شیرینی قطاب از آن دسته از شیرینیهای جذابی است که شاید به نظر نرسد اما بهراحتی میتوانید آن را در منزل تهیه کنید. قطاب، شیرینی سنتی شهر یزد محسوب میشود که بسیار پرمغز و شیرین است و در تمام ایران و حتی دنیا طرفداران خاص خود را دارد. رسپی و دستور تهیه این شیرینی بسیار راحت است و شما با مواد اولیه در دسترس، بهآسانی میتوانید، یک ظرف قطاب تازه و معطر در خانه داشته باشید.
مواد اولیه برای تهیه قطاب خانگی
همانطور که میدانید قطاب از دو قسمت خمیر و لایه بیرونی و مواد داخلی تهیه میشود. مواد داخلی قطاب به صورت سنتی از پودر گردو و دارچین و گلاب تشکیل شده که البته تمامی این مواد به طور معمول در هر خانه ایرانی حضور دارند. ناگفته نماند که شما میتوانید مواد میانی را با توجه به ذائقه خود تغییر دهید و آن را با پودر پسته یا پودر بادام نیز مخلوط یا جایگزین کنید. در نهایت ما در این مطلب رسپی و طرز تهیه قطاب خانگی را به روش کاملا سنتی برای شما ارائه میکنیم اما در ادامه با توجه به ذائقه و سلیقه خود میتوانید تغییراتی در آن ایجاد کنید.
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
ماست | نصف پیمانه |
کره | ۱۰۰ گرم |
آرد | ۳ پیمانه |
زرده تخممرغ | ۲ عدد |
پودر دارچین | یک قاشق مرباخوری |
بکینگ پودر | یک قاشق چایخوری |
پودر گردو | یک پیمانه |
پودر قند | نصف پیمانه |
گلاب | ۴ قاشق غذاخوری |
دارچین | ۲ قاشق مرباخوری برای مواد میانی |
طرز تهیه شیرینی قطاب خانگی
نکتهای که در مورد درستکردن قطاب خانگی باید به آن اشاره کنیم این است که برای تهیه خمیر بیرونی بههیچعنوان نباید از خمیرهای آماده موجود در بازار استفاده کنید. خمیر بیرونی قطاب که مواد در میان آن پیچیده میشوند، طعم خاصی دارد و البته کمی بسته به ذائقه شما ممکن است شیرین باشد که خمیرهای آماده و صنعتی موجود در بازار نمیتوانند نیاز شما برای تهیه شیرینی قطاب خانگی را برآورده کنند. به همین دلیل توصیه میکنیم که حتما خمیر این شیرینی را خود در منزل تهیه کنید. ناگفته نماند که تهیه آن هیچ زحمتی ندارد و بسیار راحت است.
مرحلهی اول: در مرحلهی اول از درستکردن قطاب خانگی، ابتدا تخممرغها را در درون ظرفی مناسب میریزیم و بهوسیله همزن برقی آنها را بهخوبی مخلوط میکنیم تا سفت شده و از حالت لخت بودن خارج شوند.
مرحلهی دوم: بعد از آن ماست را به آنها اضافه کرده و باز بهخوبی با همزن مخلوط میکنیم. سپس کره را در دمای محیط قرار دهید تا نرم شود و سپس با دارچین و بکینگ پودر به کاسه اضافه کنید.
مرحلهی سوم: مجددا این ترکیب را با همزن مخلوط کنید تا کاملا منسجم و یکدست باشد. سپس آرد را به این مواد اضافه کرده و بر روی کاسه الک کنید و اجازه بدهید که بهخوبی با سایر مواد مخلوط شود.
مرحلهی چهارم: در گام بعدی، بعد از اضافهکردن آرد شما یک خمیر لطیف و نرم خواهید داشت. زمانی که همه مواد را بهخوبی ورز دادید و بعد از اینکه منسجم شدند و به دست شما نچسبیدند، دیگر آرد اضافه نکنید.
مرحلهی پنجم: کاسهای دیگر را چرب کرده و خمیر را درون آن کاسه قرار دهید تا در دمای محیط آشپزخانه استراحت کند. سپس روی کاسه را با سلفون آشپزخانه بپوشانید و اجازه بدهید تا یک ساعت استراحت کند. در همین حین مواد داخلی شیرینی قطاب را تهیه کنید.
مرحلهی ششم: ابتدا پودر گردو و پودر قند را در کاسهای مناسب بریزید. سپس مواد را بهخوبی با یکدیگر ترکیب کنید. بعد از آن پودر دارچین و گلاب را اضافه کنید و دوباره بهخوبی با یکدیگر مخلوط کرده تا در نهایت یک خمیر منسجم داشته باشید. اگر مواد خشک بودند بهراحتی میتوانید کمی گلاب اضافه کنید تا از خشکی آنها کاسته شود.
مرحلهی هفتم: در گام بعدی از طرز تهیه قطاب خانگی فر خود را روشن کنید و آن را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار داده و اجازه بدهید که فضای داخلی آن بهخوبی گرم شود. بعد از آن سینی فر را با یک کاغذ روغنی پوشانده و در کناری قرار دهید.
مرحلهی هشتم: سپس خمیر آماده شده را روی میز کار قرار داده و با وردنه آن را به قطر ۲ الی ۳ میلیمتر ورز دهید و باز کنید. در گام بعد با استفاده از یک کاتر گرد یا دهانه یک لیوان معمولی، خمیر خود را قالب بزنید.
مرحلهی نهم: بعد از اینکه قالبهای خمیری قطاب آماده شد، مخلوط پودر قند، گردو و گلاب را در وسط خمیر قرار داده، یک سمت خمیر را روی سمت دیگر برگردانید و لبهها را با انگشت فشار دهید تا محکم شوند.
مرحلهی دهم: بعد از آن به همین روش تمام خمیرها را آماده کرده و به سینی فر منتقل کنید. بعد از اتمام کار میتوانید با استفاده از یک زرده تخممرغ و برس آشپزخانه روی قطابها را با زرده تخممرغ بپوشانید. البته این مرحله کاملا سلیقهای است.
مرحلهی یازدهم: بعد از تمام شدن کار، سینی فر را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در فر قرار دهید تا شیرینیها پخته و طلایی شوند. البته توجه کنید که میزان تغییر رنگ قطابها باید بسیار ناچیز باشد و در صورت امکان تغییر رنگی نداشته باشند.
مرحلهی دوازدهم: در گام آخر بعد از اینکه قطابها پخته شدند، آنها را از فر خارج کرده و اجازه بدهید که خنک شوند. بعد از آن شیرینیهای آماده شده را در پودر قند بغلتانید و به ظرف موردنظر برای سرو منتقل کنید. حتی برای تزئین کردن قطابها میتوانید از پودر پسته یا نارگیل و بادام نیز استفاده کنید.
قطابهای خانگی معطر
در این مطلب درستکردن قطاب خانگی را با یکدیگر مرور کردیم. تمام نکات و زیر و بمها را گفتیم و اشاره کردیم که سعی کنید در تهیه این شیرینی خمیر را خودتان تهیه کنید. خمیرهای صنعتی و آماده اگرچه کار شما را سریعتر و راحتتر انجام میدهند، اما طعم واقعی و اصیل قطاب را ندارند. درهرحال اگر زمان کمی داشتید یا هوس تهیه و پخت قطاب خانگی را در سر پروراندید اما مواد اولیه و لازم آن را در منزل نداشتید، تنها کافی است تا از طریق سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ مواد لازم را سفارش داده تا آنها در کوتاهترین زمان ممکن یعنی حداکثر ۳۰ دقیقه مواد مورد نیازتان را برای تهیه یک قطاب خانگی معطر و خوش طعم درب منزل به شما تحویل دهند.
دیدگاهتان را بنویسید