قطعا همهٔ ما با کمربند ایمنی آشنا هستیم؛ ابزار بسیار مهمی که طراحی شده تا سلامت سرنشین وسایل حمل و نقل را در برابر حرکات خطرناکی که در اثر برخورد و یا ترمز ناگهانی حفظ کند. این وسیله با عملکرد خود میتواند از آسیب بسیار جدی و یا حتی مرگ سرنشین خودرو یا هر وسیله نقلیه دیگری جلوگیری کند. در این مطلب قصد داریم کمی بیشتر با این کمربند دوست داشتنی آشنا شویم.
اهمیت کمربند ایمنی
با توجه به قوانین فیزیک، سرنشین یک وسیله نقلیه دقیقا با همان سرعت در حال حرکت است و ترمز یا توقف ناگهانی خودرو باعث میشود تا افراد همچنان به مسیر خود (با همان سرعت) ادامه دهند. کمربند ایمنی یک نیروی جهت مخالف به سرنشینان وارد میکند تا سرعت افراد را کاهش دهد تا از نتایج دلخراش جلوگیری شود. در سال ۱۹۸۴ یک موسسه تجزیه و تحلیل در امریکا، نتایج عملکرد انواع کمربند ایمنی به همراه کیسه هوا و بدون آن را مقایسه کرد. نتایج خیلی جالب توجه بود؛ میزان کاهش جدی مرگ و میر از ۲۰٪ به ۵۵٪ و آسیب دیدگی جدی نیز از ۲۵٪ به ۶۵٪ کاهش داشت. به طور خلاصه این یعنی کمربند ایمنی توانسته آسیب دیدگیها و مرگ و میر ناشی از تصادفات را به نصف کاهش دهد.
تاریخچه
استفاده از کمربند ایمنی در خودروها تا اواخر دهه ۵۰ میلادی آغاز نشده بود و حتی بعد از آن هم به عنوان یک وسیله اختیاری تلقی میشد. کمربند ایمنی در سال ۱۸۸۵ توسط یک مهندس انگلیسی به نام جورج کایلی اختراع شد. اما در سال ۱۹۵۵ خودروساز سوئدی، ولوو، کمربند ایمنی را برای اولین بار در خودروهای تولیدی خود قرار داد. به مرور زمان و گذشت سالها، اهمیت استفاده از کمربند ایمنی جایگاه خود را پیدا کرد و این وسیله نجاتبخش از شکل و شمایل ابتدایی، به ظاهر امروزی رسید.
انواع کمربندهای ایمنی
کمربندهای ایمنی از انواع مختلفی برخوردارند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد:
- دو نقطه یا کمری
ابتداییترین نوع کمربندهای ایمنی دو نقطه بودند که توسط جک سوئرینگن در اوایل قرن ۱۹ میلادی اختراع شد. این نوع کمربند از دو نقطه مستقیم به یکدیگر و دور کمر متصل میشدند. پیش از کمربند سه نقطهای، کمربند دو نقطهای جزو محبوبترین انواع کمربند ایمنی محسوب میشدند.
- Sash
یک بند تک که از روی قفسه سینه عبور کرده و به وسیله یک سگک در کنار لگن و وسط خودرو بسته میشد. در اواخر دهه ۶۰ میلادی به سرعت جایگزین کمربند دو نقطهای شد.
- سه نقطهای
یک بند تک که به طور همزمان از سینه و دور کمر عبور میکند و به وسیله سگک به وسط خودرو بسته میشود. این نوع کمربند ایمنی Y شکل، هنوز هم از محبوبترین کمربندهای ایمنی هستند که در خودروهای امروزی استفاده میشود. این نوع کمربند ایمنی به تازگی ۷۵ سالگی خود را گذرانده است؛ تولدت مبارک کمربند سه نقطهای!
- کمربند در صندلی
کمربند سه نقطهای که درون صندلی خودرو کار گذاشته شده بود. برای اولین بار این سیستم در رنج روور کلاسیک و در سال ۱۹۷۰ میلادی استفاده شد.
- پنج نقطهای
این نوع کمربندها از چندین بند تشکیل شده که از دو بازو، کمر و قفسه سینه محافظت میکند. کمربند ایمنی ۵ نقطهای بیشتر در صندلیهای محافظ کودکان دیده میشود.
- شش و هفت نقطهای
ایمنترین نوع کمربند ایمنی که از پاها نیز به طور مجزا محافظت میکند. کمربند ۶ نقطهای معمولا در خودروهای مسابقهای و ۷ نقطهای در هواپیماها استفاده میشود.
استفاده از کمربند ایمنی در تمامی کشورهای اروپایی برای سرنشینان جلو و عقب ماشین اجباری بوده و عدم استفاده از آن جریمه سنگین مالی را در پی خواهد داشت. در ایران هم از سال ۱۳۸۴ بسته بودن کمربند ایمنی سرنشینان جلو اجباری شده ولی نکته بسیار مهمی که در رابطه با این وسیله وجود دارد را قطعا میدانید؛ حفظ سلامت. تصادفات و حرکتهای ناگهانی به هیچ عنوان قابل پیشبینی نیستند و بسته بودن کمربند ایمنی به شما کمک میکند تا در صورت بروز حادثه، دچار آسیب دیدگی جدی نشوید. بنابراین بسته بودن کمربند ایمنی را نه بخاطر جریمه شدن، و نه فقط برای سرنشینان جلو، بلکه برای حفظ سلامت کلیه سرنشینان خودرو جدی گرفته و از بسته بودن آن غافل نشوید.