آرامگاه فردوسی، یکی از مناطق پربازدید در شمال شهر مشهد بوده و تاریخ تاسیس آن به سال ۱۳۱۳ برمیگردد. بعد از فوت ابوالقاسم فردوسی در قرن ۱۱ میلادی به هیچ عنوان اجازه دفن پیکر او داده نشد. به همین دلیل او را در یک باغ بزرگ به خاک سپردند که در شهر تابران توس قرار گرفتهبود. در نهایت پس از سالها گذشتن از فوت فردوسی، این منطقه به یک آرامگاه تبدیل شد که معمار و مجری آن حسین لرزاده و بنایی آن توسط هوشنگ سیحون صورت گرفت. در سال ۱۳۱۳ این مکان به روی مردم باز شد و تا به امروز آماده پذیرایی از مسافران بودهاست. در این مطلب میخواهیم به آرامگاه فردوسی برویم و در مورد امکانات، ویژگیها و تفریحاتی که در آن وجود دارد، صحبت کنیم.
معماری زیبای آرامگاه فردوسی
این آرامگاه دارای وسعت ۶ هکتاری بوده و ایدهی اصلی معماریاش بر اساس طرحهای دورهی هخامنشیان است. شما با گذر از درب آن وارد یک حیاط بزرگ خواهید شد که یک استخر بزرگ در مرکز آن واقع شده و تصویر ساختمان اصلی آرامگاه در داخل آن به وضوح دیده میشود. درون استخر سه فواره دهتایی نیز وجود دارد که شبیه به نیلوفر بوده و یک سمبل از تعداد سالهایی است که فردوسی، شاهنامه را نوشته است. قبر فردوسی دقیقا در مقابل استخر قرار گرفته و توسط فردی به نام ابوالحسن صدیقی ساخته شدهاست. این بنا هم در داخل و هم خارج طراحی منحصر به فردی دارد که در ادامه به گفتگو در مورد آن خواهیم پرداخت:
طراحی داخلی آرامگاه فردوسی
مسیر ورودی به آرامگاه از قسمت غربی بوده و برای رسیدن به آن باید نزدیک به ۵ متر به زیر زمین بروید. سپس به یک اتاقک ۳۰ در ۳۰ متر خواهید رسید که مقبرهی سعدی با جنسی از سنگهای مرمر و اندازهی ۹۰ در ۱۵۴ سانتیمتر در آن واقع شدهاست. پلههایی که شما را به قسمت پایین هدایت میکند، دارای نقوش برجسته و برخی از روایات شاهنامه است.
در اطراف این سنگ قبر ۲۰ ستون مختلف قرار گرفته که هر کدام از آنها دارای ارتفاع ۴۶۰ متری هستند. این ستونها دقیقا دورتادور سنگ قبر را احاطه کردهاند. همچنین در محوطه تالار نیز، پیکر برخی دیگر از افراد شاهنامه دیده میشود که همگی ساخته دست فریدون صدیقی هستند.
روی مقبرهی فردوسی یک سنگ زیبا قرار گرفته که توسط حجارباشی زنجانی ساخته شده و روی آن نوشتههایی با حروف نستعلیق دیده میشود. این خطوط توسط استاد طاهرزاده نوشته شدهاست.
طراحی خارجی آرامگاه فردوسی
در فضای خارجی آرامگاه نیز همه چیز با زیبایی بسیار زیادی ساخته شدهاست. وسعت کل باغ نزدیک به ۱۰۴۳ مترمربع بوده و شکلی شبیه به مربع دارد. در هر دو طرف عمارت پلههایی قرار گرفته که به یک سکوی بلند منتهی میشوند و آرامگاه فردوسی روی آن قرار گرفتهاست. این سکو، ۱۸ متر از زمین فاصله داشته و بنای اصلی آن از ۷ مکعب کوچک روی یکدیگر ساخته شدهاست.
در قسمتهای مختلف این سکو، شاهد خطوط و اشعاری هستیم که از فردوسی و شاهنامه بوده و به صورت ۱۲ بیتی روی آن حک شدهاست. به جز این خطوط زیبا میتوانید ستونهایی که با طرح هخامنشی ایجاد شده و تعدادشان ۱۲ عدد است را هم در این آرامگاه ببینید.
آنچه که در فضای آرامگاه فردوسی میبینید
به جز خود مقبرهی فردوسی که در فضای این آرامگاه قرار گرفته، امکانات دیدنی و رفاهی دیگر را هم میتوانید در آن ببینید که در این میان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
کتابخانه
بخشی از آرامگاه فردوسی به کتابخانهای اختصاص دارد که در سال ۱۳۴۷ ساخته شده که با ورود به فضای داخلی آن، شاهد دو طبقه خواهید بود که یکی از آنها مخزن کتاب و دیگری یک سالن برای مطالعات میباشد. در کتابخانه فردوسی نزدیک به ۹۰۰۰ نسخه چاپی کتاب قرار گرفته و همچنین یک فرش بسیار گرانبها و ۳۷ متری نیز در آن دیده میشود.
موزه
در سال ۱۳۸۴ بود که بخشی از آرامگاه( که در گذشته یک استراحتگاه بود) توسط دکتر بهروز احمدی به موزه تبدیل شد. بسیاری از آثار و اشیاء تاریخی مشهد را میتوانید در این موزه ببینید که در میان آنها میتوانیم به ظروف سفالی و سنگنگارهها اشاره کنیم که از قبل تا بعد از دورهی اسلام در آن نگهداری میشدند. همچنین در این مکان نسخه فلورانسی شاهنامه، سکهی طلا و نقره، تیر و کمان و … نیز وجود دارد که بازدید از آنها برای عموم آزاد است.
آرامگاه خواننده محبوب، استاد محمدرضا شجریان
استاد محمدرضا شجریان، خوانندهی محبوب ایران، نیز در سال ۱۳۹۹ در همین آرامگاه به خاک سپرده شد. روی سنگ مزار این مرحوم، عبارت خاک پای مردم ایران با دست خط خودش حک شده و امکان بازدید از آن برای عموم مردم وجود دارد.
آرامگاه مهدی اخوان ثالث، شاعر معاصر ایران
مهدی اخوان ثالث شاعر معاصر ایران است که در سال ۱۳۶۹ دار فانی را وداع گفت. سبک شعرهای این مرحوم حماسی بوده و دارای صلابت و وزانت شعر خراسانی است. بخشی از غرب آرامگاه فردوسی به پیکر این شاعر اختصاص دادهشده و سدریس او که به دست علیرضا قدمیاری ساخته شده روی مزارش دیده میشود.
دیدنیهای اطراف آرامگاه فردوسی که نباید از دست دهید…
بازدید از آرامگاه فردوسی زمان زیادی را از شما نمیگیرد، بنابراین بهتر است پس از مراجعه به این مکان به مناطق دیدنی اطرافش نیز سری بزنید. این دیدنیها عبارتند از:
- مقبره محمد غزالی و گنبد هارونی در فاصلهی ۸.۱ کیلومتری.
- پارک کوهسنگی در فاصلهی ۳۲ کیلومتری.
- دشت ارغوان.
- روستای زشک در فاصلهی ۲۰ کیلومتری.
چگونه به آرامگاه فردوسی برویم؟
این منطقهی دیدنی در شهر طوس واقع شده که در ۲۵ کیلومتری شمال غرب مشهد است. بنابراین برای رسیدن به آن باید ابتدا به مشهد بروید که با استفاده از اتوبوس، ماشین شخصی، قطار یا هواپیما امکانپذیر است. پس از رسیدن به مشهد یا با ماشین شخصی و یا با اتوبوس میتوانید به آرامگاه برسید. اتوبوس ۲۰۲ ترمینال از مشهد شما را به این آرامگاه میرساند. این فاصله تقریبا ۴۵ دقیقه است، اما برای سفر با ماشین شخصی آدرس و لوکیشن زیر میتواند به شما کمک کنید:
آدرس آرامگاه فردوسی: مشهد، طوس، انتهای بلوار بهارستان.
خرید بلیط آرامگاه فردوسی
مطمئنا ورود به مکان تاریخی و دیدنی در هر شهری نیازمند تهیه بلیط است. برای آرامگاه فردوسی نیز باید بلیطی را تهیه کنید که معمولا قیمت آن بین ۵۰۰۰ تا ۸۰۰۰ تومان است. همچنین زمان بازدید از این مکان در نیمهی اول سال بین ساعت ۹ صبح تا ۵ بعدازظهر بوده و در نیمهی دوم سال بین ساعت ۹ تا ۱۶ میباشد.
نزدیکترین اقامتگاه به آرامگاه فردوسی
اگر به محیط اطراف آرامگاه فردوسی علاقه داشته و قصد اقامت در مکانی نزدیک به آن را دارید، میتوانید هتلهایی را انتخاب کنید که در فاصله کمتری نسبت به آن قرار گرفتهاند. در این میان میتوانیم به هتل توریست مشهد، هتل ارس مشهد، هتل ثامن مشهد، هتل دیپلمات مشهد، هتل پردیسان مشهد، هتل پارس مشهد، هتل سراج مشهد، هتل آپارتمان احسان مشهد، هتل آپارتمان افرا مشهد، هتل تارا مشهد، هتل سی برگ مشهد، هتل آپارتمان غدیر مشهد، هتل صحرا مشهد و هتل سپنتا مشهد اشاره کنیم که تنها نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه با این آرامگاه فاصله دارند.
بازدید از آرامگاه فردوسی و رزرو هتل در نزدیکی آن
در این مطلب به طور کامل در مورد آرامگاه فردوسی و اطلاعاتی که در مورد آن وجود دارد، صحبت کردیم. اکنون میدانید که با ورود به این فضا چه چیزی در انتظارتان است، اما برای بازدید از این منطقه نیازمند سفر به مشهد هستید. شما میتوانید برای سفر چند روزهی خود به این شهر از سرویس رزرو اسنپ هتل مشهد و همچنین سرویس تهیه بلیت اسنپ استفاده کنید و در نهایت برای سفر خود، از چند روز قبل برنامهریزی کنید. اگر شما هم از آرامگاه فردوسی دیدن کردهاید، نظرات خود را در مورد جذابیتهای این منطقه و امکاناتش با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید