مرغ شکم پر از آن دسته غذاهای خوشرنگ و لذیذ ما ایرانیهاست که تقریبا کسی به آن نه نمیگوید. علاوهبرآن این غذا گزینه بسیار مناسبی برای سرو کردن در میهمانیها و ولیمهها بهحساب میآید. حتی کسانی که از بوی زهم مرغ بیزار هستند، به دلیل مزهدار شدن مرغ در این غذا، از خوردن آن صرفنظر نمیکنند. همچنین با اینکه با پیگیری طرز تهیه مرغ شکم پر شهرهای مختلف، باز هم در نهایت به غذایی مطبوع و دلپذیر دست خواهید یافت، بااینحال تصمیم داریم درستکردن مرغ شکم پر را به سبک گیلانی که مزهای فوقالعاده منحصربهفرد دارد به شما آموزش دهیم؛ بنابراین تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
مواد لازم جهت تهیه مرغ شکم پر فوقالعاده خوشمزه
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، رسپی تهیه مرغ شکم پر در مناطق مختلف کمی با هم متفاوت است. دلیل این تفاوتهای خوشایند هم وجود مجموعهای بینظیر از ادویههای ویژه و سبزیجات مخصوص همان مناطق است. درهرحال باتوجهبه اینکه غذاهای گیلانی به سبب وجود مواد اولیه تازه و مقوی همیشه عطر و طعمی فوقالعاده و بینظیر دارند، بنا را بر آموزش یکی از رسپیهای معروف تهیه مرغ شکم پر این استان قرار دادهایم. بدین ترتیب مواد لازم جهت تهیه این غذای لذیذ برای ۶ نفر بهقرار زیر است:
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
مرغ | یک عدد کامل |
مغز گردو | ۱۵۰ گرم |
کشمش | یک پیمانه |
زرشک | نصف پیمانه |
پیاز | ۳ عدد متوسط |
سیر | یک بوته و ۳ عدد |
آلوبخارا | یک پیمانه |
آلو جنگلی | نصف پیمانه |
آلو قیسی | ۵ عدد |
هویج | ۲ عدد بزرگ |
فلفلدلمهای | یک عدد بزرگ |
رب گوجهفرنگی | یک قاشق غذاخوری |
رب انار | ۲ قاشق غذاخوری |
آب لیموترش | یک قاشق غذاخوری |
سبزی (جعفری، گشنیز، پونه و شنبلیله) | نصف پیمانه |
کره | ۵۰ گرم |
روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، چوب دارچین، برگ بو | به میزان لازم |
مراحل درستکردن مرغ شکم پر مخصوص گیلانی
طرز تهیه مرغ شکم پر با اینکه چندان هم ساده نیست، ولی در بخش زیر تمامی مراحل درستکردن مرغ شکم پر را بهگونهای برای شما شرح دادهایم که کمترین ابهامی برای شما باقی نماند؛ بنابراین لطفا این مراحل را بادقت مطالعه کنید:
- مرحلهی اول: با اینکه پوست مرغ بهتر است مصرف نشود اما در تهیه مرغ شکم پر ترجیحا آن را جدا نکنید. در ادامه آن را تمیز کرده و شسته و سپس در قابلمهای با مقدار کافی آب بگذارید تا به جوش آید. وقتی آب مرغ به مرز جوشیدن رسید، کف تولید شده از روی آن را جمع کرده و دور بریزید.
- مرحلهی دوم: اکنون بایستی یک عدد پیاز، دو حبه سیر، یک عدد هویج و ادویههایی چون نمک و زردچوبه را به قابلمه بیفزایید. در ادامه چوب دارچین و برگبو را در کیسه کوچک مخصوص جوشیدن قرار داده و به قابلمه اضافه کنید. دقت داشته باشید قرار نیست مرغ را کاملا بپزیم. همین که نیمپز شود کفایت میکند؛ بنابراین پس از طی مدتزمان لازم، حرارت زیر آن را خاموش کنید.
- مرحلهی سوم: حال بایستی باقی پیازها را بهصورت نگینی، ریزریز کرده و در تابهای با مقدار کافی روغن تفت دهید. طبق منوال، وقتی پیازها نرم و سبک شدند، مقداری زردچوبه افزوده و تا طلاییرنگ شدن پیاز، صبر میکنیم. سپس یک حبه سیر را رنده کرده و به تابه بیفزایید. در نهایت این مواد را کنار بگذارید.
- مرحلهی چهارم: حال بایستی آلو بخارا، آلو جنگلی، آلو قیسی یا هر نوع آلوی دیگری که به آن علاقهمند هستید را پس از کمی خیس خوردن، آبکش نموده و در تابهای با مقدار کافی روغن به مدت ۵ تا ۷ دقیقه با درب بسته تفت دهید. پس از طی این مدت، آنها را نیز کنار بگذارید.
- مرحلهی پنجم: اکنون کشمش را در تابه با اندکی روغن تفت دهید. در حین تفت خوردن کشمش، زرشکی که از قبل به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه خیسانده بودید را نیز به آن افزوده و مخلوط این دو را با هم تفت دهید. در نهایت اندکی آب لیموترش را نیز به آنها بیفزایید.
- مرحلهی ششم: مخلوط سبزیهای معطری که قبلا نام بردهایم را ابتدا شسته و سپس با ساطور ریزریز کنید. در ادامه آنها را به مخلوط کشمش و زرشک افزوده و در صورت لزوم مقداری روغن نیز به تابه بیفزایید. دقت داشته باشید که حرارت از ابتدا بایستی ملایم تنظیم شود.
- مرحلهی هفتم: در این مرحله از طرز تهیه مرغ شکم پر بایستی مغز گردو را با چاقو خردکرده یا بسته به سلیقه خود رنده کنید. سپس گردو را به همراه رب انار و رب گوجهفرنگی به سایر محتویات تابه افزوده و مواد را بهخوبی با هم مخلوط کنید.
- مرحلهی هشتم: اکنون مخلوط پیاز و سیر طلایی شده را به محتویات تابه افزوده و پس از اینکه بهخوبی مواد را با هم ترکیب کردید، از آنها مزه گرفته و میزان فلفل سیاه و سایر ادویههای آن را تنظیم کنید.
- مرحلهی نهم: حال بایستی مواد را از روی حرارت برداشته و مقداری از آن را به ظرف آلوها اضافه کنید تا در نهایت، برای پرکردن شکم مرغ از آنها بهره برده شود. مابقی را با گوشتکوب دستی تا حدودی له کنید. البته نیازی به یکدست شدن مواد وجود ندارد، همین که کشمش و زرشک از فرم بیفتند کفایت میکند.
- مرحلهی دهم: اکنون با اینکه چند راه برای مرحله نهایی پخت مرغ و محتویات شکم آن وجود دارد، ما استفاده از فر را پیش میگیریم؛ بنابراین فر را روشن کرده و روی دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید. تا زمانی که فر بهخوبی گرم شود به سراغ پرکردن شکم مرغ و سایر سبزیجات همراه آن میرویم.
- مرحلهی یازدهم: کف سینی فر را با مقدار اندکی روغن چرب کرده و به ترتیب، سیبزمینی که بهصورت درشت خلالی شده و هویجی که از مقطع عرضی اسلایس شده است را در آن بچینید. سپس در نواحی دور سینی، فلفلدلمهای درشت خردشده را قرار دهید. در ادامه بهاندازه یک ملاقه از عصاره مرغی که تهیه کرده بودید را روی آنها بریزید.
- مرحلهی دوازدهم: حال نوبت به اصل ماجرا میرسد. مرغ را پس از آبکش کردن روی تخته کار قرار دهید. با مخلوطی که شامل انواع آلوها، کشمش، زرشک و باقی مواد خوشمزه است، داخل شکم مرغ را پرکرده و سپس با سوزن و نخ، بخش خروجی را ببندید.
- مرحلهی سیزدهم: اکنون ترکیب کشمش، زرشک، گردو و سبزیجاتی که له کرده بودید را به تمام سطح قابلرؤیت مرغ بمالید. سپس مقداری از کره ذوبشده را روی مرغ ریخته و مابقی آن را نگه دارید. در مدتی که مرغ در حال پخت است، هر از چند گاهی آن را چک نموده و از کره آبشده روی آن بریزید تا مرغ خشک نشده و در نهایت، عطر و مزه بهتری حاصل آید.
فوت و فنهای طبخ مرغ شکم پر مجلسی
حقیقت این است که بعضی غذاها برای اینکه عطر و طعم خوبی داشته باشند، به رعایت یکسری نکات ریز و درشت وابسته هستند. صدالبته غذایی چون مرغ شکم پر که از مجموعهای غنی از مواد اولیه متنوع تشکیل میشود، طبیعتا برای مجلسی شدن نکات بیشتری نیز میطلبد. بدین منظور، در بخش زیر مهمترین نکات گردآوری شده است:
- ترجیحا پیش از پختن مرغ، داخل شکم آن را از جگر، قلب و سایر اجزای ریز داخلی پاکسازی کنید.
- درصورتیکه رب انار در دسترس نداشتید، میتوانید از مقداری آب نارنج بهره ببرید.
- اگر مایل هستید طعم مرغ به ترشی گرایش پیدا کند از رب انار بیشتری استفاده کرده و درصورتیکه طعم شیرین را میپسندید، میتوانید مقدار کشمش و آلو قیسی را بیشتر کنید.
- پس از پایان مراحل درستکردن مرغ شکم پر، پیشنهاد میکنیم مقداری گردوی ساییدهشده را بهصورت پراکنده روی مرغ بپاشید تا جلوهای جذابتر خلق شود.
- اگر مایل هستید از زغال برای آمادهسازی مرغ شکم پر بهره ببرید، بایستی پس از پرکردن شکم مرغ، آن را درون فویل پیچیده و سپس روی زغال قرار دهید. یادتان باشد، مقداری از زغال را روی مرغ نیز بگذارید.
- طرز تهیه مرغ شکم پر با قابلمه نیز بهاینترتیب است که باید ابتدا مرغ را کمی با روغن تفت دهید. سپس داخل شکم مرغ را پر نموده و خروجی آن را با نخ و سوزن ببندید. در ادامه از مقدار کمی آب برای پخت مرغ استفاده کنید.
- اگر دوست دارید فقط شکم مرغ پر بوده و روی آن طلاییرنگ شود، از ترکیب کره ذوبشده به همراه زعفران دمکرده روی آن بمالید. علاوهبرآن حین پخت نهایی مرغ در فر نیز، بهتناوب از این ترکیب روی مرغ با برس آشپزی بکشید.
- برای خلق عطر و مزهای مجلسیتر میتوانید از عصارههای آماده در ترکیب مواد درون شکم مرغ بهره ببرید.
یک دنیا حرف خوشمزه در دل مرغ شکم پر!
از حق نگذریم، غذایی به پرملاتی و تشکیلاتی مرغ شکم پر، چیزی نیست که همه مواد موردنیاز برای تهیه آن همزمان در خانه موجود باشند؛ بنابراین جهت جلوگیری از بهزحمت افتادن شما برای فراهمکردن این اقلام جورواجور، سرویس سوپرمارکت اسنپ را پیشنهاد میکنیم.
از طرف دیگر، اگر دلتان بیدغدغه یک غذای اصیل و مجلسی مانند مرغ شکم پر مخصوص گیلانی را میخواهد، نیازی به رفتن اینهمه راه و پیگیری مراحل درستکردن مرغ شکم پر نیست! شما میتوانید با استفاده از سرویس غذای اسنپ، هر نوع مرغ شکم پر ترشوشیرین گیلانی را درب منزل تحویل بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید