رنگینک از دسرهای اصیل ایرانی محسوب میشود که امروزه آن را بهعنوان یک میان وعده عصرانه و یک شیرینی بسیار دلچسب بعد از وعده ناهار یا شام نوش جان میکنند.
یک دسر مقوی که در حالت کلی در ماه مبارک رمضان در زمان سحر و بهویژه در زمان افطار تهیه میشود. این شیرینترین دسر را مربوط به جنوب کشور میدانند و آن را به استان فارس و علیالخصوص شهر شیراز نسبت میدهند.
البته استان بوشهر نیز یک نوع رنگینک دارد که آن هم تقریبا مانند رنگینک شیرازی تهیه میشود. در تهیه رنگینک از خرما، مغزهای مختلف، آرد بوداده شده و روغن استفاده میکنند.
مواد لازم برای تهیه رنگینک
همانطور که گفتیم دسر رنگینک مربوط به جنوب کشور است. مواد اولیه و طرز تهیه کاملا مشابهی دارد، اما در حالت کلی این دسر را رنگینک شیرازی مینامند.
در دسر رنگینک که یک دسر سنتی و قدیمی محسوب میشود، از خرمای مشکی رنگ و سفت به همراه مغز گردو، آرد و روغن برای تزیین روی خرما استفاده میشود.
همانطور که میدانید خرما و گردو هر دو طبع گرمی دارند و این دسر را بیشتر برای ماه مبارک رمضان تهیه میکنند که در زمان افطار روزهداران آن را نوش جان کنند.
طبع روزه سرد است و معده بعد از یک روز غذا و آب نخوردن احتیاج به مواد مقوی با طبع گرم دارد. به همین دلیل دسر رنگینک به روزهداران کمک میکند تا با خوردن این دسر شیرین، انرژی ازدسترفته خود را بازگرداند.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
خرما | ۲۵۰ گرم |
مغز گردو | ۱۰۰ گرم |
آرد | یک پیمانه |
روغن یا کره | به مقدار لازم |
پودر قند یا پودر نارگیل یا خلال مغز بادام یا خلال مغز پسته | برای تزئین |
طرز تهیه دسر پرطرفدار رنگینک
برخی از افراد تصور میکنند که برای تهیه رنگینک باید هستههای خرما را گرفته، آن را آسیاب کرده و سپس حسابی ورز داد تا روغن آن در بیاید.
بعد از آن خرمای به روغن افتاده را در یک سینی یا ظرف مناسب برای سرو پهن کرده، سپس تزئین و برش زد. البته اشتباه نیست؛ اما در حالت کلی این روش برای تهیه حلوای خرمایی مناسب است.
رنگینک شیرازی که یکی از شیرینیهای سنتی و اصیل و همچنین از سوغاتیهای جذاب شهر شیراز است، بهگونهای متفاوت تهیه میشود که ما در ادامه آن را برای شما ارائه خواهیم کرد.
مرحلهی اول: در مرحلهی اول از درستکردن رنگینک، هستههای خرما را جدا کنید. اگر خرمای شما شیره داشت نگران نباشید، چون این شیره جزئی از شیرینی رنگینک محسوب میشود.
مرحلهی دوم: بعد از جداکردن تمام هستههای خرما، به سراغ مغزهای گردو رفته و هر گردو را به چهار قسمت تقسیم کنید. یعنی هر گردو که از دو پر تشکیل شده به چهار نیم پر تبدیل شود.
مرحلهی سوم: در گام بعدی بین خرمای هسته گرفته شده را با یک پر گردو پر کنید و این کار را تا زمانی ادامه دهید که خرماها تمام شوند.
مرحلهی چهارم: بعد از به اتمام رسیدن این مرحله خرماهای پر شده با مغز گردو را در ظرف مناسب برای سرو کردن قرار دهید و بچینید.
مرحلهی پنجم: بعد از آن به سراغ آرد رفته و در یک تابه مناسب با حجم آرد مورد استفاده، آرد را تفت یا به عبارتی بو بدهید. مدام آرد را هم بزنید و تصور نکنید که میشود حتی ثانیهای از آن غافل شد. آرد بافت بسیار لطیفی دارد و غفلت از آن موجب سوختن ناگهانیاش خواهد شد.
درستکردن رنگینک در خانه
مرحلهی ششم: برای استفاده از آرد در دستور رنگینک میتوانید از آرد گندم معمولی استفاده کنید. میزان تفت دادن یا بو دادن باید بهاندازهای باشد که آرد شما شکلاتی رنگ شود و رنگ آن کاملا تغییر کند. در حین تفت دادن آرد، شما میتوانید پودر هل یا دارچین هم با درنظرگرفتن سلیقه و طبع شخصی خود به آرد اضافه کنید. اما فراموش نکنید که دسر رنگینک اصیل و سنتی شیرازی این ادویهجات را ندارد و کاملا ساده تهیه میشود. همین که آرد بهخوبی تفت خورده و عطر آن فضای آشپزخانه را پر کرد، یعنی پایان اتمام بو دادن آرد و بعد از آن باید یک کره ۲۰۰ گرمی یا ۴ قاشق غذاخوری روغن به آرد اضافه کرده و مداوم هم بزنید.
مرحلهی هفتم: آرد و روغن باید با یکدیگر بهخوبی ترکیب شوند که البته میزان روغن قالب است. بعد از به اتمام رسیدن و آمادهشدن مخلوط آرد و روغن، باید با استفاده از یک قاشق، مخلوط آرد و روغن را بهآرامی روی خرماهای آماده شده در ظرف بریزید.
مرحلهی هشتم: تمام سطح خرما باید با آرد و روغن پوشیده شود و هیچ نقطه خالی از آرد و روغن نباید در ظرف رنگینک شما مشاهده شود. برخی از افراد طعم آرد و روغن را نمیپسندند به همین دلیل در زمان ترکیبشدن آرد و روغن یک قاشقچایخوری به این مخلوط شکر اضافه میکنند و هم میزنند تا شکر بهخوبی در روغن داغ حل شده و با آرد ترکیب شود.
مرحلهی نهم: در نهایت بهتر است اجازه دهید که رنگینکهای پوشیده شده شما با آرد و روغن بهخوبی خنک شوند، چون مخلوط آرد و روغن تازه و داغ بهشدت خطرناک است. در نهایت بعد از خنک شدن دسر رنگینک شما و در ادامه طرز تهیه رنگینک، روی ظرف را میتوانید با پودر قند، پودر نارگیل، خلال بادام، خلال پسته یا پودر گل سرخ تزیین کنید، نوش جان!
دسری خوشمزه به شهرت رنگینک
در این مطلب از طرز تهیه رنگینک شیرازی گفتیم و تمام نکات لازم را تذکر دادیم. به شما توصیه میکنیم حداقل یکبار هم که شده این دسر شیرین و جذاب را در منزل تهیه و نوش جان کنید.
بدون شک بعد از خنک شدن، طعم آن شما را غافلگیر خواهد کرد. در هر حال اگر تمایل داشتید تا درستکردن دسر رنگینک شیرازی را در منزل امتحان کنید و مواد اولیه آن را نداشتید با سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ و در کوتاهترین زمان ممکن یعنی حداکثر ۳۰ دقیقه، میتوانید تمام مواد لازم را درب منزل تحویل گرفته و خود را به یک ضیافت شاهانه با یک دسر رنگینک لذیذ و بینظیر دعوت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید