در شرایطی که ما با بحران مواجه میشویم، بیمه میتواند موجب سهولت کارها و آرامش خاطر ما شود. آشنا شدن با قوانین بیمه بیکاری و سایر انواع بیمه به ما کمک میکند هرچه بهتر بتوانیم از قابلیتهای این بیمهها استفاده و سختی شرایط پیشآمده را کمتر کنیم.
بهطورکلی داشتن بیمه مناسب برای شرایط مختلف میتواند سختی مشکلات پیشآمده را تا حدودی برایمان کمتر کند و بهاینترتیب آرامش و آسایش بیشتری برایمان فراهم آورد.
بیمه بیکاری یکی از پرطرفدارترین انواع بیمه است، بهخصوص در سالهای اخیر و شرایط متفاوتی که همهگیری کرونا ایجاد کرد و باعث شد افراد زیادی به دلایل مختلف شغل و منبع درآمد خود را از دست بدهند. در این مطلب با ما همراه باشید تا با شرایط دریافت بیمه بیکاری بیشتر آشنا شویم.
بیمه بیکاری برای چه کسانی است؟
بهطورکلی میتوان گفت هر فردی که مشغول به کار بوده باشد؛ اما به دلیلی غیر از تصمیم شخصی خود، از کار بیکار شود، میتواند اقدام به دریافت بیمه بیکاری کند.
این شرایط زمانی ایجاد میشود که فرد در محلی مشغول به کار باشد، به دلایلی مثل تعدیل نیرو، اخراج بدون دلیل موجه و همچنین شرایطی مثل سیل، زلزله، آتشسوزی، جنگ و آشوب فرد از کار بیکار شود.
در این شرایط درحالیکه فرد توانایی لازم برای کارکردن را داراست و بهطورجدی به دنبال شغل مناسب دیگری میگردد، میتواند به طور موقت از بیمه بیکاری استفاده کند. به طور خلاصه میتوان گفت بیمه بیکاری به افراد بیکار موقت پرداخت میشود.
از زمانی که فرد از کار بیکار میشود، تنها ۳۰ روز مهلت دارد که جهت دریافت بیمه بیکاری اقدام و شرایط خود را به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کند.
پس از گذشت ۳۰ روز، تصمیم در مورد پرداخت بیمه بیکاری ممکن است نیازمند صرف زمان بیشتر و بررسیهای دقیقتر باشد، در این شرایط نیاز به دریافت نامه از کارفرما نیز وجود دارد.
همچنین قابلذکر است که بیمه بیکاری از هر زمان که شروع شود، از روز نخست بیکاری را پوشش خواهد داد.
شرایط دریافت بیمه بیکاری چیست؟
ممکن است این سؤال مطرح شود که آیا هر فرد بیکار شده، شرایط دریافت بیمه بیکاری را دارد؟ طبیعتا خیر.
برای دریافت بیمه بیکاری پیش از هر چیز باید اثبات شود که فرد خود هیچ نقشی در بیکار شدنش نداشته، عواملی مثل نداشتن تواناییهای لازم برای ادامه کار، ایجاد بینظمی و ناامنی در محل کار، درخواست خود فرد برای خروج از محل کار، هیچیک شامل دریافت بیمه بیکاری نمیشود.
پس از محرز شدن شرایط اولیه دریافت بیمه بیکاری حالا موارد دیگری باید مورد بررسی قرار بگیرند. از جمله شرایط دریافت بیمه بیکاری عبارتاند از:
- فرد مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی باشد.
- فرد تبعه کشور دیگری نباشد.
- مستمریبگیر، بازنشسته یا ازکارافتاده نباشد.
- پیش از بیکار شدن حداقل یک سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد. (قابل اغماض در شرایط خاص)
- کارفرما دارای شغل آزاد یا بیمه شده اختیاری نباشد.
- فرد در اخراج خود نقشی نداشته باشد.
در برخی شرایط افرادی که سابقه پرداخت حق بیمه ندارند هم میتوانند از بیمه بیکاری استفاده کنند.
این شرایط زمانی پیش میآید که فرد به دلیل شرایط بحرانی مثل سیل، زلزله، جنگ یا آتشسوزی از کار بیکار شده باشد. در این صورت حتی اگر فرد سابقه پرداخت بیمه هم نداشته باشد، میتواند از بیمه بیکاری استفاده کند.
مدارک لازم برای دریافت بیمه بیکاری چیست؟
پس از اینکه مراجع مربوطه شرایط فرد را برای دریافت بیمه بیکاری تأیید کردند، حالا او میتواند با ارائه مدارک لازم برای گرفتن بیمه بیکاری و ارجاع آنها به واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراحل پایانی کار را به انجام برساند.
اما مدارک لازم برای دریافت بیمه بیکاری عبارتاند از:
- اصل و کپی قرارداد یک سال آخر کار یا رأی صادر شده برای فرد
- ۴ قطعه عکس ۴*۳
- اصل و کپی مدرک تحصیلی یا گواهی فنی
- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
- اصل و کپی از دو طرف کارت ملی
- ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت وظیفه عمومی برای آقایان
- یک جلد پوشه روغنی
- کپی از صفحه اول دفترچه بیمه در صورت موجود بودن آن
- نامه عدم نیاز کارفرما
- نامه تایید کارفرما اگر اقدام به دریافت بیمه بیکاری پس از ۳۰ روز صورت میگیرد.
بیمه بیکاری به چه مدت پرداخت میشود؟
بیمه بیکاری به افراد بیکار موقت پرداخت میشود؛ بنابراین این بیمه مادامالعمر نیست و فقط به مدتزمانی محدود پرداخت میشود.
این بدین معنا است که فرد درحالیکه اقدام به دریافت بیمه بیکاری میکند همچنان موظف است که بهطورجدی به دنبال یافتن شغل جدید باشد.
هر زمان که محرز شود فرد توانایی بازگشت به سر کار (کار قبلی یا کار جدید) را دارد؛ اما از آن امتناع میکند، بیمه بیکاری میتواند بلافاصله قطع شود.
بیمه بیکاری بسته به شرایط فرد، مثل تاهل یا تجرد یا سابقه پرداخت، به مدت مشخصی میتواند، پرداخت شود که در ادامه به جزئیات آن اشاره میکنیم.
مدتزمان پرداخت بیمه بیکاری
مدت پرداخت بیمه بیکاری برای متقاضیان مجرد | مدت پرداخت بیمه بیکاری برای متقاضیان متاهل | سابقه پرداخت بیمه |
۶ ماه | ۱۲ ماه | ۶ تا ۲۴ ماه |
۱۲ ماه | ۱۸ ماه | ۲۵ تا ۱۲۰ ماه |
۱۸ ماه | ۲۶ ماه | ۱۲۱ تا ۱۸۰ ماه |
۲۶ ماه | ۳۶ ماه | ۱۸۱ تا ۲۴۰ ماه |
۳۶ ماه | ۵۰ ماه | ۲۴۱ ماه به بالا |
مبلغ پرداختی بیمه بیکاری چقدر است؟
مقرری بیمه بیکاری برابر با ۵۵٪ از متوسط دستمزد یا حقوق فرد است. برای افراد متاهل، بهازای هر یک نفر تحت تکفل که حداکثر تا ۴ نفر در نظر گرفته میشود، ۱۰٪ حداقل دستمزد از زمان شروع بیکاری، تعیین شده که به مبلغ فوق افزوده میشود.
قابلذکر است که مبلغ پرداختی بیمه بیکاری برای یک سال نباید از حداقل دریافتی سالانه فرد یا ۸۰٪ از متوسط دریافتی سالانه فرد کمتر باشد.
بیمه بیکاری در چه شرایطی میتواند قطع شود؟
بیمه بیکاری یک بیمه موقت برای شرایط بیکاری موقت است؛ بنابراین پرداخت این بیمه پس از مدتی میتواند متوقف شود. علاوه بر سابقه پرداخت بیمه و همچنین وضعیت تاهل فرد عوامل دیگری در قطعشدن بیمه بیکاری نقش دارند که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
- فرد مجددا در محل کار قبلی یا در محلی جدید شروع به کار کند.
- فرد از شرکت در دورههای کارآموزی و سوادآموزی امتناع کند.
- محرز شود که فرد از قبول شغل پیشنهادی جدید امتناع کرده است.
- فرد مشمول دریافت مستمری بازنشستگی یا از کارافتادگی شود.
- مدتزمان قانونی پرداخت بیمه بیکاری (بر اساس جدول بالا) به اتمام برسد.
- فرد فوت کند.
چه افرادی مشمول بیمه بیکاری نمیشوند؟
اگر فرد در اخراج یا بیکار شدن خود از کار نقش مستقیم داشته باشد، مشمول بیمه بیکاری نخواهد شد. بیمه بیکاری تنها به افرادی پرداخت میشود که کارفرما بدون دلیلی که مستقیما با فرد و تواناییهایش مرتبط باشد او را از کار اخراج کرده باشد.
همچنین اگر فرد از زمان بیکار شدن، شرایط ورود به شغلی جدید را داشته باشد؛ اما از قبول آن امتناع کند و این موضوع توسط مسئولان مربوطه تأیید شود باز هم فرد مشمول دریافت بیمه بیکاری نخواهد شد.
چطور به روشی ساده بیمه بیکاری بخریم؟
درصورتیکه به دلایل غیرشخصی و غیرمرتبط با تواناییهای خود، شغل خود را از دست دادید، بهسادگی میتوانید جهت دریافت بیمه بیکاری اقدام کنید.
در این شرایط ممکن است به هر دلیلی پیگیری امور برای شما دشوار باشد. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد. لطفا در انتها نظرات و تجربیات خود را درباره بیمه بیکاری با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید