خانه عامری‌ها؛ یادگار دوران زندیه و قاجار

خانه تاریخی عامری‌ها

کاشان شهر دیدنی‌هاست. مکانی که اماکن تاریخی را به زیبایی هرچه‌تمام‌تر در دلش جای‌داده و هرساله گردشگران زیادی را به سمت خود روانه می‌کند. در میان این بنا‌های تاریخی، مکانی به چشم می‌خورد که با نام خانه عامری‌ها آن را می‌شناسند. خانه مخصوص به خاندان عامری که تمام نقاط آن یادگاری از دوران زندیه و قاجار است.

قدمت چندصدساله خانه عامری‌ها و صاحبانش

قدمت دیرینه منزل عامری‌ها

قدمت این بنا به دوران زندیه باز می‌گردد. قبل آن که زلزله ۱۱۹۲ رخ‌داده و تمام بنا‌های این شهر را ویران کند. پس از این واقعه، قسمت‌هایی از آن که تخریب شده بود، در دوران قاجار مرمت شد و حتی بخش‌هایی نیز به آن اضافه شد. در این زمان ابراهیم‌خان کلانتر صاحب اصلی این خانه بود. اما طولی نکشید که شهر کاشان به‌وسیله آقا محمد خان گرفته و مالکیت این بنا به سهام السلطنه رسید. در نهایت نیز ابراهیم خلیل خان عامری، به‌عنوان آخرین صاحب این بنا در آن سکونت کرد.

معماری زیبا و منحصربه‌فرد در قلب کویر

معماری فضای داخلی کاخ عامری‌ها

معماری این بنا که وسعت آن بین ۷۰۰۰ تا ۹۰۰۰ مترمربع است، در یک حیاط بزرگ و تعداد زیادی اتاق خلاصه می‌شود. به همین دلیل به آن کاخ عامری‌ها نیز گفته می‌شد. هنرنمایی فوق‌العاده آن و طرح‌هایی که در میان دیوار‌های قدیمی این بنا واقع شده، حس متفاوتی را به بازدید‌کنندگان القا کرده و کاملا باسلیقه ایرانیان هماهنگ است. در تمام بخش‌های این مکان منبت‌کاری و گچ‌کاری دیده می‌شود.

معماری این خانه نیز همانند بسیاری از منازل قدیمی آن زمان از نوع گودال باغچه است. ورودی اصلی به‌وسیله چندین پله به حیاطی در مرکز خانه منتهی می‌شود. البته چندین حیاط دیگر نیز در متراژ‌های مختلف در این بنا وجود دارد. همچنین بزرگ‌ترین بادگیر موجود شهر کاشان را در این خانه می‌بینیم. این نحوه معماری و وجود بادگیر در کنار ۴ حوضچه، باعث شده تا به‌محض ورود به آن هوایی مطبوع را احساس کنیم.

ویژگی دیگر در معماری این بنا وجود پیش ورودی است. در واقع مسیر‌های مختلفی برای افرادی که قصد ورود به خانه را داشتند در نظر گرفته شده بود که هرکدام به قسمت خاصی از خانه منتهی می‌شد. یک مسیر مربوط به تجار و مردان، یک مسیر مخصوص خانم‌ها و خانواده و یک مسیر مخصوص خدمتکاران و سوارکاران بود.

سرداب، شاه‌نشین، آینه خانه، هفت دری، هشتی ورودی، ایوان تابستانی، ایوان زمستانی، حوض‌خانه، بهاربند و دو بادگیر مرتفع از جمله قسمت‌هایی هستند که توصیه می‌شود در زمان بازدید از این بنا به آن‌ها سر بزنید. این مکان‌ها در بخش‌های مختلف خانه قرار گرفته‌اند.

بخش‌های مختلف خانه بزرگ عامری‌ها

درونی و بیرونی عامری‌ها

در این بنا نیز مانند بسیاری از خانه‌های موجود در آن زمان دو قسمت بیرونی و درونی در نظر گرفته شده است. بخش بیرونی مربوط به رفت‌وآمد عموم و بخش درونی تنها مخصوص ساکنین آن خانه بود.

قسمت بیرونی خانه

در بخش بیرونی تمام دیوار‌ها دارای گچ‌بری و نقاشی هستند که باعث زیبایی بیش از اندازه آن شده است. همچنین یک حوض و باغچه‌هایی در آن دیده می‌شود. در قسمت بیرونی چندین ۵ دری و ۳ دری نیز وجود دارد. به‌علاوه قسمت شاه‌نشین خانه نیز، به همراه گنبدی بزرگ در این قسمت خودنمایی می‌کند.

ضلع شمالی بیرونی به دلیل دریافت نور آفتاب بیشتر، در زمستان استفاده می‌شد. در این قسمت چندین شومینه نیز قرار داده شده که برای گرم‌تر کردن محیط استفاده می‌شد. در مقابل، بخش جنوبی به نام محل تابستانه بود که حوض‌خانه‌هایی در آن دیده می‌شود.

قسمت اندرونی خانه

این بخش مربوط به جایی است که تنها خانواده ساکن در آنجا، حق رفت‌وآمد را داشتند. در بالای حیاط اندرونی، تصویر مظفرالدین شاه به چشم می‌خورد. این حیاط کمی کوچک‌تر از حیاط بیرونی است. تالار آینه و شاه‌نشین اندرونی نیز در این قسمت بنا شده است. اتاق‌هایی که در بخش اندرونی واقع شده‌اند دارای شیشه‌های رنگی و زیبا هستند.

هشتی

هشتی یکی دیگر از بخش‌هایی است که در خانه بزرگ عامری‌ها وجود داشت. این قسمت مخصوص مهمانانی بود که قصد ورود به خانه را داشتند. در واقع می‌توانیم آن را نوعی لابی یا اتاق انتظار بدانیم. پله‌های موجود در این هشتی، در نهایت به حیاط بیرونی منتهی می‌شود.

حمام

خانه عامری‌ها تنها مکان در آن زمان بود که دو حمام در آن وجود داشت. یکی از آن‌ها مخصوص خانم‌ها و دیگری مخصوص آقایان بود. البته درب پشتی این حمام‌ها به سمت بیرون باز می‌شد و حتی مردم عادی نیز امکان استفاده از آن را داشتند.

نقب

در زمان ساخت این بنا بخشی را به‌عنوان نقب در نظر گرفتند. نقب در واقع مسیری است که به‌صورت مخفی بود. در آن زمان وقتی پادشاه یا افراد خانه تمایل داشتند، مخفیانه از منزل خارج شوند از این راه استفاده می‌کردند.

سفر به کاشان و بازدید از خانه عامری‌ها

بازدید از خانه زیبای عامری‌ها

مطمئنا برای آنکه بخواهید از بنای عامری‌ها بازدید کنید باید به شهر کاشان سفر کنید. مسیر‌های زمینی و هوایی برای رسیدن به این شهر وجود دارد که شما می‌توانید آن‌ها را انتخاب کنید. این روز‌ها دیگر تهیه بلیط هواپیما، اتوبوس، قطار کار سختی نبوده و حتی به‌صورت آنلاین نیز امکان‌پذیر است. تنها باید مسیری ۲۵۰ کیلومتری را طی کنید تا به مقصد برسید.

درهرصورت پس از ورود به کاشان برای رفتن به خانه تاریخی عامری‌ها باید به دنبال محله سلطان میر احمد باشید. این محله در خیابان علوی واقع شده که اغلب خانه‌های قدیمی برای بازدید هستند، در آن واقع شده‌اند.

بازدید از این مکان در همه‌ی روز‌ها به جز ایام وفات و شهادت امکان‌پذیر است. در تابستان ساعات ۹ صبح تا ۶ عصر و در زمستان ساعت ۹ صبح تا ۴.۵ عصر امکان بازدید وجود دارد. البته شما فقط می‌توانید بخش بیرونی این بنا را ببینید، چرا که قسمت درونی و اتاق‌ها تبدیل به اقامتگاه برای مسافران شده است.

اقامتگاه‌هایی در نزدیکی بنای تاریخی عامری‌ها

اقامتگاه‌های نزدیک عامری‌ها

اگرچه خود این مکان به محلی برای اقامت مسافران تبدیل شده اما در مواقعی ترجیح افراد به اقامت در فضای به جز آن است. ما سعی کردیم به معرفی چند هتل و اقامتگاه در این محل بپردازیم:

اقامتگاه سنتی اطلسی کاشان

اقامتگاه سنتی اطلسی کاشان

این هتل مربوط به ۲۰۰ سال پیش است. حس و حال قدیمی و تاریخی آن با وجود مرمت‌های صورت‌گرفته همچنان پا برجاست. این اقامتگاه ۱۳ اتاق دارد که در بالا و پایین قرار گرفته‌اند.

اقامتگاه سنتی صادقی کاشان

اقامتگاه سنتی صادقی کاشان

صادقی یکی دیگر از هتل‌های معروف در خیابان علوی است که مرمت و بازسازی آن در سال ۱۳۷۸ انجام شده است. اما خود بنا مربوط به دوران زندیه است. اگر به بنا‌های تاریخی علاقه دارید، این مکان انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.

اقامتگاه سنتی خادمی کاشان

اقامتگاه سنتی خادمی کاشان

هتلی که بیش از ۲۵۰ سال قدمت داشته و تنها ۹ اتاق را در خود جای‌داده است؛ بنابراین خبری از شلوغی مسافران در این مکان نخواهد بود. همه امکانات لازم برای اقامت در این هتل برای شما فراهم است. همچنین بافت قدیمی آن خاطرات خوبی را برایتان رقم خواهد زد.

اقامتگاه سنتی سنگ پلوی کاشان

اقامتگاه سنتی سنگ پلوی کاشان

این هتل مربوط به دوران قاجار است. معماری آن مانند بنا‌های معروف کاشان از نوع گودال باغچه بوده و دارای سه طبقه است. هتل سنگ پلوی ۱۲ باب اتاق را در اختیار مسافرانش قرار داده است.

جا‌های دیدنی نزدیک این خانه تاریخی

مراکز دیدنی در کاشان

در میان اماکن تاریخی که در نزدیک خانه بزرگ عامری‌ها واقع شده می‌توانیم، به موارد زیر اشاره کنیم:

  • خانه بروجردی‌ها در ۳۰ کیلومتری
  • حمام تاریخی سلطان میراحمد در ۲۰ کیلومتری
  • تپه سیلک کاشان در ۶ کیلومتری
  • شهر زیرزمینی نوش‌آباد در ۵ کیلومتری
  • چشمه سلیمانیه در ۹ کیلومتری
  • باغ فین در ۹ کیلومتری
  • آرامگاه سهراب سپهری۴۶ کیلومتری
  • بازار تاریخی کاشان در ۲ کیلومتری
  • مشهد اردهال در ۴۲ کیلومتری
  • روستای ابیانه در ۷۶ کیلومتری

 

جمع‌بندی

بنای زیبای عامری‌ها

با وجود مواردی که عنوان شده، اکنون هر فردی می‌تواند زیبایی وصف‌ناپذیر این مکان را در ذهن خود تصور کند. اما این فقط بخشی از زیبایی‌های خانه عامری‌ها بود. این بنا یکی از زیباترین فضا‌های تاریخی کاشان است که ساعاتی خوش را برای شما رقم خواهد زد. افرادی که در اتاق‌های آن اقامت دارند، می‌توانند حس و حال عجیب ساکنینش را در دوران قاجار تجربه کنند. از پایتخت تا این بنای تاریخی تنها ۳ ساعت فاصله دارید که با هواپیما این مدت کمتر خواهد شد. برای سفر به کاشان و بازدید از این عمارت تاریخی از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *