رژیم متابولیک چیست و چه مزایا و عوارضی دارد؟

رژیم متابولیک

رژیم متابولیک می‌تواند یک رژیم متفاوت برای کاهش وزن باشد؛ حتی اگر وزن مناسبی دارید و احتیاجی به کاهش وزن در شما دیده نمی‌شود. واقعیت این است که تمام ما حداقل یک‌بار در طول زندگی خود به رژیم کاهش و یا افزایش وزن فکر کرده‌ایم. البته نکته اصلی در مورد رژیم گرفتن، این است که علاوه‌ بر رعایت قوانین و قواعد پروسه رژیم گرفتن، باید یاد بگیریم که در وزن متعادل خود باقی بمانیم.
این‌کار حتی از گذراندن دوران رژیم سفت و سخت نیز مهم‌تر است. این مطلب به رژیم متابولیک و مزایا و معایب آن خواهد پرداخت.

رژیمی برای تمام افراد جامعه

همه‌چیز در مورد رژیم متابولیک

عوامل و فاکتورهای متعددی وجود دارد که می‌تواند باعث ظهور و بروز اختلالات متعدد ژنتیکی در متابولیسم بدن ما باشند. در گذشته این اختلالات بیشتر در بدن کودکان رو به ‌رشد خود را نشان می‌دادند؛ که علاوه ‌بر زمینه‌های وراثتی، فاکتورهای متعدد دیگری در بروز آن‌ها تاثیر داشتند. فاکتورهایی مثل:

  • غذاهای مصرفی که در هر منطقه وجود دارند
  • شرایط آب و هوایی و روحی
  • فعالیت‌های بدنی فرد و هورمون‌ها
  • توانمند نبودن بدن در متعادل نگه داشتن عملکرد لوزالمعده و کبد
  • و همین‌طور این‌که برخی از افراد به واسطه تبدیل سریع‌تر غذاها به انرژی سلولی یا عملکرد برعکس بدن، با این مشکل روبرو بوده‌اند و هستند.

بر همین اساس بود که محققان تصمیم گرفتند، با ارائه یک رژیم غذایی مناسب، این مشکل را رفع کنند. رژیم معروف متابولیک به نحوی تنظیم و ارائه شده است که فرد با مصرف برخی از مواد غذایی مشخص، می‌تواند سوخت‌وساز بدن خود را افزایش دهد و کاهش وزن را مشاهده کند؛ ضمن ‌این‌که مصرف برخی از مواد در این رژیم غذایی ممنوع است. بر اساس این رژیم شما حتماً باید در طول هفته ۳ روز فعالیت بدنی و ورزش داشته باشید.

عملکرد منحصربه‌فرد رژیم متابولیک

از جمله ویژگی‌های این رژیم، این است که با توجه به سیستم بدن افراد، تنظیم می‌شود و البته در انتها نتایج مطلوبی را نیز ارائه خواهد کرد. این رژیم در بیشتر موارد به ‌صورت عمومی تنظیم می‌شود؛ اما اگر برای هر فرد جداگانه درنظر گرفته شده‌ باشد، بدون‌شک می‌تواند نتایج متفاوتی را ارائه کند. ما در ادامه با ۳ دسته‌بندی متفاوت برای رژیم‌های متابولیسمی مختلف در این برنامه‌ریزی با شما هستیم.

دسته اول: سوزاندن مواد کربوهیدراتی

در این دسته، تمایل بیشتر افراد به خوردن مواد غذایی شیرین در طول روز سبب می‌شود که آن‌ها با کمبود ماده کربوهیدرات در بدن رو به‌ رو باشند. همچنین اشتهای پایین و وابسته بودن بیش ‌از اندازه افراد به ماده کافئین، از خصوصیت دیگر آن‌ها به حساب می‌آید.
این افراد در اغلب اوقات اضافه‌وزن دارند و به‌وفور با این مشکل روبرو هستند. رژیم مخصوص متابولیک این افراد ۲۰ درصد پروتئین، ۱۰ درصد چربی و ۷۰ درصد مصرف کربوهیدرات است.

دسته دوم: سوزاندن چربی‌ها و پروتئین‌ها

افرادی که در این دسته قرار داده می‌شوند، تمایل بیشتری به استفاده از غذاهای شور و پرنمک دارند. ضمن ‌این‌که استرس زیادی را در طول روز تحمل می‌کنند و فشار روحی زیادی بر آن‌ها وارد می‌شود.
این افراد چربی‌ها و پروتئین‌ها را بهتر از کربوهیدرات‌ها می‌سوزانند. برهمین اساس رژیم غذایی مخصوص آن‌ها شامل ۲۰ درصد از کربوهیدرات‌ها، ۳۰ درصد چربی‌ها و تقریباً ۵۰ درصد مواد پروتئینی است.

دسته سوم یا دسته آخر: ترکیبی از هر دو گروه اول و دوم

در این دسته شما با افرادی روبه‌رو هستید که ویژگی‌های هر دو گروه یک و دو را دارند. یعنی افراد در این دسته بیشتر تمایل به مصرف نمک و شیرینی‌جات دارند. ضمن‌ این‌که با استرس همیشگی، اضافه وزن و خستگی دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
رژیمی که برای این افراد در نظر گرفته می‌شود، یک رژیم کاملاً متعادل است. یعنی ۱۱ درصد چربی، ۲۳ درصد مواد کربوهیدراتی و ۳۳ درصد نیز پروتئین‌ها در این رژیم گنجانده می‌شوند.

کاهش سریع وزن با یک رژیم سلامت

قوانین مهم در رژیم غذای متابولیک

این رژیم علاوه‌ بر برنامه غذایی خاصی که دارد، در کنار فعالیت‌های فیزیکی، از شما می‌خواهد قوانینی را نیز رعایت کنید. در ادامه ما این قوانین را برای شما شرح خواهیم داد.

  • خوردن ۵ وعده غذایی در روز به جز زمان خواب
  • هر ۳ ساعت الی ۴ ساعت یک‌بار غذا خوردن
  • خوردن غذا دقیقا ۳۰ دقیقه بعد از بیدار شدن از خواب
  • مرتب و پشت ‌سر هم انجام‌دادن مراحل
  • خوردن غذای مخصوص در هر وعده
  • انجام تمرینات دقیق فیزیکی در هر مرحله با صبر و حوصله
  • خوردن ۶۰ سی‌سی آب در روز به ازای هر کیلوگرم از وزن
  • خودداری کردن از خوردن کافئین، میوه خشک، شکر، آبمیوه، نوشیدنی‌های الکلی، شیرین‌کننده‌های غیرطبیعی و مصنوعی، لبنیات، ذرت، سویا و گندم
  • خوردن وعده‌های غذایی کاملا ارگانیک
  • جلوگیری کردن از خوردن گوشت‌هایی که حاوی نیترات هستند
  • انجام دقیق تمام موارد به مدت ۲۸ روز و پیروی کردن از تمام برنامه‌ها و نکات ارائه شده برای رسیدن به وزن ایده‌آل
  • در نهایت انجام رژیم به‌صورت مداوم در مدت‌زمان ۱ هفته در ماه یا ۲۸ روز در ۶ ماه.

مزایا و معایب احتمالی رژیم متابولیک

بدون‌شک ممکن است این رژیم مانند هر برنامه‌ریزی غذایی و رژیم متفاوت دیگری، مزایا و معایبی نیز داشته باشد. در ادامه به این موارد خواهیم پرداخت تا قبل از شروع رژیم خود در مورد همه‌چیز آگاه باشید.

مزایای رژیم متابولیک

این رژیم غذایی فواید و مزایای بی‌شماری برای لاغری دارد. وجود پروتئین‌ها بدون حضور چربی و البته وجود مستمر چربی‌های سالم در کنار سبزیجات و میوه‌ها، کمک می‌کند تا بدن شما در زمان طی کردن پروسه لاغری و کاهش وزن، با مشکلی رو به ‌رو نباشد. مواد معدنی و ویتامین‌ها حضور پررنگ‌تری در این رژیم نسبت به سایر رژیم‌ها دارند.
از جمله مزایای چشم‌گیر این رژیم، این است که یک لیست بلند بالا از ممنوعیت‌های غذایی در آن وجود دارد که به طور چشم‌گیری می‌تواند استفاده از فرآورده‌های ناسالم را کاهش دهد؛ همچنین کمک می‌کند که شما همیشه وعده‌های غذایی باارزش، غنی و مفیدی داشته ‌باشید. ضمن ‌این‌که فیبر در این برنامه غذایی حضوری همیشگی دارد.
فیبر موجود در این رژیم، می‌تواند ضمن افزایش فعالیت و عملکرد مغز، سیستم ایمنی را قوی‌تر و سلامت گوارش را تضمین کند. همچنین میزان چربی خون، قند خون و فشار خون را نیز متعادل کند و کاهش دهد.

معایب رژیم متابولیک

شاید به نظر نرسد؛ اما متاسفانه رژیم متابولیک چند عیب نیز دارد. از جمله عوارض جانبی رژیم از دست ‌دادن آب بدن به‌واسطه حذف کربوهیدرات‌هاست. افراد بسیاری در مراحل ابتدایی این رژیم، با شرایط دشواری مانند خستگی، نوسانات خلق‌وخو، کاهش یافتن عملکرد مغز، بدن و سرکوب شدن اشتها روبه‌رو هستند.
مقدار پروتئین مورد استفاده و همین‌طور چربی‌های ضروری که در این رژیم وجود دارد، برای تامین کردن مواد مورد نیاز مغذی و عناصر مختلف و حیاتی بدن کافی نخواهند بود. به‌عبارتی کم بودن و پایین بودن میزان کالری در این رژیم، باعث کاهش بهینه عملکرد بدن و افزایش یافتن احساس گرسنگی خواهد شد.

ممنوعیت‌ها در رژیم غذایی متابولیک

افرادی که از این رژیم استفاده می‌کنند، ممنوعیت‌هایی نیز دارند. ممنوعیت‌های ارائه شده در این است که شما نباید در مدت ‌زمان رژیم خود از برخی موادغذایی استفاده کنید. این مواد شامل قند، آبمیوه، سویا، کافئین، شیرین‌کننده‌های غیرطبیعی و مصنوعی و مواد حاوی آن‌ها، سویا، گندم، ذرت و لبنیاتست. البته ناگفته نماند که اگر گیاه‌خوار باشید، استثنائاتی نیز برای شما وجود خواهد داشت. افراد گیاه‌خوار می‌توانند خوراکی‌هایی را که حاوی سویاست، مصرف کنند.
یعنی مصرف این ادمامه، تمپه و توفو برای این افراد ممنوعیت ندارند. البته دقت کنید که باید تمام غذاهای خود را از مواد اولیه کاملا ارگانیک تهیه کنید. مواد و محصولاتی که تراریخته هستند، برای شما ممنوعیت دارند. گوشت‌های حاوی نیترات و مواد غیر ارگانیک به‌ هیچ‌ عنوان در این رژیم مورد استفاده نخواهند بود.
آفت‌کش‌ها، هورمون‌ها، افزودنی‌ها و نگهدارنده‌ها که در مواد غذایی تراریخته حضوری پررنگ دارند، سبب چربی‌سوزی زیادی خواهند شد.

یک رژیم برای تمام عمر

رژیم متابولیک در دسته رژیم‌هایی قرار دارد که اگر کاملاً علمی و تخصصی آن را تنظیم کنید، می‌تواند نتایج فوق‌العاده‌ای به همراه داشته ‌باشد؛ اما دقت کنید که انجام خودسرانه آن، بدون پیروی کردن از برنامه‌های فیزیکی و قوانین اصلی رژیم، ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد. در هر حال توصیه ما این است که برای انجام آن با متخصصان مشورت کنید.
همچنین برای برآورده کردن نیازهای غذایی خود در طول مدت‌ زمان این رژیم می‌توانید روی سرویس‌ سوپر مارکت اسنپ و سرویس غذای اسنپ حساب کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *