ساق عروس یکی از لذیذترین شیرینیهای مازندرانی است که از خوردنش سیر نمیشوید. این شیرینی در مجالس مهمانی، اعیاد و عروسیها سرو میشود تا ظاهر میز پذیرایی را جذابتر و خوشرنگتر کند. برای تهیه این شیرینی خوش عطروطعم حتی نیازی به داشتن فر نیست. میتوانید آن را در خانه و به اندازه دلخواه آماده کنید. برای آشنایی با طرز تهیه شیرینی ساق عروس و نکات مهم درستکردنش، این مقاله را از دست ندهید.
معرفی شیرینی ساق عروس
ساق عروس، عروسِ مجالس ایرانی است. رنگولعابی که این شیرینی سنتی و قدیمی به میز پذیرایی مجالس ایرانی میبخشد، انکارکردنی نیست. جدای از رنگولعاب و بحث ظاهر، این شیرینی شمالی بسیار خوشمزه و مقوی است. همه اینها باعث شده تا در هر موقعیت و مناسبتی، انتخاب اول میزبان برای میز پذیرایی باشد. با وجود همه اینها، درستکردن این شیرینی در خانه اصلا کار سختی نیست. کافی است یک بار امتحانش کنید تا تفاوتش نسبت به کیک و شیرینیهای دیگر را با تمام وجود لمس کنید.
شیرینی ساق عروس را چطور درست کنیم؟
شیرینی ساق عروس بهعنوان میانوعده و دسر نسبتا کمزحمت، میزبان کام شما است. آمادهسازی مواد اولیه این شیرینی سنتی حدودا ۵۰ دقیقه و پخت آن ۲۰ تا ۳۰ دقیقه زمان میبرد.
مواد لازم برای شیرینی ساق عروس
- آرد: ۵۰۰ گرم
- پودر قند: ۲ قاشق غذاخوری
- پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
- گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
- روغن جامد: ۱۹۰ گرم
- کره: ۵۰۰ گرم
- تخممرغ: نصف عدد
- گردو: به میزان لازم
برای تزیین شیرینی ساده و خوشمزه، این مواد را آماده کنید:
- پودر قند: ۳ قاشق غذاخوری
- پودر پسته: ۱ قاشق مرباخوری
- پودر هل: نوک قاشق چایخوری
طرز تهیه شیرینی ساق عروس در فر
برای درستکردن این شیرینی خوشطعم در فر، مراحل زیر را قدمبهقدم دنبال کنید.
مرحله اول: ذوب کره و روغن
قبل از هرکاری یک کاسه مناسب بردارید و روغن جامد و کره را در آن بریزید. این کاسه را روی حرارت غیرمستقیم قرار دهید و محتویات آن را بنماری کنید تا کاملا ذوب شوند. برای بنماری روغن و کره میتوانید از بخار کتری استفاده کنید.
مرحله دوم: همزدن روغن و کره
کاسه حاوی روغن و کره را از روی حرارت بردارید و زمان دهید تا کاملا خنک شود. حالا همزن برقی را بردارید و بهمدت ۵ دقیقه با دور کند هم بزنید. در آخر پودر قند را اضافه کنید.
مرحله سوم: تشکیل مواد سفید و کشدار
این مرحله نوبت همزدن مخلوط روغن و تخممرغ است. ابتدا مخلوط روغن را بهمدت ۵ دقیقه بزنید تا کاملا سفید و کشدار شود. یک ظرف دیگر بردارید و تخممرغ را در آن بریزید. با چنگال بهقدری بزنید که لختگی تخممرغ گرفته شود.
مرحله چهارم: افزودن پودر هل و گلاب
این مرحله نوبت همزدن نصف تخممرغ، گلاب و پودر هل در یک کاسه مجزا است. بعد از آنکه مواد بهخوبی مخلوط شدند، پودر قند به مخلوط اضافه کنید و ۲ دقیقه هم بزنید تا مایه یکدستی حاصل شود.
مرحله پنجم: افزودن آرد
کل آرد را ۳ مرتبه الک کنید تا هوای اضافه آن گرفته شود. سپس در دو مرحله آن را به مخلوط پودر قند اضافه کنید و با دور کند همزن برقی بهآرامی هم بزنید. سرعت مخلوطکردن در این مرحله نباید زیاد باشد.
مرحله ششم: تشکیل خمیر
با افزودن آرد به مخلوط قندی، یک خمیر نرم و منسجم به دست میآید که نباید به دست بچسبد. از همزن استفاده کنید و خمیر را آرام هم بزنید تا به روغن بیفتد.
مرحله هفتم: آمادهسازی فر
نیم ساعت قبل از شروع پخت فر را با حرارت ۱۷۰ درجه گرم کنید. این کار جلوی سفتشدن شیرینی ساق عروس را میگیرد. در نهایت روی سینی فر را با یک لایه کاغذ روغنی بپوشانید تا آماده چیدن شیرینیها شود. بد نیست در همین مرحله مغز گردوها را به ۴ قسمت تقسیم کنید.
مرحله هشتم: شکلدهی به خمیر
تکههای ۱۵گرمی از خمیر را جدا کنید و با دست فرم بدهید. شیرینی ساق عروس دوکی شکل است و درستکردن خمیر آن کمی مهارت میخواهد. در همین مرحله وسط خمیر را با مغز گردو پر کرده و جمع کنید.
مرحله نهم: پخت شیرینی
خمیرهای آماده برای پخت باید دوکیشکل باشند. آنها را با کمی فاصله در سینی فر بچینید و سینی را در طبقه میانی فر قرار دهید. زمان دهید تا شیرینیها بپزند و کاملا مغزپخت شوند.
مرحله دهم: خارجکردن شیرینی
بعد از حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه سینی شیرینی را از فر خارج کنید و قبل از آنکه به آنها دست بزنید، چند دقیقه زمان دهید تا شیرینیها کمی خنک شوند.
مرحله یازدهم: تزیین شیرینیها
در این مرحله دستتان برای انتخاب طعمدهنده و مواد تزیینی باز است. مقداری پودر قند را الک کنید؛ سپس پودر پسته و پودر هل را به آن بیفزایید. شیرینیهای نسبتا خنکشده را در این مخلوط بغلتانید تا کاملا پوشانده شوند. حالا نوبت چیدن شیرینیها در ظرف سرو است. در آخر میتوانید مقداری گل محمدی و پودر پسته روی شیرینیها بریزید و نوش جان کنید.
طرز تهیه شیرینی ساق عروس بدون فر
برای درستکردن شیرینی ساق عروس لزوما نیازی به فر ندارید. میتوانید خمیر آماده و فرمگرفته را در روغن داغ سرخ کنید و شکل جالبتری از این شیرینی تازه را امتحان کنید. حتی میتوانید مغز شیرینی را با مواد میانی موردعلاقه خود پر کنید تا طعم لذیذتری داشته باشد. کافی است خمیر را دور یک نی چوبی یا چوب مخصوص شیرینی ساق عروس بپیچید و بعد آن را در روغن سرخ کنید. بعد از پخت، نی را بردارید و جایگاه آن را با مواد میانی دلخواه خود پر کنید. در نهایت شیرینیها را با شربت بار، پودر پسته یا کنجد شیر تزیین و سرو کنید.
شیرینی ساق عروس مغز کرمی
اگر زمان کافی برای آمادهسازی شیرینی ساق عروس دارید، پیشنهاد میکنیم بهجای مغز گردو، این کرم خوشمزه و دستساز را امتحان کنید. یک قابلمه را روی حرارت بگذارید و ۲ پیمانه شیر را بههمراه ۳ قاشق آرد و نصف قاشق شکر را در آن هم بزنید. تا جایی که کرم غلیظ شود و به بافت مناسب برسد. سپس کره و وانیل را اضافه کنید و مواد را هم بزنید. قابلمه را از روی حرارت بردارید و در یخچال بگذارید تا خنک شود. بعد از پخت شیرینی میتوانید با استفاده از ابزارهای شیرینیپزی این کرم را به داخل شیرینیها تزریق کنید. پخت ساق عروس وقتگیر است؛ پس اگر فرصت کافی برای آمادهسازی این شیرینی در خانه ندارید، اسنپ با امکان سفارش شیرینی پرداخت درب منزل میز پذیراییتان را در عرض چند دقیقه پر میکند.
شیرینی ساق عروس نارگیلی
نارگیل، طعمدهنده محبوب شیرینیها، با ساق عروس همنشینی خوبی دارد. اگر به طعم نوستالژیک نارگیل علاقهمندید، در یک کاسه پهن مقداری پودر قند و پودر نارگیل را مخلوط کنید. اینکه پودر هل یا طعمدهندههای دیگر هم اضافه میکنید یا نه، انتخاب با شماست. در آخر شیرینیهای آماده و پخته را در مواد نارگیلی بغلتانید و بعد از آنکه خنک شدند، در سینی سرو بچینید.
چند همنشین لذیذ برای ساق عروس
«چای» بهترین انتخاب برای سرو کنار ساق عروس است اما سروکردن آن در کنار نوشیدنیهای داغ دیگر خالی از لطف نیست و طعم تازهای را به کامتان هدیه میدهد. حتی مثل انواع کیک تولد میتوانید این شیرینی را با آبمیوههای طبیعی و نوشیدنیهای سرد نوش جان کنید. از نوشیدنیها که بگذریم، انواع بستنی شکلاتی، وانیلی و زعفران کنار این شیرینی سرو میشوند و طعم جالبی کنار آن دارند. حتی میتوانید ظرف شیرینی ساق عروس را با انواع شیرینیهای محلی سرو کنید تا ظرف پذیراییتان باشکوهتر و خاطرهای که در ذهن مهمانان خود ثبت میکنید، لذتبخشتر باشد.
نگهداری از شیرینی ساق عروس
فرقی نمیکند انتخابتان خرید شیرینی است یا درستکردن آن؛ شیرینی ساق عروس طول عمر کوتاهی دارد و نهایتا یک هفته دوام میآورد. اگر به تازگی و طعم و عطر شیرینی اهمیت میدهید، هر بار به اندازه نیاز خود تهیه کنید و باقیمانده را در ظروف دربسته نگه دارید تا مدتزمان طولانیتری سالم بماند.
کلام پایانی
ساق عروس یک شیرینی ساده، خوشمزه و مقوی است که بهتر است جایش روی میز پذیراییتان خالی نباشد. با آموزش مرحلهبهمرحله طرز تهیه شیرینی ساق عروس در این مقاله، هیچ بهانهای برای درستنکردن این خوراکی لذیذ سنتی و قدیمی در ایام نوروز ندارید! درست کنید و تجربه خود را انتهای همین پست با ما و همراهان ما در میان بگذارید. برای مهمانهای سرزده و فوری هم نگران نباشید. سفارش شیرینی را از قنادیهای اسنپ ثبت کنید و تازهترین و خوشطعمترینها را ظرف چند دقیقه درب منزل تحویل بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید