شله زرد بهعنوان یکی از دسرهای خوشمزه شناخته میشود که در بین ایرانیان بسیار محبوب است. معمولا این نوع دسر هم بهصورت گرم و هم سرد سرو میشود و در ایام خاص مانند ماه محرم یا برای سفرههای افطاری یا نذری این دسر پایه ثابت و همیشگی است.
در این مقاله قرار است به دستور تهیه شله زرد به سبک خانگی بپردازیم؛ بنابراین اگر شما نیز دوست دارید تا این دسر را در خانه درست کنید و از طعم آن لذت ببرید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مواد اولیه برای درستکردن شله زرد
برای تهیه شله زرد به مواد اولیه ساده و قابلدسترسی نیاز دارید. شما میتوانید این دسر را با هزینهی کمی تهیه و آماده کنید. در جدول زیر به مواد اولیه و لازم برای تهیه شله زرد اشاره کردهایم. شما با این میزان از مواد اولیه میتوانید شله زرد را برای ۴ نفر تهیه کنید. البته بر حسب نفرات خودتان میتوانید اندازهها و مقادیر را تغییر دهید.
مواد اولیه | مقدار موردنیاز |
برنج نیم دانه ایرانی | یک پیمانه |
شکر | ۱.۵ پیمانه |
گلاب | ۲/۱ پیمانه |
کره | ۵۰ گرم |
خلال پسته و بادام | به میزان دلخواه |
آب | ۷ پیمانه |
عرق هل | یک قاشق غذاخوری |
زعفران دمکرده | ۲/۱ پیمانه |
طرز تهیه شله زرد بهصورت مرحلهبهمرحله
با استفاده از آموزش زیر شما میتوانید شله زرد را به سادهترین روش و به سبک و طعم نذریها درست کنید. دقت داشته باشید که در نهایت میتوان شله زرد را بهصورت قالبی یا بهصورت تکنفره تهیه و آماده کرد که در ادامه بهصورت مرحلهبهمرحله به دستور تهیه آن پرداختیم:
مرحلهی اول: اولین قدم برای تهیه شله زرد این است که برنج را خیس کنید. برای انجام این کار بهتر است تا از شب قبل برنج را درون یک کاسه مناسب بریزید و به میزان کافی به آن آب اضافه کرده و بگذارید تا به طور کامل خیس بخورد.
مرحلهی دوم: در حدود نیم ساعت قبل از این که به سراغ دستور تهیه شله زرد بروید، خلال پسته و بادام را در یک کاسه مناسب بریزید و به آن گلاب اضافه کنید و بگذارید تا مغزهای آجیل در گلاب بماند. این کار سبب میشود تا بادام و پسته طعم بگیرد و همچنین نرم شود.
مرحلهی سوم: حالا باید برنج خیس شده را روی شعله با حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید تا به مدت یک ساعت به طور کامل بپزد. وقتی که برنج به این مرحله رسید و حالت له در آن ایجاد شد، زمان اضافهکردن زعفران است.
مرحلهی چهارم: زعفران دمکرده را به قابلمه اضافه کنید و کمی هم بزنید تا کل برنج رنگ بگیرد. بعد از گذشت حدودا ۱۰ دقیقه شکر را نیز به قابلمه اضافه کنید.
مرحلهی پنجم: باید در حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اجازه دهید تا شکر به طور کامل حل شود و طعم آن به خورد برنج برود. حتما به ترتیب اضافهکردن مواد دقت داشته باشید و هیچگاه زعفران را بعد از شکر اضافه نکنید. چرا که اضافهکردن شکر در ابتدای کار سبب میشود تا زعفران بهخوبی رنگ نگیرد و رنگ آن پخش نشود.
مرحلهی ششم: بعدازاین که شکر را اضافه کردید و به طور کامل حل شد، متوجه خواهید شد که شله زرد حالت رقیقتری پیدا کرده است. پس حتما قبل از این که شکر را اضافه کنید، میزان غلظت مواد را اندازهگیری کرده که بیش از حد رقیق و آبکی نشود.
مرحلهی هفتم: در این مرحله باید خلال پسته و بادام همراه با گلاب، عرق هل و کره را اضافه کنید و هم بزنید تا تمام مواد بهخوبی با برنج مخلوط شوند.
مرحلهی هشتم: بعد از اضافهکردن تمام مواد به قابلمه باید در حدود ۱۵ دقیقه فرصت دهید تا شله زرد جا بیفتد. برای انجام این کار شله زرد را روی حرارت ملایم قرار دهید و درب قابلمه را با استفاده از یک دمکنی بپوشانید.
مرحلهی نهم: در طول این مدت بهتر است برای این که شله زرد شما ته نگیرد، چندین مرتبه به آن سر بزنید و مواد درون قابلمه را هم بزنید. بعد از گذشت مدتزمان لازم زیر قابلمه را خاموش کنید.
مرحلهی دهم: بعدازاین که زیر شعله زرد را خاموش کردید، بلافاصله درب آن را برندارید و اجازه دهید تا به مدت ۱۵ دقیقه با بخار خود دم بکشد. انجام این کار سبب میشود تا شله زرد شما حالت ترکدار نشود و آب نیندازد.
مرحلهی یازدهم: حالا شله زرد را بهصورت داغ درون کاسه یا ظرف موردنظر خود سرو کنید و اجازه دهید تا کمی خنک شود. سپس روی آن را با استفاده از خلال پسته یا بادام تزیین و نوش جان کنید. همچنین اگر دوست داشته باشید میتوانید شله زرد را در قالبهای مختلف طرحدار سرو کنید.
نکات و ترفندهای درستکردن شله زرد
مانند درستکردن هر غذا یا دسر، درستکردن شله زرد نیز قلقهای خود را دارد که با رعایت و دانستن آنها میتوانید شله زرد بهتر و خوشمزهتری را درست کنید و از خوردن آن لذت ببرید. در ادامه به برخی از این موارد اشاره کردهایم.
- معمولا بعدازاین که شله زرد سرد شد، غلیظتر میشود. پس حتما به این نکته دقت داشته باشید و نگذارید تا شله زرد خیلی سفت شود و بهموقع زیر آن را خاموش کنید.
- یکی دیگر از روشهایی که میتوانید برای درستکردن شله زرد استفاده کنید و سبب میشود تا رنگ آن خیلی بهتر شود، این است که زمانی که برنج را خیس میکنید به میزان ۷ لیوان آب و نصف پیمانه زعفران دم شده را به آن اضافه کنید و بگذارید تا با یکدیگر خیس بخورند و در نهایت بپزید که طبق تجربه افراد این روش بهتر است.
- یکی از بزرگترین مشکلاتی که در درستکردن شله زرد وجود دارد، این است که بعد از سرد شدن و زمانی که آن را در یخچال قرار میدهید، بهاصطلاح آب میاندازد. ایجاد این حالت در طعم و مزهی شله زرد اثرگذار است و میتواند آن را خراب کند. پس حتما اجازه دهید تا روی حرارت ملایم آب اضافهی آن تبخیر شود و بعدازاین که زیر آن را خاموش کردید، درب آن را تا چند دقیقه برندارید.
- یکی دیگر از مهمترین نکات در دستور تهیه شله زرد، این است که مواد شله زرد را با استفاده از پیمانه یکسان اندازهگیری کنید. به طور مثال پیمانهای که برای برنج استفاده میکنید همان پیمانهای باشد که برای شکر یا آب استفاده کردهاید.
- اگر قرار است تا شله زرد را به مقدار زیاد تهیه کنید، مقدار اضافهکردن مواد به این صورت باشد که؛ مقدار شکر باید به میزان دوبرابر برنج باشد و مقدار آب باید در حدود پنج برابر برنج باشد اگر نسبتها را به این صورت رعایت کنید شله زرد نهایی شما کاملا درست و بهاندازه خواهد بود.
- اشتباهی که برخی از افراد مرتکب آن میشوند، این است که زعفران را مستقیما داخل برنج میریزند. شما باید بدانید که هرچقدر هم زعفران مورد استفادهی شما مرغوب باشد، نباید آن را مستقیما داخل شله زرد بریزید. برای این که رنگدهی بهتری داشته باشد، بهتر است ابتدا مقدار موردنظر از زعفران را بهخوبی بسابید، سپسبا استفاده از آب جوش آن را دم کنید و در نهایت به برنج اضافه کنید.
- یکی دیگر از مواد اولیه مهم برای درستکردن شله زرد، برنج است. تا جایی که برایتان امکانپذیر است سعی کنید تا از برنج نیم دانه استفاده کنید. درهرصورت استفاده از برنج ایرانی به دلیل طعم و مرغوبتی که دارد، بهتر است.
خودتان را بهصرف این معجون خوشرنگ دعوت کنید!
همانطور که در این مقاله خواندید و متوجه شدید دستور تهیه شله زرد بسیار راحت است و شما میتوانید بهراحتی این دسر خوشمزه را آماده و نوش جان کنید. معمولا تمام موادی که برای درستکردن شله زرد نیاز دارید بهراحتی در دسترس است. اما اگر مواد لازم را در خانه موجود نداشتید بهجای این که به خرید حضوری بروید و زمان خود را برای انجام این کار صرف کنید، میتوانید از نرمافزار اسنپ استفاده و از طریق سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ هرآنچه که نیاز دارید را سفارش دهید و در کوتاهترین زمان ممکن تحویل بگیرید. با استفاده از این سرویس دیگر نگرانی بابت خریدهای خانه نخواهید داشت و هرآنچه که نیاز دارید با قیمت بهصرفه و بدون دردسر در دسترس شما خواهد بود.
همچنین اگر زمان کافی برای پخت این دسر را ندارید، میتوانید بهراحتی آن را از طریق سرویس غذای اسنپ سفارش داده و درب به منزل تحویل بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید