سفر به خارج از کشور، همیشه هیجانانگیز است و اگر درست برای آن برنامهریزی کنید، میتواند بسیار خاطرهساز باشد؛ هرچند، اگر موقع خروج از کشور متوجه ممنوعالخروج بودن خود شوید، احتمالا یکی از بدترین خاطرهها را تجربه خواهید کرد. ولی چه دلایلی باعث این اتفاق میشود؟ چگونه میتوانیم از وضعیت ممنوعالخروجی استعلام بگیریم؟ آیا مراحل رفع ممنوعیت خروج پیچیده است؟ در ادامه همراه ما باشید تا به این سؤالات پاسخ دهیم.
دلایل ممنوعالخروجی کدام است؟
ممنوعالخروج شدن یعنی شما به دستور مقام قضایی، اجازه خروج از کشور را ندارید. این اتفاق میتواند دلایل بسیار متنوعی داشته باشد و لزوما به معنی کلاهبردار بودن آن فرد نیست! مثلا بانوان متأهلی که قصد خروج از کشور را دارند، حتما باید همراه با شوهر خود، از قبل درخواست خود را بهصورت رسمی ثبت کنند؛ سربازان هم مجوز خروج از کشور را ندارند و حتما دوره سربازی آنها باید سپری شده باشد.
بهصورت کلی، ممنوعیت خروج از کشور در چهار دسته قضایی، کیفری، مالیاتی و دارایی قرار میگیرد. موارد زیر، برخی از شایعترین دلایل عدم امکان خروج از کشور برای افراد مختلف هستند:
- دانشجویانی که هنوز دوره سربازی را نگذراندهاند.
- سربازانی که درحالخدمت هستند.
- زنان متأهلی که بدون اجازه شوهر قصد خروج از کشور را دارند.
- افرادی با بدهی مالیاتی بالا
- داشتن چک برگشتی
- ممنوعیت خروج بابت عدم پرداخت مهریه
- ممنوعالخروج بودن فرزند
- افرادی که در خارج از کشور، بر هر دلیلی خوشنام نیستند.
- وجود هرگونه ظن امنیتی، سیاسی یا تجاری نسبت به مسافر
نحوه استعلام ممنوعالخروجی از خارج از کشور
روشهای مختلفی برای استعلام وضعیت ممنوعالخروج بودن از کشور وجود دارد که قدیمیترین و مرسومترین آن، مراجعه به اداره گذرنامه است. این شیوه البته مشکلات خاص خود را دارد که مهمترین آن، زمانبر بودن انجام کارهاست. در ادامه، دوراه سریع برای انجام این کار را بیان میکنیم.
سامانه و سایت استعلام ممنوعالخروجی
سادهترین راه برای این که از وضعیت ممنوعالخروجی استعلام بگیرید؛ استفاده از سامانه یکپارچه ثبت من به آدرس my. ssaa.ir است. متقاضیان کافی است وارد این سامانه شده و فقط با واردکردن نام، نام خانوادگی، نام پدر، شماره ملی، شماره شناسنامه و تاریخ تولد، در هر ساعت از شبانهروز از وضعیت خود مطلع شوند. سامانه ثبت من، اطلاعات را بهصورت آنی نمایش میدهد و نیازی به درج اطلاعات دیگر ندارد.
توجه داشته باشید افرادی که حداقل یکبار اقدام به دریافت گذرنامه کردهاند، میتوانند از طریق این سامانه، وضعیت خود را بررسی کنند. درصورتیکه برای نخستینبار قصد خروج از کشور را دارید و نسبت به وضعیت خود مطلع نیستید، میتوانید از طریق مراجع قضایی یا مراجعه به اداره گذرنامه، نسبت به این موضوع اطلاع پیدا کنید.
درصورتیکه دلیل ممنوعالخروج بودن شما کیفری باشد، علت آن روی سامانه نمایش داده نخواهد شد؛ در این صورت باید از سامانه ثنا قوه قضاییه برای تعیین تکلیف وضعیت خود استفاده کنید.
نرمافزار پلیس من
یکی دیگر از روشهای سریع و آسان برای دریافت اطلاعات ممنوعالخروجی، نصب اپلیکیشن پلیس من است. کارکردن با این برنامه، بسیار ساده بوده و فقط کافی است بعد از نصب، وارد بخش گذرنامه شده و درخواست خود را ثبت کنید. این سیستم بهصورت برخط و لحظهای کار میکند و نتیجه استعلام را خیلی سریع نمایش میدهد.
شرایط رفع ممنوعالخروجی
رفع ممنوعیت خروج از کشور به نوع حکمی که برای شما صادر شده است، بستگی دارد. مثلا افرادی که بدهی مالیاتی دارند و به قصد ایجاد ارتباط تجاری یا وصول مطالباتی که اثبات شود باعث بهبود وضعیت مالی شرکت خواهد شد، با دریافت حکم قضایی میتوانند راهی خارج از کشور شوند. معمولا با گذاشتن وثیقه هم امکان دریافت مجوز خروج از کشور هست، اما برای این کار و نوع وثیقه آن، دادگاه باید تصمیمگیری کند.
افرادی که بهخاطر عدم پرداخت مهریه ممنوعالخروج شدهاند، باید به دادگاه مراجعه کرده و عدم توانایی خود در پرداخت آن را از طریق حکم اعسار، اعلام کنند. در این صورت، مهریه توسط دادگاه قسطبندی خواهد شد. افرادی با بیماریهای خاص که نیاز به درمان در خارج از کشور را دارند هم میتوانند از این طریق حکم عدم ممنوعیت خروج خود را دریافت کنند. در موارد خاص و درصورتیکه دلیل ممنوعیت خروج شما چندان بزرگ نباشد، برای انجام کارهایی مانند زیارت میتوانید یکبار این حکم را لغو کنید. در موارد مالی نیز باید بدهی بهصورت کامل پرداخت شود تا بعد از طی شدن مراحل اداری، حکم عدم امکان خروج، لغو شود.
ذکر چند نکته مهم دررابطهبا ممنوعالخروجی
حالا که با شیوه استعلام و دلایل آن آشنا شدید، بهتر است موارد زیر را هم مد نظر داشته باشید:
- قوانین مربوط به ممنوعیت خروج از کشور فقط مربوط به سفر هوایی نیست و شامل عبور از مرزهای زمینی و دریایی هم میشود.
- درصورتیکه ورشکسته هستید و بدهی مالیاتی زیادی دارید، لازم است ابتدا آن را از طریق مراجع قضایی به اثبات رسانده و سپس مجوز خود برای خروج از کشور را دریافت کنید.
- قبل از خرید بلیط پرواز خارجی، حتما وضعیت ممنوعالخروج بودن خود را استعلام کنید.
- مدتزمان اعتبار ممنوعیت خروج، ۶ ماه است که میتواند با حکم قاضی افزایش پیدا کند.
- فرایند عدم امکان خروج شما از کشور تحتنظر قوه قضایی بوده و هیچ سازمانی بهصورت مستقل نمیتواند در مورد وضعیت شما تصمیم بگیرد.
سخن پایانی
برخی افراد فکر میکنند که ممکن است بهاشتباه ممنوعالخروج شده باشند، اما اینطور نیست و اگر علت آن در سریعترین زمان ممکن بررسی نشود، احتمال بروز مشکل در انجام سایر کارها نیز وجود خواهد داشت. اگر مشکل عدم امکان خروج از کشور را حل کردید و قصد خرید بلیط هواپیما برای سفر به یکی از کشورهای خارجی را داشتید، میتوانید از سرویس بلیت سفر اسنپ استفاده کنید. استفاده از این سامانه، کاملا رایگان بوده و به شما کمک میکند تا بلیطها را با کمترین قیمت و در سریعترین زمان ممکن تهیه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید