شیرینی نخودچی یا نان نخودچی از آن شیرینیهایی است که علاوهبر طعم خوب، یادآور روزهای شیرین و پرخاطره است. ایرانیها از این شیرینی بیشتر در پذیرایی نوروزی استفاده میکنند و دلیل خوشایندبودنش هم همین است. بسیاری از ایرانیها برای پذیرایی روزهای عید، خودشان آستینها را بالا میزنند و این شیرینی را آماده میکنند. در این مقاله میخواهیم طرز تهیه شیرینی نخودچی خانگی را برایتان توضیح بدهیم. روش کار ساده است و حتما از پس انجامش برمیآیید.
«خرید شیرینی »
آشنایی با نان نخودچی خانگی و خوشمزه
نان نخودچی نوعی شیرینی قزوینی است اما در تمام ایران شهرت و البته طرفدار دارد. طعم خوب و اندازه مناسبش باعث شده که فروش شیرینی نخودچی در تمام ایران رواج داشته باشد.
این شیرینی در شکلوشمایل گوناگونی آماده میشود اما مشهورترینش، همان شمایل گل چهارپر است. در واقع، این شیرینی را بهشکل شبدر چهارپر برش میدهند. قالب شیرینی نخودچی بهشکلهای متنوع دیگر مانند مربع یا الماس هم هست و بنا به سلیقهتان میتوانید به آن حالت بدهید.
موضوع شکلدادن به شیرینیها در گروی سلیقه شما خواهد بود. اگر خمیر حاصل را نازکتر از حد معمول بگیرید و برشهای مستطیلی به آن بدهید، بیسکویت نان نخودچی خواهید داشت.
دوام و ماندگاری نانهای نخودچی هم بالا است و میتوانید آنها را بهمدت ۲ تا ۴ هفته در دمای محیط نگه دارید. اگر آن را در یخچال بگذارید که عمرش بیشتر هم میشود و تا حدود ۲ ماه قابلمصرف است.
جدول حقایق تغذیهای شیرینی نخودچی
همان طور که پیشتر هم اشاره شد، ارزش غذایی این شیرینی هم بالا است. اگر میخواهید بدانید کالری شیرینی نخودچی چقدر است و در آن چه موادی وجود دارد، به جدول زیر نگاهی بیندازید:
کالری | ۱۱۰ |
کربوهیدرات | ۱۰ گرم |
کلسترول | ۰ گرم |
چربی | ۷ گرم |
فیبر | ۱ گرم |
پروتئین | ۳ گرم |
چربی اشباع | ۰ گرم |
نمک | ۵ گرم |
شکر | ۴ گرم |
مواد لازم شیرینی نخودچی
مواد لازم برای تهیه شیرینی نخودچی خانگی بسیار ساده و کمشمار است. با چند ماده معمولی و در دسترس میتوانید این شیرینی خوشمزه را برای پذیرایی از مهمانان خود در مراسم مختلف آماده کنید:
- ۱ پیمانه روغن کانولا؛
- ۱ و نیم پیمانه شکر قنادی؛
- ۴ پیمانه قاشق چایخوری هل ریز آسیابشده؛
- ۱ قاشق غذاخوری گلاب؛
- ۴ و نیم پیمانه آرد نخودچی تفت داده و الکشده؛
- ۴ قاشق غذاخوری خلال پسته برای تزیین.
طرز تهیه شیرینی نخودچی
برای آشنایی با طرز تهیه شیرینی نخودچی مخصوص عید باید گامهای زیر را بادقت طی کنید:
- روغن، شکر، هل و گلاب را در کاسهای با هم مخلوط کنید و ۲ دقیقه هم بزنید تا سفید و کرمرنگ شوند.
- آرد نخودچی را یکباره اضافه کنید و ۱ دقیقه هم بزنید تا خمیر دیگر چسبناک نباشد.
- سطح کار را با آرد نخودچی بپوشانید و خمیر را ۲ دقیقه با دست ورز دهید.
- خمیر را روی سطح صاف کنید و آن را بهحالت مربعی بهضلع ۱۵ سانتیمتر درآورید.
- خمیر را در پلاستیک بپیچید و بگذارید که به مدت ۱ ساعت در یخچال بماند.
- فر را با دمای ۱۵۰ تا ۱۷۰ سانتیگراد گرم کنید.
- خمیر را باز کنید. از کاتر شیرینی برگ شبدری استفاده کنید و خمیر را جدا کنید.
- شیرینیها را روی ورقه نچسب قرار دهید.
- روی هر کدام را با خلال پسته تزیین کنید.
- شیرینیها را در بخش وسط فر بگذارید و به مدت ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بپزید.
- بعد از طلاییشدن روی شیرینیها، آنها را از فر بیرون بیاورید.
اینبار که هوس نان نخودچی کردید ولی امکان خرید شیرینی نداشتید، میتوانید خودتان با تهیه مواد لازم شیرینی نخودچی دستبهکار شوید. یادتان باشد که اگر فر ندارید، امکان تهیه شیرینی نخودچی بدون فر در تابه و روی گاز هم وجود دارد. کافی است که از شعله پخشکن برای توزیع مناسب حرارت کمک بگیرید. برای پختن شیرینی در انواع فر هم به تنظیم دما توجه کنید:
- در فر گازی، دما را روی ۱۵۰ تا ۱۷۰ سانتیگراد تنظیم کنید. مدتزمان پخت هم ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است.
- در فر برقی، دما را روی ۱۵۰ سانتیگراد تنظیم کنید. مدتزمان پخت هم ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است.
- در فر توستر، دما را روی کمترین مقدار یعنی ۱۰۰ درجه تنظیم کنید. مدتزمان پخت هم ۱۲ دقیقه است.
نکاتی برای افزایش کیفیت شیرینی
برای تهیه شیرینی نخودچی خوشمزهای که قنادان حرفهای آماده میکنند به نکات زیر هم دقت داشته باشید:
- گاهیاوقات، امکان دارد که مواد شیرینی یکدست و منسجم نشوند. در چنین موقعیتهایی میتوانید خمیر حاصل را یکبار از چرخ گوشت عبور بدهید تا بافت یکپارچهای پیدا کند.
- بعد از پختن شیرینیها، حتما اجازه بدهید که در طی چند دقیقه سرد شوند. اگر در حالت داغ، اقدام به جداسازیشان از سینی فر کنید، شیرینیها پودر میشوند.
- حتما آرد و پودر قند یا شکر را بهخوبی الک کنید. اگر این کار را انجام ندهید، شیرینیهایتان ترک میخورند.
- خمیر نان نخودچیها را زیاد از حد ورز ندهید چون در این صورت، شیرینیها روغن زیادی پس میدهند.
- روغن و شکر یا پودر قند و هل را بهخوبی هم بزنید تا سبک و سفید شوند.
- برای خوشطعمترشدن شیرینی از کره بهجای روغن استفاده کنید.
- یادتان باشد که هرچه خمیر شیرینی بیشتر بماند، بهتر پخته میشود.
- اضافهکردن کمی آرد برنج به آرد نخودچی در تهیه شیرینی نخودچی خانگی به تردشدن آن کمک زیادی میکند.
- نان نخودچی خمیر سفتی ندارد و این موضوع گاهی باعث میشود که قالبزدنش سخت باشد. برای کنترل میزان نرمی و سفتی میتوانید آرد را بهدلخواه به ترکیبش اضافه یا از آن کم کنید.
تزیین و سِرو شیرینی نخودچی
برای تزیین شیرینی نخودچی میتوانید از ایدههای مختلفی استفاده کنید، برای مثال:
- از زعفران برای تزیین روی شیرینی کمک بگیرید.
- استفاده از کنجد، سیاهدانه یا خلال بادام هم فکر خوبی است.
لذت پذیرایی از مهمانان با شیرینی و غذایی که خودتان پختهاید، همیشه بیشتر است. حتی میتوانید این شیرینیهای خوشمزه و خوشقیافه را برای کادو هم هدیه دهید. وقتی به منزل دوست یا عزیزی میروید، کمی شیرینی آماده و به او پیشکش کنید.
شما بگویید
فارغ از اینکه قیمت شیرینی نخودچی در قنادی چیست، باید بگوییم که تهیه آن در منزل تجربهای شیرین و خوشایند است. آمادهکردن آن ارزانتر تمام میشود اما علاوهبر این مزیت، با بالازدن آستینها و آمادهکردن آن در خانه میتوانید شیرینی سالمی را میل کنید که خودتان تهیه کردهاید. طرز تهیه شیرینی نخودچی یا بیسکویت نخودچی بسیار ساده است. دلتان میخواهد که این شیرینی را خودتان در منزل آماده کنید؟ تجربه پختن چنین چیزی یا مورد مشابه را دارید؟
دیدگاهتان را بنویسید