پاییز که به پایان نزدیک میشود، شوق شب یلدا فرامیرسد. تدارک و تکاپو برای جمعشدن دور هم و جشنگرفتن این رویداد سنتی دوستداشتنی است. یکی از مهمترین دغدغهها هم انتخاب غذایی مناسب و خوشمزه برای دورهمی و مهمانیهای بزرگ و کوچک است. در این مقاله، سعی کردهایم، فهرست بلندی از انواع غذای شب یلدا فراهم کنیم تا دستتان برای انتخاب امسال باز باشد.
۱. آش انار
انار حضور مهمی در انواع غذای ایرانی و البته خوراکیهای شب یلدا دارد. اگر تاکنون آش انار را امتحان نکردهاید، حتما به دستورش نیمنگاهی داشته باشید. این آش خوشمزه میتواند زینت سفره یلدایتان باشد.
مواد لازم
- گندم یا جوی پوستکنده؛ ۱ پیمانه
- انواع لوبیا؛ ۱ و نیم پیمانه
- سبزی آش؛ ۵۰۰ گرم
- رب انار؛ ۱ پیمانه
- پیازداغ، گردو، نعنا، ادویه؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- حبوبات و گندم را خیس کنید و کنار بگذارید؛
- در روز پخت آش، حبوبات را بپزید؛
- سبزی و گندم یا جو را بپزید؛
- کمی زردچوبه و پیاز اضافه کنید؛
- حبوبات پختهشده را به سبزی و گندم/جو اضافه کنید؛
- پس از جوشخوردن محتویات قابلمه، آب انار را اضافه کنید؛
- بگذارید تا آش خوب بپزد و در اصطلاح، جا بیافتد.
۲. انارپلو
باز هم غذای اناری دیگری را به شما پیشنهاد میکنیم. این گزینه هم ایده خوبی برای شام شب یلدا است. اگر از طرفداران غذاهای برنجی ترکیبی مانند مرصعپلو هستید، از انارپلو هم خوشتان خواهد آمد.
مواد لازم
- برنج؛ ۴ پیمانه
- دانههای انار؛ ۲ پیمانه
- مرغ؛ ۵۰۰ گرم
- رب انار؛ ۱ قاشق غذاخوری
- پیاز؛ ۲ عدد
- سیر؛ ۲ حبه
- زعفران؛ ۲ قاشق غذاخوری
- خلال پسته و بادام؛ هرکدام ۱ قاشق غذاخوری
- ادویهجات؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- برنج را خیس کنید و بعد در قابلمهای بریزید که نیمی از آن با آب پر شده است؛
- اجازه بدهید که آب جوش بیاید و بعد در حد یک قاشق سوپخوری، نمک به آن اضافه کنید؛
- با نرمشدن دانههای برنج، آنها را آبکش کنید؛
- در قابلمهای دیگر، روغن بریزید و نان بگذارید و محتوای تهدیگ را فراهم کنید؛
- سپس برنجها را درون آن قابلمه و روی نان بریزید؛
- گوشت مرغ را با یک لیوان آب، پیاز، سیر و ادویه بپزید؛
- مرغ پخته را ریشریش کنید؛
- پیاز، مرغ، دانههای انار و رب آن را درون تابهای تفت بدهید؛
- خلال بادام و پسته را هم اضافه کنید و تفت بدهید؛
- مواد تابه حاوی مرغ و برنج دمکشیده را با هم ترکیب کنید.
۳. کلمپلو شیرازی
شیرازیها برای مراسم و موقعیتهای مختلف غذاهای معروف و خاصی دارند. کلمپلوی آنها که همیشه محبوب است اما یکی از گزینههای اصلی برای میلکردن در شب چله هم هست. امسال میتوانید با الگوبرداری از شیرازیها، شام خوشمزه یلدایی متفاوتی نوشجان کنید.
مواد لازم
- گوشت چرخکرده؛ ۵۰۰ گرم
- سبزی کلمپلویی؛ ۶۰۰ گرم
- کلم سفید؛ ۱ عدد
- پیاز؛ ۲ عدد
- آب لیمو؛ ۱ قاشق غذاخوری
- ادویهجات؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- برنج را خیس کنید؛
- پیازها را کمی تفت بدهید تا طلایی شوند؛
- کلمها را ریز خرد کنید و به پیازها اضافه کنید؛
- کمی زردچوبه اضافه کنید و بگذارید تا کلمها بپزند و آب بیاندازند؛
- بعد به محتویات تابه، نمک و آبلیمو اضافه کنید؛
- سبزیهای خردشده را به تابه اضافه کنید و تفت بدهید؛
- برنج را جداگانه آبکش کنید؛
- بعد از اینکه نیمپز شد، مواد را لایهلایه به برنج اضافه کنید و بگذارید که دم بکشند؛
- برنج به ۴۵ دقیقه برای دمکشیدن نیاز دارد؛
- کوفتههای قلقلی ریز را هم جداگانه با گوشت چرخکرده، ادویه، پیاز و در صورت تمایل آرد آماده کنید؛
- در پایان، کوفتهها را به برنج دمکشیده در دیس اضافه کنید.
۴. قنبرپلو
درمیان انواع غذا برای شب یلدا، قنبرپلوی شیرازیها هم گزینهای محبوب است. این غذای مجلسی هم طعم خوبی دارد و بهطور معمول با ذائقه افراد مختلف در سازگاری است.
مواد لازم
- برنج؛ ۴ پیمانه
- گوشت چرخکرده؛ ۴۰۰ گرم
- کشمش پلویی؛ ۱۰۰ گرم
- گردو؛ ۵۰ گرم
- رب انار؛ ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز؛ ۱ عدد
- زعفران دمکرده؛ ۳ قاشق غذاخوری
- ادویهجات؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- ابتدا باید کوفتههای قلقلی کوچکی را با گوشت چرخکرده، ادویه و پیاز آماده کنید؛
- سپس پیاز را بههمراه گوشتها در تابه تفت بدهید؛
- مغز گردوها را ریز خرد و به ترکیب قبلی اضافه کنید؛
- کشمشها را هم در تابه تفت بدهید؛
- رب انار رقیقشده با آب جوش و ۱ قاشق زعفران دمکرده را هم اضافه کنید؛
- برنج را در قابلمه بریزید و آماده آبکشکردن کنید؛
- بعد از آبکشکردن برنج، آن را به قابلمهای برای دمکشیدن منتقل کنید؛
- مواد آمادهشده در تابه را هم لایهلایه به پلو اضافه کنید؛
- اجازه بدهید که مواد داخل قابلمه بهمدت ۴۵ دقیقه روی شعله ملایم دم بکشند.
۵. خورش کدوحلوایی
کدوحلوایی از سلاطین خوراکیها در پاییز و زمستان است. این ماده پرخاصیت میتواند در انواع غذاهای خوشمزه حضور پیدا کند. برای شام شب یلدا هم میتوانید خورش کدوحلوایی بپزید. دستورهای تهیه متنوعی برای این خورش وجود دارد که در اینجا، با یکی از خوشمزهترینها آشنا میشوید.
مواد لازم
- کدو حلوایی؛ ۷ تکه بزرگ
- پیاز؛ ۱ عدد
- رب گوجهفرنگی؛ ۲ قاشق غذاخوری
- آلوبخارا؛ ۱۰ عدد
- آب لیموترش تازه؛ ۱ عدد
- گوشت گوسفند؛ ۲۵۰ گرم
- کره؛ ۲۵ گرم
- زعفران دمکرده؛ بهمقدار دلخواه
- ادویه کاری و شکر؛ بهمقدار دلخواه
- پودر هل و دارچین؛ بهمقدار دلخواه
- فلفل، نمک و زردچوبه؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- پیاز و گوشت خردشده را در تابه با کمی روغن تفت بدهید؛
- زردچوبه و ادویه کاری با پودر دارچین را به تابه اضافه کنید و بگذارید که گوشت با آب بپزد؛
- کدوهای حلوایی پوستکنده را بهقطعات کوچک خرد کنید و در تابهای دیگر با کره تفت بدهید؛
- پس از سرخکردن کدوها، آنها را از تابه خارج کنید و رب گوجه را در آن بهمدت ۵ دقیقه تفت بدهید؛
- شکر، هل، آب لیمو را اضافه کنید و بعد کدوها و آلوبخارا را در تابه بریزید؛
- تمام مواد را در قابلمه اصلی بریزید و بگذارید که به جوش بیایند و پخته شوند.
۶. آش لبو
چغندر پخته یا همان لبو هم از مشاهیر خوراکیها در فصلهای سرد سال است. وجود آن در میان غذاهای مخصوص شب یلدا هم ایده جذابی است. اگر بهدنبال غذایی متفاوت هستید که هم طعم خوبی دارد و هم بسیار خوشرنگ و زیبا جلوه میکند، این آش را یاد بگیرید.
مواد لازم
- لبو؛ ۲ عدد متوسط
- رشته آشی؛ ۱۰۰ گرم
- نخود؛ ۳ قاشق غذاخوری
- لوبیا قرمز؛ ۳ قاشق غذاخوری
- عدس؛ ۳ قاشق غذاخوری
- گشنیز خردشده؛ ۲ قاشق غذاخوری
- جعفری خردشده؛ ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز؛ ۲ عدد متوسط
- ادویه، بهمقدار لازم
- نعناخشک؛ بهمقدار لازم
- کشک؛ بهمقدار دلخواه
- آرد سفید؛ ۱ قاشق مرباخوری
طرز تهیه
- حبوباتی را که از شب قبل خیس کردهاید در قابلمهای مناسب بپزید؛
- چغندرها را بپزید و خرد یا رنده کنید؛
- حبوبات را در آب لبوها بپزید و وقتی پخته شدند، سبزیها را اضافه کنید؛
- در مرحله آخر، رشته را اضافه کنید و اجازه بدهید تا آش جا بیافتد.
۷. سیرابیج
گیلانیها هم دستپختهای عالی و خوشمزهای دارند. سیرابیج هم از غذاهای متنوع آنها است که برای شب چله هم مورد مناسبی بهنظر میرسد. این غذای ارزان و ساده میتواند سفرهای باصفا و دوستداشتنی برایتان بسازد.
مواد لازم
- برگ سیر تازه؛ ۳ دسته
- تخممرغ؛ ۳ عدد
- نمک، فلفل، زردچوبه؛ بهمقدار لازم
- روغن مایع؛ مقداری اندک
طرز تهیه
- سبزیها را بهخوبی بشویید و خرد کنید؛
- برگهای سیر تازه را در روغن تفت بدهید؛
- ادویهها را اضافه کنید؛
- تخممرغها را بشکنید و با سبزیها مخلوط کنید.
۸. کشک کدو
کشک کدو انتخاب خوبی برای غذای شب یلدا است. این غذای ساده شبیه به کشکبادمجان است و در شبی که تنقلات زیادی مصرف میکنید، غذایی سبک و مناسب بهنظر میرسد. امکان استفاده از آن بهعنوان پیشغذا هم وجود دارد.
مواد لازم
- کدو سبز؛ ۱ کیلوگرم
- پیاز؛ دو عدد
- سیر؛ ۶ حبه
- کشک؛ ۳۰۰ گرم
- گردو؛ بهمقدار لازم
- نمک و فلفل؛ بهمقدار لازم
- زردچوبه و نعناخشک؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- کدوها را ورقهورقه کنید و در تابه تفت بدهید؛
- سیر و پیاز را رنده کنید و در روغن تفت بدهید؛
- ادویهها را به سیر و پیاز اضافه کنید؛
- نعنا خشک را هم اضافه کنید تا غذا معطر شود؛
- کدوها را با گوشتکوب دستی یا برقی بکوبید و با مواد تابه مخلوط کنید؛
- مقداری آب درون تابه بریزید و اجازه بدهید که کمکم مواد بپزند و غلیظ شوند؛
- بعد از جمعشدن آب غذا، کشک را اضافه کنید و بگذارید تا با مواد دیگر یکدست شود و بجوشد؛
- گردوها را اضافه کنید و تمام.
۹. آش لخشک
این آش مخصوص خراسانیها است. آمادهکردن غذاهایی مانند آش، برای خوشآمدگویی به زمستان بسیار مناسب و جالب خواهد بود. اگر شب یلدا برف یا دستکم باران ببارد که دیگر لذت خوردن آشی مانند لخشک، بیشتر هم خواهد شد.
مواد لازم
- اسفناج؛ ۱ کیلوگرم
- رشته آشی؛ نصف بسته
- ماست محلی؛ ۵ پیمانه
- دوغ محلی؛ ۲ پیمانه
- سیر؛ ۴ حبه
- نعناخشک؛ ۲ قاشق غذاخوری
- ادویه؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- قابلمه را پر از آب کنید و بگذارید که بهجوش بیاید؛
- اسفناجهای خردشده را با رشته و کمی نمک در قابلمه بریزید؛
- بعد از نرمشدن مواد، آنها را آبکش کنید؛
- ماست محلی و دوغ را با نمک ترکیب کنید؛
- سیرها را رنده و به ترکیب ماست و دوغ اضافه کنید؛
- رشته و اسفناج را هم با آنها ترکیب کنید؛
- نعنای خشک و روغن را تفت بدهید و به ترکیب آش اضافه کنید.
۱۰. خورش آلواسفناج
این خورش از غذاهای مجلسی و خوشطعمی است که دوستداران زیادی دارد. برای آمادهسازی آن میتوانید از مرغ یا گوشت استفاده کنید. در شب یلدا هم آن را بپزید و از مهمانانتان با غذایی متفاوت نسبت به انتخابهای کلیشهای نظیر قورمهسبزی و مرغ پذیرایی کنید.
مواد لازم
- گوشت خورشی؛ ۴۰۰ گرم
- اسفناج؛ ۵۰۰ گرم
- تره؛ ۲۰۰ گرم
- سیر؛ ۲ حبه
- پیاز؛ ۲ عدد
- آلو خورشی؛ ۲۰۰ گرم
- مغز گردو؛ ۲۰۰ گرم
- رب انار؛ ۲ قاشق غذاخوری
- ادویه؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- ادویه شامل زردچوبه را با پیازهای خردشده و گردوی خرد و آسیاشده تفت بدهید؛
- گوشت خردشده را به ترکیب بالا اضافه کنید تا رنگش تغییر کند؛
- ۴ لیوان آب جوش اضافه کنید و بگذارید که گوشت بپزد؛
- در تابهای دیگر، پیاز و سیر را خرد کنید و تفت بدهید؛
- تره و اسفناج را به ترکیب بالا اضافه کنید و تفت بدهید؛
- گوشت که نیمپز شد، سبزیجات و مواد دیگر تابه را به آن اضافه کنید؛
- آب خورش که نصف شد و به غلظت رسید، رب انار را به آن اضافه کنید؛
- آلوها را بهمدت ۱۵ دقیقه خیس و در ۳۰ دقیقه پایانی پخت خورش به آن اضافه کنید؛
- خورش که جا افتاد و تمام مواد بهطور یکپارچه با هم مخلوط شدند، غذایتان آماده سِرو است.
۱۱. مرغ ناردونی
باز هم از انار و پخت غذای شب یلدا برایتان میگوییم. انتخاب انار بهعنوان ستاره دستور غذایی در شب یلدا، ایده خلاقانه و جذابی است. خوشبختانه، شمار غذاهایی که با انار آماده میشوند هم زیاد است. مرغ ناردونی یکی از خوشمزهترین غذاهای اناری است که پیشنهاد میکنیم آن را یاد بگیرید.
مواد لازم
- ران و سینه مرغ؛ ۴ تکه
- پیاز؛ ۳ عدد
- رب گوجهفرنگی؛ ۱ قاشق غذاخوری
- رب انار؛ ۱ قاشق غذاخوری
- آب انار؛ یک پیمانه
- انار دانهشده؛ یک پیمانه
- نمک و فلفل؛ بهمقدار لازم
- روغن و زردچوبه؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- مرغ را با ادویهها مزهدار کنید و در یخچال بگذارید؛
- پیاز و ادویهها را در تابه تفت بدهید؛
- رب گوجه و انار را هم اضافه کنید؛
- تکههای مرغ را در تابه بگذارید و آب انار و پیاز خردشده اضافه کنید؛
- انارهای دانهشده را با پیاز و ادویه در تابهای دیگر تفت بدهید؛
- بعد از ۵ دقیقه انارها را هم به مرغ اضافه کنید؛
- بگذارید تا سس غذا غلیظ و آماده خوردن شود.
۱۲. اناربیج
اناربیج هم غذای یلدایی خوشمزهای میشود که از خلاقیتهای آشپزی گیلانیها است. ترکیب انار، رب انار و گردو در کنار بسیاری از مواد از جمله گوشت قرمز و مرغ عالی میشود. اناربیج هم خوشمزه است و مجلسی.
مواد لازم
- گوشت چرخکرده؛ ۳۰۰ گرم
- مغز گردو؛ ۲۰۰ گرم
- پیاز؛ ۲ عدد
- سبزی معطر (جعفری، گشنیز، نعنا)؛ ۳۰۰ گرم
- رب انار؛ ۱ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل؛ بهمقدار کافی
- روغن و زردچوبه؛ بهمقدار کافی
طرز تهیه
- سبزیجات معطر را در تابه تفت بدهید؛
- پیاز و گردو را در تابهای دیگر تفت بدهید؛
- رب انار را هم با ۴ لیوان آب به پیاز و گردو اضافه کنید؛
- بعد از یک ساعت که گردوها روغن انداختند، سبزیها را به آنها اضافه کنید؛
- حالا نوبت کوفتههای قلقلی است که با زردچوبه، نمک و فلفل آماده و در تابه سرخ شوند؛
- بعد از آمادهشدن کوفتهها، آنها را به خورش اضافه کنید و تمام.
۱۳. مرغ ترش
مرغ ترش هم میتواند همان ناجی خوشمزهای باشد که سفرههای مهمانی شب یلدا را از تکرار دور میکند. بهجای پختن مرغ ساده، کمی خلاقانهتر آشپزی کنید و بهسراغ یادگیری مرغ ترش بروید.
مواد لازم
- ران و سینه مرغ؛ ۵ تکه
- گردو؛ ۳۰۰ گرم
- سبزی معطر؛ ۲۰۰ گرم
- رب انار؛ ۲ قاشق غذاخوری
- پیاز؛ یک عدد
- سیر؛ ۲ حبه
- ادویه؛ بهمقدار کافی
طرز تهیه
- مرغ را با ادویهها در تابه تفت بدهید؛
- بعد از سرخشدن تکههای مرغ، آنها را کنار بگذارید؛
- پیاز، سیر و ادویهها را سرخ کنید؛
- سبزی معطر، گردو و رب انار را اضافه کنید؛
- ۵ لیوان آب به تابه اضافه کنید و بگذارید تا گردوها در حدود ۳۰ دقیقه، روغن بیندازند؛
- بعد تکههای مرغ را اضافه کنید؛
- اجازه بدهید که مرغ کامل بپزد و خورش جا بیفتد.
۱۴. خورش قیمهنثار
حالا نوبت سرزدن به نواحی دیگر کشور است. کمی از شمال فاصله میگیریم و بهسمت قزوین میرویم. خورش قیمه نثار از غذاهای معروف قروینیها است. برای شب یلدا هم گزینه و انتخاب خوشمزه و همهپسندی است.
مواد لازم
- گوشت گوسفند؛ ۵۰۰ گرم
- پیاز؛ ۱ عدد
- برنج؛ ۳ پیمانه
- رب گوجهفرنگی؛ ۲ قاشق سوپخوری
- زعفران دمکرده؛ ۱ قاشق سوپخوری
- گلاب؛ ۲ پیمانه
- پودر هل و دارچین؛ هرکدام یک قاشق سوپخوری
- خلال پسته؛ ۱ قاشق سوپخوری
- زرشک؛ ۳ قاشق سوپخوری
- شکر؛ ۱ قاشق چایخوری
- ادویه؛ بهمقدار لازم
- روغن و کره؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- پیاز و زردچوبه را در تابه تفت بدهید؛
- گوشت و رب گوجه را به آنها اضافه کنید؛
- خلال بادام و پسته را بهمدت ۱۵ دقیقه خیس کنید؛
- ۳ پیمانه آب، ۲ قاشق سوپخوری بادام و پسته را بپزید؛
- زرشک، شکر و کره را با هم ترکیب کنید و بعد در تابه تفت بدهید؛
- نیمی از ترکیب بالا را به گوشتها اضافه کنید؛
- در ۳۰ دقیقه آخر پخت خورش، ادویه و پیازداغ را اضافه کنید؛
- نمک، هل، دارچین و ادویه را هم کمی تفت بدهید و به گوشت اضافه کنید؛
- برنج را آبکش کنید و ترکیب گوشت و مخلفات را لایهلایه در آن بریزید؛
- بگذارید که برنج و مواد دیگر دم بکشند تا غذا آماده شود.
۱۵. آجیلپلو
آجیل پلو هم حالوهوای قیمهنثار و مرصعپلو را تاحدی در خود جای داده است. این غذا هم مجلسی است و برای پذیرایی از مهمانانی خاص و ویژه در شب یلدا، انتخاب خوشایندی خواهد بود.
مواد لازم
- برنج؛ ۵۰۰ گرم
- پیاز؛ ۲ عدد
- مرغ بیاستخوان؛ ۵۰۰ گرم
- زرشک؛ ۳۰۰ گرم
- برگه زردآلو؛ ۸۰۰ گرم
- خلال پسته و بادام؛ هرکدام ۲۰۰ گرم
- زعفران؛ ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- زعفران را با کره و برگهها تفت بدهید؛
- پیازی را تفت بدهید و بعد برگهها و زعفران را به آن اضافه کنید؛
- زرشک، پیاز، تکههای مرغ و زعفران را هم در تابهای تفت بدهید؛
- برنج را آبکش کنید و بعد ترکیب برگهها و آجیلها را لابهلایش بریزید؛
- وقتی برنج دم کشید، مرغ را هم روی آن بگذارید و غذا را سِرو کنید.
۱۶. چکدرمه
نوبت به سرکشیدن به دستور غذایی ترکمنها رسیده است. چکدرمه از غذاهای محبوب مردمان این ناحیه است و قدمت بسیار زیادی دارد. ترکمنها این غذای خوشمزه و مناسب برای پختن بهعنوان غذای شب یلدا را در سینیهای چدنی سِرو میکنند.
مواد لازم
- پیاز؛ ۲ عدد
- گوشت گوسفند؛ ۳۰۰ گرم
- برنج؛ ۳ پیمانه
- رب گوجهفرنگی؛ ۳ قاشق غذاخوری
- دارچین و زردچوبه؛ بهمقدار لازم
- نمک و فلفل و روغن؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- پیاز و زردچوبه را تفت بدهید؛
- گوشت را در پیازها سرخ کنید؛
- رب گوجهفرنگی را اضافه کنید؛
- آب جوش را به گوشت اضافه کنید و بگذارید تا ۳ ساعت بپزد؛
- گوشت که پخته شد، به آن نمک و فلفل اضافه کنید؛
- دارچین را هم بعد از پخت گوشت در غذا بریزید؛
- نگذارید آب گوشت کشیده شود چون برای پخت برنج لازم است؛
- برنج را با آب گوشت بپزید و دم بیاندازید؛
- تکههای گوشت را هم در انتها روی برنج بگذارید.
۱۷. باسترما پلو
در حوالی شمال شرقی ایران هم دستپختها عالی و غذاها بسیار متنوع و خوشمزه است. باسترما پلو هم از غذاهای معروف اردبیل است. برای چیدن میزی متفاوت در این شب یلدا، از این غذا غافل نشوید.
مواد لازم
- برنج؛ ۴ پیمانه
- ران مرغ؛ ۴ عدد
- کره محلی؛ ۵۰ گرم
- زعفران دمکرده؛ نصف پیمانه
- روغن زیتون؛ ۳ قاشق غذاخوری
- آبلیموی تازه؛ ۳ قاشق غذاخوری
- زردچوبه و دارچین؛ بهمقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه و قرمز؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- مرغها را با زعفران، ادویهها و آب لیمو ترکیب کنید؛
- ۲ تا ۳ ساعت، آنها را در یخچال بگذارید تا مزهدار شوند؛
- مرغها را در تابه سرخ کنید؛
- آب را در قابلمهای جوش کنید و نمک بریزید؛
- برنج را به آن اضافه کنید؛
- برنج را آبکش کنید؛
- مقداری از آب برنج را با زعفران و کره ترکیب کنید؛
- مرغها را در قابلمهای بچینید که با روغن چرب شده است؛
- برنجها را بهتدریج در فضاهای خالی میان مرغها و روی آنها بریزید؛
- ترکیب آب، کره و زعفران را به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا برنج و مواد دم بکشند؛
- بعد از یک ساعت، غذا آماده است.
۱۸. کدوپلو
مازندرانیها هم دستپختهای خوبی دارند و سلیقهشان در ترکیبکردن مواد مختلف و ابداع غذاهای تازه خوب است. کدوپلو یا کئیپلا هم از غذاهای ساده و پرطرفدار مازندران است. برای شب یلدا میتوانید این غذای خوشمزه و نسبتا ارزان را آماده کنید.
مواد لازم
- کدوحلوایی؛ ۵۰۰ گرم
- برنج؛ ۲ پیمانه
- سیر؛ ۲ حبه
- پیاز؛ ۱ عدد
- دارچین و زیره؛ بهمقدار دلخواه
- نمک و فلفل سیاه؛ بهمقدار لازم
- زردچوبه و روغن؛ بهمقدار لازم
طرز تهیه
- پیاز را تفت بدهید و سیر را به آن اضافه کنید؛
- کدوحلوایی را اضافه کنید و تفت بدهید؛
- دارچین، زیره و زردچوبه را در تابه بریزید؛
- اگر دلتان بخواهد، امکان اضافهکردن کمی شکر هم وجود دارد؛
- بعد از سرخشدن کدو، آن را از روی گاز بردارید؛
- آب را در قابلمهای جوش کنید و کمی نمک هم در آن بریزید؛
- برنج را اضافه کنید و بگذارید که ۷ دقیقه در آب بجوشد؛
- بعد برنج را آبکش کنید و در قابلمهای بریزید که در کف آن، نان یا سیبزمینی گذاشتهاید؛
- کدوهای آمادهشده را هم لایهلایه درمیان پلو بگذارید؛
- اجازه بدهید که محتوای قابلمه بهمدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.
۱۹. آش شلهقلمکار
این آش معروف که نامش را همه شنیدهاند ولی شاید طعمش را نچشیده باشند، بیشتر در تهران پخته میشود. برای شبهای سرد پاییز و زمستان و دورهمی شب یلدا هم غذای مناسبی است.
مواد لازم
- گوشت گوسفند؛ ۲۵۰ گرم
- سبزی آشی؛۵۰۰ گرم
- لوبیا چیتی؛ نصف پیمانه
- گندم؛ نصف پیمانه
- پیاز؛ ۴ عدد
- نخود؛ نصف پیمانه
- برنج؛ نصف پیمانه
- عدس؛ ۱ پیمانه
- سیر؛ ۲ حبه
- کشک؛ بهمقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه؛ به مقدار دلخواه
- زردچوبه و روغن؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- حبوبات را خیس کنید تا نفخشان گرفته شود؛
- گندمها را با ۶ لیوان آب در قابلمه میریزید و میپزید؛
- بعد از نرمشدن گندم، نوبت لوبیا میرسد که به ترکیب اضافه شود؛
- نخود و عدس را هم به قابلمه اضافه میکنید تا همه کمکم بپزند؛
- گوشتها را بهقطعات کوچک خرد میکنید و با ۵ لیوان آب در قابلمهای دیگر میپزید؛
- پیاز و سیر خرد و تفتداده شده را به گوشت اضافه میکنید؛
- گوشتهای پختهشده را از قابلمه بیرون میآورید و ریشریش میکنید؛
- برنج و عدس را در قابلمهای دیگر با آب میپزید؛
- سبزیها را به قابلمه مرحله قبل اضافه میکنید؛
- گوشت و مواد دیگر را هم به آنها ملحق میکنید؛
- یک ساعت بعد، آشتان آماده است و میتوانید به آن کشک و نعنا هم بزنید.
۲۰. آش بادمجان
وجود و حضور بادمجان در آش کمی عجیب است اما باید بگوییم که آش بادمجان طعم بسیار خوبی دارد. برای غذای شب یلدا میتوانید این آش خوشمزه و متفاوت را بر سر سفرههایتان بیاورید.
مواد لازم
- بادمجان؛ ۱ کیلوگرم
- گوشت سردست؛ ۴۰۰ گرم
- لوبیا سفید و قرمز؛ هریک ۱۰۰ گرم
- نخود؛ ۱۰۰ گرم
- بلغور گندم؛ ۲۵۰ گرم
- کشک؛ ۲۰۰ گرم
- پیاز؛ ۳ عدد
- سیر؛ ۴ حبه
- نعناع خشک؛ ۲ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل؛ بهمقدار دلخواه
- روغن و زردچوبه؛ بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
- بلغور گندم و حبوبات را یک شبانهروز خیس کنید؛
- بلغور را با ۸ لیوان آب در قابلمه بپزید؛
- نخود و بعد لوبیاها را هم جداگانه بپزید؛
- پیاز را خرد کنید و با گوشت تفت بدهید؛
- بعد از تغییر رنگ گوشت، آن را با چند لیوان آب بپزید؛
- بادمجانها را برش بدهید و سرخ کنید؛
- گوشت پخته را از قابلمه بیرون بیاورید و رشتهرشته کنید؛
- نخود و لوبیاها و بلغور را با هم ترکیب کنید؛
- سیر و پیاز را تفت بدهید و بعد تمام مواد را در یک قابلمه بریزید؛
- در آخر، کشک را هم بهمقدار دلخواه اضافه کنید.
انتخاب شما کدام است؟
برای غذای شب یلدا میتوانید طیف وسیعی از پیشنهادهای این مقاله را بررسی و انتخاب کنید. شاید هم انتخابتان سفارش غذا به صورت آنلاین باشد و بخواهید که در این شب، با خیال راحت و بیدغدغه آشپزی از خود یا مهمانانتان پذیرایی کنید. درمیان پیشنهادات مطلبی که خواندید، غذاهایی با درجه سختی کم تا زیاد موجود است. درهرحال، تصمیم با شما است که بهفکر خرید غذا هستید یا امتحانکردن یکی از این موارد خوشمزه و معروف. برنامهتان برای شام شب یلدا چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید