مرمکه در واقع نوعی از حلوای گردو است که اصالت مازندرانی دارد و برای اولینبار در آنجا درست شده است. این حلوا طعم و عطر بینظیری دارد و معمولا بهعنوان دسر مصرف میشود یا در روزهای ماه رمضان برای افطار مورداستفاده قرار میگیرد. مواد اصلی و اولیه برای درستکردن مرمکه، برنج نیم دانه و گردو است که در ادامه به طور کامل در مورد آن توضیح خواهیم داد؛ بنابراین اگر شما نیز دوست دارید تا طرز تهیه مرمکه را یاد بگیرید و خودتان در خانه آن را تهیه کنید تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
مواد اولیه برای درستکردن مرمکه، دسری ساده و پر خاصیت
در جدول زیر میتوانید مواد اولیهای که برای تهیه مرمکه نیاز دارید را مشاهده کنید. با این میزان از مواد اولیه میتوانید مرمکه را برای ۴ نفر آماده کنید.
باتوجهبه تعداد نفراتی که قصد دارید مرمکه را برای آنها تهیه کنید، خودتان میتوانید اندازهها و مقادیر را تغییر دهید. البته نکتهای که باید به آن اشاره شود این است که مواد اولیه و موردنیاز برای تهیهی این حلوای خوشمزه بهراحتی در دسترس است و با هزینهی کمی میتوانید آنها را تهیه کنید.
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
برنج نیم دانه | یک پیمانه |
گردو | یک پیمانه |
شیرهی انگور | یک پیمانه |
روغن مایع | ۴/۱ پیمانه |
کره | ۱۰۰ گرم |
پودر هل | یک قاشقچایخوری |
گلاب | یک قاشق غذاخوری |
پودر رازیانه | ۲ قاشقچایخوری |
زعفران دمکرده | ۲ قاشقچایخوری |
طرز تهیه مرمکه بهصورت مرحلهبهمرحله
شما میتوانید این دسر را با دستورهای مختلفی تهیه و آماده کنید، اما ما در این مقاله سعی کردیم تا سادهترین دستور تهیه مرمکه را آموزش دهیم. اگر شما با این آموزش مرمکه را تهیه کنید، قطعا طعم جذابی را تجربه خواهید کرد و شیفتهی آن خواهید شد.
- مرحلهی اول: اولین قدم برای تهیه و درستکردن مرمکه، خیس کردن برنج است. برای انجام این کار به میزان کافی از برنج را درون یک ظرف مناسب بریزید و چندین بار آن را با آب سرد بشویید.
- مرحلهی دوم: بعد از شستن برنج باید به آن نمک اضافه کنید و اجازه دهید تا به مدت یک تا ۲ ساعت خیس بخورد.
- مرحلهی سوم: بعد از گذشت مدتزمان لازم از خیس خوردن برنج، آن را آبکش کنید و اجازه دهید تا آب اضافی برنج خارج شود.
- مرحلهی چهارم: در ادامه باید برنج خیسخورده را روی یک دستمال پهن کنید تا آب اضافی آن گرفته شده و کاملا خشک شود.
- مرحلهی پنجم: حالا باید یک قابلمهی مناسب را انتخاب کنید و آن را روی حرارت قرار دهید. سپس کره را به قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید تا ذوب شود.
- مرحلهی ششم: بعدازاین که کره ذوب شد، برنج را نیز به قابلمه اضافه کنید و به مدت ۱۵ دقیقه با یکدیگر تفت دهید تا برنج کاملا دچار تغییر رنگ شود.
- مرحلهی هفتم: بعد از مشاهدهی تغییر رنگ در برنج، نوبت به اضافهکردن شکر میرسد. باید شکر را نیز به محتویات درون قابلمه اضافه کنید و مجددا به مدت ۱۰ دقیقه تفت دهید تا شکر کاملا ذوب شود.
- مرحلهی هشتم: بعد از گذشت ۱۰ دقیقه باید مغز گردو را به قابلمه اضافه کنید. بهتر است، مغز گردو به حالت پودر شده یا کاملا خرد شده باشد. بعد از اضافهکردن مغز گردو مانند مراحل قبل باید در حد ۱۰ دقیقه آن را تفت دهید تا هم خامی گردو گرفته شود و هم این که روغن بیندازد.
- مرحلهی نهم: در نهایت باید به میزان کافی آب به قابلمه اضافه کنید. البته اضافهکردن آب باید بهصورت آرامآرام انجام شود و در حین اضافهکردن آب باید دائما مواد درون قابلمه را هم بزنید.
- مرحلهی دهم: در نهایت اجازه دهید تا برنج به حالت کته، شروع به جوشیدن کند و آب اضافهی آن تبخیر شود. در این مدتزمان به قابلمه توجه داشته باشید و هر زمان که آب برنج کشیده شد، حرارت را کم کرده و درب قابلمه را بگذارید. بهتر است تا از دمکنی استفاده کنید.
- مرحلهی یازدهم: بعد از گذشت ۳۰ دقیقه به قابلمه سر بزنید و دانههای برنج را تست کنید. اگر متوجه شدید که برنج پخته شده است، باید سایر مواد مانند پودر هل، پودر رازیانه، گلاب و زعفران را به قابلمه اضافه کنید.
- مرحلهی دوازدهم: بعدازاین که مواد گفته شده را به قابلمه اضافه کردید، شروع بههمزدن کنید تا تمام مواد با یکدیگر مخلوط شوند و آخرین کاری که باید انجام دهید این است که روی مرمکه را با گردوی خرد شده بپوشانید و اجازه دهید تا روی حرارت ملایم بماند تا خودش را بگیرد.
- مرحلهی سیزدهم: بعد از گذشت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه مجددا به قابلمه سر بزنید. اگر دیدید که حلوای مرمکه خود را گرفته است، باید مرمکه را به فرم و اندازهی دلخواه برش دهید و سپس درون ظرف مورد نظرتان بچینید. اگر دوست داشته باشید میتوانید کمی پودر گردو و پسته روی مرمکه بریزید و به همراه چای سرو کنید! دستور تهیه مرمکه به پایان رسید و میتوانید آن را نوش جان کنید.
طرز تهیه مرمکه به سبک مازندرانی
همانطور که در ابتدای کار گفتیم، اصل این دسر به شهر مازندران باز میگردد و روش تهیه آن نیز تا حدودی با سبک معمولی بالا متفاوت است. مازندرانیها برای تهیه مرمکه به سبک زیر عمل میکنند:
- مرحلهی اول: در اولین قدم باید برنج را از ۲۴ ساعت قبل خیس کنید. بعد از گذشت مدتزمان لازم از خیس کردن برنج، باید آن را به همراه دو پیمانه آب روی حرارت قرار دهید تا برنج نرم شود و لعاب بیندازد.
- مرحلهی دوم: زمانی که برنج به مرحلهی پخت رسید باید کره، رازیانه و شکر را به همراه زعفران و گردو به برنج اضافه کنید و بهخوبی هم بزنید تا مواد به طور کامل با برنج ترکیب شوند و بافت یکدستی ایجاد شود. بهتر است تا در این مرحله از شعلهپخشکن استفاده کنید تا برنج ته نگیرد!
- مرحلهی سوم: در نهایت زمانی که آب برنج کاملا کشیده شد، باید روی درب قابلمه دمکنی قرار دهید و بگذارید تا به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم بماند و کاملا مغز پخت شود.
- مرحلهی چهارم: حالا یک سینی مناسب را انتخاب کنید و کف آن را اندکی چرب کنید. سپس مواد تهیه شده را داخل سینی به ارتفاع ۲ تا ۳ سانتیمتر پهن کرده و اجازه دهید تا به مدتزمان ۳ تا ۴ ساعت درون یخچال بماند تا شکل بگیرد. در نهایت مرمکه مازندرانی شما آماده است و میتوانید هر زمان که خواستید آن را میل کنید.
نکات طلایی که در تهیه مرمکه باید بدانید!
برای این که بتوانید مرمکه را به شکل بهتری درست کنید و کیفیت خوبی نیز داشته باشد، نکاتی وجود دارد که باید آنها را بدانید و رعایت کنید. در ادامه به برخی از این نکات اشاره کردیم که با انجامدادن این موارد قطعا درستکردن مرمکه برای شما راحتتر خواهد بود.
- اولین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، این است که در زمان سرخ کردن برنج، نباید این کار را بیش از اندازه انجام دهید! چرا که اگر مدتزمان سرخ شدن برنج طولانی شود، سبب سفت و خشکشدن دانههای برنج خواهد شد.
- بهجای استفاده از شکر، میتوانید از شیرهی انگور برای درستکردن مرمکه استفاده کنید. روش درستکردن نیز کاملا یکسان است و تنها بهجای شکر باید شیرهی انگور یا خرما را اضافه کنید و با برنج مخلوط کنید تا بهخوبی با یکدیگر ترکیب شوند. معمولا استفاده از شیرهی انگور یا خرما برای درستکردن این دسر توصیه میشود. چرا که به دلیل داشتن قند طبیعی مشکلی برای افرادی که بیماری قندی یا دیابت دارند، ایجاد نمیکند و آنها نیز میتوانند این دسر خوشمزه را میل کنند.
- یکی از کارهایی که سبب خوشمزهتر شدن این مدل حلوا میشود، این است که روغن بیندازد. برای روغن انداختن مرمکه باید کمی صبور باشید و زیر قابلمه را روی حرارت ملایم تنظیم کنید و اجازه دهید تا به مدت ۲ تا ۳ ساعت بماند.
- ممکن است که برای درستکردن مرمکه برنج نیم دانه در خانه نداشته باشید. در این صورت میتوانید از برنج دانه کامل نیز استفاده کنید یا این که آن را آسیاب کنید و سپس نسبت به تهیه مرمکه اقدام کنید.
برای تهیه مرمکه وقت بگذارید
طرز تهیه مرمکه همانطور که متوجه شدید، بسیار ساده است و میتوانید آن را خودتان با هزینهی کمی در خانه تهیه کنید. البته، اگر تصمیم به درستکردن آن گرفتهاید؛ اما مواد اولیه آن را در دسترس ندارید، میتوانید از سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ کمک بگیرید. این سرویس سفارش شما را در کمترین زمان ممکن و با بهترین کیفیت به دستتان خواهد رساند.
دیدگاهتان را بنویسید