جایگاه ویژه طعم دهندهها در تهیه غذا، دسر و … باعث شده است تا تنوع بالایی از این ترکیبات را در سرتاسر دنیا ببینیم. محصولاتی که معمولاً از گیاهان معطر گرفته شده و هدف اصلی استفاده از آنها، ایجاد عطر و طعمی متفاوت درون غذاهاست.
در این مطلب میخواهیم به سراغ انواع ادویه و معرفی آنها برویم و لیستی از معروفترینها را برای استفاده در دستورالعملهای غذایی متفاوت، به شما معرفی کنیم.
ادویه چیست؟
ادویه یک ترفند اساسی برای طعمدهی و خوشبو کردن غذاهاست، البته به شرطی که به درستی انتخاب شود. برخی از ادویهها به صورت مستقیم از خود گیاه گرفته شده است و برخی دیگر از ترکیب چندین ادویه متفاوت و برای غذاهای مخصوص استفاده میشود. ادویهها معمولاً به دو فرم بستهبندی و باز، در بازار موجودند.
تمایل به استفاده از انواع ادویه در نقاط مختلف جهان متفاوت است. به عنوان مثال مکزیکیها بیشتر از فلفل، ژاپنیها از زنجبیل، دانه کنجد و واسابی و مراکشیها از دارچین، زیره و پاپریکا بیشتر استفاده میکنند. در شهرهای مختلف ایران میزان و نحوه استفاده از این طعم دهندهها متفاوت است. به عنوان مثال جنوبیها بیشتر از فلفل و شمالیها بیشتر از پودر سیر استفاده میکنند.
فواید ادویهها برای بدن
هر ادویهای بسته به منشا و ترکیباتی که دارد، خواص مخصوصی را در خود جای داده است. اما از خواص مشترک تمام ادویهها میتوانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم که در صورت استفاده مداوم نمایان خواهند شد.
- وزن بدن را تنظیم میکنند.
- باعث تنظیم فشار خون میشوند.
- از بروز بیماریهای زیادی جلوگیری میکنند.
- باعث تقویت حافظه میشوند.
- باعث تقویت بدن میشوند.
نحوه نگهداری ادویهها
برای آن که بتوانید ماندگاری و طول عمر ادویهها را بدون از بین رفتن خواصشان، بیشتر کنید، بهتر است چند نکته را برای نگهداری از آنها در نظر بگیرید.
- ظرفی فلزی یا شیشهای مناسب و تیرهرنگ با درب محکم، برای آنها انتخاب کنید.
- محیطی سرد و خشک و تاریک را برایشان فراهم کنید.
- میزان خرید خود را متناسب با نیازتان در نظر بگیرید.
- ادویهها را با هم مخلوط نکنید.
- روی ظرف هر ادویه برچسبی از نامش را به همراه تاریخ خرید بچسبانید.
انواع ادویههای پرکاربرد در دنیا
در این بخش میخواهیم به معرفی انواع ادویهها بپردازیم که در تمام نقاط جهان از آنها استفاده میشود.
دارچین، ادویه مخصوص کیک و شیرینی
اولین ادویه پرطرفدار که بیشتر برای درست کردن کیک و شیرینی و غذاهای کم شیرین از آن استفاده میشود، دارچین است. استفاده از دارچین، حتی در چای نیز علاوه بر طعمدهی، خستگی را از بین میبرد. از جمله خواص دارچین میتوانیم به آنتی باکتریال بودن آن اشاره کنیم؛ همچنین باعث درمان زخمهای عفونی در دراز مدت خواهد شد. به علاوه به دلیل ارزش غذایی بالایی که درون دارچین وجود دارد، برای افراد چاق نیز بهترین گزینه است.
جوز هندی، با طبع گرم و خشک
در میان انواع ادویههای هندی، جوز، به میزان زیادی در تهیه غذاها کاربرد دارد. البته استفاده بیش از اندازه آن، مشکلاتی را مانند سستی و کرختی به همراه خواهد داشت. جوز هندی دارای طبعی گرم و خشک است و از این نظر در طب سنتی به میزان زیادی از آن استفاده میشود. برای تهیه پلو، فلافل، شامی و انواع خورشت میتوانید از جوز هندی استفاده کنید.
زردچوبه، ادویه زرد پرطرفدار
زردچوبه، عضو ثابت و همیشگی در میان غذاهاست که در نهایت باعث میشود تا طعم غذا متعادل شود. البته باید به خاصیت بینظیر آن، که باعث جلوگیری از بسیاری بیماریها میشود هم اشاره کنیم. این خاصیت به دلیل قرار گرفتن این ادویه در میان آنتی اکسیدانهاست؛ همچنین کاهش التهاب بدن را به همراه دارد. خاستگاه اصلی زردچوبه در هند است.
هل، با عطر و طعم قوی
هل نیز پای ثابت بسیاری از غذاها و دسرهاست. یک ادویه شیرین و تند که عطر و طعمی قوی دارد. هل با رنگهای مختلف سیاه، سبز و سفید در بازار موجود است و برای تهیه بسیاری از غذاها، نان، مربا، دسر و شیرینی معمولاً از آن استفاده میشود.
زنجبیل و طعمی تند
اگر به طعم تندی علاقه دارید، زنجبیل پیشنهاد ویژه ما به شماست. در این ادویه ترکیباتی وجود دارد که در نهایت باعث ایجاد خواص آنتی اکسیدانی در آن شده است. به همین دلیل از آن به عنوان یک ماده مفید برای بیماریها و مشکلات گوارشی یاد میشود. استفاده از زنجبیل برای پخت مرغ و ماهی و همچنین طعمدهنده چای بسیار مناسب است.
ادویههای هندی
بیشترین میزان استفاده از انواع ادویه در هند است. ادویههای هندی با روش مخصوصی تهیه شده و طعم آنها تنها محدود به فلفل و کاری نمیشود. معمولاً در هر آشپزخانه هندی، یک پک کامل به نام ماسالا دابا وجود دارد که نزدیک به ۶ تا ۷ ادویه را در خود جای داده است. البته هر ادویه در این کشور مخصوص یک منطقه خاص است.
زعفران، ادویه گران قیمت و باارزش
زعفران را با نام طلای سرخ هم میشناسند. ادویهای محبوب و البته گرانقیمت که تنها استفاده از مقدار کم آن باعث ایجاد طعم و عطر متفاوت در دستورالعملهای مختلف خواهد شد. زعفران از جمله ادویههایی است که هم برای تهیه غذا و هم دسر و شیرینی از آن استفاده میشود. همچنین نوعی مسکن طبیعی است و جنبه درمانی هم دارد. استفاده مداوم از زعفران باعث زیبایی و درخشش پوست خواهد شد.
پودر سیر، ادویه مخصوص غذاهای شمال
پودر سیر یک طعمدهنده عالی برای غذاهاست. البته نمیتوان گفت که عطر خوبی را درون غذاها ایجاد میکند؛ اما طعم نهایی غذا پس از استفاده از آن بینظیر است. از پودر سیر برای درست کردن غذاهای دریایی و گوشتی به میزان زیادی استفاده میشود. ارزش غذایی آن بسیار بالاست و مهمترین خاصیتش نیز تنظیم فشار خون است.
زیره سبز و سیاه، با خواص بینظیر
طعم تلخ زیره سبز اجازه نداده است تا در میان ادویههای پرطرفدار و طعمدهنده قرار بگیرد؛ اما استفاده از آن باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش خواهد شد. از این ادویه در بسیاری از غذاها مانند آبگوشت، آش گندم، رشته و … استفاده میشود.
در مقابل نوع سیاه این ادویه به دلیل عطر و طعمی که دارد، برای طعمدار کردن بسیاری از غذاها استفاده میشود؛ البته خاصیت درمانی هم دارد. زیره سیاه را میتوان در سوپ، فرآوردههای گوشتی و … استفاده کرد.
کاری، ترکیب چند ادویه مختلف
مخلوطی از چند ادویه متفاوت مانند زردچوبه، سیر، هل، دارچین و گشنیز ادویه کاری را میسازد. خواص گوناگونی در این محصول نهفته است و در نهایت باعث میشود تا عطری قوی در غذا ایجاد شود.
از ادویه کاری برای تهیه انواع غذاهای گوشتی و البته انواع خورش استفاده میشود.
پاپریکا، برگرفته از فلفلهای مختلف
فلفل دلمهای و سایر فلفلها را زمانی که به صورت آسیابشده و پودری درمیآورند، با نام پاپریکا میشناسند. طعم این ادویه میتواند ملایم یا خیلی تند باشد. از جمله خواص موجود در پاپریکا میتوانیم به وجود مواد معدنی و ویتامینها اشاره کنیم که در نهایت برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها موثر است. پاپریکا هم در غذاهای پخته و هم خام استفاده میشود.
فلفل سیاه با عطر و طعمی قوی
فلفل سیاه، نوع دیگر از انواع ادویه تند است که مواد مغذی بسیار زیادی را در خود جای داده است. عطر این فلفل بسیار قوی بوده و طعمی که دارد باعث ملایمتر شدن مزه نهایی غذا خواهد شد. از فلفل سیاه میتوان برای تهیه غذاهای ایرانی و فرنگی پخته و خام استفاده کرد.
فلفل قرمز، برگرفته از فلفلهای سه رنگ
ادویه فلفل در سه رنگ قرمز، سبز و سفید است که بسته به مرحله برداشت و عملآوری گیاه فلفل، متفاوتند. فلفل قرمز نسبت به بقیه فلفلها، دارای طعم تندتری است.
نمک، ادویه همیشگی غذاها
اما طعمدهنده همیشگی در جهان نمک است که میتوانیم از آن به عنوان تکمیلکننده طعم غذا یاد کنیم. مطمئناً همه ما از فواید و مضرات استفاده بیش از حد این ادویه مانند افزایش فشار خون و … مطلع هستیم.
ادویههای مناسب برای تهیه انواع غذا
گروهی از ادویهها هستند که مخصوص غذاهایی خاص تهیه میشوند و در جدول زیر میتوانید لیستی از آنها را ببینید. گاهی برخی از تولیدکنندگان، طعمدهندهها را با یکدیگر مخلوط کرده و به صورت یکجا به عنوان ادویه مخصوص آن غذا در اختیار مشتریانشان قرار میدهند. موارد زیر پیشنهاداتی است که اغلب برای عطر و طعم بهتر غذای خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
قورمه سبزی | لیمو عمانی / رب انار / رازیانه پودر شده / فلفل سیاه / آب نارنج / زردچوبه / نمک |
قیمه | لیمو عمانی / دارچین / گل محمدی / فلفل سیاه / نمک / زعفران / ادویه گوشت |
پلویی | زیره / دارچین / زنجبیل / جوز هندی / میخک / هل |
آبگوشت | زردچوبه / دارچین / فلفل سیاه / جوز هندی / بادیان رومی / میخک |
لوبیاپلو | نمک / پودر هل / فلفل سیاه / زیره / زردچوبه / دارچین |
مرغ و ماهی | زنجبیل / پودر سیر / پیاز / نمک / آبلیمو / پود هل / زیره سبز / دارچین / زردچوبه |
آبگوشت | فلفل سیاه / زیره سبز / زیره سیاه / پودر تخم گشنیز / پودر لیمو عمانی / پودر دارچین / زردچوبه |
همبرگر | فلفل قرمز و سیاه / نمک / پودر سیر / پودر خردل |
ادویه خورشتی | فلفل قرمز / فلفل سیاه / زردچوبه / زیره سیاه / زیره سبز / جوز هندی / پودر زنجبیل / تخم هل سبز / دارچین / پودر تخم گشنیز |
کباب کوبیده | نمک / فلفل سیاه / زعفران |
ماکارونی | زردچوبه / پودر آویشن / نمک / فلفل سیاه / پودر سیر / پودر دارچین / پودر زنجبیل / فلفل قرمز |
کلام آخر…
ادویه عضوی جدانشدنی برای تهیه غذاهای مختلف است که در تمام دنیا از آنها استفاده میشود. در این مطلب سعی کردیم تا به طور کامل در مورد این ترکیبات صحبت کنیم و طریقه استفاده از آنها را در غذاهای مختلف به شما منتقل کنیم.
برای خرید ادویه علاوهبر مراجعه به عطاریهای معتبر، می توانید از طریق سرویس سوپر مارکت آنلاین اسنپ، ادویه مورد نظر خود را خریداری کنید. شما هم تجربیات خود را در مورد استفاده از ادویه در غذاهای مختلف با ما به اشتراک بگذارید.
1 دیدگاه
عالی بود