با دروازه قرآن و داستان جذاب آن آشنا شوید

اگر قصد سفر به شیراز را دارید، بهتر است همین حالا نام دروازه قرآن را به‌عنوان یکی از بهترین جاذبه‌های تاریخی این شهر به‌خاطر بسپارید؛ دروازه‌ای قدیمی که به‌نوعی نشانگر فرهنگ ایرانی – اسلامی ما بوده و تنها دروازه باقی‌مانده از گذشته شیراز محسوب می‌شود. در این نوشتار، در مورد تاریخچه این دروازه قدیمی سخن خواهیم گفت و شما را با داستان جذاب آن آشنا خواهیم کرد.

دروازه قرآن کجاست؟

شهر شیراز، در گذشته ۶ دروازه اصلی داشته که متاسفانه در طول زمان، تمام آن‌ها به جز دروازه شیراز نابود شده‌اند. این بنای تاریخی که خوشبختانه طی چند سال اخیر به‌خوبی از آن نگهداری شده، در خروجی شیراز به‌طرف مرودشت و شمال شرقی شهر واقع شده است.

Snapp-Domestic-Flight

از نظر موقعیت جغرافیایی هم این دروازه در تنگه الله‌اکبر و میان دو کوه چهل‌مقام و باباکوهی قرار دارد. (لوکیشن دروازه قرآن)

قدمت این بنا به سده چهارم هجری قمری می‌رسد. در سال ۱۳۷۵، نام آن در لیست آثار ملی کشور ثبت شده است. اهمیت این مکان قدیمی باعث شده تا همه‌روزه، افراد زیادی از این بنای قدیمی بازدید کنند.

به‌واسطه معماری خاص این بنا، در گذشته با عنوان طاق قرآن هم از این دروازه یاد می‌شد و مردم به‌واسطه توجهی که به این بنا داشتند، در روز‌های ابتدایی هر ماه قمری از زیر آن عبور می‌کردند. مسافران می‌توانند با خرید بلیط اتوبوس و بلیط قطار، خود را به شیراز رسانده و از این عمارت جذاب، دیدن کنند.

تاریخچه دروازه قرآن شیراز

شیراز به عنوان یکی از قدیمی‌ترین شهر‌های ایران، در گذشته ۶ دروازه مختلف به نام‌های سعدی، اصفهان، کازرون، قصاب‌خانه، شاه داعی الله و قرآن داشت که هر کدام از آن‌ها به‌خاطر ماهیت استفاده، با این اسامی نام‌گذاری شده بودند.

وجه تسمیه و علت نام‌گذاری دروازه قرآن نیز به‌خاطر این بود که عضدالدوله دیلمی در زمان ساخت این بنای بزرگ، دستور داد تا یک قرآن بالای دروازه قرار بگیرد و افرادی که از شهر خارج می‌شوند، با عبور از زیر آن، در پناه قرآن و خداوند باشند.

تا دوره زندیه، قسمت زیادی از این بنای قدیمی رو به ویرانی رفته بود و همین مسئله باعث شد تا کریم‌خان زند، آن را بازسازی کرده و بخش‌های دیگری از جمله یک اتاق را به بالای آن اضافه کند.

علاوه بر این، وی دستور دارد که دو قرآن بزرگ به خط خوش‌نویس مشهور آن دوران یعنی سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در این اتاقک قرار بگیرد. این قرآن‌ها وزنی بالا داشتند و همین مسئله باعث شد که مردم از آن‌ها با عنوان «قرآن هفده من» و «قرآن هفده کیلوگرم» یاد کنند. این قرآن‌ها به خط ثلث نوشته شده‌اند.

بعد‌ها در دوره قاجاریه، وقوع چندین زلزله باعث آسیب دیدن بخش‌های مختلف طاق قرآن شد، اما محمد زکی‌خان نوری آن را بازسازی کرد. او همچنین چند اتاقک برای نگهبانی از این دروازه و یک آب‌انبار برای استفاده مسافران در کنار آن ساخت تا محافظت از این بنای قدیمی با جدیت بیشتری دنبال شود.

اگرچه این بنای قدیمی به‌خاطر وجود قرآن و آیات آن بر روی دروازه از اهمیت زیادی نزد مردم شیراز برخوردار بود، اما شهرداری شیراز در سال ۱۳۱۵ به دلیل توسعه راه‌ها، با استفاده از دینامیت، این بنا را به‌صورت کامل ویران کرد!

مدت‌ها بعد در سال ۱۳۲۷، یکی از تاجران قدیمی شیراز به نام حاج حسین ایگار، با کمک مردم دروازه دیگری را کمی پایین‌تر از مکان اصلی طاق قرآن بنا کرد؛ بنای جدید، اندازه‌ای بزرگ‌تر از قبل داشت و دهانه آن هم تیزتر بود.

به‌علاوه، دو ورودی کوچک‌تر در دو طرف طاق احداث شد تا دروازه، نظم بهتری پیدا کند. وی همچنین وصیت کرد که آرامگاه او را در بخش غربی این دروازه قرار دهند. در حال حاضر، روی بخش‌های مختلف این طاق، آیاتی از سوره‌های مبارکه اسراء و حجر نوشته شده است.

بهترین زمان برای بازدید از دروازه قرآن

بازدید از این بنا در هر زمان، جذابیت‌های خاص خود را دارد. در طول روز، تمام جزئیات و بخش‌های مختلف این طاق قدیمی نمایان شده و چشم‌انداز‌های خوبی از مناظر اطراف نیز در مقابل چشمان شما قرار می‌گیرد. شب‌ها نیز دروازه قرآن با نورپردازی‌های مخصوص، به شکل دیگری خودنمایی خواهد کرد.

اوایل بهار و پاییز، بهترین زمان برای سفر به شیراز است و هوای مطبوع آن در این زمان‌ها، هوش را از سر شما خواهد برد.

رستوران‌های اطراف دروازه قرآن

این دروازه در میان مردم شیراز از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و حضور بازدیدکنندگان مختلف در این منطقه و توجه گردشگران به آن باعث شده تا اطراف دروازه قرآن، سالن‌های غذاخوری و رستوران‌های خوبی را بتوان پیدا کرد.

رستوران‌های ایرانی و ایتالیایی هتل شیراز که فاصله اندکی با دروازه قرآن دارد، یکی از همین موارد است. به‌علاوه، مسافران می‌توانند بعد از مشاهده این بنای تاریخی، در پارک لونا (بام شیراز) تفریح کرده و سپس به رستوران شاندیز سر بزنند. البته، در هر زمان می‌توان از سرویس غذای اسنپ هم استفاده کرده و بهترین غذا‌ها را از نزدیک‌ترین رستوران‌ها سفارش داد.

سخن پایانی

شیراز یکی از شهر‌های تاریخی و جذاب ایران است که جاذبه‌های بی‌شماری دارد و بازدید از آن‌ها، همیشه در اولویت گردشگران است؛ اما اگر زمان کافی داشتید، توصیه می‌کنیم حتما به دروازه قرآن شیراز هم سر بزنید.

از آنجایی‌ که این دروازه قدیمی در مجاورت شهر قرار گرفته، بدون ماشین شخصی و با استفاده از سرویس درخواست خودروی اسنپ می‌توانید در مدت زمانی کوتاه و هزینه‌ای مناسب، خودتان را به این منطقه برسانید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *