معرفی نان‌های سنتی شهر‌های مختلف

نان‌های معروف شهر‌های مختلف

ایران به دلیل پهناوری و قدمت دیرینه خود، پذیرای فرهنگ، اقلیم و زبان‌های متنوعی است. هرکدام از بخش‌های ایران آداب و سنن ویژه‌ای را دارند که از دیرباز در خود حفظ کرده و قداست خاصی برایشان دارد. به همین خاطر بازدید از ایران‌زمین برای گردشگران خارجی، سفری اعجاب‌انگیز به شمار می‌رود.

نان به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین نیاز‌های انسان در هر خطه از ایران با آداب خاصی تهیه می‌شود. نان‌های سنتی نقشی از اصالت ایرانیان بوده و آشنایی با آن‌ها خالی‌ازلطف نیست. در این مقاله قصد داریم مهم‌ترین نان‌های سنتی ایران را به شما معرفی کنیم.

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

«خرید اینترنتی انواع نان»

نان خرفه

نان خرفه گیلانی

خرفه در استان گیلان آوازه زیادی دارد. عطر خوش این نان هنگامی که صبح زود از خیابان‌ها گذر می‌کنید به مشام می‌رسد. نان خرفه را با تخم شنبلیله، شکر، کدوحلوایی، آرد برنج، آرد گندم و مقداری نمک تهیه می‌کنند. این نان طعم بی‌نظیری دارد و می‌توان گفت که نان محبوب گیلانی‌ها است.

نان اهری

نان اهر آذربایجانی

اهر در آذربایجان شرقی واقع شده و دارای فرهنگ اصیل و بی‌بدیلی است. نان اهری از جمله نان‌هایی است که با طعم و عطر بی‌نظیرش به سایر نقاط ایران راه پیدا کرده است. این نان قدمتی طولانی دارد و در گذشته وعده غذایی کامل به‌حساب می‌آمد. در تهیه آن از ماست پرچرب، تخم‌مرغ، زنجبیل، بیکینگ‌پودر، شکر، روغن، وانیل و سرکه سفید استفاده می‌کنند. برخی سلیقه به خرج داده و روی نان را با شیره انگور یا زعفران می‌پوشانند. اگر به اهر سفر کردید این نان را از دست ندهید.

نان شیرمال

نان شیرمال

امروزه کمتر ایرانی را پیدا می‌کنی که تابه‌حال نان شیرمال نخورده باشد. نانی لذیذ، خوش‌عطر و خوش طعم که شباهت زیادی به کیک دارد. قطر آن بیش از دو سانتی‌متر است و در اشکال گوناگونی طبخ می‌شود. شیرمال از ترکیب آرد، تخم‌مرغ، شیر، شکر و روغن تهیه می‌شود و وعده‌ای مناسب برای صبحانه و عصرانه است.

کاکولی

نان کاکولی

شهرکرد مرکز چهارمحال‌وبختیاری، با غذا‌های خوش‌طعمش شناخته می‌شود. نان کاکولی نمونه‌ای از سنت و فرهنگ بختیاری است که نزد ایرانیان طرف‌داران بی‌شماری دارد. این نان از گندم، کنجد، سیاه دانه، گردو، زیره، شیر، آرد، بادام و کشمش تهیه شده و انرژی روزانه شما را تأمین می‌کند. قبل از قراردادن نان در تنور روی آن را با زرده تخم‌مرغ، زعفران و گلرنگ می‌پوشانند تا بر عطر خوش نان اضافه کنند. کاکولی، ماندگاری زیادی دارد و در مناسبت‌های مختلف نظیر محرم و رمضان بازارش داغ است.

نان توموشی

نان توموشی ساده جنوبی

نان توموشی، ساده و اصیل است. یکی از نان‌های جنوب کشور که قطری نزدیک یک میلی‌متری دارد و از آرد گندم مرغوب و تازه تهیه می‌شود. این نان در جنوب جایگزین نان‌های اصلی یعنی لواش، بربری و سنگک شده است.

نان فطیر

نان فطیر

فطیر، بی‌گمان از معروف‌ترین نان‌های ایرانی است. فطیر در شهر‌های اراک، آستارا و ملایر بیشتر طبخ می‌شود و ویژگی اصلی آن در عدم تازگی است. بافت فطیر سفت و بیات است و برای تهیه آن از آرد، تخم‌مرغ و شکر استفاده می‌کنند. فطیر در کنار چای و قهوه وعده غذایی بی‌نظیری برای شما می‌سازد.

کوکه

نان کوکه

آذربایجان با تنوع غذایی و سلیقه بانوانش شناخته می‌شود. کوکه از معروف‌ترین نان‌های این خطه است که برای طبخ آن از زنجبیل، روغن حیوانی، زعفران و گردو استفاده می‌کنند. این نان لذیذ و خوش‌عطر برای صبحانه و عصرانه بسیار مناسب است. انرژی زیادی در شما تولید می‌کند و در کنار چای طعم بی‌نظیری دارد.

نان سنتی پیشمه

نان پیشمه

این نان معروف، سوغاتی از دل ترکمن‌صحرا است. چیزی شبیه به بامیه که با استفاده از ماست شیرین، تخم‌مرغ و شکر تهیه می‌شود. این نان مناسب برای ماه رمضان است و در کنار بوروک دیگر نان معروف ترکمن‌صحرا در سفره‌های افطار دیده می‌شود. بوروک چیزی شبیه به پیراشکی است که داخل آن را با مخلوط گوشت و سیب‌زمینی پر می‌کنند و وعده غذایی مقوی به شمار می‌رود.

نان سنتی تیری بختیاری

نان سنتی تیری بختیاری

نانی که از پوسته دانه گندمی سبوس تهیه می‌شود. از قدیم‌الایام در بین کارگران بختیاری و قشر فقیر طرف‌داران زیادی داشته است. اما امروزه به یکی از گران‌ترین نان‌های موجود در بازار تبدیل شده است. تیری نوعی لواش نازک بوده و دلیل نام‌گذاری آن، چوبی ترکه‌ای به نام تیری است که برای نازک کردن نان از آن استفاده می‌کنند.

نان قاق

نان قاق قزوین

یکی از معروف‌ترین سوغات قزوین نان قاق است. آن را با خمیر نان فطیر می‌پزند و قدری شیرین و البته خشک است. قاق حدود سه میلی‌متر پهنا دارد و برای صبحانه و عصرانه از آن استفاده می‌کنند. برای تهیه آن، ابتدا کره و روغن را در کاسه‌ای بزرگ به‌خوبی هم می‌زنند. سپس پودر قند را اضافه کرده و با همزن برقی مواد را مخلوط می‌کنند. سپس نوبت به بیکینگ‌پودر و وانیل می‌رسد که به ترکیب اضافه شود.

در نهایت سه قاشق مرباخوری زعفران به ترکیب اضافه کرده و حین هم‌زدن یک پیمانه آب به آن اضافه می‌کنیم. در مرحله‌ی آخر آرد را اضافه کرده و به‌قدری هم می‌زنیم که مواد یکدست شود. مواد را پهن می‌کنیم و روی آن را با زرده تخم‌مرغ و شیر میکس می‌پوشانیم. در نهایت خمیر را در تنور گذاشته و نان ما آماده است.

نان کرنون

نان کرنون

کرنون نان محلی شهربابک است که به عطروطعم خوش، شهرت یافته و با هیزم و سنگ طبخ می‌شود. آرد گندم، خمیرترش یا پودر آن، آب، نمک، گیاهان معطر و دارویی خاص شهربابک، مواد تشکیل‌دهنده این نان هستند.

نان کماج

نان کماج

نان کماج از مشهورترین نان‌های سنتی ایران‌زمین است. نانی که پایگاه آن استهبان در همدان است و از ترکیب زرده تخم‌مرغ، آرد و خرکا تهیه می‌شود. دلیل نام‌گذاری این نان جالب است. در گذشته اهالی استبهان نان را داخل کماجدان می‌گذاشتند که چیزی شبیه به جا نانی امروزی بود. به همین خاطر نام نان سنتی شهرشان را کماج نهادند. نان همدانی بسیار خوش طعم و خوش‌عطر بوده و همراه چای میان‌وعده‌ای بی‌نظیر را برای شما می‌سازد.

نان لاکو

نان لاکو

لاکو دیگر نان سنتی در استان گیلان است. از ترکیب آرد برنج، آرد گندم، آب و زعفران تهیه می‌شود و ضمن دارابودن بافتی خشک، طعم و عطر بی‌نظیری دارد.

نان محلی کلانه

نان کلانه کردستان

این نان را کرد‌ها به شکل خانگی طبخ می‌کنند و عموما در خانه‌های روستایی کردستان پیدا می‌شود. در تهیه آن از آرد گندم و نوعی گیاه کوهی به نام کینوال استفاده می‌کنند. نان کلانه در طول روز سرو می‌شود و دارای مواد مغذی متنوعی است.

نان خشک

نان خشک

نان خشک، در شهر‌های یزد، اصفهان، شیراز، مشهد و غرب کشور پیدا می‌شود. برای پخت آن هر نوع نان را با حرارت ملایم در تنور می‌گذارند تا به‌خوبی خشک شود و رطوبت خود را از دست بدهد. سپس نان را در فضای بیرونی می‌گذارند تا در معرض باد قرار گیرد و خشک شود. نان خشک قابل نگهداری است و بیات و فاسد نمی‌شود.

نان لواش

نان لواش

نان لواش از جمله نان‌های اصلی و سنتی ایران به‌حساب می‌آید. نانی که به‌سادگی طبخ می‌شود و قوت غالب در کشور است. آب، خمیرمایه و نمک تنها مواد تشکیل‌دهنده لواش هستند. نانی نازک و خوش طعم که در سراسر جهان به اشکال مختلف پخت می‌شود.

نان بربری

نان بربری

نان بربری از اصیل‌ترین نان‌های ایرانی است که در غرب کشور و تهران طرف‌داران زیادی دارد. بربری با کنجد یا ساده پخت می‌شود. همچنین این نوع نان به شکل گرد یا بیضی بوده و اطراف آن قطر بیشتری نسبت به سطح نان دارد. در کنار پنیر، گردو و چای شیرین برای صبحانه و عصرانه بسیار مناسب است.

سنگک

نان سنگک

نان سنگک از پرطرف‌دارترین نان‌های ایرانی به شمار می‌رود که در قدیم به نان خمیری معروف بوده است. این نوع نان لذیذ و خوشمزه، مناسب برای وعده‌های غذایی روزانه است. پخت نان سنگک به زمان ساسانیان برمی‌گردد، هنگامی که پادشاه در بستر بیماری بوده و طبیب، سنگک را تجویز می‌کند. سنگک را در تنور سنگی می‌پزند که بر خوش طعم شدن آن تأثیر زیادی دارد. برای میل‌کردن دیزی، سنگک بهترین نوع نان است.

سخن پایانی

نان به‌عنوان اصلی‌ترین خوراک روزانه، از گذشته نقشی پررنگ در زندگی روزمره ایرانیان داشته است. تنوع بی‌نظیر در عطروطعم نان‌ها، حکایت از فرهنگ و تفاوت آداب‌ورسوم در سطح ایران‌زمین دارد. بهتر است ما نیز دست‌به‌کار شویم و در خانه خود نان‌های سنتی بپزیم و از طعم و عطرشان لذت ببریم. برای سفارش نان می‌توانید به‌راحتی از طریق سرویس غذای اسنپ، کمک بگیرید. اگر هم تمایل دارید، این نان‌ها را به‌تنهایی در منزل تهیه کنید، می‌توانید ترکیبات موردنیاز آن‌ها را از سرویس سوپرمارکت اسنپ خریداری کنید. همچنین اگر نوع خاصی از نان را در محل زندگی خود می‌شناسید، آن را به ما نیز معرفی کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *