بایدها و نبایدهای حیاتی در رژیم غذایی افراد دیابتی!

رژیم غذایی افراد دیابتی

تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی در کنار مصرف داروهای مناسب دیابت نقش مهمی در سلامت افراد دیابتی دارد. هدف اصلی در تنظیم رژیم غذایی برای دیابتی‌ها رسیدن به وزن ایدئال جهت حفظ سلامتی و کنترل میزان قند خون است. در این میان، برخی از بایدها و نبایدهای بسیار مهم در رژیم غذایی و سفارش انواع غذا وجود دارد که لازم است همه افراد دیابتی آنها را رعایت کنند.

دیابت چگونه اتفاق می‌افتد؟

دیابت ملیتوس یا دیابت شیرین یک اختلال متابولیکی مزمن است که در آن قند، نشاسته و سایر مواد غذایی بدن به انرژی تبدیل نمی‌شوند. بسیاری از غذاهای شیرین مانند قند و گلوکز که می‌خورید، در فرایند هضم تغییر ماهیت می‌دهند. پس از آن، گلوکز وارد جریان خون می‌شود. در بعضی از مواقع، این گلوکز توسط هورمون انسولین به‌سرعت تبدیل به انرژی می‌شود. در برخی مواقع دیگر هم گلوکزی که وارد جریان خون شده، برای استفاده‌های بعدی در بدن ذخیره خواهد شد. این جریان طبیعی بدن انسان است، درحالی‌که در دیابت همه‌چیز طور دیگری اتفاق می‌افتد. در دیابت، بدن به اندازه کافی هورمون انسولین نمی‌سازد یا از انسولین موجود به‌خوبی استفاده نمی‌کند. این مسئله باعث افزایش میزان قند خون می‌شود، بنابراین مصرف مواد مغذی و کم‌کالری در رژیم غذایی و توجه به آن هنگام سفارش آنلاین غذای رژیمی اهمیت بسیاری دارد.

بایدهای رژیم غذایی افراد دیابتی

برای آنکه دیابت کمتر اذیت‌تان کند باید نکاتی را رعایت کنید که در این بخش به آنها اشاره می‌کنیم. توجه داشته باشید که رعایت این نکات تنها در طبخ غذایی خانگی کافی نیست، بلکه باید در خرید انلاین غذا هم آنها را مدنظر داشته باشید.

۱. نحوه غذا خوردن مهم است

در ساعات مشخص غذا بخورید. حتما هر روز سه وعده غذایی مناسب و میان‌وعده‌های سالم بخورید. سعی کنید میزان غذایی که هر روز می‌خورید به یک اندازه باشد. هنگام غذا خوردن هم آرامش خود را حفظ کنید و قبل از قورت دادن هر لقمه آن را به‌خوبی بجویید.

۲. آب هرگز فراموش نشود!

نکته دیگری که در رژیم غذایی همه به‌ویژه افراد دیابتی اهمیت دارد، مصرف میزان آب کافی در روز است. نوشیدن آب کافی در طول روز سموم بدن را از بدنتان دفع می‌کند.

۳. سالاد یار همیشگی غذا باشد

سالاد

همیشه در وعده‌های ناهار و شام سالاد بخورید. بهتر است برای تهیه این سالاد از سبزی‌ها و صیفی‌جاتی مانند خیار، گوجه‌فرنگی، پیاز، هویج، شلغم یا تربچه استفاده کنید. به خوردن سالاد با سس مایونز یا سس‌های پرچرب هم اصلا فکر نکنید!

۴. غلات دوست‌داشتنی را از یاد نبرید

غلات یکی از پرطرفدارترین مواد غذایی‌اند. پس از خوردن‌شان غافل نشوید. برای کنترل گلوکز خون غلاتی مانند برنج قهوه‌ای، گندم، ارزن و جو را مصرف کنید. این غلات ویتامین، مواد معدنی و فیبر بیشتری دارند.

۵. سبزیجات پرفایده را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید

هنگام تهیه یا سفارش غذا سبزیجات را فراموش نکنید. بهتر است سبزیجاتی با رنگ‌های سبز، زرد و نارنجی را در رژیم غذایی‌تان بگنجانید. سبزیجات ویتامین، مواد معدنی، فیبرهای مغذی و کربوهیدرات پایینی دارند و شما را تقویت می‌کنند.

مصرف کدوی تلخ، شنبلیله، دانه کتان، دارچین، سیر و پیاز هم باعث کاهش سطح گلوکز در خون می‌شود.

۶. میوه‌ها را به‌عنوان میان‌وعده انتخاب کنید

اگر از آن دسته از افراد هستید که به میوه علاقه چندانی ندارند، باید به شما هشدار بدهیم که جانتان در خطر است! مصرف میوه‌هایی مانند سیب، پرتقال، شاه‌توت، گلابی یا لیموشیرین در میان‌وعده‌های روزانه به همه به‌ویژه افراد دیابتی توصیه می‌شود.

۷. لبنیات را فراموش نکنید!

مصرف لبنیات برای همه به‌ویژه دیابتی‌ها ضروری است. سعی کنید لبنیاتی مانند شیر، ماست و پنیر را به‌صورت روزانه مصرف کنید.

۸. پروتئین‌های مقوی بخورید

در برنامه غذایی روزانه از پروتئین‌ها غافل نشوید. گوشت سفید مانند گوشت مرغ و ماهی بهترین منابع پروتئین برای افراد دیابتی‌اند.

۹. میزان قند خون‌تان را بررسی کنید

میزان قند خون

به اندازه قند خونتان بی‌توجه نباشید. همیشه بعد از خوردن غذاهای شیرین قند خون‌تان را اندازه‌گیری کنید. در صورت لزوم هم با پزشکتان درباره مصرف انسولین مشورت کنید.

همچنین، لازم است که به‌صورت دوره‌ای آزمایش‌هایی برای بررسی عملکرد کلیه، کبد و قلب‌تان انجام بدهید. انجام آزمایش کِتون هم در برخی از مواقع ضروری است.

۱۰. داروها را به‌موقع مصرف کنید

داروهایی که برای دیابت تجویز شده باید به‌دقت مصرف شوند. سعی کنید داروهایتان را هر روز در ساعت‌های مشخص‌شده مصرف کنید تا سلامتی‌تان تضمین شود.

۱۱. به‌طور مداوم علائم دیابت را بررسی کنید

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید به آن توجه کنید، بررسی مداوم نشانه‌های دیابت است. به‌طور مرتب پاهایتان را بررسی کنید و اگر علائمی مانند بریدگی، تورم یا تاول مشاهده کردید، پزشکتان را در جریان بگذارید.

۱۲. خوب بخوابید

همان اندازه که فعالیت روزانه مهم است خوابیدن به اندازه کافی هم اهمیت دارد. سعی کنید برنامه‌ای منظم برای خوابتان داشته باشید تا سلامت‌تان تضمین شود.

۱۳. ورزش، ورزش و ورزش!

انجام حرکات ورزشی به‌صورت روزانه ۳۰ تا ۴۵ دقیقه قند خون را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. برای تنظیم برنامه ورزشی حتما با پزشکتان مشورت کنید. لازم است که پزشک معالج‌تان وضعیت بدنی‌تان را ارزیابی کند و در صورت لازم محدودیت‌هایی برایتان تعیین کند.

بهتر است ورزش را با انجام حرکات سبک و زمان اندک شروع کنید و به‌تدریج برای دوره‌های طولانی آن را افزایش دهید.

آنچه نباید در رژیم غذایی انجام بدهید

افراد دیابتی برای حفظ سلامتی‌شان باید بعضی از چیزها را از زندگی و رژیم غذایی خود حذف کنند. در این قسمت، همین موارد را برایتان توضیح می‌دهیم.

۱. هیچ وعده‌ای را حذف نکنید

هیچ‌وقت وعده‌های غذایی را به‌طورکامل حذف نکنید. مصرف منظم مواد غذایی برای جلوگیری از افزایش یا کاهش نامتناسب قند خون ضروری است. سعی کنید به‌اندازه غذا بخورید. پرخوری اصلا کار خوبی نیست.

۲. غذاهای سرخ‌کردنی ممنوع

غذاهای سرخ‌شده برای سلامتی مناسب نیست. طبخ یا سفارش آنلاین غذای رژیمی هم به این معناست که غذاهایی بپزید یا سفارش بدهید که فست‌فود یا سرخ‌کردنی نباشند. درعوض، غذاهایی بخورید که کمی تفت داده یا کباب شده‌اند. در طبخ غذا هم سعی کنید روغن کم‌تری مصرف کنید تا سلامت‌تان تضمین شود.

۳. گوشت قرمز؟ هرگز!

بهتر است غذاهای پرچربی مانند گوشت قرمز یا کله‌پاچه را برای همیشه کنار بگذارید. این غذاها بیشتر از همه به سلامت‌تان آسیب می‌زنند.

۴. چاشنی‌ها‌ را به اندازه مصرف کنید

استفاده از چاشنی‌هایی مانند سس خردل، سس کچاپ، سس سویا و سس سالاد را محدود کنید. این مواد غذایی سرشار از نمک و شکر فراوان‌اند و سلامتی انسان را به خطر می‌اندازند. نمک یکی از ادویه‌ها و چاشنی‌هایی است که نباید بیش از اندازه خورده شوند.

۵. شیرینی کمتر بخورید

شیرینی

بهتر است میزان چربی و شیرینی که می‌خورید را محدود کنید. چربی کالری زیادی دارد و آب‌نبات‌ها سرشار از کربوهیدرات‌ و چربی‌اند. بعضی از شیرینی‌ها هم حاوی اسیدهای چرب اشباع، اسید چرب ترانس و کلسترول‌اند که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند. محدودکردن این غذاها به کاهش وزن و کنترل قند و چربی خون کمک می‌کند.

همچنین، بهتر است مصرف محصولات آرد تصفیه‌شده را کنار بگذارید. برای حفظ سلامت‌تان لازم است که مواد غذایی مانند بیسکوییت، کیک، شیرینی و نان سفید را کم‌تر بخورید. این محصولات غذایی شاخص قند یا شاخص گلیسمی بالایی دارند که باعث افزایش قند خون می‌شود.

۶. مصرف زیاد برخی از مواد غذایی را کنار بگذارید

از مصرف بی‌رویه برنج سفید، هویج، سیب‌زمینی، آرد سفید، نان و موز خودداری کنید. این مواد غذایی طرفداران زیادی دارند اما باعث افزایش سطح قند خون می‌شوند.

۷. خوردن بعضی از پروتئین‌ها ممنوع

افراد دیابتی برای حفظ سلامتی باید از خوردن کره، زرده تخم‌مرغ یا محصولاتی که از شیر نارگیل تهیه شده‌اند، خودداری کنند. این نکته را باید در ثبت غذا به‌صورت آنلاین هم رعایت کنید.

۸. غذاهای فراوری‌شده را کم‌تر بخورید

از خوردن غذاهای فراوری‌شده و آماده اجتناب کنید. نوشیدنی‌های شیرین مانند نوشابه هم مواد مضری دارند که اصلا نباید سمتشان بروید.

۹. دخانیات را کنار بگذارید

اگر به مصرف دخانیاتی مانند سیگار عادت دارید، باید آن را همین حالا و برای همیشه کنار بگذارید. دخانیات برای سلامتی همه از جمله افراد دیابتی ضرر دارند.

۱۰. مصرف داروهایتان را ترک نکنید

داروهایی که پزشکتان تجویز می‌کند برای حفظ سلامت‌تان ضروری‌اند، بنابراین، نباید حتی برای یک مرتبه مصرف آنها را فراموش کنید. بدون نسخه پزشک هم هیچ دارویی را مصرف نکنید. متأسفانه بسیاری از ما از این نکته به‌ظاهر کوچک غافل می‌شویم که ممکن است صدمات جبران‌ناپذیری را در پی داشته باشد.

۱۱. روغن و چربی را رها کنید!

بهترین تصمیم هنگام درخواست اینترنتی غذای رژیمی و سفارش غذا، انتخاب خوراکی کاملا پخته‌شده و کبابی است. اگر هم خودتان آشپزی می‌کنید، روزانه برای هر نفر ۳ الی ۴ قاشق چای‌خوری روغن استفاده کنید. مصرف روغن کمتر به سلامتی بدن کمک می‌کند.

۱۲. در مصرف چای و قهوه محتاط باشید

بیشتر ما عادت داریم که هر روز چند مرتبه چای یا قهوه بنوشیم. اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که نمی‌توانند بدون چای یا قهوه زندگی کنند، سعی کنید از قهوه‌های رژیمی استفاده کنید. همچنین بهتر است که این نوشیدنی‌ها را با شکر یا بدون قند بنوشید.

سخن پایانی

در این مقاله از بایدها و نبایدهایی گفتیم که همه ما به‌ویژه افراد دیابتی باید به آن توجه کنیم. این موارد را باید در سبک غذایی و سفارش آنلاین غذای رژیمی در نظر بگیرید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *