اصفهان سرزمین عجایب شگفتانگیز و آثار باستانی متفاوت است. وقتی در این شهر هستید، شاهد آثار هنری هستید که در هیچ گوشه و کنار دیگری از ایران یا جهان نمیتوانید آنها را پیدا کنید. مسجد شیخ لطف الله اصفهان با وجود معماری خاصی که دارد یکی از آثار تاریخی-مذهبی خاص است که در اصفهان ساخته شده. این اثر تاریخی را میتوانید در سفرهایی که به نصف جهان دارید از نزدیک تماشا کنید و با هنر دست معماران قدیمی ایرانی بیشتر آشنا شوید.
شیخ لطف الله کیست؟
شیخ لطف الله به عنوان یکی از بزرگترین علمای شیعه شناخته میشده. این شخصیت مشهور در منطقه جبل عامل واقع در لبنان امروزی متولد شده و بزرگ شده؛ اما در زمان صفویان به دعوت شاه عباس وارد ایران شده و پس از آن نیز زندگی خودش را در ایران ادامه داده است.
شیخ لطف الله در روزهای اول سفرش به ایران به شهرهای زیادی از جمله مشهد، اصفهان و قزوین سفر کرده بود و با بزرگان زمانه خودش مانند ملأ عبدالله شوشتری ارتباط داشته. این مسجد به دلیل ارادت و علاقهای که شاه عباس به شیخ لطف الله ساخته شده بود و تا زمانی که شیخ زنده بود، خودش در این مکان امامت نماز را بر عهده داشته است.
در سال ۱۰۳۵هجری قمری شیخ دار فانی را وداع گفت و پس از آن، مسجد شیخ لطف الله دیگر فقط یک محل عبادت نیست، بلکه به عنوان یکی از آثار تاریخی خاص ایران نیز شناخته میشود و گردشگران زیادی برای تماشای آن عازم اصفهان میشوند.
مسجد شیخ لطف الله کجاست؟
مسجد شیخ لطف الله در نزدیکی میدان نقش جهان یا میدان امام قرار دارد. با کمی گشت زنی و گردشگری در اطراف این هتل میتوانید این مسجد را به راحتی پیدا کنید. برای دسترسی به این مسجد تنها باید به ضلع شرقی میدان نقش جهان روبهروی کاخ عالیقاپو بروید.
این مسجد در نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۲:۳۰ و ۱۴ تا ۱۷ و در نیمه دوم سال از ساعت ۹ صبح تا ۱۱:۳۰ و ۱۳ تا ۱۶:۳۰ باز است. پیشنهاد میکنیم که ساعتهای اولیه روز یا زمانی که آفتاب هنوز در آسمان است را برای دیدن مسجد انتخاب کنید، تا بتوانید تمام دیدنیهای این مسجد را با جزییات کامل تماشا کنید.
تاریخچه مسجد شیخ لطف الله
صفویان در سال ۹۸۲ هجری شمسی در اصفهان پایتخت خودشان را بنا کردند. در دوران صفویان بناهای تاریخی زیادی در نصف جهان به دستور پادشاهان صفوی ساخته شدند و رد پای معمارهای هنرمند ایرانی را میتوانید در هر کدام از این بناهای تاریخی مانند چهارباغ، میدان نقش جهان اصفهان و… مشاهده کنید.
محمدرضا اصفهانی مسئول ساخت مسجد شیخ لطف الله بوده و این بنای تاریخی را روی آثار باقیمانده از مسجدی قدیمی در این مکان ساخته است. مدت زمانی که برای ساخت این بنا ثبت شده حدود ۱۸ سال است. در طول این سالها شاه عباس مدام از پیشرفت مسجد مطلع میشدخ و در نهایت پس از تکمیل آن، تنها خانواده سلطنتی و افراد خاص میتوانستند وارد این مکان شوند. روایتها نشان میدهد که شاه عباس از سال ۹۹۸ شمسی تا پایان عمرش در این مکان عبادت میکرده و مسجد شیخ لطف الله پناهگاه امن او بوده است.
مرمت مسجد شیخ لطف الله در دورههای مختلف تاریخی انجام شده و از جمله آنها میتوان به زمان رضاشاه پهلوی اشاره کرد. در این دوران، کتیبههایی که در نمای خارجی یا بیرونی مسجد قرار داشتند و سایر بخشهای آن که در اثر گذر زمان صدمه دیده بودند ترمیم شدند.
معماری شگفتانگیز مسجد
مسجد شیخ لطف الله طراحی و معماری خاص خودش را دارد و مانند سایر آثار تاریخی ایران، مانند یک اثر هنری یکتا خودش را در معرض دید گردشگران قرار میدهد. در قسمت ورودی مسجد از ضلع شمالی نقش جهان شروع میشود و همین شروع ویژه در کنار کاشیهای هفت رنگی که به استقبال گردشگران میآیند، یک گوشه از هنر دست معماران اصفهانی و ظرافتی که برای ساخت این مسجد به کار گرفتهاند را به نمایش میگذارد.
راهروی مسجد و شبستان اصلی آن
راهروی ۲۸ متری ورودی مسجد ابتدا به چپ و بعد به سمت راست ساخته شده و مسیر انتهایی آن به گنبد مسجد میرسد. این راهرو علاوه بر جداسازی مسجد از فضای پرهیاهو بیرونی، دارای دری است که به شبستان زمستانی باز میشود.
شبستان اصلی مسجد به صورت هشتضلعی طراحی شده و حدود ۱۹ مترمربع مساحت دارد. نقوش هندسی تا طرح گل و بوته، طاووس و نقاشیهای منحصر به آثار هنری آن زمان را میتوانید در اضلاع مختلف این مسجد مشاهده کنید. کتیبههایی به خط نستعلیق و نسخ نیز در این قسمت به کار گرفته شده که زیبایی مسجد شیخ لطف الله را دوچندان میکند.
قبله و گنبد مسجد شیخ لطف الله
ورودی مسجد به شبستان در جهت قبله قرار نمیگرفته و همین موضوع موجب که چرخشی ۴۵ درجهای به صورت هنرمندانه در این بخش مسجد توسط معماران ایجاد شود، تا جهت بنا نسبت به قبله درست تنظیم شده باشد. مسجد شیخ لطف الله صرفاً برای عبادت شاه و خاندانش ساخته شده بود و افراد عادی به آن راه پیدا نمیکردند، پس مناره و اذانی نیز برای دعوت به نماز برای این بنای مذهبی در نظر گرفته نشده است.
دو پوسته پیوسته با ارتفاع حدود ۳۲ متر تا سطح زمین و دهانه ۱۲ متری و قطر بیرونی ۲۲ متری، برای بخش گنبد مسجد شیخ لطف الله در نظر گرفته شده. نمای گنبد نیز با نقوش اسلیمی تزیین شده و پنجرههای اطراف آن، نور را مهمان این بنای مذهبی میکند.
محراب و راهروی زیر زمینی مسجد
کاشیکاریهای معرق و مقرنسهای ظریف که نقش و نگار گیاهان مختلف در آنها به تصویر کشیده شده را میتوانید در محراب مسجد شیخ لطف الله ببینید. راهروی زیرزمینی مسجد شیخ لطف الله عالیقاپو و مسجد شیخ لطف الله را به هم متصل میکرده و محلی برای عبور و مرور زنان و کسانی که برای آموزش به مسجد میرفتهاند بوده؛ اما این روزها حوضی که در میانه میدان امام قرار دارد مسیر این گذرگاه را از بین برده و ارتباط این دو بنای تاریخی را با هم قطع کرده است.
جاهای دیدنی تاریخی دیگر اصفهان در اطراف شیخ لطف الله
در اطراف مسجد شیخ لطف الله دیدنیهای متعددی نیز وجود دارد؛ بنابراین موقع سفر به این شهر تاریخی – توریستی میتوانید از این مکانها نیز دیدن کنید. از جمله جاذبههایی که در اطراف این بنای تاریخی وجود دارد میتوان به عمارت عالیقاپو، خانه مشروطیت اصفهان، موزه هنرهای تزئینی اصفهان و خانه ملاباشی یا خانه معتمدی اصفهان اشاره کرد. فاصله این دیدنیها اصفهان تا این مسجد کمتر از ۲ کیلومتر است و با کمی پیادهروی میتوانید خودتان را به این مکان برسانید.
چگونه به مسجد شیخ لطف الله برویم؟
برای رفتن به مسجد شیخ لطف الله لازم است که ابتدا مسیرهایی که به میدان امام اصفهان میرسند را شناسایی کنید. اتوبوسهایی که در میدان امام حسین متوقف میشوند، در فاصله کمی از میدان نقش جهان قرار دارند و با استفاده از آنها میتوانید خودتان را به این مسجد برسانید. البته در صورتی که اتوبوستان در ایستگاه بیمارستان خورشید توقف داشته باشد نیز میتوانید به مسجد شیخ لطف الله و دیدنیهای اطراف آن دسترسی داشته باشید.
همچنین برای رفتن به مسجد شیخ لطف الله میتوانید از سرویس تاکسی اینترنتی یا پیک موتوری استفاده کنید.
هتلهای نزدیکی مسجد شیخ لطف الله
هتلهای مختلفی از هر گوشه و کنار اصفهان ساخته شدهاند، اما اقامتگاههایی که به دیدنیهای این شهر دسترسی داند گزینه مناسبتری برای مسافران این شهر محسوب میشوند. موقع رزرو هتل اصفهان میتوانید به سراغ هتل ستاره اصفهان، هتل ملک اصفهان، هتل صفوی اصفهان و هتل آپارتمان هشت بهشت اصفهان اشاره کرد.
رستورانها و غذاخوریهایی نزدیک به مسجد شیخ لطف الله
مگر میشود که تا اصفهان سفر کنید و غذاهای سنتی و خوراکیهای خوشمزه این شهر را امتحان نکنید. رستوران سنتی نقش جهان یکی از غذاخوریهای سنتی این شهر است که با انواع غذاهای خوشمزه مانند خورشت ماست، بریانی، و… از مسافران این شهر پذیرایی میکند. این غذاخوری کمتر از ۱۰۰ متر از مسجد شیخ لطف الله فاصله دارد و میتوانید برای صرف غذاهای مد نظرتان به این رستوران بروید.
سخن پایانی
نور در مسجد شیخ لطف الله میتابد و زیباییهای این اثر تاریخی کاشیکاری شده را به بهترین نحو به تصویر میکشد. کاشیکاریهایی که هر کدام نقش و نگار خاصی را دارند و با تلفیق رنگهای آبی، طلایی و سفید، حس آرامش را به بازدیدکنندگان این مسجد و کسانی که در این فضا حضور دارند منتقل میکنند.
اگر قصد دارید که این بار بلیط هواپیما اصفهان را برای تماشای این مسجد تهیه کنید، پیشنهاد میکنیم که ساعتهایی که مسجد برای بازدید عمومی باز است را برای تماشای آن انتخاب کرده و از دیدن تلاقی هنر و معماری ایرانیان قدیم لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید