برنج ایرانی و خارجی تفاوتهای زیادی دارند. نه عطر و طعم یکسانی دارند و نه شیوه پخت آنها شبیه به هم است. بهعنوان یک ایرانی و در جایگاه یک خریدار دائمی برنج، باید با تفاوتهای این دو آشنا باشید. حتی شیوه نگهداری برنجهای وطنی و غیرایرانی هم با یکدیگر تفاوت دارند. در این مطلب، هر دو مورد را بررسی میکنیم و در آخر، به شما میگوییم که برنج ایرانی بهتر است یا خارجی؟
فهرست مطالب
شیوه کاشت و آبیاری
محصولات ایرانی در شالیزارهای شمالی کشت میشوند و برنجکاران برای آبیاری آنها از آب سالم استفاده میکنند. درباره آبیاری برنجهای خارجی اطلاعات دقیقی در دست نیست و امکان دارد با آبهای ناسالم سیراب شوند و این موضوع روی کیفیت و سلامت محصول اثرات نامطلوبی میگذارد.
برای خرید برنج ایرانی و خارجی میتوانید سری به سوپرمارکت اینترنتی اسنپ هم بزنید. در آنجا، انواع محصولات ایرانی و خارجی با قیمتها و کیفیتهای مختلف در دسترساند.
تفاوتهای ظاهری در شکل
برنج ایرانی معمولاً کمتر از همتای خارجی خود قد میکشد و بلند میشود، اما انعطاف بیشتری دارد و خشک نیست. برنجهای خارجی اغلب حالت خشکی دارند و به خوشمزگی نمونه ایرانی نیستند.
رنگ برنجهای ایرانی سفید مایل به شیری است، اما محصولات خارجی سفیدی قابلتوجهی دارند. دانههای آنها هم بلند است و بسیاری از افراد و رستورانها ترجیح میدهند، برای دانهدانه از کار درآمدن پلو برای پذیرایی از این محصولات استفاده کنند.
طعم و عطر
برنجهای ایرانی طعم و عطر بهتری نسبت به برنجهای خارجی دارند. در زمان پختن برنج و میلکردن آن، متوجه عطر و مزه محصولات ایرانی میشوید. این در حالی است که برنجهای خارجی معمولاً در زمان پخت، عطر و رایحه خاصی بهوجود نمیآورند.
با میلکردن آنها هم معمولاً طعم دندانگیری ندارند و بیشتر با حجمی از نشاسته روبهرو هستید که اثری روی لذیذترشدن خورش و خوراکهای سِروشده همراه با آن نمیگذارد.
البته بعضی از برنجهای خارجی مانند باسماتی پاکستانی هم خوشعطرند، اما هیچ محصولی به برنج ایرانی نمیرسد. ضمن اینکه برنجهای خارجی فاقد عطر طبیعیاند و اگر هم پای عطری بهمیان باشد، نقش اضافهکردن ادویهها و عطرهای مصنوعی به آنهاست.
مدت زمان نگهداری
در تهیه برنجهای خارجی معمولاً از مواد نگهدارنده استفاده میشود. چنین چیزی درباره محصولات ایرانی وجود ندارد. از همین رو، نمونههای خارجی اغلب دوام و ماندگاری بالاتری نسبت به محصولات داخلی دارند.
علاوهبر این، برنج ایرانی بدون هرگونه ماده نگهدارنده و کاملاً طبیعی تولید و عرضه میشود. این موضوع باعث میشود که امکان رشد بید و شپش در آن به وجود بیاید و نگهداری از آن کمی سختتر از برنج خارجی است.
نحوه پختوپز
برای پختن برنج ایرانی باید آن را کمی در آب خیس کنید. این روش باعث میشود که برنج قد بکشد و در زمان پخت بلندتر شود. پخت برنجهای خارجی به چنین ترفندی نیاز ندارد و بدون آن هم برنج به اندازه کافی قد میکشد و بلند میشود.
معمولاً هم خبری از شفتهشدن برنجهای خارجی در زمان پخت نیست. دو ویژگی کشیدگی برنج و شفتهنشدن باعث شدهاند که بسیاری از رستورانها و افراد از آنها برای مهمانی و پذیرایی استفاده کنند. مدت زمان لازم برای پخت برنج خارجی هم کمتر از ایرانی است و سریعتر آماده میشود.
بعضیها فکر میکنند که برای خرید برنج حتماً باید راهی فروشگاهها و عرضهکنندگان برنج بروند، اما خرید آن از اسنپ، واقعاً ایدهای عالی و فکری بکر است.
با مراجعه به اسنپ و استفاده از خدمات سوپرمارکت اسنپ میتوانید برنج دلخواه ایرانی یا خارجی را سفارش بدهید. فرصت استفاده از کدهای تخفیف هم همیشه وجود دارد و ضمناً پیک محصول را درب منزل به شما تحویل میدهد و لازم نیست که کیسه آن را خودتان حمل کنید.
ارزش غذایی
محصولات ایرانی با فرآوری کمتری تولید میشوند یا اصلاً در فرایند تولید و عرضه آنها، خبری از تغییر محصول و دستکاری آنها نیست. این موضوع باعث میشود که ارزش غذایی برنج داخلی بیشتر از محصولی خارجی باشد. برنجهای خارجی فرآوری میشوند و مثلاً اقداماتی مانند اضافهکردن افزودنی به آنها باعث کاهش خاصیت و مواد مغذیشان میشود.
برنج ایرانی بهتر است یا خارجی؟
قیمت برنج ایرانی معمولاً بیشتر از محصولات خارجی است. اگر مقوله هزینه برایتان اهمیت دارد، باید بهسراغ برنجهای غیروطنی بروید. اما اگر عطر و رایحه خوش برنج برایتان مهم است، نباید محصولی غیر از تولیدات داخلی تهیه کنید.
عطر و مزه خوب برنج ایرانی واقعاً با همتایان خارجی آن قابل مقایسه نیست. پس اگر یک مهمانی در پیش دارید یا زیاد از برنج استفاده میکنید، از میان محصولات ایرانی دست به خرید بزنید.
از انواع برنج ایرانی میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- طارم؛ موسی طارم، طارم امیری، ، طارم رشتی، اهلمی طارم، طارم دیلمانی، رشتی سرد، سنگ جو، طارم محلی .
- صدری؛ صدری سالاری، صدری حسن سرایی، صدری دم سیاه، صدری هاشمی، صدری دم سفید، صدری دم سرخ، صدری علی کاظمی، صدری شاه پسند، صدری.
- گرد؛ حسنی، غریب، بینام، عنبربو، چمپا بودار، قشنگه، محمدی، ، گرده، قصرالدشتی .
- انواع دیگر؛ خزر، فجر، ندا، سپیدرود، هراز، آمل، دشت، ساحل، زایندهرود، شفق، کادوس، دشت، کوهرنگ، یاسوج۱، سازندگی، آمل ۲، هیبرید، شیرودی، چرام ۳، نعمت .
از انواع برنج خارجی میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- هندی درجه یک و دو
- پاکستانی معمولی و معطر
- تایلندی، آرژانتینی، اروگوئه
از میان برنجهای خارجی، نمونههای پاکستانی معمولاً شباهت بیشتری به محصولات ایرانی دارند و کیفیتشان هم از برنج کشورهای دیگر بالاتر است. این نوع برنج در رستورانها و هتلها زیاد استفاده میشود، چون قد میکشد و بلند میشود، عطر خوبی دارد و احتمال شفتهشدن آن هم زیاد نیست.
این نوع برنج منبعی غنی از مواد مغذی مانند کربوهیدرات، فیبر، پروتئین و ویتامینهای گروه B و E هست و چربی اندکی دارد. نبود گلوتن در ترکیبات آن هم باعث میشود که برای افرادی با محدودیتهای پزشکی و دنبالکنندگان رژیمهای غذایی خاص مناسب باشد.
قیمت آن هم نسبت به محصولات ایرانی همرده خود کمتر است. برای همین، بسیاری از افراد خریدن آن را ترجیح میدهند و از قدکشیدن و دانههای جداجدای آن در دیس پلو برای مهمانی خود استقبال میکنند.
چند نکته در تشخیص برنج ایرانی از خارجی
گاهیاوقات، تشخیص برنج ایرانی و خارجی برای کسانی که وارد نیستند، کمی سخت میشود. برای اینکه بتوانید این دو محصول را از هم تشخیص بدهید و جدا کنید، به این نکات در زمان خرید دقت داشته باشید:
- برنج ایرانی در حالت خام و نپخته هم عطر و رایحه دارد. اگر محصولی هیچ بوی خاصی نمیدهد، یعنی احتمالاً خارجی است.
- برنج خارجی سفیدی قابلتوجهی دارد، اما برنج ایرانی تقریباً شیریرنگ است.
- دانههای محصولات ایرانی معمولاً همگی همقد و یکشکل هستند، اما برنجهای خارجی معمولاً دانههای یکدستی ندارند.
- محصولات ایرانی بهراحتی خرد نمیشوند، اما برنجهای خارجی شکنندهتر و آسیبپذیرند.
- اگر برنج ایرانی برای مدت طولانی خیس شود، امکان کپکزدن وجود دارد.
تصمیم با شماست، اما خرید برنج ایرانی به دلیل نقاط قوت فراوانی که نسبت به نمونه خارجی دارد، بیشتر توصیه میشود. ضمن اینکه با خرید از کشاورزان ایرانی از آنها هم حمایت میکنید و محصولی وطنی نوشجان میکنید که حاصل دسترنج زنان و مردان ایرانی است.
در آخر
برنج از محصولاتی است که ایرانیها به آن، حسابی مینازند و افتخار میکنند. محصولات خوشعطر و طعم شالیزارهای سبز شمالی برای همه ما دلنشین و دوستداشتنی است. از حق نگذریم، طعم برنجهای باکیفیت ایرانی و عطر دلپذیرشان واقعاً از نمونههای غیرایرانی بهتر است. البته که برای خرید محصولی مرغوب از میان تولیدات داخلی باید هزینه بیشتری نسبت به برنجهای خارجی بپردازید، اما این خرج و هزینه ارزشش را دارد.