قورمه سبزی همان غذای سنتی و اصیل ایرانی است که حتی آوازه شهرت آن به گوش مردمان اروپا و آمریکا نیز رسیده است. غذایی با اصالت که در میان ایرانیان به شدت محبوب است. در تمام ایران این غذا بر پایه سبزیهای معطر و مخصوصی بوده که در کنار لوبیا، سیب زمینی، لیمو عمانی و سایر طعمدهندهها به بهترین شکل ممکن پخته و سرو میشود.
اینکه سبزیها در این خورش یکدست خرد شده باشند و احیانا لیمو عمانیها طعم تلخی نداشته باشند، اهمیت زیادی در نتیجه نهایی دارد. ما در این مقاله با درست کردن قورمه سبزی مجلسی و نذری با شما خواهیم بود.
مواد لازم برای طرز تهیه قورمه سبزی
درست کردن قورمه سبزی هرچند ممکن است کمی وقت گیر باشد اما همین صبر و حوصله است که در نهایت یک محصول جذاب را به شما ارائه میکند. قورمه سبزی در کنار غذاهای معروف دیگر ایرانی مانند خورش کرفس، خورش آلو اسفناج و غیره نسل به نسل و سینه به سینه، دورانهای متعددی را طی کرده و به ما رسیده است.
به عبارتی قورمه سبزی که امروز ما طبخ میکنیم، همان قورمه سبزی است که ۱۰۰ سال پیش طبخ میشد. اصل این خورشت در میان عشایر و دامپروران شکل گرفته است. این خورشت با ذبح گوسفند، جداسازی چربی برای تهیه روغن حیوانی و خرد کردن گوشت، مراحل ابتدایی پخت خود را طی کرده و در ادامه با اضافه شدن سبزیجات کوهی و کمی گرد لیمو این غذا تهیه میشده است.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
گوشت گوسفندی (خورشتی) | ۳۰۰ الی ۴۰۰ گرم |
سبزی خورشتی (تره، جعفری، گشنیز، شوید) و شنبلیله خشک | نیم کیلو |
لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز | به میزان دلخواه |
پیاز | ۱ عدد متوسط |
روغن | به میزان لازم |
نمک و فلفل | به میزان لازم |
لیمو عمانی | ۳ تا ۴ عدد |
آب لیمو یا آب غوره یا آب نارنج | به میزان لازم |
طرز تهیه قورمه سبزی، خورشت مجلسی خوش خوراک
برای آموزش قورمه سبزی نذری و مجلسی بد نیست بدانید که با در نظر گرفتن مواد اولیه یعنی گوشت خورشتی، سبزی خورشتی، روغن، پیاز، ادویه و طعمدهنده، شما میتوانید بسته به ذائقه خود از مواد دیگری نیز استفاده کنید.
برای مثال برخی تمایل دارند تا قورمه سبزی را با سیب زمینی نگینی آماده کنند. برخی دیگر ترجیح میدهند به جای سیب زمینی از لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی استفاده شود.
برخی دیگر نیز ترکیب سیب زمینی و لوبیا را با هم استفاده میکنند. البته به طور عادی مرسوم است که عدهای خورشت قورمه سبزی را تنها با سبزی و گوشت تهیه میکنند و سیب زمینی و لوبیا در این غذا جایی ندارند.
اضافه کردن یا کم کردن این مواد در کنار مواد اصلی، طعم اصلی غذا را تغییر نمیدهد، اما برخی اعتقاد دارند که آن را خوشمزهتر میکند. در نهایت همه چیز به سلیقه شخصی شما بستگی دارد.
- مرحلهی اول: در مرحلهی اول پخت قورمه سبزی، باید لوبیا را از شب قبل خیس کنید تا نفخ آنها گرفته شود. به عبارتی هرگاه تصمیم به پخت قورمه سبزی داشتید بهتر است لوبیاها را از شب قبل خیسانده و آب آنها را چند بار عوض کنید. این کار سبب میشود که در کنار از بین رفتن نفخ لوبیا، لوبیای شما نرمتر شده و زمان پخت آن کم شود.
- مرحلهی دوم: در مرحلهی بعد آموزش قورمه سبزی، قابلمهای که میخواهید قورمه سبزی را در آن تهیه کنید بر روی حرارت قرار داده، به آن روغن اضافه کنید و پیازهای نگینی خرد شده را در آن تفت دهید. بعد از اینکه پیازها شفاف شدند، زردچوبه اضافه کنید و فراموش نشود راز خوش طعمی خورشت قورمه سبزی، تفت دادن شنبلیله خشک با پیاز داغ است. مقدار شنبلیله خشک بهتر است به اندازه یک قاشق چایخوری باشد تا غذا را تلخ نکند.
- مرحلهی سوم: در مرحلهی بعد از طرز تهیه قورمه سبزی، گوشتها را شسته، خرد کنید و به قابلمه پیاز تفت داده شده اضافه کنید. سعی کنید قطعات گوشت بزرگ نباشند چون خورشت شما دیرتر آماده خواهد شد.
- مرحلهی چهارم: در گام بعد از طرز تهیه قورمه سبزی، پیازها و گوشت را به خوبی تفت دهید تا پیازها سرخ شده و رنگ آنها تغییر پیدا کند. بعد از آن لوبیا قرمز را آبکشی کرده به قابلمه اضافه کنید. لوبیا قرمز بعد از دو الی سه دقیقه تفت خورده و آماده میشود. پس از آن نوبت اضافه کردن آب به قابلمه است.
- مرحلهی پنجم: وقتی به قابلمه آب اضافه کردید حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش آید. بعد از به جوش آمدن، حرارت را کم کرده و اجازه بدهید، لوبیا قرمز و گوشت به آرامی پخته شوند. ۲ ساعت زمان نیاز است تا لوبیا قرمز و گوشت کامل پخته شده و آماده شوند.
- مرحلهی ششم: بعد از پخت آنها، سبزی خورشت را که شامل تره، جعفری، گشنیز و شوید است، آماده کنید. سبزیها باید یک دست و یک اندازه، ساطوری و خرد شده باشند. ظرفی را بر روی حرارت قرار داده و سبزیها را به آن منتقل کنید و با یک قاشق غذاخوری روغن، اجازه بدهید، سبزیها به خوبی سرخ شده و رنگ آنها تغییر کند.
- مرحلهی هفتم: در مرحلهی بعد از آموزش قورمه سبزی، سبزیهای سرخ شده را به لوبیا و گوشت اضافه کنید و به همراه فلفل، نمک، لیمو عمانی، آبلیمو، آبغوره یا آب نارنج، اجازه بدهید تا به خوبی پخته و با یکدیگر ترکیب شوند.
- مرحلهی هشتم: توصیه میکنیم که لیمو عمانی را ۱ ساعت قبل از اضافه کردن به غذا با چنگال سوراخ کرده در آب قرار دهید. بر روی لیمو عمانی با یک قاشق فشار دهید تا به روی سطح آب نیاید. حتی اگر تمایل داشتید میتوانید لیمو عمانی را به ۲ قسمت تقسیم کنید، هستههای آن را جدا کرده و بعد آن را ۱ ساعت قبل از اضافه کردن به غذا درون آب غوطه ور کنید.
اگر هستهها جدا نشوند، خورشت شما تلخ خواهد شد. فراموش نشود که نمک بعد از پخت کامل گوشت و مخلفات به غذا اضافه شود. چون میتواند سبب به تعویق انداختن زمان پخت گوشت شود. اگر بعد از جوشیده شدن در انتها، آب خورشت شما کم بود مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
قورمه سبزی و یک دنیا تحسین
خورش قورمه سبزی به قدری مجلسی بوده که حتی باید برای تهیه آن نیز کت و شلوار پوشید. این خورش در میان ایرانیان محبوب قلبها است. تمام رمز و راز این خورشت در تهیه و رعایت اصولی مراحل آن است.
شاید برخی از نکات چندان مهم نباشند، اما فراموش نکنید که همین مراحل ریز و رعایت تمامی اصول، سبب میشود تا شما در نهایت یک خورش قورمه سبزی جا افتاده و لذیذ داشته باشید.
البته بعید نیست که اگر قصد تهیه خورش قورمه سبزی را داشته باشید تمام مواد آن یکجا در منزل وجود نداشته باشد. باز هم جای هیچ نگرانی نیست!
برای این مشکل نیز راه حل پیشنهادی ما سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ است که در کوتاهترین زمان ممکن مواد اولیه را درب منزل به شما تحویل خواهد داد.
دیدگاهتان را بنویسید