خامهکشی تنها راه تزیین کیک تولد و ازدواج نیست. اگر برای یک کیک مناسبتی طرح باشکوهی در ذهن دارید و میخواهید کیکتان پایدارتر و ماندگارتر باشد، فوندانت بهترین انتخاب برای روکش و تزیین آن است. این خمیر خوراکی پای ثابت صنعت کیک و شیرینیپزی است و برای پوشش دادن کیک، شیرینی و آبنبات به فراوانی از آن استفاده میشود. در ادامه این مطلب دقیقتر میگوییم که فوندانت چیست، چطور تهیه میشود و چه مزیتها و معایبی دارد.
فوندانت چیست؟
شخصیتهای عروسکی، گلها و شکلهای عجیبغریبی که روی کیکها میبینید، همگی خوراکی هستند و بهکمک فوندانت درست میشوند. فوندانت یک نوع روکش نرم و خوراکی با قابلیت شکلپذیری است که از ترکیب آب، قند، ژلاتین و گلیسرول بهدست میآید و ازآنجاکه قابلیت جذب رنگ دارد، برای تزیین کیکهای مجلل با طرحهای پیچیده استفاده میشود. هر کیکی که بهجای باترکریم یا هر نوع آیسینگ دیگر با فوندانت پوشانده شود، «کیک فوندانت» نام دارد. ریشه واژه فوندانت (Fondant) فرانسوی است و آن را از کلمه «fondue» بهمعنای ذوبشدن گرفتهاند.
انواع فوندانت چیست؟
انواع مختلفی فوندانت در بازار وجود دارد که قنادان حرفهای و آماتور در کاربردهای مختلف بهکار میگیرند.
- فوندانت خمیری (Rolled Fondant): فوندانت خمیری رایجترین نوع فوندانت است که برای تزیین کیکهای عروسی و تولد کاربرد دارد. این خمیر با ژلاتین و گلیسیرین یا پودر قند و مارشمالوی مذاب تهیه میشود و پایداری آن در دمای اتاق مطلوب است.
- فوندانت روان یا مایع (Pour Fondant): این فوندانت کرمی و مایع اغلب بهعنوان فیلینگ یا روکش کیک، شیرینی، آبنبات و سایر دسرها استفاده میشود. این فوندانت به هرچه اضافه شود، لعابی شفاف و جذاب به آن میبخشد. بعضیها برای طعمدهی مقداری لیمو یا وانیل به این فوندانت اضافه میکنند.
- فوندانت مجسمهسازی (Sculpting Fondant): این نوع فوندانت قوام و سختی بیشتری دارد و اغلب برای ساخت مجسمه مثل مجسمه عروس و داماد یا گلهای بزرگ بهکار میرود. بنابراین میتوان از آن برای تزیین کیکهای بزرگ استفاده کرد.
تفاوت کیک فوندانت و کیک خامهای
کیک فوندانت با یک لایه ضخیم و غیرچسبنده فوندانت و کیک خامهای با یک لایه نازک و چسبنده خامه پوشانده میشود. فارغ از اینکه فیلینگ کیک چیست، فوندانت ظاهری صاف و براق دارد و جزئیات طراحی آن دقیق و شکیل است. برای همین در مناسبتهای مهم و مهمانیهای باشکوه بیشتر کاربرد دارد. در حالیکه کیک خامهای ظاهر روستیکتری دارد، نسبت به کیک فوندانت، نرم و شکننده است و بیشتر در دورهمیهای خودمانی سرو میشود.
مزیتهای فوندانت چیست؟
فوندانت زیبا و غیرچسبنده است و دردسرهای حمل و سرو کیک را تا حد زیادی رفع میکند. برای همین است که خیلیها موقع خرید کیک آنلاین سراغ کیک فوندانت میروند.
۱. ظاهر زیبا و مجلل
بپذیرید که بزرگترین انگیزه آدمها از سفارش کیک تولد فوندانت یا کیک عروسی عکسگرفتن با آن است! اگر آمادهسازی این کیک را به یک قناد باتجربه بسپارید، محال است نتواند طرح دلخواهتان را با فوندانت روی کیک پیاده کند و کیکی زیبا و باشکوه تحویلتان بدهد. فوندانت دست قناد را برای طراحی کاملا باز میگذارد تا هنگام سفارش کیک بتوانید ایدههای مختلف را امتحان کنید. اینطوری بسته به اینکه کیک تولد سفارش میدهید یا ازدواج، میتوانید طرحهای خلاقانهای برای تزیین کیک انتخاب کنید.
۲. پایدارتر با حمل آسانتر
دردسرهای حمل کیک خامهای که با کوچکترین برخورد آسیب میبیند و طراحی آن به هم میریزد را فراموش کنید. روکش فوندانت حتی اگر به لباس کسی برخورد کند، نه کیک خراب میشود و نه لباس را خراب میکند. ازطرفی نسبت به خامه تحمل فشار بیشتری دارد و دربرابر گرما مقاومتر است.
۳. ماندگاری طولانیتر
فوندانت بهدلیل اشباع زیاد قند بهراحتی فاسد نمیشود و نسبت به سایر تزیینات خوراکی کیک و شیرینی، ماندگارتر است؛ چیزی که سفارش کیک فوندانت را به گزینهای اقتصادی تبدیل میکند.
معایب فوندانت چیست؟
اما اگر چشم روی زیبایی و راحتی ببندیم، عواملی مثل طعم نهچندان خوشایند فوندانت، مضراتی که برای سلامتی دارد و هزینه بیشتر آن نسبت به کیک خامهای، خیلیها را از تهیه کیک فوندانت منصرف میکند.
۱. طعم نامطلوب
گفتیم که فوندانت ترکیب آب و شکر و گلیسیرین است؛ تازه اگر قناد فوندانت را خودش در خانه آماده کند و از فوندانتهای بازاری بیکیفیت استفاده نکند! بیشتر افراد موقع سرو این کیک لایه فوندانت روی آن را جدا میکنند.
۲. مضر برای سلامتی
خمیر فوندانت حاصل ترکیب شکر و روغن هیدروژنه است و هیچ خاصیتی برای سلامتی ندارد. حتی مصرف زیاد آن بهخاطر محتوای شکر زیاد، ضرر هم دارد. به همین خاطر افراد مبتلا به بیماریهای قندی و کبدی با رژیم غذایی کنترلشده نمیتوانند کیک فوندانت نوش جان کنند.
۳. هزینه بالا
آمادهسازی فراست خامه معمولا ارزانتر از آیسینگ فوندانت تمام میشود. برای همین قیمت فوندانت و کیک فوندانت معمولا گرانتر است. البته اگر سراغ خمیرهای دستساز و سالمتر بروید، قیمت آن بیشتر هم میشود.
طرز تهیه فوندانت معمولی
بهرغم ظاهر شکیل و زیبایش، درستکردن خمیر فوندانت در خانه از آبخوردن هم سادهتر است. برای درستکردن این روکش فقط به چند ماده اولیه و کمی تبحر نیاز دارید.
مواد لازم
- ۲ قاشق چایخوری ژلاتین بدون طعم؛
- نصف فنجان شربت گلوکز یا شربت ذرت؛
- ۱ قاشق غذاخوری گلیسیرین؛
- ۲ قاشق غذاخوری روغن صاف قنادی یا کره؛
- ۱ قاشق غذاخوری عصاره وانیل؛
- ۸ فنجان شکر قنادی الکشده.
دستور تهیه
- ژلاتین و آب سرد را با هم مخلوط کنید، سپس آن را روی حرارت بگذارید تا پودر ژلاتین کاملا حل شود.
- گلوکز و گلیسیرین را به مخطول ژلاتین اضافه و خوب مخلوط کنید. روغن صاف قنادی را هم اضافه کرده و قبل از آنکه کاملا ذوب شود، ظرف را از روی حرارت بردارید. حالا عصاره وانیل را اضافه کنید و زمان دهید تا مخلوط خنک شود.
- ۴ فنجان شکر قنادی را در یک کاسه بزرگ بریزید و وسط کاسه را با ملاقه خالی کنید. حالا مخلوط ژلاتین ولرم را آرامآرام به کاسه شکر اضافه کنید و هم بزنید.
- شکر باقیمانده را ورز دهید تا یک لایه صاف و یکدست فوندانت بهدست بیاید. اگر فوندانت خیلی نرم بود، کمی شکر و اگر خیلی سفت بود، یک قطره آب اضافه کنید.
- بهتر است فوندانت را بلافاصله استفاده کنید یا در ظرف دربسته در یخچال نگه دارید. هر بار چند دقیقه قبل از استفاده از یخچال خارج کنید تا به دمای اتاق برسد و با ورز به آن شکل بدهید.
طرز قراردادن فوندانت روی کیک
برای قراردادن فوندانت روی کیک این مراحل را دنبال کنید:
- ابتدا قطر و ارتفاع کیک را اندازه بگیرید تا بدانید چقدر فوندانت درست کنید.
- فوندانت را نیمساعت زودتر از یخچال بیرون بیاورید و ورز دهید تا کاملا شکلپذیر شود. درصورت تمایل رنگ خوراکی اضافه کنید.
- با وردنه خمیر را فوندانت را باز و کاملا صاف کنید تا به شکل و اندازه دلخواهتان برسد.
- روی کیک را صاف کنید و با یک لایه نازک باترکرم بپوشانید. چسبندگی باترکریم فوندانت را در جای خود نگه میدارد.
- در سریعترین حالت ممکن و تا زمانی که فوندانت نرم و شکلپذیر است، آن را روی کیک بگذارید.
- اگر فوندانت لبههای پایینی کیک را بهطور کامل نمیپوشاند، نگران نباشید. موقع صافکردن فوندانت آن را بهسمت لبهها بکشید تا کمی باز شود.
کلام آخر
فوندانت جزو محبوبترین روکشهای خوراکی برای کیک و شیرینی است که هم بهصورت آماده در بازار وجود دارد و هم بهراحتی در خانه آماده میشود. در متن این مقاله مفصل درباره مزیتها و معایب خمیر فوندانت صحبت و تا حدودی به طرز تهیه کیک تولد با فوندانت اشاره کردیم. انتخاب با شما است که برای کیکهای مناسبتی سراغ فراست خامه لذیذ بروید یا با کیک فوندانت شکیل رنگولعاب زیباتری به میز پذیرایی ببخشید.
شما کیک فوندانت را ترجیح میدهید یا کیک خامهای؟ دلیلش چیست؟ نظراتتان را برای ما و همراهان ما بنویسید.
دیدگاهتان را بنویسید