شیراز شهر زیباییهاست و به عنوان یکی از قطبهای گردشگری ایران به حساب میآید. اماکن تاریخی، فرهنگی و جذابیتهای گردشگری زیادی در این منطقه از ایران قرار گرفتهاست که برخی از آنها قدمتی چند صد ساله دارد. در این مطلب میخواهیم به سراغ یکی از معروفترین اماکن تاریخی در شیراز برویم. سعدیه شیراز که همهی ما نام آن را شنیدهایم و آرامگاه یکی از شاعران مشهور ایرانی است. اگر شما هم قصد سفر به شیراز و بازدید از این مکان را دارید، بهتر است قبل از هر چیز اطلاعات این مطلب را در مورد این مکان تاریخی بخوانید. همچنین با رزرو هتل شیراز می توانید با اطمینان خاطر همه جاذبه های دیدنی شهر را بازدید کنید.
کمی بیشتر با سعدی آشنا شویم
قبل از ورود به سعدیه و معرفی قسمتهای مختلف آن میخواهیم کمی در مورد سعدی بدانیم. نام اصلی این شاعر اتابک مظفرالدین سعد بوده و علاوه بر نام سعدی با اسامی شیخ اجل و استاد سخن نیز شناخته میشد. همهی ما نام سعدی را در کتابهای دوران مدرسهی خود دیده و شنیدهایم. او دو شاهکار ادبی بوستان و گلستان را از خود به جای گذاشتهاست که هر ایرانی این دو را میشناسد و اشعار آنها را حتی در حد چند بیت کوتاه هم که شده خواندهاست. بیشتر اشعار سعدی ایجاز و طنز کلام را شامل میشود.
به جز بوستان و گلستان کتابهای نثر و نظم دیگری مانند غزلیات و هزلیات هم از او وجود دارد که با ادبیاتش تاثیر زیادی را روی زبان فارسی گذاشتهاست. کتابهای این شاعر تا مدتها در مدارس مختلف تدریس میشد. سعدی در طول زندگی خود سفرهای زیادی را کرد و مطالعات مختلفی را در زمینههای گوناگون انجام داد. اما سرانجام به شیراز بازگشت و تا پایان عمر در این شهر، به زندگی خود ادامه داد.
مرگ سعدی و ساخت اولین مقبرهی او
سعدی در سال ۶۰۹ هجری قمری، در سن ۸۸ سالگی از دنیا رفت و در خانقاه به خاک سپرده شد. در کنار سعدی، عرفا و صوفیان زمان او هم که محل زندگی آنها در این منطقه بودهاست به خاک سپرده شدند. در قرن هفتم هجری و زمان ایلخانیان بود که تصمیم گرفته شد تا در این مکان یک مقبره روی سنگ قبر سعدی ساخته شود.
در دوران صفویان این آرامگاه توسط یعقوب ذوالقدر تخریب شد و دوباره در دوره زندیه، به دستور کریمخان، فضایی زیباتر از قبل در این مکان ساخته شد. در این دوران برای مقبرهی سعدی دو طبقه را در نظر گرفتند که با زیبایی هرچه تمامتر گچبری شد و دارای دو راهروی شرقی و غربی بود.
با این حال طول عمر این مقبره نیز کوتاه بود و سنگ قبر سعدی، دوباره در دوران قاجار شکسته و با یک سنگ دیگر جایگزین شد. روی سنگ قبر سعدی در این دوران، اشعار خودش حک شدهبود. در سال ۱۳۰۱ نیز بنای سعدیه توسط فتحعلی خان دوباره مرمت شد.
در نهایت، در سال ۱۳۲۸ بود که جمعی از بزرگان فرهنگ و هنر تصمیم گرفتند تا بنای جدیدی را برای سعدیه طراحی کنند و در نهایت در ۱۳۳۱ با حضور هنرمندان مختلف، این مکان با طراحی جدید افتتاح شد.
خرید بلیط پرواز تهران به شیراز
معماری سعدیهی امروزی
مهندس فروغی به همراه علی اکبر صادق که مسئولیت اصلی طراحی سعدیه را در سال ۱۳۲۸ به عهده گرفتهبودند، توانستند ترکیبی از سبک ایرانی اصیل و معماری مدرن را با هم ترکیب کنند و با اقتباس از کاخ چهلستون آن را ایجاد کنند.
در اطراف ساختمان اصلی سعدیه نیز محیطی با ۷۷۰۰ متر در نظر گرفتهشد. برای این مقبره ۸ ستون مختلف قرار دادهشد که پس زمینه سفید داشتند و روی آنها کاشیکاری شد. فضای داخلی مقبره به شکل ۸ ضلعی بوده و سنگ قبر سعدی در مرکز آن واقع شدهاست. دیوارهای سعدیه کاملا از مرمر بوده و طرح نهایی آن گنبدی با رنگ لاجوردی است. در سردر سعدیه هم طراحی زیبای آندره گدار را میبینیم که معمار معروف فرانسوی بوده و در دوران پهلوی مشهور بودهاست. ظرافت کار آندره به خوبی در ساختمان سعدیه حس میشود.
در هفت مقبرهی سعدیه، کتبیههای مختلفی قرار دادهشده که اشعار مربوط به کتابهای سعدی روی آن حکاکی شدهاست. نمونهای از اشعار روی این مقبره را میتوانید در اینجا ببینید:
“خوش است عمر، دریغا که جاودانی نیست پس اعتماد بر این چند روز فانی نیست
ای صوفی سرگردان، در بند نکونامی تا درد نیاشامی، زین درد نیارامی
ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید هزار سال پس از مرگ او گرش بویی”
قسمتهای مختلف سعدیه جلوه هنر و زیبایی
در محوطهی سعدیه به جز مقبرهی اصلی، بخشهای مختلف دیگری هم وجود دارد که میتوانید از آنها دیدن کنید:
محوطه باز و باغ ایرانی
با ورود به سعدیه، یک محوطهی باز خواهید دید که طبیعت زیبایی از درختان سبز و زیبا در آن دیده میشود. این باغ کاملا ایرانی بوده و بوی بهارنارنج در فضای آن حس میشود.
حوض ماهی
با پایین رفتن از پلههای مقبرهی سعدی در سمت چپ، حوض ماهی را میبینید. این حوض در ابتدای تاسیس مقبرهی سعدی به عنوان یک مکان شفابخش از نظر مردم به حساب میآمد. حوض ماهی سعدیه ۸ ضلع دارد و مساحتی در حدود ۳۰ متر را به خود اختصاص دادهاست. قناتهایی که در سعدیه وجود دارد در عمق ۱۰ متری زمین بوده و آب آنها به حوض ماهی میرسد.
کاشیکاری داخلی این حوض به سبک سلجوقی بوده و در سال ۷۲ توسط یک تیرانداز ماهر طراحی شدهاست. همچنین یک نورگیر هشت ضلعی و دو نورگیر چهار ضلعی نیز در قسمت بالایی آن قرار گرفتهاند.
چایخانه
در سعدیه قسمتی برای صرف چای در نظر گرفته شدهاست تا بتوانید ساعاتی را برای استراحت در آن بگذرانید. این مکان در زیرزمین سعدیه واقع است.
حوض سکه
حوض سکهی سعدیه نیز یکی دیگر از دیدنیهای این مکان است. این حوض دقیقا در جلوی مقبره واقع شدهاست و از نظر برخی از مردم انداختن سکه درون این حوض، باعث برآورده شدن حاجات آنها میشود.
مقبره شوریده شیرازی
شوریده شیرازی یکی دیگر از شاعرهای مشهوری است که در سمت دیگر مقبرهی سعدیه به خاک سپرده شدهاست.
کتابخانه
یک ساختمان آجری در کنار حوضچه نیز به کتابخانه آن اختصاص پیدا کرده که دارای مساحتی در حدود ۱۵۰ متر است. این کتابخانه، تعداد زیادی از کتب ارزشمند را در خود نگهداری میکند.
محل دقیق سعدیه شیراز کجاست؟
اگر در شهر دیگری به جز شیراز ساکن هستید، مسلما برای بازدید از سعدیه باید به شیراز بروید. مسیر دسترسی به شیراز هم با وسیله نقلیه شخصی و هم با هواپیما، اتوبوس و قطار امکانپذیر است. انتخاب نوع وسیله نقلیه مورد نظرتان، کاملا بستگی به شهری دارد که در آن زندگی میکنید.
سعدیه در انتهای خیابان بوستان در قسمت شمال شرقی شیراز قرار گرفتهاست. در کنار این منطقه میتوانید باغ دلگشا را هم ببینید. برای رسیدن به این مکان ماشین شخصی یا وسایل حمل و نقل عمومی انتخاب خوبی است. اتوبوسهایی که در خطوط پایانه شهید دستغیب-بلوار نارنجستان و بلوار نارنجستان-پایانه نمازی هستند، در ایستگاهی به نام سعدیه توقف دارند و میتوانید پس از پیاده شدن در این محدوده، با کمی پیادهروی خود را به سعدیه برسانید. همچنین نزدیکترین ایستگاه مترو، ولیعصر است که تنها چند کیلومتر از سعدیه فاصله دارد. تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ نیز گزینه مناسبی برای شما هستند.
- آدرس سعدیه شیراز: انتهای خیابان بوستان، کنار باغ دلگشا
- لوکیشن سعدیه شیراز
- ساعت بازدید: 8 صبح تا ۷:۳۰ عصر
اقامتگاههای نزدیک شیراز
به دلیل قرار گرفتن سعدیه در شمال شیراز، اقامتهای مختلفی در نزدیکی آن قرار گرفتهاست که میتوانید آنها را برای اقامت چند روزه خود انتخاب کنید. در این میان میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- هتل بزرگ شیراز
- هتل رویال شیراز
- هتل آپارتمان دی
- مجتمع اقامتی مرید
- هتل جهانگردی شیراز
- هتل آپارتمان رز ریحان شیراز
اماکن نزدیک به سعدیه
اگر به سعدیه سر زدید بهتر است از اماکن دیدنی که در نزدیکی آن قرار گرفتهاست نیز دیدن کنید. لیستی از جذابیتهای این مکان عبارتند از:
- پارک قلعه بندر
- مسجد امام خمینی
- پارک بوستان
- موزه رادیوهای قدیمی
سفر به شیراز و بازدید از زیباییهای آن
به جز سعدیه اماکن دیدنی بسیار زیاد دیگری هم در شیراز وجود دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. برای رفتن به این شهر، در فصول پر مسافر که آبوهوا دلپذیر است، بهتر است از قبل بلیط سفر و هتل خود را رزرو کنید. سرویس رزرو هتل اسنپ و سرویس بلیت سفر اسنپ میتواند در این زمینه به شما کمک کند. اگر شما هم تابهحال به شیراز سفر کردهاید، تجربیات خود را در مورد بازدید از اماکن دیدنی آن با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
- آیا در روزهای تعطیل نیز میتوان از سعدیه دیدن کرد؟
بله این مکان به جز روزهای تاسوعا و عاشورا، شهادت امام علی (ع)، رحلت پیامبر (ص)، رحلت امام خمینی (ره) و شهادت امام جعفر (ع)، امکان بازدید را به شما میدهد.
- هزنیه بلیط ورودی چقدر است؟
مبلغ بلیط در سال ۱۴۰۲ برابر با ۵۰۰۰ تومان بودهاست.
- قسمتهای مختلف قابل بازدید در سعدیه کدامها هستند؟
مقبره، حوض ماهی، کتابخانه، آرامگاه دیگر شعرا و… بخشهای مختلف این مکان هستند.
دیدگاهتان را بنویسید