وقتی اسم غذای موساکا به میان میآید بیشتر افراد آن را تنها متعلق به کشور یونان میدانند، درصورتیکه خاستگاه این غذا کشورهای مصر، یونان و خاورمیانه است. به دلیل اینکه این غذا بیشتر در یونان محبوب بوده و جز غذاهای مجلسی آنجا بهحساب میآید، ما نیز به دنبال آموزش طرز تهیه موساکا یونانی هستیم. این غذای پرکالری و مقوی که گاهی با نام گراتن یا لازانیا بادمجان نیز خوانده میشود، میتواند بهصورت سرد یا گرم میل شود. درهرصورت، تا انتهای مطلب همراه ما باشید تا با شیوه درستکردن موساکا با بادمجان، موساکا با مرغ و موساکا با عدس آشنا شوید.
مواد لازم جهت درستکردن موساکا با بادمجان
رایجترین نوع موساکا با مواد پایهای چون بادمجان، سیبزمینی، گوشت چرخکرده و البته سس خوشمزه بشامل درست میشود. در نوعی دیگر بهجای تهیه مایه گوشت از مرغ ریشریش و در نهایت، در نوعی که کمتر شنیدهایم از مایه عدس استفاده میشود. درهرصورت، در بخش زیر قصد آمادهسازی موساکای بادمجان با گوشت را مفصل شرح خواهیم داد و به انواع دیگر نیز، به طور خلاصه کمی جلوتر اشارهای خواهیم نمود. ازاینرو در جدول زیر مواد لازم برای تهیه موساکای بادمجان برای ۶ نفر آورده شده است:
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
گوشت چرخکرده | ۵۰۰ گرم |
بادمجان | ۷۰۰ گرم |
سیبزمینی | ۳ عدد متوسط |
گوجهفرنگی | ۲ عدد متوسط |
فلفلدلمهای | یک عدد بزرگ |
رب گوجهفرنگی | ۲ قاشق غذاخوری |
پنیر پیتزا | ۳۰۰ گرم |
قارچ | ۵ عدد |
پیاز | ۲ عدد متوسط |
سیر | ۳ حبه |
برگ ریحان سبز | ۷ عدد |
آرد | دو قاشق غذاخوری |
کره | ۱۵۰ گرم |
شیر | ۲ پیمانه |
روغن، نمک، فلفل سیاه، آویشن، زردچوبه، فلفل پاپریکا | به میزان لازم |
مراحل طرز تهیه موساکا بادمجان و گوشت
تهیه موساکای بادمجان همانند تهیه موساکا با مرغ بوده، با این تفاوت که در آن از مایه گوشت استفاده میشود. درهرصورت رسپی اصلی این غذا را میتوان بهصورت زیر بیان کرد و مایه داخلی آن را به سلیقه خود عوض نمود؛ بنابراین هماکنون توجه شما را به آموزش زیر جلب میکنیم:
- مرحلهی اول: در اولین مرحله بادمجانها را که بنا بر سلیقه میتوانند از نوع دلمهای یا قلمی باشند، شسته، آنها را پوست گرفته و بهصورت حلقهای برش بزنید. حال ظرفی را از آب پرکرده و درون آن نمک بریزید. در ادامه بادمجانها را برای مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آن قرار دهید.
- مرحلهی دوم: پس از طی این مدت، بادمجانها را آبکش کرده و با فشار دادن آنها، آب و نمک اضافی بادمجانها را بگیرید. اکنون آنها را روی دستمال پارچهای پهن کرده تا خشک شوند. سپس تابهای برداشته و بادمجانها را در آن با روغن کافی سرخ کنید. به دلیل اینکه این غذا بهخودیخود دارای میزان چربی بالایی است، روغن بادمجانها را با دستمال روغنگیری بگیرید.
- مرحلهی سوم: حال به سراغ سیبزمینیها رفته و پوست آنها را بهخوبی بشویید. برای آمادهسازی آنها دوراه وجود دارد. در نوع اول آنها را حلقهای برش داده و سپس با مقدار کافی روغن سرخ کنید. در شیوه دوم، آنها را ابتدا آبپز کرده تا به پخت ۷۰ درصدی برسند. سپس آنها را بهصورت ورقهای برش زده و برای ادامه مراحل، کنار بگذارید. هرکدام از این روشها را دوست داشتید انتخاب کنید.
- مرحلهی چهارم: اکنون به سراغ تهیه مایه گوشت این غذای خوشمزه بروید. بدین منظور، ابتدا پیاز را پوست گرفته و بهصورت نگینی خرد کنید. سپس در تابهای با مقدار کافی روغن، آن را تفت دهید. در ادامه وقتی پیاز حالت عسلی به خود گرفت، گوشت چرخکرده را به آن اضافه کنید.
- مرحلهی پنجم: از زمانی که گوشت را اضافه کردید، سعی کنید با قاشق آن را هم بزنید تا گوشت بهصورت تکهای باقی نمانده و همه جای تابه، فرم یکسان و ریز شده خود را داشته باشد. سپس فلفلدلمهای را ریزریز کرده و به همراه گوجهفرنگیهایی که از قبل پوره یا خرد کردهاید، به تابه اضافه کنید. دقت داشته باشید که حرارت تابه ملایم تنظیم شده باشد.
- مرحلهی ششم: در این مرحله، قارچهایی را که از قبل اسلایس کرده و برای مدتی زیر نور خورشید گذاشتهاید را به تابه اضافه کنید. انتخاب قارچ اختیاری است، اما به سبب اینکه آب قارچ وقتی به خورد گوشت میرود عطر دلانگیزی ایجاد میکند، پیشنهاد میکنیم شما نیز از آن استفاده کنید. اکنون مقداری برگ ریحان سبز را بهصورت نواری برش زده و به تابه اضافه کنید. اگر برایتان مقدور بود ریحان بازل ایتالیایی را تهیه کنید.
- مرحلهی هفتم: در ادامه بایستی سیر را به تابه اضافه کنید. هرچند که میتوانید آن را رنده کرده، اما پیشنهاد میکنیم خمیر سیر را مهیا کنید. بدین ترتیب که سیرهای پوستکنده را روی تخته کار قرار داده و روی آنها قدری نمک بپاشید. سپس با پهنای چاقویی بزرگ، آنها را فشار داده و به سمتی بکشید.
- مرحلهی هشتم: حال باید انواع ادویههایی که نام بردیم را به مواد درون تابه اضافه کنید؛ بنابراین آویشن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و قدری پودر پاپریکا را اضافه کنید. سپس در وسط تابه جا بازکرده و رب گوجهفرنگی را در آن بریزید. بههمزدن ادامه دهید تا بوی خامی رب از بین رفته و بهخوبی رنگ باز کند.
- مرحلهی نهم: پیشنهاد میکنیم لیموی تازه تهیه کرده و بهخاطر دادن عطر بهتر به غذا، قدری از پوست آن را روی مواد رنده کنید. به این کار زست لیمو گفته میشود و تنها نکتهای که در استفاده از آن باید دقت داشته باشید، این است که نباید پوست لیمو را تا رسیدن به قسمت سفید زیر آن رنده کنید. در واقع بخش سفیدرنگ، تلخ کننده خواهد بود.
- مرحلهی دهم: در این مرحله، به سراغ آمادهسازی سس پایه و سفیدرنگ بشامل میرویم. بدین منظور، کره را در تابه بریزید تا با حرارت ملایم ذوب شود. (اگر لازم بود روغن هم میتوانید اضافه کنید.) سپس مقداری آرد به آن اضافه کرده و پیوسته هم بزنید. دقت داشته باشید که قرار نیست آرد سرخ شود، همین که خامی آن از بین برود کافی است.
- مرحلهی یازدهم: اکنون زمان اضافهکردن شیر است؛ بنابراین آن را بهصورت آرامآرام به تابه اضافه کرده و در همین حین، ابدا از هم زدن دست برندارید. در ادامه نمک و فلفل سیاه را به تابه اضافه کرده و وقتی بافت یکدست و نرمی مانند بافت خامه یا فرنی به دست آمد، مقداری پنیر پارمسان نیز اضافه کنید.
- مرحله دوازدهم: اکنون در این مرحله از طرز تهیه موساکا با بادمجان، ظرف سرامیکی، پیرکس یا هر ظرف دیگری که مناسب فر و پس از آن، سرو غذا باشد را انتخاب کرده و کف آن را چرب کنید. سپس مقداری از سس بشامل را در کف ظرف بمالید. در ادامه، سیبزمینیهای سرخشده یا نیمهپخته را در کف ظرف بهصورت منظم بچینید تا تمام کف آن را بپوشاند.
- مرحلهی سیزدهم: حال، بادمجانهای سرخشده را روی سیبزمینیها چیده و در ادامه از مایه گوشت روی آنها بریزید. با قاشق مواد را رویهم فشرده و همسطح کنید. سپس سس بشامل را اضافه کرده و قدری پنیر پیتزا یا پنیر موزارلای رندهشده روی آن بریزید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا مواد شما به اتمام برسد.
- مرحلهی چهاردهم: دقت داشته باشید که در انتها، بایستی روی ظرف شما لایهای تقریبا دو سانتیمتری از سس بشامل و سپس قدری پنیر پیتزا قرار داشته باشد. سپس فر را با دمای ۱۸۰ تنظیم کرده و برای مدت ۳۰ تا ۴۰ دقیقه ظرف را درون طبقه وسط فر بگذارید. دست آخر، برای مدت ۵ دقیقه گریل را روشن کرده تا لایه بالایی غذا، طلاییرنگ و برشته شود.
موساکا با مرغ پنیری
همانطور که پیشتر اشاره شد طرز تهیه انواع موساکا بسیار شبیه به یکدیگر بوده و تنها اختلافی که دارند در تهیه مایه تهیه شده از گوشت، مرغ یا مواد اولیه دیگر است؛ بنابراین در تهیه موساکای مرغ، موادی که لابهلای سیبزمینی و بادمجان قرار میگیرد بر پایه مرغ بوده که هماکنون به شرح آن خواهیم پرداخت. برای آمادهسازی مایه مرغ پنیری، بایستی پیاز را نگینی خردکرده و در تابه سرخ کنید.
سپس مرغ را به فرم مکعبی درآورده و به پیاز اضافه کنید. برای پخت بهتر تکههای مرغ میتوانید کمی عصاره یا استاک مرغ به آنها اضافه کنید. از طرفی میتوانستید ابتدا مرغ را آبپز و سپس ریشریش کرده و در نهایت، آن را با پیاز مخلوط کرده و ادویههای معمول را به آن اضافه کنید. دست آخر، زمانی که قرار است مواد را در ظرف پیرکس بچینید، روی لایه مرغ مقداری پنیر پیتزا ریخته و سپس با سس بشامل آن را بپوشانید.
موساکا با عدس
این موساکا نسبت به انواع قبلی از شهرت کمتری برخوردار است. طبیعتا برای آمادهسازی آن به مقداری عدس نیاز دارید که باید از قبل برای مدت ۳ تا ۴ ساعت آن را خیسانده باشید. سپس مراحل ابتدایی مانند سرخ کردن بادمجان و سیبزمینی و تهیه سس بشامل را پیش میگیریم. قسمت متفاوت این موساکا نیز به دلیل مایه بین سس و بادمجان است.
برای این کار مقداری پیاز رندهشده را تفتداده و گوجهفرنگی را پوره کنید. سپس پوره گوجهفرنگی را به ظرف اضافه کرده و همزمان با آبدار بودن مواد، عدس را در آن کامل بپزید. در نهایت از رب گوجهفرنگی و ادویههایی چون فلفل و زردچوبه برای طعم دهی بهتر استفاده کنید. وقتی مواد حالت قوامداری پیدا کردند، آنها را به ظرف پیرکس اضافه کرده و با لایهای از بادمجان روی آنها را بپوشانید. در ادامه سس بشامل و پنیر پیتزا فراموش نشود.
رازهای خوشمزه شدن انواع موساکا
برای طرز تهیه موساکا با مرغ، بادمجان یا هر نوع دیگری، دانستن یکسری نکات ریزودرشت بر نتیجه نهایی کار اثر گذاشته و باعث میشود غذای شما به آن طعم مطلوبی که باید، برسد. بدین منظور در بخش زیر، نکاتی در قالب فوت و فنهای تهیه این غذا برای شما لیست شده است که خواهشمندیم از آنها غافل نشوید:
- برای تهیه موساکا با بادمجان و گوشت پیشنهاد میکنیم از گوشت گوسفندی استفاده نکنید. چراکه غذا بیشتر از حالت معمول چرب میشود.
- در انتخاب بادمجانها فرقی نمیکند نوع دلمهای را میپسندید یا قلمی، اما دقت داشته باشید که بادمجانهای بدون تخم بهتر بوده و مزه شیرینتری دارند.
- اگر از بوی سیر خوشتان نمیآید حتما از خمیر سیر استفاده کنید که دستور آمادهسازی سادهای داشته و آن را قبلا توضیح دادیم.
- فارغ از اینکه زست لیمو عطروطعم بهتری به غذا میدهد، دلیل استفاده از آن این است که نفخ آرد موجود در سس بشامل را میگیرد.
- بهجای اینکه کف ظرف پیرکس را چرب کنید، میتوانستید از مقداری پودر سوخاری برای پوشاندن آن استفاده کرده و سپس سیبزمینیها را روی آن قرار دهید.
- هنگام تهیه سس بشامل، برای جلوگیری از گلولهگلوله شدن آرد در شیر، بایستی شیر را کمکم اضافه کرده و با دست دیگر پیوسته مواد را هم بزنید.
- در تهیه سس بشامل حتما شیر را قبل از اضافهکردن برای ۱۵ دقیقه در دمای اتاق قرار دهید تا به آرد شوک وارد نشود.
- برای صرفهجویی در زمان یا داشتن سس بشاملی یکدست و خوشفرم، میتوانید از سس آماده بشامل استفاده کنید.
- دقت داشته باشید نباید بلافاصله پس از بیرون آوردن موساکا از فر، آن را برش بزنید. چراکه به دلیل گرم بودن، با برش چاقو قوام خود را ازدستداده و لایهها جدا میشوند.
- در انتخاب ظرف پخت موساکا مختار هستید، اما یادتان باشد که غذا در همین ظرف سرو خواهد شد؛ بنابراین نوع مقاوم به حرارت را باتوجهبه میزان زیبایی آن انتخاب کنید.
انواع موساکا، انتخابی منحصربهفرد برای شام امشب!
اکنون که با طرز تهیه موساکای خوشمزه، انرژیزا و دلچسب آشنا شدید، پیشنهاد میکنیم آن را در منزل تهیه کنید. چراکه این غذا بسیار موردعلاقه افراد از کوچک و بزرگ قرار میگیرد. جدای از انواع موساکا با مرغ و بادمجان و دیگر موساکاها، شما میتوانید به مواد پایه این غذای لذیذ، مواد دیگری اضافه کرده و آن را به شیوه موردعلاقه خود طبخ کنید. حال، پیشنهاد میکنیم که اگر تصمیم به پخت این غذا گرفتهاید اما مواد اولیه آن را در منزل ندارید، از سوپر مارکت تحویل فوری اسنپ استفاده کنید. با استفاده از این سرویس، مواد موردنیاز شما در کمترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت به دستتان خواهد رسید.
دیدگاهتان را بنویسید