بوی نان که میپیچد، زندگی بهجریان درمیآید. اصلا زنگ شروع زندگی را هرصبح، نانواها با روشنکردن تنورشان بهصدا درمیآورند. اگر بلد باشید که خودتان نان درست کنید، متوجه میشوید که ورزدادن خمیر، آمادهکردن آن و تبدیلش به لقمههایی داغ و خوشمزه چقدر لذت دارد. اگر همیشه نان را از نانوایی میخرید یا برای خرید نان اسنپ را انتخاب میکنید، توصیه ما به شما این است که روش پختن نان را هم یاد بگیرید تا لذت چشیدن نان دستپخت خودتان را هم امتحان کنید. اگر دوست دارید که پخت نان را تجربه کنید، مطالعه ادامه این مقاله، شروع خوبی برایتان خواهد بود.
پختن انواع نان را در چند گام ساده تجربه کنید
شاید پختن نان ساده بهنظر نرسد اما اگر دستوری مناسب در اختیارتان باشد و ریزهکاریهای تهیه آن را بدانید، بهسادگی میتوانید انواع نان را در منزل بپزید. نانهای حجیم و فانتزی؟ هیچ کاری ندارد. فقط باید قدمبهقدم دل به اجرای دستوری بدهید که گفته میشود. با وجود یک دستور تهیه کامل و قابلدرک میتوانید بهسراغ پختن نانهای دیگر هم بروید. نان سنگک و بربری را در خانه بپزید و لذت نوشجانکردن تلاشتان را به خود هدیه بدهید.
در ادامه میخواهیم پختن ۳ نان را به شما آموزش بدهیم:
- نان فانتزی؛
- سنگک؛
- بربری.
۱. نان فانتزی
برای پختن نانی فانتزی و سبک برای مصرف در وعدههای مختلف روزانه میتوانید از این دستور استفاده کنید. البته دستورهای متنوع و متفاوتی برای پختن نان وجود دارد اما این بسیار ساده و سریع است.
مواد لازم
- ۷٫۵ گرم مایه خمیر خشک فعال؛
- ۳ قاشق غذاخوری و یکدوم قاشق چایخوری شکر؛
- ۲ و یکچهارم پیمانه آب گرم (۱۱۰ تا ۱۱۵ سانتیگراد)؛
- ۱ قاشق غذاخوری نمک؛
- ۶ و یکچهارم تا ۶ و سهچهارم آرد نان؛
- ۲ قاشق غذاخوری روغن کانولا.
دستور تهیه
- ۳۵ دقیقه بپزید. بگذارید روی آن طلایی و درونش پوک و نرم شود. سپس نانها را از فِر بیرون بیاورید و بگذارید کاسهای بزرگ بیاورید و مایه خمیر را بههمراه یکدوم قاشق چایخوری شکر در آب جوش حل کنید. صبر کنید تا حبابهایی روی سطح ترکیب نقش ببندند. ۳ قاشق غذاخوری شکر باقیمانده را با نمک و ۳ پیمانه آرد مخلوط کنید.
- روغن را با مخلوط مایه خمیر هم بزنید و آن را به ترکیب آرد در مرحله قبلی اضافه کنید. آنها را هم بزنید تا بهطور کامل یکدست شوند.
- آرد باقیمانده را اضافی کنید و خوب هم بزنید. در هربار اضافهکردن خمیر، یکدوم پیمانه از آن را وارد ظرف ترکیب قبلی کنید. این کار را تا رسیدن به خمیری نرم ادامه بدهید.
- خمیر را روی سطحی آردپاشیشده بهمدت ۸ تا ۱۰ دقیقه ورز بدهید. سپس آن را داخل کاسهای بگذارید که چرب شده است. یکبار هم خمیر را بچرخانید تا قسمت روی آن هم چرب شود.
- روی ظرف را بپوشانید، در محلی گرم قرار بدهید و ۱ ساعت و نیم تا ۲ ساعت به آن زمان بدهید تا پُف کند و حجیم شود.
- خمیر را ورز بدهید و روی سطحی آردپاشیشده بگذارید. آن را به دو قسمت مساوی تقسیم کنید و چانه بگیرید.
- هریک از چانههای نان را در قالبی ۹اینچی یا ۲۳سانتی و چربشده بگذارید. روی آنها را بپوشانید و حدود ۱ تا ۱ساعت و نیم صبر کنید تا پُف کند و دوبرابر شود.
- نانها را در فِر با درجه حرارت ۱۹۰ سانتیگراد و بهمدت ۳۰ تا تا سرد شوند.
با درستکردن نان فانتزی میتوانید میانوعدهای خوشمزه با عسل یا مربا برای خود ترتیب بدهید. نظرتان چیست؟
۲. نان سنگک
نان سنگک گل سرسبد سفرههای ایرانی است. میدانید که با سفارش نان اسنپ آن را داغ و تازه درب منزل تحویلتان میدهد؟ اگر بخواهید امکان پخت این نان در منزل هم ممکن است. به مواد لازم و دستور تهیه زیر دقت کنید.
مواد لازم
- یکسوم پیمانه استارتر خمیر ترش؛
- ۱ پیمانه آرد گندم کامل؛
- یکسوم پیمانه آرد همهمنظوره؛
- سهچهارم قاشق چایخوری شکر؛
- یکدوم پیمانه آب (دمای اتاق)؛
- ۱ قاشق چایخوری نمک؛
- ۲ قاشق چایخوری آب (دمای اتاق)؛
- ۱ قاشق غذاخوری روغن؛
- ۲ قاشق چایخوری کنجد یا سیاهدانه.
دستور تهیه
- تهیه نان سنگک زمان نسبتا زیادی میخواهد و حدود یک روز طول میکشد.
- کاسهای با اندازه متوسط بیاورید و استارتر خمیر ترش را با آرد، شکر و آب مخلوط کنید.
- مقدار آب را براساس میزان خشکی یا تَری استارتر خمیر ترش تنظیم کنید. باید منتظر شکلگرفتن خمیری باشید که چسبناک و کمی مرطوبتر از خمیرهای دیگر است.
- نیازی به ورزدادن خمیر نیست و کافی است که مواد لازم را بهمدت ۱ دقیقه با هم ترکیب کنید تا به خمیر موردنظر برسید.
- روی ترکیب را بپوشانید و بگذارید تا بهمدت ۱ ساعت در دمای اتاق بماند.
- نمک، آب و روغن اضافی را به خمیر اضافه کنید و آن را ورز ندهید. فقط کافی است که خمیر را بهآرامی بکشید و چندبار روی خودش تا کنید.
- روی خمیر را بپوشانید و بگذارید حدود ۳۰ دقیقه در دمای اتاق بماند.
- یکبار دیگر، خمیر را چندبار بکشید و تا کنید و بگذارید که بهمدت ۳۰ دقیقه استراحت کند.
- برای بار آخر، خمیر را بکشید و چندبار تا بزنید و ۳۰ دقیقه به آن زمان بدهید که آماده شود.
- بعد از ۳۰ دقیقه استراحت نهایی خمیر، آن را تا کنید و رویش را بپوشانید و بگذارید تا یک شبانهروز در یخچال بماند.
- زمانی که میخواهید نان را بپزید، خمیر را از یخچال بیرون بیاورید و به دو نیم تقسیم کنید. در همان ظرف قبلی به خمیرها اجازه بدهید که بهمدت ۱ ساعت در دمای اتاق بمانند.
شروع فرایند پختوپز
- ظرف پخت یا سینی فر را با سنگریزه پُر کنید و آن را در بخش پایینی فِری قرار بدهید که از پیش روی درجه ۲۶۰ سانتیگراد تنظیم شده است.
- به کاسهای کوچک از آب و ظرفی بزرگ و سینیمانند هم نیاز دارید تا خمیر را مرطوب و تَر کنید.
- ابتدا دستها و بعد ظرف را مرطوب کنید. البته حواستان باشد که ظرف بیش از حد خیس نشود.
- نیمی از خمیر را روی ظرف مرطوب پهن کنید و به آن حالت مثلثیشکل مانند نانهای سنگک نانواییها بدهید. یادتان باشد که لازم نیست شکل مثلث خیلی منظم باشد.
- سینی حاوی سنگهای ریز و داغ را از فر بیرون بیاورید و برای انتقال خمیر از ظرف به سینی آماده شوید.
- خمیر را با احتیاط از ظرف مرطوب به سینی پر از سنگ منتقل کنید.
- کنجد یا دانههای سیاه را روی خمیر بپاشید.
- ظرف را دوباره به فر بازگردانید و بنا به شکل توزیع خمیر روی سطح سنگها، آن را بهمدت ۸ تا ۱۰ دقیقه بپزید تا نان پخته و قهوهای شود.
- این کار را برای نیمه دیگر خمیرتان هم تکرار کنید و تمام!
۳. نان بربری
فکر میکنید که پختن نان بربری سخت و نشدنی است؟ نه! اینطور نیست. فقط غیرممکنها غیرممکن هستند. از دستور و مواد لازم زیر کمک بگیرید و در منزل نان بربری خوشمزهای بپزید که همتا ندارد. میتوانید از خدمات خرید نان اسنپ کمک بگیرید و همیشه بربریهای داغ و خوشبو را روانه سفره کنید ولی یکبار هم که شده، تجربه پختن بربری با دستهای خودتان را امتحان کنید.
مواد لازم
- ۱ و دوسوم تا ۱ و سهچهارم پیمانه آب ولرم (۳۷۹ تا ۳۹۷ گرم)؛
- ۲ و یکچهارم پیمانه مایه خمیر فعال یا فوری؛
- ۴ پیمانه و ۳ قاشق غذاخوری آرد نان؛
- ۱ و یکدوم قاشق چایخوری نمک.
دستور تهیه
- آرد، نمک، آب و مایه خمیر را بهخوبی ترکیب کنید. ۵ تا ۸ دقیقه آن را با دستها ورز بدهید تا خمیری صاف و یکدست درست شود که به ظرف و دست نمیچسبد.
- خمیر را در کاسهای بزرگ و چربشده قرار بدهید و روی آن را بپوشانید. حدود ۱ ساعت به خمیر زمان بدهید تا پُف کند و حجیم شود.
- خمیر را به سطحی آردپاشیشده منتقل و آن را به دو بخش مساوی تقسیم کنید.
- به خمیرها شکل رایج نان بربری بدهید و رویشان را با پلاستیکی چربشده بهمدت ۳۰ دقیقه بپوشانید.
- فِر را روی درجه ۲۳۰ سانتیگراد در حالت پیشپخت قرار بدهید و آن را گرم کنید. بهتر است که نان را در سینی وسط فِر بپزید.
- آب، آرد، شکر و روغن را در تابهای مخلوط کنید و با حرارت ملایم در حدود ۱ دقیقه روی گاز بگذارید. ترکیب موجود را هم بزنید و اجازه بدهید که غلیظ شود. بعد آن را کنار بگذارید.
- خمیر را روی سینی فِر چربشده پهن کنید و با دستها روی آن ردههایی عمودی مانند نانهای بربری نانواییها بهوجود بیاورید.
- ترکیبی که در مرحله ششم درست کردید روی نان بمالید و دانههای کنجد هم روی خمیر بپاشید.
- خمیر را در طبقه وسط فِر بگذارید و آن را بهمدت ۱۵ تا ۱۸ دقیقه بپزید تا رویش قهوهای شود.
- در مدتزمان پخت بخش نخست خمیر، قسمت دومش را آماده پخت کنید.
- نان را از فر بیرون بیاورید و بگذارید تا سرد شود.
- نوش جان!
بهکمک خدمات اسنپ نانوایی دم در منزلتان است اما گاهی بالازدن آستینها برای پخت نان هم لذت دارد! اینطور نیست؟
در آخر
خرید آنلاین نان کارتان را راحت میکند و دیگر نیازی به ایستادن در صف نانواییها ندارید. بهکمک اسنپ نانوایی در گوشیتان جا خوش میکند و هر زمان که بخواهید میتوانید با سفارش انواع نان، سفرهتان را پررونق کنید. با خرید نان اسنپ به شما تخفیفها و امتیازهایی هم میدهد. جالب است. نه؟ با این حال، گاهی که هوس آشپزی و تجربه کارهای متفاوت به سرتان زد، نیمنگاهی به این دستورها داشته باشید و خودتان نان بپزید. نتیجه خوب چنین تجربهای شادیآور و رضایتبخش است.
دیدگاهتان را بنویسید