علت شکرک‌زدن مربا و روش‌های جلوگیری از آن

دلایل شکرک‌زدن مربا و راه‌های ازبین‌بردن شکرک مربا

اگر به اصول خانه‌داری علاقه داشته و برای تهیه مربا و امثال آن همیشه به محصولات کارخانه‌ای متکی نیستید، خوب می‌دانید که تهیه این مواد چقدر لذت‌بخش هستند. البته جدا از لذت زیادی که تهیه و خوردن مربا و مواد دیگر به روش خانگی دارند، یکسری نکات مهم نیز باید برای آماده‌سازی آن‌ها در نظر گرفته شوند تا دست آخر، همان چیزی که می‌خواهید عایدتان شود. به همین منظور تصمیم داریم یکی از مهم‌ترین مواردی که در تهیه مربا بسیار به چشم می‌خورد را با شما به اشتراک بگذاریم. بله، درست حدس زدید، تصمیم داریم درباره علت شکرک‌زدن مربا و روش‌های جلوگیری از شکرک‌زدن مربا صحبت کنیم؛ بنابراین تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

دلایل شکرک‌زدن مربا

همان‌طور که می‌دانید شکر زدن مربا به علت‌های مختلفی رخ می‌دهد. البته تا چندی پیش، بسیاری از خانم‌های خانه‌دار تصور می‌کردند که وقتی دانه‌های کریستالی شکر را در شیشه مربا می‌بینند نشان از خراب‌شدن و بلااستفاده شدن مربا است. خوشبختانه امروزه باتوجه‌به ذوق و علاقه‌ای که خانم‌ها برای تهیه مواد سالم و مقوی دارند و با قدری مطالعه می‌دانند که با دیدن شکرک در شیشه مربا نباید آن را دور انداخت. اما این موضوع هنوز هم برای خیلی از افراد مبهم است که چرا و به چه علت شکرک‌زدن رخ می‌دهد. ازاین‌رو از دلایل شکرک‌زدن مربا می‌توان موارد مهم زیر را نام برد:

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

  • استفاده بیش از اندازه از ماده شیرین‌کننده در مربا که می‌تواند شکر، خاک قند یا پودر قند باشد.
  • استفاده از حرارت بالا و پیوسته شعله گاز، حتی در صورت اندازه بودن شکر و شیرینی مربا می‌تواند باعث شکرک‌زدن آن شود.
  • دقت نکردن به زمان پخت و صرف مدت زمانی طولانی برای پخت مربا که در نهایت، مربایی با غلظت و قوام بسیار بالا و مستعد شکرک‌زدن به دست می‌دهد.
  • نامنظم بودن دفعات اضافه‌کردن شکر به ظرف مربای در حال جوشیدن که در صورت مخلوط شدن این شکر حل نشده با مربا، شکرک‌زدن مربا بسیار محتمل است.
  • برخی از افراد بنا بر سلیقه خود از پودر ژلاتین یا پودر کرم تارتار در تهیه مربا و انواع مارمالاد استفاده می‌کنند که این مورد می‌تواند یکی از دلایل شکرک‌زدن مربا باشد.

روش‌های جلوگیری از شکرک‌زدن مربا

روش‌های جلوگیری از شکرک‌زدن مربا

باتوجه‌به دلایل شکرک‌زدن مربا که در بخش قبل به آن‌ها پرداختیم، طبیعتا راه‌های پیشگیری از شکرک‌زدن مربا نیز به همان علت‌ها برمی‌گردد؛ بنابراین برای جلوگیری از شکرک‌زدن مربا اکنون می‌توانید با آگاهی کامل اصول زیر را رعایت کرد:

  • بر میزان و همچنین زمان اضافه‌کردن شکر و شیرینی مورداستفاده در مربا نظارت داشته و از افراط‌وتفریط خودداری کنید. در این مورد به حجم مربایی که تدارک دیده‌اید و همچنین به مقدار شیرینی ذاتی خود میوه توجه لازم را داشته باشید.
  • هیچ‌وقت باعجله کردن نمی‌توان به نتیجه قابل‌قبولی دست‌یافت. این مورد به‌خصوص در مورد تهیه مربا بسیار صادق است؛ بنابراین سعی نکنید با بالابردن حرارت شعله، زمان پخت مربا را کوتاه کنید که در این صورت نتیجه چیزی می‌شود که نباید!
  • حتی اگر شما حرارت را ملایم تنظیم کنید؛ ولی زمان پخت را افزایش دهید، باز هم نتیجه شکرکی شدن مربا خواهد بود. در واقع شما تمام مدت باید میزان غلظت و قوام مربا را چک کنید تا به سفتی و غلظت بیش از حد نرسد. طبیعتا با این کار، شیرینی موجود در مربا کریستالی شده و نتیجه نامطلوب خواهد بود.

 

شکرک در مربا

  • یادتان باشد تمام شکر و شیرینی که به مربا اضافه می‌کنید بایستی در آن حل شود؛ بنابراین از اضافه‌کردن شکر در فواصل زمانی متفاوت پرهیز کرده تا شکر اضافی در اطراف ظرف و قاشق شما باقی نماند. چراکه دست آخر، اگر این شکر حل نشده و کریستالی با مربای پخته‌شده ترکیب شود، از دلایل شکرک‌زدن مربا خواهد بود.
  • از افزودن مواد اضافی و غیرضروری که بدون آن‌ها هم مربا میزان شیرینی و بافت ایده‌آل خود را خواهد داشت خودداری کنید. چراکه لزومی ندارد هر نوع ماده جدیدی را در تهیه مربا به کار ببرید و قطعا روش مادر‌ها و مادربزرگ‌ها در تهیه مربا همیشه جواب می‌دهد.
  • اگر در حین پخت مربا به هر دلیلی از آن غفلت کرده و ناگهان متوجه غلظت بسیار آن شدید، دستپاچه نشده و مقدار کمی آب جوش به آن اضافه کنید تا دوباره به آن غلظت مطلوب برسد. البته دقت داشته باشید آب جوش و رقت زیاد مربا نیز هرچند باعث شکرک‌زدن مربا نمی‌شوند، اما از علل کپک زدن مربا هستند.

روش‌های ازبین‌بردن شکرک مربا

روش‌های ازبین‌بردن شکرک مربا

برای ازبین‌بردن شکرک مربا چندین راه وجود دارد که برخی برای بعضی افراد جواب داده و برخی این‌طور نبوده است. به همین دلیل ما روش‌های امتحان شده و جواب گرفته را در بخش زیر با شما به اشتراک می‌گذاریم تا با خیال راحت از آن‌ها استفاده کنید:

  • استفاده از آبلیمو یا آب نارنج
  • استفاده از جوهر لیمو (اسیدسیتریک) یا جوهر انگور

بنابراین یکی از بهترین شیوه‌های ازبین‌بردن شکرک مربا، استفاده از آبلیمو ترش یا جوهر لیمو است، البته نه برای هر مربایی! در واقع شما بایستی به ترتیب زیر عمل کنید:

  • برای مربا‌های شیرین: به دلیل اینکه این مربا‌ها خودشان به سبب میوه‌ای که در تهیه آن‌ها به‌کاررفته، مقدار شیرینی زیادی دارند، بایستی از آبلیمو یا در صورت نبود آبلیمو از جوهر لیمو استفاده کنید. با این کار، آستانه متبلور شدن قند بالا رفته و خیلی راحت از شکرک‌زدن مربا جلوگیری می‌شود.
  • برای مربا‌های کم شیرین یا ترش: منظور از این مربا‌ها این است که در تهیه آن‌ها از میوه‌هایی مانند پرتقال و سایر مرکبات استفاده شده که درجه شیرینی‌شان نسبت به مربا‌هایی که با توت‌فرنگی یا زردآلو درست می‌شوند، کمتر است. ازاین‌رو به دلیل اینکه خود مرکبات دارای مقادیری اسید هستند، باید در اضافه‌کردن آبلیمو یا جوهر لیمو افراط نکرده و میزان خیلی کمتری را در آن‌ها به کار ببرید.

چطور از آبلیمو برای ازبین‌بردن شکرک مربا استفاده کنیم؟

اکنون می‌دانید وقتی شکرک در شیشه مربا ظاهر شد، نباید آن‌ها را دور بریزید و علت شکرک‌زدن مربا ابدا چیز عجیب و ناخوشایندی نیست. همچنین دانستید که با استفاده از یکی دو ماده، به‌سادگی می‌توانید شکرک را در مربا از بین ببرید. بدین منظور تنها سؤالی که باقی می‌ماند، چطور اضافه‌کردن آبلیمو به شیشه مربا است. برای این منظور تنها کافی است:

  • مقداری آب را جوش بیاورید.
  • آب جوش را با آبلیمو ترکیب کنید.
  • مربا را به ظرف مناسبی که باید روی حرارت قرار گیرد، منتقل کنید.
  • مخلوط آب جوش و آبلیمو را به مربا اضافه کنید.
  • مربا را برای مدت لازم دوباره بجوشانید تا بافت و قوام موردنظر و مطلوب به دست آید.

نکاتی که باید هنگام نگهداری مربا‌های مختلف رعایت کنید

نکاتی که باید برای نگهداری مربا به یاد داشت

خالی‌ازلطف نیست که برای داشتن مربایی سالم تا انتهای مصرف، این نکات را مدنظر داشته باشید:

  • برای تهیه مربا حتما از میوه‌هایی سالم و بدون کرم‌خوردگی استفاده کنید. برای این منظور بهتر است میوه‌ها را در صورت امکان برش بزنید.
  • حتما شیشه‌هایی که برای نگهداری مربا انتخاب کرده‌اید را برای مدتی در آب بجوشانید.
  • حتما از خوب فیکس شدن درب شیشه مربا اطمینان حاصل کنید و سپس آن را برای پرکردن مربا در نظر بگیرید.
  • یادتان باشد که بعد از اینکه مربا پخته شد و آن را از روی حرارت برداشتید، به آن فرصت کافی بدهید تا خنک شود.
  • از شیشه‌ای تمیز و کاملا خشک، عاری از یک قطره آب برای پرکردن مربا استفاده کنید. زیرا رطوبت و آب باعث کپک زدن مربا شده و این دیگر شکرک نیست که برای آن راهی مطمئن وجود داشته باشد.
  • هنگام مصرف مربا حتما از قاشقی تمیز، عاری از چربی و همچنین خشک استفاده کنید.

مربای دوست‌داشتنی من شکرک نزن!

اصولا مربا‌ها از جمله خوراکی‌های شیرین و لذت‌بخشی هستند که تقریبا پای ثابت وعده‌های صبحانه همه ما هستند. با اینکه در گذشته تعداد مربا‌ها شاید به ۱۰ نوع می‌رسید، امروزه از هر نوع میوه‌ای می‌توان مربا را به همان شیوه معمول تهیه کرد و از خوردن همه آن‌ها لذت برد. برای این منظور فقط یادتان باشد که به موازنه میزان شیرینی یا قند، اسیدیته یا ترشی و نیز صمغ یا پکتین مربا دقت داشته باشید.

درهرصورت اگر تهیه مربا برای شما دشوار است و از شکرک‌زدن مربا بیزار هستید، می‌توانید با استفاده از سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ هر نوع مربایی را که دوست دارید سفارش داده تا چند دقیقه دیگر، درب منزلتان دلیوری شود.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *