شیرینی‌های معروف شیراز، دریچه ورود به قلب شیرازی‌ها

شیرینی‌های معروف شیرازی

شیرینی‌های شیراز درست مانند آب‌وهوای این شهر، شما را مجذوب خود می‌کنند. اصلا امکان ندارد شما به این شهر سفر کنید و در فروشگاه‌های کوچک و بزرگ آن با شیرینی‌های بسته‌بندی شده ریزودرشت این شهر روبرو نشوید. جذابیت این خوراکی‌ها زمانی بیشتر می‌شود که متوجه شوید شیرازی‌ها این شیرینی‌ها را در گذشته به‌صورت خانگی و برای جشن‌ها و اعیاد خود تهیه می‌کردند. حلوای کاسه، نان یوخه، نان شیری، کلوچه و مسقطی و نقل خراش و غیره همگی از جمله شیرینی‌های شیرین این شهر هستند. در ادامه قصد داریم تا شیرینی‌های معروف شیراز را به شما معرفی کنیم.

«خرید اینترنتی انواع کیک و شیرینی تازه»

بنر سفارش غذا از سرویس اسنپ غذا

شیراز و تمام شیرینی‌هایش

اگر تصمیم گرفتید به‌عنوان مهمان به خانه دوست یا فامیل شیرازی خود بروید، فقط کافی است یک جعبه شیرینی شیرازی با خود همراه کنید. کلوچه مسقطی، نان یوخه، نان پنجره‌ای یا حلوای آرد برنج فرقی نمی‌کند. مهم این است که به او نشان دهید سادگی این شیرینی‌ها برای شما قابل‌احترام و جذاب است. شیرینی‌های شیرازی به‌شدت ساده هستند، اما برای تهیه آن‌ها باید صبر زیادی به خرج دهید. شیرازی‌ها این موضوع را به‌خوبی می‌دانند.

در این شیرینی‌ها ادویه‌جات حرف اول را می‌زنند. ضمن اینکه شیرازی‌ها عاشق جزئیات هستند، پس خوراکی‌هایشان همیشه یک فوت کوزه‌گری نهایی دارد. زعفران و گلاب، پای ثابت اغلب شیرینی‌های شیرازی است. به همین دلیل در زمان خوردن این شیرینی‌ها لبخند از چهره شما پاک نمی‌شود. حال اگر شما به‌عنوان مهمان، طرف‌دار این شیرینی‌ها باشید، بدون شک در قلب مردمان این شهر برای خود یک خانه ابدی ساخته‌اید. این مطلب به شیرینی‌های معروف شیراز می‌پردازد.

مسقطی شیراز

مسقطی شیرازی

 

اجازه دهید همین ابتدای کار یک واقعیت مهم را برای شما آشکار کنم. در میان شیرینی‌های معروف شیراز، مسقطی شیرازی جایگاه ویژه‌ای دارد. اما لطفا این مسقطی را با مسقطی معروف لاری اشتباه نگیرید. لار یکی از شهرستان‌های جنوبی استان فارس است. مسقطی‌های شهرستان لار در میان کوچک و بزرگ محبوب و معروف هستند. اما مسقطی شیرازی با مسقطی لاری تفاوت‌های زیادی دارد.

مسقطی شیرازی رفیق گرمابه و گلستان کلوچه شیرازی محسوب می‌شود. یک ترکیب همیشه برنده که در میان مردمان شیراز ارج‌وقرب فراوانی دارد. در مراسم‌های مختلف از نامزدی و بله برون و عقد و عروسی تا مراسم ختم و خاک‌سپاری و هفتم و چهلم، در شب یلدا و عید نوروز، از این ترکیب همیشه استفاده می‌شود. برای تهیه مسقطی شیرازی از گلاب، شکر، زعفران، نشاسته، روغن و آبلیموی ترش برای چاشنی، استفاده می‌شود. همچنین خلال بادام و خلال پسته حسن‌ختام این مسقطی شیرین و دلچسب هستند. اگر به شیراز سفر کردید حتما مسقطی شیرازی را به همراه کلوچه شیرازی امتحان کنید.

رنگینک شیرازی

رنگینک شیرازی

شاید برای یک سامورایی همه‌جا ژاپن باشد؛ اما هیچ‌وقت فراموش نکنید که برای یک شیرازی هیچ کجای این دنیای بزرگ، شیراز نخواهد شد، خصوصا اگر پای رنگینک شیرازی در میان باشد. فقط شیرازی‌های قدیمی می‌دانند که در میان شیرینی‌های معروف شیراز، رنگینک چه شکوه و جلالی دارد. تهیه این شیرینی مانند سایر شیرینی‌های شیرازی مراحل و زیروبم خود را می‌طلبد. شیرازی‌ها می‌دانند که پای ثابت سفره ماه رمضان در افطار، رنگینک شیرازی بوده و است.

وقتی سفره افطار پهن می‌شود و مهمانان همگی دور سفره جمع می‌شوند، افطار خود را با رنگینک شروع می‌کنند. یک شیرینی مقوی که از خرما و گردو، آرد بوداده و روغن تهیه می‌شود. برای تزیین هم از پودر هل، کنجد، پودر پسته و بادام استفاده می‌کنند. اما بد نیست بدانید که روش تهیه آن همچنان در میان شیرازی‌های قدیم به شکل سنتی اجرا می‌شود. یعنی هسته‌های خرما را جدا می‌کنند. درون خرما را با یک‌چهارم گردو پرکرده و سپس خرما‌های پر شده با گردو را در ظرف سرو نهایی کنار یکدیگر می‌چینند. در انتها نیز روی آن‌ها را با ترکیب آرد بوداده و روغن تزیین می‌کنند.

کلوچه شیراز

کلوچه شیرازی

کلوچه شیرازی در میان شیرینی‌های معروف شیراز یکی از آن خوراکی‌های جذابی است که شیرازی‌ها از گذشته خودشان آن را در منزل تهیه می‌کردند. البته در حال حاضر تمام قنادی‌های شهر شیراز این کلوچه را عرضه می‌کنند. اما یکی از سوغاتی‌های لذیذ شهر شیراز همین کلوچه به‌ظاهر ساده است که آن را با آرد برنج، گلاب، کره، شکر، وانیل، پودر هل و زرده تخم‌مرغ تهیه می‌کنند.

البته اگر تمایل داشته باشید، می‌توانید در این ترکیب از زعفران نیز استفاده کنید. عمل‌آوردن آرد برنج نیاز به صبر و حوصله فراوانی دارد که شیرازی‌ها در آن خبره هستند. کلوچه شیرازی را در کنار مسقطی سرو می‌کنند و در جشن‌ها و شادی‌ها، از عید نوروز تا مراسم‌هایی مانند عروسی و شب یلدا، این ترکیب جذاب کلوچه و مسقطی پای ثابت مجالس و دورهمی‌های شیرازی‌ها محسوب می‌شود.

بادام‌سوخته

بادام‌سوخته

این بادام‌سوخته هیچ شباهتی به آجیل‌هایی که تا امروز خوردید ندارد. یک شیرینی جذاب که زمین تا آسمان با تمام تنقلات متفاوت است. بادام‌سوخته شیرازی شبیه به آب‌نبات است و باید ماهرانه با علم به تمام فوت و فن‌ها آن را آماده کنید. نظیر این شیرینی را در هیچ‌کدام از شهر‌های ایران نخواهید دید. در ظاهر هم با تمام بادام‌سوخته‌های دنیا متفاوت است و در طعم، مثل آن را هیچ کجای دیگری نچشیده‌اید.

برای تهیه این بادام‌سوخته از شکر، بادام درختی خام، کره و آب استفاده می‌کنند. ضمن اینکه گلاب نیز می‌تواند به‌جای آب، مورداستفاده قرار گیرد. البته طبخش راحت نیست، فوت کوزه‌گری دارد و جز در شیراز نمی‌توانید؛ مانند آن را پیدا کنید. بادام‌سوخته را شیرازی‌ها به‌عنوان یکی از سوغات اصلی شیراز برای دوستان و آشنایان خود هدیه می‌برند. یک سوغاتی خوش طعم و دلچسب که یکی دیگر از نماد‌های شیراز است و با چای عصرانه، طعم بی‌نظیری را برای شما خلق می‌کند.

فالوده شیرازی

فالوده شیرازی

عروس شیرینی‌های شیراز، فالوده است. فالوده شیرازی از گذشته‌های بسیار دور همراه شادی‌ها و غم‌های مردم شیراز بوده است. مواد اصلی آن نشاسته، شکر، گلاب و آب ولرم است. بعد‌ها برای تغییر عطروطعم به آن زعفران نیز اضافه کردند. تهیه فالوده سخت نیست؛ اما صبوری زیادی می‌طلبد.

راز و رمز یک فالوده اصیل شیرازی این است که رشته‌ها باریک و ظریف باشند. ضمن اینکه باید به‌گونه‌ای ماهرانه آن‌ها را تهیه کرد که فالوده در زمان سرو کاملا زنده باشد. اصطلاح فالوده زنده به فالوده‌ای گفته می‌شود که رنگ شیری براق و ظاهری کاملا تازه دارد. اگر رنگ رشته‌های فالوده رو به تیرگی برود، فالوده اصطلاحا مرده است.

فالوده مرده، فالوده‌ای است که در تهیه آن تعلل کرده باشند و به‌درستی آن را عمل نیاورده باشند. در شهر شیراز و در تمام کافه‌های اصیل و بستنی‌فروشی‌های قدیمی بر روی تابلو‌ها، اسم بستنی و فالوده شیرازی را در کنار هم خواهید دید. فراموش نکنید که در شیراز چیزی به اسم پالوده وجود ندارد. شیرازی‌های اصیل و قدیم صرفا این خوراکی شیرین و پرطرف‌دار را فالوده می‌نامند. اگر به شیراز سفر کردید حتما یک ظرف فالوده شیرازی با آبلیمو نوش جان کنید. ضمن اینکه می‌توانید فالوده را با عرقیات و حتی با بستنی سنتی نیز ترکیب کرده و نوش جان کنید. فالوده تماما از نشاسته، شکر و گلاب تهیه می‌شود به همین دلیل یک میان‌وعده و دسر سبک برای معده نیز به‌حساب می‌آید.

یوخه یا کاک شیراز

نان یوخه

شیرینی یوخه را در شیراز با نام نان یوخه می‌شناسند. البته اسم دیگر آن نیز شیرینی کاک است، اما نام کاک چندان در میان مردم شیراز قدیم مورداستفاده قرار نمی‌گیرد. این شیرینی در کنار کلوچه و مسقطی از شیرینی‌هایی است که پای ثابت هر خانه‌ای در شیراز محسوب می‌شود. یک شیرینی ترد و خوشمزه که از روی‌هم قرارگرفتن و پیچیدن ورقه‌های بسیار نازک خمیر تهیه می‌شود. اگر به خانه یک شیرازی قدیمی وارد شدید بدون شک اول‌ازهمه با نان یوخه از شما پذیرایی خواهد کرد.

این شیرینی در حال حاضر با طعم‌ها و تزیینات گوناگونی در یوخه پزی‌ها عرضه می‌شود. یوخه شکری، یوخه دارچینی، یوخه زعفرانی، یوخه وانیلی، یوخه شکلاتی، یوخه با آرد جو و غیره همگی از انواع مختلف این شیرینی محسوب می‌شوند. اما نان یوخه اصیل شیرازی را با آرد گندم، گلاب، وانیل، آب ولرم، تخم‌مرغ، کره، پودر هل و پودر قند بدون هیچ افزودنی خاص دیگری، تهیه می‌کنند. نان یوخه نیز از شیرینی‌های معروف شیراز است که خصوصا در شب یلدا و عید نوروز در منزل تهیه می‌شود.

حلوا خارک

حلوا خارک

حلوا خارک که در میان شیرینی‌های معروف شیراز قرار داده شده، اصالتا شیرازی نیست. این حلوا مربوط به شهرستان جهرم، یکی دیگر از شهرستان‌های جنوبی استان فارس است. فاصله جهرم تا شیراز کوتاه است و شاید به همین دلیل این شیرینی را به شیرینی‌های سنتی شیراز نسبت داده‌اند. اما واقعیت این است که شیرازی‌ها ۲ حلوای سنتی بیشتر ندارند.

اول حلوای کاسه که آن را با نام حلوای آرد برنج نیز می‌شناسند. از آرد برنج، زعفران، پودر قند یا شکر و روغن تهیه می‌شود. تهیه حلوای کاسه صبر و حوصله فراوانی می‌طلبد. به همین دلیل در انتها وقتی آماده می‌شود، طعم آن نظیر ندارد. دومین حلوا، حلوای آردی است که از ترکیب آرد گندم، شکر و روغن تهیه می‌شود.

حلوای خارک، حلوای سنتی شهرستان جهرم است و از ترکیب خارک که نوعی خرما است با رطب، روغن، آرد برنج و زعفران تهیه می‌شود. حلوایی که به‌عنوان یکی از شیرینی‌های سنتی جهرم راه خود را به شیراز باز کرد. یک شیرینی مقوی سرشار از مواد معدنی مانند گوگرد، کلسیم، آهن، پتاسیم، منیزیم و فسفر که به دلیل وجود خرما می‌تواند تبدیل یک دسر مقوی شود.

خارک، خرمایی است که در مراحل اولیه تبدیل‌شدن، از درخت جدا می‌شود. کال و نارس است و همانند خرمالو دهان را گس می‌کند. به طور معمول رنگ آن زرد مایل به نارنجی بوده اما می‌توانید آن را در رنگ‌های تیره مثل بنفش بادمجانی و مشکی نیز پیدا کنید. این نوع خرما چون کال برداشت می‌شود کالری کمتری داشته و همچنین قند آن نیز کمتر است.

 

شیراز، به شیرینی شهد و شکر

در این مطلب از شیرینی‌های معروف شیراز گفتیم و البته سری هم به برخی از شهرستان‌های استان فارس مثل لار و جهرم زدیم. ناگفته نماند که شیرینی‌های سنتی شیراز به همین موارد خلاصه نمی‌شوند. نان پنجره‌ای، نان شیری، حلوای خرمایی، شیرینی ساق عروس و غیره از جمله شیرینی‌های سنتی و لذیذ شهر شیراز هستند. طرز تهیه این شیرینی‌ها سخت نیست؛ اما همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، صبر و حوصله فراوانی می‌طلبد.

مردم شیراز در گذشته این شیرینی‌ها را برای اعیاد، جشن‌ها و مراسم‌های خود در خانه تهیه می‌کردند. برای مثال قبل از عید از بیشتر خانه‌های یک محله عطر پخت نان یوخه و نان شیرینی بلند می‌شد. اما امروزه با وجود یوخه پزی‌ها و شیرینی‌فروشی‌های سنتی و مدرن و همچنین زندگی در خانه‌های آپارتمانی، دیگر کسی در خانه خود این شیرینی‌های سخت و سنتی را تهیه نمی‌کند. اگر هوس هرکدام از این شیرینی‌های خوشمزه را کردید؛ ولی فرصت درست‌کردن آن را ندارید، همین حالا از طریق سرویس غذای اسنپ، آن را سفارش دهید. شما تابه‌حال کدام یک از این شیرینی‌های خوشمزه را امتحان کرده و به کدام علاقه بیشتری دارید؟ نظرات خود در این باره را با ما و دیگر کاربران وب‌سایت به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *