با نزدیکشدن به فصل پاییز و زمستان حس ترس و دلهره به سراغ بسیاری از مسافرانی میآید که با هواپیما سفر میکنند. تصور کنید قصد سفری هوایی دارید و بعد از خرید بلیط هواپیما خود از طریق هواشناسی متوجه میشوید بارش و طوفان شدیدی در راه است و همین امر سبب ناراحتی و نگرانی شما میشود، ولی چاره چیست؟ آیا باید بلیط خود را کنسل کنید و سفرتان را به تاریخ دیگری بیندازید که هوا صاف و غیر ابری است یا اینکه سفر هوایی در باد، طوفان و باران شدید خطری ندارد؟ برای رفع این سؤالات و تصمیمگیری بهتر، توصیه میکنیم مطلب زیر را تا انتها مطالعه کنید.
پرواز هواپیما در شرایط بد آبوهوایی امکانپذیر است؟
بر اساس آمار و تحقیقات بهعملآمده، در اکثر مواقع که شرایط جوی نامساعد است، هواپیماها پرواز نمیکنند و حتی این امکان وجود دارد که فرودگاههای محلی برای چند روزی تعطیل شوند. البته امکان پرواز هواپیما به شدت طوفان و بارندگی بستگی خواهد داشت؛ زیرا در برخی موارد به دلیل سبکی طوفان امکان پرواز وجود دارد.
این در حالی است که در بعضی طوفانها و بارندگیها شدت باد بهقدری زیاد میشود که بیشتر پروازها لغو میشوند یا با تأخیر زیاد همراه خواهند بود. متأسفانه پروازهای داخلی بیش از سایر پروازها تحتتأثیر طوفان و شرایط نامساعد جوی قرار میگیرند؛ بنابراین در فصولی که امکان بارندگی زیاد است، توصیه میکنیم بعد از بررسی شرایط جوی از طریق هواشناسی برای پرواز هوایی خود برنامهریزی کنید.
شاید پرواز هواپیما در شرایط جوی نامساعد امکانپذیر باشد؛ ولی در بسیاری از موارد غیرضروری، هواپیماها پرواز خود را لغو میکنند یا آن را با تأخیر زیادی به انجام میرسانند. بههرحال حرکت هواپیما در شرایط بد آبوهوایی امری دشوار و پیچیده خواهد بود که چندان توصیه نمیشود.
۳ باور نادرست درباره پرواز در شرایط بد آبوهوایی
باوجوداینکه در حال حاضر دنیای اینترنت، فضای مجازی و سایر اطلاعرسانیهای آنلاین توسعه پیدا کردهاند، اما همچنان برخی از افراد دارای باورهای نادرستی هستند که در ذهن و فکر آنها ریشه کرده است. یکی از همین باورهای نادرست مربوط به پرواز در شرایط نامساعد جوی است.
بهعبارتدیگر افراد با مطالعه چند سایت معتبر و کسب اطلاعات از سایتهای هوایی و فرودگاهی میتوانند به بهترین موضوعات و اطلاعات دست یابند و پاسخ تمام سؤالات خود را دریافت کنند، اما متأسفانه کمتر کسی سعی دارد از منابع معتبر اطلاعاتی به دست آورد و به همین دلیل باورهای نادرست در مورد هر موضوعی میان مردم رایج شده است.
همانطور که گفتیم پرواز هواپیما در شرایط نامساعد جوی به طور معمول غیرممکن است، ولی باتوجهبه شدت طوفان و بارندگی میتوان تصمیم گرفت که امکان پرواز وجود دارد یا پرواز لغو میشود. بااینوجود در میان افراد باورهایی بهاشتباه در مورد پرواز در شرایط نامساعد جوی جاافتاده است که در ادامه ۳ مورد از این باورها را به طور خلاصه برای شما شرح میدهیم.
تابستان، دارای بهترین شرایط آبوهوایی برای پرواز است
همه ما میدانیم در فصول پاییز و زمستان بارندگی و طوفان بیش از سایر فصول است؛ اما این موضوع دلیل نمیشود که تابستان بهترین شرایط آبوهوایی را برای پرواز داشته باشد. در برخی موارد طوفانهایی در فصل تابستان رخ میدهد که میتواند دلیلی برای تأخیر و لغو شدن بعضی از پروازهای هواپیما باشد.
مسئله بعدی مربوط به مقصد و مبدا پرواز است. شاید پروازهای داخلی در تابستان شرایط آبوهوایی بدی را تجربه نکنند، اما برای پروازهای خارجی نمیتوان این نکته را تضمین ذکر کرد. بهطورکلی در تابستان نیز امکان بارندگی، طوفان و لغو شدن سفرها وجود دارد.
باران بر روی پروازها تأثیرگذار نیست
متأسفانه بسیاری از افراد جامعه بر این تصور هستند که هواپیماها بهراحتی در باران پرواز میکنند و شرایط بد آبوهوایی حاصل از بارندگی بر روی زمان پرواز آنها تأثیرگذار نخواهد بود. درحالیکه باران یکی از اصلیترین موارد در کنترل پروازها است و در سیستم هوایی به شرایط بارندگی، اهمیت زیادی میدهند.
درصورتیکه سرعت بارش باران زیاد باشد یا اینکه برای مدتی طولانی شاهد ریزش باران باشیم بدون شک پروازها نیز تحتتأثیر همین بارشها قرار میگیرند، لغو میشوند یا با تأخیرهای طولانیمدتی همراه خواهند بود.
خلبان تحت شرایط بد آبوهوایی نیز اوضاع را تحت کنترل دارد
یکی از رایجترین باورهای نادرستی که در میان مردم به چشم میخورد، مربوط به خلبانها است. متأسفانه مسافران عزیز از خلبانها بیش از حد توقع دارند زیرا بر این تصور هستند که خلبانها تحت هر شرایطی میتوانند اوضاع را تحت کنترل خود داشته باشند و از تمام دستاندازها و چالههای هوایی مطلع خواهند بود.
با وجود دانش بالای خلبانها و مجرب بودن آنها، اما کنترل هواپیما در شرایط جوی نامساعد امری غیرممکن و البته پیچیده و سخت خواهد بود؛ زیرا خلبان نیز آینده را پیشبینی نمیکند و نمیتواند تحت هر شرایطی هواپیما را تحت کنترل خود داشته باشد. گاهی باد و طوفان بهقدری شدید است که کنترل به کل از دست خلبان خارج میشود.
دلیل یخزدایی هواپیما چیست؟
تصور کنید با هواپیمایی که بدنهای یخزده دارد، پرواز کنید و از پنجره منظره برفویخ روی بالهای هواپیما را مشاهده کنید، در این صورت چه حسی خواهید داشت؟ بدون شک احساس ترس و دلهره شما زیاد میشود. ازاینرو خلبانها قبل از شروع سفر خود نهتنها باید شرایط جوی را بررسی کنند، بلکه باید در صورت نیاز، برای یخزدایی بدنه هواپیمای خود درخواست دهند.
علاوه بر اینکه تماشای برفویخ روی هواپیما باعث نگرانی و استرس مسافران میشود، این برفویخ میتواند در پرواز هواپیما نیز تأثیرگذار باشد. برای مثال به هنگام بلندشدن هواپیما وجود برفویخ روی بدنه میتواند کار را سختتر کند. ازاینرو قبل از هر سفر و بلندشدن هواپیما باید آن را یخزدایی کنند.
شاید برایتان سؤال شود که منظور از یخزدایی هواپیما چیست؟ برای ازبینبردن یخزدگیهای بدنه هواپیما محلولی از آب و گلیکول را بر روی بدنه هواپیما میریزند. این محلول همانند یک ضد یخ عمل میکند و از انجماد و یخزدن بدنه هواپیما جلوگیری خواهد کرد.
آیا پرواز هواپیما در شرایط نامساعد جوی الزامی است؟
اگر شما نیز به هنگام بلندشدن هواپیماها در شرایط نامساعد جوی کمی استرس دارید و نگران هستید، باید بگوییم استرس شما بیجا است. درصورتیکه باران، بارندگی و طوفان خیلی شدید باشد، فرودگاهها به طور خودکار پروازها را لغو میکنند یا آنها را با تأخیر انجام میدهند.
بنابراین اگر در بارندگی شاهد پرواز یک هواپیما هستید، نگران نشوید؛ زیرا به طور حتم بر اساس صلاحدید متخصصان این حوزه، شرایط آبوهوایی موجود ضرری برای پرواز نخواهد داشت. در بیشتر مواقع ریزش تگرگ یا رعدوبرق میتواند دلیل جدی و اصلی لغو شدن پروازها باشد.
بدین ترتیب ضرورتی برای لغو تمامی پروازها به هنگام بارش برفوباران وجود ندارد، مگر اینکه شدت ریزش برف یا سرعت باد خیلی زیاد و امکان آسیب رسیدن به هواپیما وجود داشته باشد.
برخورد صاعقه با هواپیما چه پیامدی به همراه دارد؟
به طور حتم در فیلمها یا اخبار و مستندهایی شاهد برخورد صاعقه به افراد و خشکشدن آنها بودهاید. ازاینرو شاید فکر کنید اگر به هواپیمایی که با آن پرواز میکنید، صاعقهای برخورد کند شما و سایر مسافران هواپیما نیز در لحظه دچار شوک شده و خشک میشوید، درحالیکه بههیچوجه اینطور نیست.
برخورد با صاعقه شاید اتفاقی خطرناک و کشنده باشد؛ اما برای مسافران درون کابین هواپیما هیچ خطری به همراه ندارد. ازآنجاییکه بدنه هواپیماها با سیستم امنیتی خاص و ویژهای طراحی شدهاند، در صورت برخورد صاعقه به بدنه آنها این شوک از بدنه عبور نمیکند، بنابراین مسافران در خطر نخواهند بود.
در نظر داشته باشید، برخورد صاعقه به هواپیما تحت هیچ شرایطی، برای مسافران هواپیما خطرناک نیست و حتی اختلالی در حرکت هواپیما نیز ایجاد نمیکند. بدین ترتیب به هنگام سفر هوایی خود در هوای نامساعد لازم نیست برای برخورد صاعقه با هواپیما و تأثیر آن نگران باشید.
تأثیر سرعت باد بر روی پرواز هواپیما
شاید بادها بر روی زمین خیلی تأثیرگذار باشند و درختی را از ریشه خارج کنند، اما بادی که میتواند بر روی هواپیما و مسیر حرکت آن تأثیر بگذارد، باید خیلی قدرتمند و سریع باشد. بر اساس آمار بهدستآمده بیشتر هواپیماها بادی با سرعت ۳۰ مایل در ساعت را تحمل میکنند و اختلالی در حرکت آنها رخ نمیدهد.
البته جهت وزش باید در حرکت هواپیما تأثیرگذار است. برای مثال اگر باد از جهت مخالف حرکت هواپیما بوزد، حرکت هواپیما را سخت میکند و حتی به هنگام فرود آمدن هواپیما نیز شاهد اختلالاتی خواهیم بود. توجه داشته باشید در صورت وزش باد، شما باید بر روی صندلی خود بنشینید و کمربندتان را ببندید.
این امکان وجود دارد که با وزش باد، بدنه هواپیما کمی تکان بخورد؛ بنابراین بهتر است مسافران محترم بر روی صندلیهای خود بنشینند و از خوردن و آشامیدن خودداری کنند. بهطورکلی وزش بادهای معمولی و سبک تأثیری بر روی حرکت هواپیما ندارند.
جمعبندی
اکنون که با تأثیر شرایط جوی بر روی پرواز هواپیما آشنا شدید، آیا حاضر هستید در یک روز بارانی برای پرواز به شهری دیگر آماده شوید یا ترجیح میدهید پرواز خود را به تاریخ دیگری موکول کنید؟ فراموش نکنید الزام و ضرورت پرواز در شرایط بد جوی توسط بخش متخصص تصمیمگیری میشود.
اگر پرواز در شرایط نامساعد خطرناک باشد و باعث خسارتهای مالی و جانی شود، بدون شک فرودگاهها پروازها را لغو میکنند یا آنها را با تأخیر زیادی انجام میدهند. توجه داشته باشید اگر پرواز شما به دلیل شرایط جوی لغو شود به طور معمول پولی به شما استرداد نمیشود. زیرا شرایط آبوهوایی خارج از کنترل است، اما برای خریدی امن و سریع میتوانید از سرویس بلیت سفر اسنپ کمک بگیرید تا در کوتاهترین زمان ممکن به بلیط پرواز در تاریخ مورد نظرتان دست یابید.
دیدگاه (2)
سلام و عرض ادب
ممنون بابت این مقاله مفید.
یاشاسین.
سلام دستتون درد نکنه مطالب عالی و ارزنده بودند و بسیاری از سوالات من را پاسخ داده بودید