخلی با حیوان خانگی هستند.
در کشورهای خارجی نیز هتلها و اقامتگاههای Pet Friendly خدمات نگهداری از حیوانات خانگی را به درجات مختلفی ارائه میدهند. این خدمات، مشمول هزینه هستند. همچنین هر هتل نیز قوانین و محدودیتهای خاص خودش را در این زمینه اعمال میکند.
دیدگاهتان را بنویسید