استان کرمان از پهناورترین استانهای کشور است که در جنوب شرقی و در دل کویر واقع شده است. آبوهوای بینظیر، مراکز تفریحی بیشمار، ارگ بم و مراکز تاریخی مذهبی دیگر از جاذبههای این استان هستند. مردمان کرمان آدابورسوم اجدادی را سالهای سال حفظ کردهاند تا یکی از اصیلترین شهرهای ایرانزمین را به جهانیان معرفی کنند.
نشانه این اصالت، غذا و خصوصا شیرینیهای معروف کرمان است که طرفداران زیادی دارد و در سطح کشور معروف است. تا جایی که این شیرینیجات به کشورهای همسایه نیز صادر شده و به نماینده شایسته ایرانزمین تبدیل شدهاند. در این مطلب قصد داریم تعدادی از شیرینیهای اصیل کرمانی را به شما معرفی کنیم.
کماچ کرمان
کماچ در میان شیرینیهای معروف کرمان است. شیرینی خوش طعم و مقوی که به دلیل کنترل قند و شکر، برای افراد دارای قند خطرناک نیست. کماچ را با خرمای تازه، شیرین میکنند. در گذشته برای انجام امور سنگین یا سیر نگهداشتن خود در طول فعالیتهای روزانه از آن استفاده میکردند. این شیرینی اصیل، کالری بینظیری را به شما تزریق کرده و روزی پر از شادابی را برایتان رقم میزند.
برای تهیه کماچ ابتدا خرمای بدون هسته را با گردو، دارچین و زنجبیل در مخلوطکن ریخته تا نرم شود. برای آمادهکردن خمیر، مایه را به همراه شکر در نصف پیمانه آب ولرم میریزند و ۱۰ دقیقه صبر میکنند تا خمیرمایه آماده شود. حالا آرد سفید و آرد سهن را مخلوط کرده و خمیرمایه را به همراه زردچوبه به آن اضافه میکنند. مقداری روغن به مواد، افزوده و آن را ورز میدهند. همزمان مقداری آب اضافه میکنند تا خمیر نرم و لطیف شود. حدود یک ساعت خمیر را به حال خود رها میکنند. در مرحله آخر موادی که در ابتدا آماده کردند بین خمیر میگذارند و داخل فر قرار میدهند.
شیرینی کلمپه
کلمپه، یکی از خوشطعمترین شیرینیهای معروف کرمان است که در طعمهای متنوعی تهیه شده و سوغاتی پرطرفدار کرمان بهحساب میآید. کلوچهای کوچک و سنتی که درون آن با خرما، گردو و مواد عطردهنده پر میشود. عموما کلمپه تزیینات زیبایی دارد و قدری زعفران و پودر پسته بر روی آن میریزند.
برای تهیه کلمپه ابتدا آرد را الک کرده و داخل کاسه میریزند. ماست و بکینگ پودر را در ظرفی جداگانه مخلوط کرده، زرده تخممرغ را به آن اضافه میکنند و با همزن برقی هم میزنند تا مواد یکدست شود. آرد الک شده را به مواد اضافه میکنند و زیر و رویش میکنند تا خمیر یکدست شود. بعد از دو ساعت که خمیر در یخچال ماند، آن را برش میدهند. بین خمیر را با گردو، هل، زنجبیل، دارچین و خرمای له شده پر میکنند. فر را در دمای ۱۶۰ درجه قرار داده و خمیر را درون فر میگذارند.
قطاب کرمانی
از خوشمزهترین و اصیلترین شیرینیهای ایرانی است که خواستگاه آن به یزد و کرمان بر میگردد. در سفر به کرمان، حتما قطاب کرمانی را امتحان کنید. طعم لذیذی دارد و عطرش شما را غافلگیر میکند. قطاب، ارمغان دوره هخامنشیان است و نسل به نسل چرخیده و به ایران امروز رسیده است.
برای تهیه قطاب کرمانی ابتدا ماست و روغن را با یکدیگر ترکیب کرده و آرد را به آن اضافه میکنیم تا خمیر درست شود. برای بخش میانی، پسته، گردو، هل، شکر و دارچین یا هر چیز دیگری که دوست داریم با هم مخلوط میکنیم. با سر فنجان خمیر را قالب دایرهای میگیریم و داخل آن را با مواد پر میکنیم. پس از پیچیدن خمیر آن را در قابلمه که تا نصف آن پر از روغن است، قرار میدهیم تا خوب سرخ شود. در مرحله آخر قطاب را در ظرف پودر قند میریزیم و پس از خنکشدن میل میکنیم.
قووتو یا قاووت
مطرحترین سوغاتی کرمان بوده که حاصل ترکیبی بینظیر از ادویهجات خوشمزه و پرانرژی است. یک قاشقچایخوری از این معجون، انرژی روزانه شما را تأمین میکند. این سوغاتی به کشورهای دیگر نیز صادر میشود و در خاورمیانه طرفداران زیادی دارد. قووتو در هر خانه کرمانی پیدا میشود.
برای تهیه قووتو نیاز به تخم خرفه، خشخاش، قهوه بندری، جو، بذرکتان، گشنیز، هل باد، دارچین، روپاس، موردانه، سیاه دانه، هل رسمی، تخم کاهو، جدوا و شکر دارید. کافی است آنها را پودر کرده و با یکدیگر ترکیب کنید. البته ترکیبات دیگری نیز از قاووت وجود دارد که با نوع اصیل آن متفاوت است. قووتو برای افزایش مقاومت زنان باردار بسیار مناسب بوده و به کاهش درد عادت ماهانه کمک میکند.
سوهان زرند
سوهان زرند بسیار لطیفتر از سوهان قم است و در نازکترین حالت تهیه میشود. خوراک خوشطعمی است که کرمانیها علاقه زیادی به آن دارند و عموما در کنار چای میل میکنند. در تهیه آن جوانه گندم نقش اصلی را بازی میکند. سوهان زرند امروزه در طعمهای مختلفی عرضه میشود و ثبت ملی شده است.
فالوده کرمانی
کرمان هم مانند یزد و شیراز، فالوده مخصوص خود را دارد. فالوده کرمانی رشتهای نیست و تکهتکه است. در تهیه آن از عرق نعنا و عرق بیدمشک استفاده میکنند، به همین خاطر عطروطعم بینظیری دارد. تخم شربتی دیگر عنصر تشکیلدهنده فالوده کرمانی است. یک ترکیب جذاب برای تابستان گرم کرمان که شما را شگفتزده میکند.
نان پر کرمان
نان پر از دیگر شیرینیهای خوشمزه کرمانی است که بسیار اصیل و قدیمی بوده و بانوان کرمان با سلیقه خاصی آن را تزیین میکنند. نام این نان از وسیلهای گرفته شده که در گذشته با آن بر روی شیرینی نقشونگار میانداختند. برای تهیه این نان از آرد گندم، پودر قند، زرده تخممرغ، روغن جامد قنادی، پودر هل، شیر، زعفران غلیظ و پودر پسته استفاده میکنند. ترکیبی جادویی که انرژی روزانه شما را تأمین میکند.
برشتو
برشتو یا همان برشتوک نوعی شیرینی لوزی شکل است که همواره موردتوجه گردشگران کرمان قرار گرفته و بهعنوان سوغاتی توشه راهشان شده است. برشتو با ترکیب هل، روغن، آرد نخودچی و شکر یا خرما تهیه میشود و نقش مهمی در جشنهای کرمانی دارد.
برای تهیه برشتو پودر قند و آرد گندم را درون تابه حرارت میدهند. آرد نخودچی را جداگانه تفتداده و به آرد گندم اضافه کرده و روی حرارت قرار میدهند. پس از پانزده دقیقه حرارت دادن و اضافهکردن آب، نوبت به قند و پودر هل و کاکائو میرسد که به مواد اضافه میکنند. خمیر حلوایی شکل را با ضخامت دو سانتیمتر بین دو عدد کاغذ روغنی پهن میکنند. حالا آن را روی بخار آب گذاشته و مقداری شکلات تیره یا سفید، روی آن میریزند. سطح را صاف کرده و میگذارند تا کمی سرد شود. حالا برشهای لوزی بر روی خمیر ایجاد کرده و روی آن را با مغز پسته تزیین میکنند.
حلوای پسته
حلوای پسته از تازهترین و خوشطعمترین شیرینیهای معروف کرمان است. دلیل آن هم مشخص است. این حلوا از پسته تهیه شده که یکی از مهمترین محصولات کشاورزی کرمان بهحساب میآید. حلوای پسته در عین خوشمزگی، با ترکیب پودر پسته، آرد، کره، پودر قند، زعفران، گلاب و هل، بسیار ساده تهیه میشود. اگر به کرمان سفر کردید این شیرینی مقوی، پرانرژی، خوش طعم و خوشعطر را از دست ندهید.
سخن پایانی
کشاورزی یکی از پررونقترین فعالیتهای مردمان کرمان است. به همین دلیل اغلب غذاها و شیرینیهای اینجا با مواد اولیه تازه تهیه میشود. کرمانیها اهمیت زیادی به سلامتی میدهند. این را میتوان از شیرینیهای معروف کرمان، فهمید. نقطه اشتراک تمام خوراکیها، سلامت، انرژی مضاعف و مقوی بودن است. در سفر به کرمان با هر ذائقهای که باشید، از لحاظ خوردوخوراک محلی راضی خواهید شد. شیرینیجات کرمانی با طعم بینظیر، سوغاتی دوستداشتنی برای عزیزانتان خواهد بود. اگر پس از خواندن این مطلب هوس شیرینی کردهاید همین حالا میتوانید از طریق سرویس غذای اسنپ هر نوع شیرینی که دوست دارید را سفارش داده و در محل موردنظرتان تحویل بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید