همه ما برای یکبار هم که شده اسم نان پیتا را شنیدهایم، اما شاید هیچوقت به فکر تهیه آن نیفتاده باشیم. چرا که احتمالا درستکردن یک نان آن هم در منزل را کاری غیرممکن میدانیم. در این مطلب میخواهیم تفکر شما را در مورد تهیه این نان به طور کامل تغییر دهیم. مطمئنا با یکبار چشیدن طعم بینظیر آن در غذاهای مختلف، جزء طرفداران پروپا قرصش خواهید شد.
نان پیتا چیست؟
پیتا یا Pita به نان گردی گفته میشود که در زمان پخت کمی بادکرده و بهاصطلاح عامیانه شبیه به یک پاکت خمیری میشود. به همین دلیل در برخی از منابع از آن با عنوان Pocket Bread نیز یاد میشود. این پاکت خمیری جای بسیاری از مواد غذایی مختلف بوده و میتوانید با استفاده از آن تنوع زیادی از ساندویچهای سردوگرم را داشته باشید.
تاریخ چندهزارساله این نانها باعث شده تا به یکی از پرطرفدارترین خوراکیها در سرتاسر جهان تبدیل شود. زادگاه پیتا در کشورهای عربی و خاورمیانه بوده است. این نان به روشهای مختلفی پخته میشود که ما در این مقاله دو روش راحت آن را آموزش میدهیم.
مواد اولیه برای تهیه نان پیتا به روش اول
پایه اصلی نان پیتا، آرد است که باید بهدرستی انتخاب شود. در واقع کیفیت این ماده در نهایت تعیین میکند که نان تولید شده توسط شما چقدر خوش طعم و باکیفیت باشد. پس از آن تنها نیاز به چاشنی و ترکیبات دیگری خواهید داشت که در نهایت منجر به ایجاد حالتی پفدار در این نان میشوند. در منابع مختلف دو روش را با مقادیر متفاوتی از ترکیبات اولیه، بهعنوان دستورالعمل تهیه نون پیتا عنوان کردهاند.
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
روغن زیتون | ۲.۵ قاشق غذاخوری |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
خمیرمایه (خشک) | ۲ قاشق چایخوری |
آرد | ۲.۵ پیمانه |
آب | یک و یکچهارم پیمانه |
روش اول طرز تهیه نان پیتا بهصورت مرحلهبهمرحله
ترکیبات بهکاررفته در هر دو روش تهیه نون پیتا بهراحتی در دسترس است. در ادامه روش اول تهیه این نان را بهصورت مرحلهبهمرحله توضیح میدهیم:
مرحلهی اول: در این مرحله باید مقدار آبی که دارید را به خمیر مایع پودری اضافه کرده و با پوشاندن ظرف بهوسیله دستمالی که از قبل مرطوب شده، اجازه دهید تا برای مدتی به حال خود باقی بماند. (۷ تا ۱۰ دقیقه برای این مرحله کافی است)
مرحلهی دوم: ظرفی مناسب را برای مخلوط کردن مواد خشک در نظر بگیرید. ابتدا نمک و سپس آرد الک شده را درون ظرف ریخته و مخلوط کنید.
مرحلهی سوم: در این مرحله خمیرمایه بهاصطلاح عملآمده و میتوانید آن را به ترکیبات مرحله دوم اضافه کنید. خمیر مایع را باید به همراه روغن زیتون دقیقا در وسط آرد و نمک بریزید. سپس مخلوط کردن را تا جایی انجام دهید که خمیر شما فرم درستی را به خود بگیرد.
مرحلهی چهارم: روی یک صفحه چوبی، کمی آرد ریخته و خمیر را روی آن قرار دهید. در این مرحله نیز باید دستمال مرطوبی را روی خمیر کشیده و اجازه دهید ۱۵ دقیقه در یک مکان گرم و تاریک بماند.
مرحلهی پنجم: در این مرحله باید به خمیر استراحت دهید، البته قبل از آن باید کمی روغن به بدنه آن بمالید. زمان استراحت ۲ ساعت و مکان آن باید گرم باشد.
مرحلهی ششم: اکنون شما با یک خمیر با حجمی دو برابر نسبت به مرحله قبل روبهرو هستید. باید کمی این خمیر را ورز داده و دوباره ۱۵ دقیقه آن را به حال خود رها کنید.
مرحلهی هفتم: در این مرحله باید خمیر برای پخت آماده شود. آن را به قسمتهای مساوی کوچک تقسیم کرده و آنها را با وردنه روی یک سطح چوبی آردپاشی شده، باز کنید. ضخامت هرکدام از این نانها باید ۴ تا ۵ میلیمتر و قطر آنها نیز ۱۸ تا ۲۰ سانتیمتر باشد.
مرحلهی هشتم: حالا دوباره باید روی خمیرها را بپوشانید و ۲۰ دقیقه به آنها استراحت دهید.
مرحلهی نهم: فر را با دمای ۲۳۰ درجه گرم کنید.
مرحلهی دهم: روی سینی فر آرد پاشیده و برای دقایق کوتاهی آن را درون فر داغ قرار دهید.
مرحلهی یازدهم: خمیرها را یکییکی درون سینی قرار داده و آنها را به میزان ۵ دقیقه در داخل فر قرار دهید.
مرحلهی دوازدهم: نانها را درون پارچه قرار دهید تا نرم بماند.
نکته: بهتر است طبقه پایین فر را برای پخت انتخاب کنید. هر نان را پس از ۳ دقیقه بچرخانید تا تمام قسمتهای آن پخته شود.
مواد اولیه برای تهیه نان پیتا به روش دوم
در این بخش روش دیگری از پخت نان پیتا را برای شما آوردهایم تا بنا به سلیقه یک روش را انتخاب کنید:
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
آرد | ۲/۱ لیوان |
شکر | ۱ قاشق چایخوری |
خمیر مایع | ۱ قاشق چایخوری |
نمک | ۲/۱ قاشق چایخوری |
بکینگ پودر | ۸/۱ قاشق چایخوری |
آب ولرم | ۲/۱ قاشق چایخوری |
روغن مایع | ۱ قاشق غذاخوری |
روش دوم طرز تهیه نان پیتا بهصورت مرحلهبهمرحله
مرحلهی اول: مواد خشک یعنی آرد، شکر، نمک، بکینگ پودر و خمیرمایه را در یک ظرف گرد ریخته و با هم مخلوط کنید.
مرحلهی دوم: آب ولرم و روغن را اضافه کرده و آنها را مخلوط کنید تا خمیری مناسب به دست آید. آن را به مدت ۱۰ دقیقه بهصورت دائم ورز دهید.
مرحلهی سوم: در این مرحله باید روی کاسه محتوی مواد را با یک سلفون پوشانده و برای یک ساعت در جایی گرم قرار دهید. این کار باعث افزایش حجم خمیر خواهد شد.
مرحلهی چهارم: اکنون نوبت به تقسیمبندی خمیر و باز کردن آنها میرسد. شیوه تقسیمبندی به همان صورتی است که در روش اول توضیح داده شد.
مرحلهی پنجم: روی خمیرها را با یک سلفون بپوشانید.
مرحلهی ششم: فر را تا دمای ۲۵۰ درجه گرم کنید.
مرحلهی هفتم: تمام نانها را روی سینی فر چیده و سپس در داخل آن قرار دهید.
مرحلهی هشتم: در این مرحله نانها پفکرده و آماده سرو هستند.
نکته: در این روش بهتر است، نانها را درون طبقه وسط بپزید.
معرفی ۱۰ غذا با نان پیتا
از نون پیتا میتوان برای تهیه بسیاری از غذاها استفاده کرد. در این قسمت به معرفی ۱۰ نمونه از پرطرفدارترین آنها پرداختهایم:
۱. لاهماجون
این غذا را با نام پیتزای ترکی نیز میشناسند که غذای معروفی در آسیاست. گوشت چرخکرده و سبزیجات اصلیترین بخش این غذا را تشکیل داده و نانی که در تهیه آن استفاده میشود، همان نون پیتا است.
۲. خوراک نخود و ماست تند
این غذا مخصوص لبنان است که البته به آن “فته حمص” نیز گفته میشود. اگر گیاهخوار هستید این غذا برای شما مناسب خواهد بود. تهیه آن بسیار ساده بوده و ویژگی اصلی آن داشتن نان پیتای خرد و برشته است.
۳. شاورما
این غذا نیز معروفترین خوراک عربی است که با استفاده از پیتا درست میشود. ترکیبی از مرغ، ماست، سیبزمینی سرخ شده، سبزیجات و چاشنیهای مختلف که به همراه یکدیگر چرخ شده و همانند یک ماده خمیری در میآیند. این ماده درون پیتا قرار گرفته و بهصورت ساندویچی سرو میشود.
۴. ساندویچ تن ماهی
استفاده از تن ماهی در کنار پیتا نیز تجربهای بینظیر برای شما خواهد بود. ترکیبی از طعم بینظیر خامه، ذرت، فلفل و تن ماهی در کنار نان پیتا، مطمئنا در ذهن شما باقی خواهد ماند. میتوانید از سبزیجات نیز در داخل ساندویچ خود استفاده کنید.
۵. غذای کودک
ترکیب بوقلمون و آووکادو با این نان برای کودکان بسیار جذاب است. البته اگر کودک شما سنی بالای ۱۲ ماه دارد. این غذا تنها با استفاده از بوقلمون سرخ شده و آووکادو درست میشود، اما میتوانید سبزیجات دلخواه فرزندتان را نیز به آن اضافه کنید.
۶. صبحانههای خوشمزه
برای تهیه یک صبحانه مقوی نیز میتوانید از این نان استفاده کنید. پنیر گودا یا پنیرهای صبحانه معمولی با این مدل از نان بهخوبی سازگار بوده و یک صبحانه کامل و مقوی خواهند بود. میتوانید از تخممرغ نیز در کنار پیتا بهعنوان صبحانه استفاده کنید.
۷. سمبوسه
پیچیدن سمبوسه برای برخی از افراد بسیار سخت است، بنابراین پیتا میتواند انتخاب خوبی باشد. کافی است آن را به دو قسمت از وسط تقسیم کنید که مواد مربوط به سمبوسه را درون آن گذاشته و سرخ کنید.
۸. چیپس پیتا
یکی از سالمترین تنقلاتی که میتوانید در منزل تهیه کنید، چیپس پیتا است. برای تهیه آن تنها به پیتا و ادویهجاتی احتیاج دارید که برایتان دلچسب است. میتوانید این چیپس را بهوسیله روغنهای دلخواهتان سرخ کنید.
۹. ساندویچ گوشت و لوبیا
از ترکیب کنسرو لوبیا، گوشت، پنیر کوتیجا، ذرت و نان پیتا، یک غذا با طعمی بهیادماندنی درست کنید. البته در کنار آن معمولا از سس باربیکیو نیز استفاده میشود که طعم آن را بینظیر خواهد کرد. کوتیجا پنیری بسیار شور، کاملا طعمدار و سفت بوده و زادگاه آن مکزیک است.
«سفارش انواع ساندویچ و غذای نونی»
۱۰. فلافل با پیتا
سرو فلافل که غذای مخصوص جنوب کشور است، نیز با پیتا فوقالعاده است. بهتر است در کنار آنها از ترشی لیته، خیارشور و گوجه فرنگی نیز استفاده کنید. سس تای در این ساندویچ طعم بینظیری را ایجاد میکند.
جدول ارزش غذایی نان پیتا چیست؟
در یک عدد نان پیتا که دارای قطر ۲۰ سانتیمتر و ضخامت ۴ تا ۵ سانتیمتر است، جدول غذایی بهصورت زیر عنوان شده است:
کالری | ۱۷۰ |
چربی | ۱.۷ |
کربوهیدرات | ۳۵ |
پروتئین | ۶ |
سخن پایانی
تنوع در انتخاب نان یا استفاده از آنها برای تهیه غذاهای مختلف، بسیار هیجانانگیز است. نان پیتا طعم بسیاری خوبی دارد که اغلب افراد با چشیدن آن جزء طرفداران همیشگیاش میشوند. آیا تابهحال این نوع نان را درست کردهاید؟ طرز تهیه نان پیتا بسیار سادهتر از آن چیزی است که در این مطلب گنجانده شده است. برای تهیه این نان در خانه میتوانید مواد اولیه آن را از سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ در کمترین زمان ممکن تهیه کنید. اگر شما هم روشهایی را برای تهیه این نان پرطرفدار در نظر دارید، با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید