دیدن نمک آن هم به صورت متبلور شده در یک مسیر طولانی ۶ کیلومتری، یکی از جاهای دیدنی قشم است. برای دیدن این مسیر نمکی طولانی که بخشهایی از آن سفیدتر از برف و بخشهایی زیباتر از رنگینکمان است، باید عزمتان را جزم کرده و عازم هرمز شوید. درست در بالای یک کوه بلند، غار نمکدان قشم که به آن غار نمکی قشم یا غار سه مرد برهنه نیز گفته میشود منتظرتان است، تا دیدنیهایی که تا به امروز در هیچ سفری ندیدهاید را نشانتان دهد.
تاریخچه و قدمت غار نمکدان قشم
در هرمز که قدم میزنید و دیدنیهای متنوع این جزیره را تماشا میکنید، با یک کوه گنبدی شکل مواجه خواهید شد که بیش از ۲۰۰ متر ارتفاع دارد. این کوه بلند که به عنوان گنبد نمکی نیز شناخته میشود، میزبان تغییرات طبیعی زیادی در گذر زمان بوده است. همین موضوع موجب شده که طولانیترین غار نمکی جهان با طولی بیش از ۶ کیلومتر در قلب این کوه شکل بگیرد.
قدمت شکلگیری نمکهای این کاخ به پیش از دوران کامبرین برمیگردد و بیش از ۵۰۰ سال سن دارند. در حال حاضر، این غار نمکی که به نام غار نمکی 3N نیز مشهور است؛ عضوی از ژئوپارکهای جهانی محسوب میشود و در سال ۱۳۹۰، نام آن در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شده.
غار نمکدان قشم کجاست؟
برای رسیدن به جاهای دیدنی قشم و تماشای آنها از نزدیک باید ابتدا آدرس هر کدام از جاذبههای این منطقه را بدانید. برای رفتن به غار نمکی قشم باید ۹۰ کیلومتر از این شهر فاصله گرفته و به سمت جنوب غربی جزیره حرکت کنید. درست در نزدیکی ساحل جنوبی هرمز میتوانید این اثر هنری شگفتانگیز که طبیعت سالها برای ساختن آن زحمت کشیده را تماشا کنید.
مسیرهای دسترسی به غار نمکدان قشم
بعد از شناخت اینکه غار نمکی قشم کجاست، از طریق دو مسیر میتوانید به آن دسترسی داشته باشید. در مسیر اول باید ابتدا شهر قشم، رمکان، تنبان، طبل را پشت سر بگذارید. سپس در مسیر ساحل شمالی جزیره پیش رفته و از روستای چاهو و روستای درکو عبور کنید. در نهایت، با حرکت به سمت جنوب روستای گوری و عبور از روستای کانی با طی کردن یک جاده خاکی ۱۰ کیلومتری به غار نمکدان خواهید رسید.
در مسیر دوم باید شهر قشم، رمکان، تنبان، طبل را طبق نقشه طی کنید، سپس باید به سمت جنوب حرکت کنید تا به روستای سلخ برسید. بعد از این روستا باید جاده خاکی بهطول ۲۲ کیلومتر را پشت سر بگذارید، تا بتوانید از غار نمکی زیبای قشم بازدید کنید.
ساعت بازدید از غار نمکدان همیشه بیدار قشم
غار نمکدان قشم به عنوان یکی از جاذبههای طبیعی این منطقه شناخته میشود و در هر ساعتی از شبانه روز میتوانید به آن دسترسی داشته باشید؛ اما با توجه به اینکه حیوانات و پرندگان بومی منطقه ممکن است موقع شب در این ناحیه پناه بگیرند، بهتر است ساعات ابتدایی روز تا چند ساعت قبل از غروب آفتاب را برای بازدید از این کاخ زیبا و تماشای آن در نظر داشته باشید.
نحوه شکلگیری آن غار نمکدان قشم و ویژگیهای آن
غارهای نمکی اغلب در نواحی گنبدی شکل و در مناطق گرم و خشک مانند قشم ایجاد میشوند. دلیل اصلی پیدایش این غارهای نمکی، بارش کم سالانه است. با کم شدن بارش، نمکهایی که به صورت تک لایه در زیر زمین قرار دارند به مرور به سطوح بالاتر زمین راه پیدا میکنند. چون ماهیتاً نمک دارای خاصیت شناوری بوده و وزن آن نسبت به سنگها و شنهای اطرافش کمتر است.
غارهای نمکی اغلب در گنبدهای نمکی ایجاد میشوند. اگر گنبد نمکی در مناطق گرم و خشک (همانند قشم) ایجاد شود، به دلیل بارش کم در طول سال میتواند دوام بیشتری داشته باشد و احتمال به وجود آمدن غار نمکی درون آن افزایش مییابد. غار نمکدان قشم با تغییراتی که در لایههای زمین رخ داده شده به وجود آمده و در حال حاضر دارای چندین تالار با ابعاد مختلف است.
اولین تالار آن حدود ۷۰۰ متر با درب ورودی غار فاصله دارد و در ترکیبات دیوارههای این تالار عناصری مانند منیزیم یافت میشود. این نمک میتواند برای بدن ورزشکاران حرفهای مفید باشد. همچنین، به دلیل املاح معدنی موجود در کاخ، حضور در این مکان میتواند برای درمان بیماریهایی مانند آسم و مشکلات تنفسی نیز خالی از فایده نخواهد بود.
نحوه کشف غار نمکدان قشم
قدمت کشف غار نمکی قشم به سال ۱۹۹۸ میرسد. در این زمان زمین شناسانی که از کشور چک به این محل اعزام شده بودن با همکاری اعضای دانشگاه شیراز موفق به کشف این اثر طبیعی ارزشمند شدند.
پس از آن، از سراسر ایران و جهان گردشگران برای دیدن این غار نمکی عازم قشم، سفر به جزیره را شروع کردند. جالب است بدانید که داستان انتخاب نام سه مرد برهنه با کشف این غار نمکی ارتباط دارد.
با توجه به اینکه در اطراف این غار آب نمک غلیظ وجود داشت و برای کشف آن زمین شناسان چکی مجبور بودند برهنه به نقشه برداری غار بروند، نام سه مرد برهنه برای این غار به شهرت رسید. دلیل برهنه شدن این افراد این بود که نمک چسبیده شده به لباس، حرکت را برای آنها دشوار میکرد و احتمال گرفتار شدن آنها را افزایش میداد.
دیدنیهای غار نمکدان از نگاه گردشگران
گردشگرانی که عازم هرمز شدهاند تا به دیدن کوه نمکی این جزیره و غار پنهان شدن در قلب آن بروند، باید موقعیت دالانهای کاخ را بشناسند. دالان اول این غار لبریز از نمک بوده و برای بازدید عموم در نظر گفته شده. در دلان دوم شرایط غارنوردی سختتر میشود و تنها با سینهخیز رفتن در دالان میتوانید از آن بازدید کنید. دالان سوم غار نیز متعلق به غارنوردانی است که به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت میکنند.
کشف دهانه غار
دهانه اصلی غار نمکی قشم به سمت جنوب قرار دارد و تا عمق ۲۰ متری دهانه نور خورشید درون غار میتابد و آن را روشن و نورانی میکند؛ اما بعد از آن تا عمق ۱۰۰ متری که برای بازدید گردشگران عادی در نظر گرفته شده، نیاز به استفاده از چراغ قوه خواهید داشت، تا بتوانید زیباییهای اشکالی که تبلور نمکها روی دیوارههای غار نمکی قشم به وجود آورده را تماشا کنید.
قندیلهای نمکدانی سقف
در سقف غار میتوانید نمکهایی که به شکل قندیلهای بلورین کنار هم قرار گرفتهاند و اشکال جذابی را به وجود آوردهاند مشاهده کنید. این قندیلها به دلیل رطوبت هوا و نفوذ آب به داخل غار شکل گرفته و حاصل تبلور نمکها در مجاورت رطوبت بوده. با توجه به جریان مداوم هوا درون این غار نمکی، همچنان شاهد شکیل گیری قندیلهای جدید در قسمت سقف غار خواهید بود.
استلاکتیتها و استلاگمیتهای غار نمکی
استلاکتیتها و استلاگمیتهایی که در نزدیکی دیوارهای غار نمکدان قشم تشکیل شده، کفپوش نمکی کریستالی را در این ناحیه به وجود آورده که تا بخشهای انتهایی غار کشیده میشود. ستونهای نمکی ایجاد شده در اثر تبلور نمکها در این غار حس ماجراجویی گردشگران را ترغیب میکند و رنگهای متنوعی که استلاکتیتها و استلاگمیتها به نمایش گذاشتهاند، یک تجربه غارنوردی جذاب را برای افرادی که به دیدن این محل آمادهاند در پی خواهد داشت.
جریان آب درون غار
کمی که در غار نمکی پیش بروید، شاهد شنیده شدن صدای جریان آب خواهید بود؛ زیرا در بخش داخلی کوه نمکدان قشم یک جریان آب دائمی وجود دارد و به صورت یک چشمه جوشان شاهد خروج آن از غار خواهید بود.
گاهی مواقع تصویر عناصر غار در این آب مانند آینه منعکس میشود و جذابیت دیدنیهای طبیعی این مکان را در نظر گردشگران دوچندان میکند. در قسمت صلی این چشمه آب میتوان رد پای گل اخرا (خاک نسوز) و ترکیباتی مانند اکسید آهن و هماتیت را نیز مشاهده کرد.
جاذبههای گردشگری اطراف غار نمکدان
در اطراف غار نمکدان قشم جاذبههای دیدنی متنوعی وجود دارد. از جمله این دیدنیهای قشم میتوان به ساحل هرمز و تماشای آبی دریا در خلیج همیشه فارس اشاره کرد. این غار طبیعی تا تنگه چاهکوه قشم حدود ۴۳ کیلومتر، تا گوران ۵۳ کیلومتر، تا پارک زیتون قشم حدود ۱۰۰ کیلومتر و تا حمام گله داری حدود ۱۵۴ کیلومتر فاصله دارد.
برای دیدن جنگل حرا قشم باید ۵۴ کیلومتر از این غار فاصله بگیرید و بام قشم نیز در ۲۸ کیلومتری این غار نمکی واقع شده؛ بنابراین با داشتن ماشین شخصی یا اجاره یک خودروی سواری در قشم میتوانید در عرض چند ساعت بیشتر دیدنیهای این جزیره را تماشا کرده و خاطرات نابی از سفر به این جزیره برای خودتان رقم بزنید.
بهترین زمان بازدید از غار نمکدان قشم
اواسط پاییز تا اواسط فروردین ماه که آب و هوای جنوب در بهترین شرایط خودش قرار دارد، بهترین زمان بازدید از غار نمک هرمز و جاهای دیدنی هنگام و قشم محسوب میشود. روزهای قشم هوا نسبتاً گرم است و در شبهای زمستانی آن شاهد سوز و سرما خواهید بود؛ بنابراین بهتر است بازدید از این غاز طبیعی را برای ساعتهای ابتدایی روز و قبل از تاریک شدن هوا در نظر بگیرید.
نکات بازدید از غار نمکدان قشم
اگر به جزیره هرمز قشم سفر کردهاید و حالا میخواهید عازم کوه نمکی شکل جزیره شده و از غار نمکی آن بازدید کنید، لازم است که نکات زیر را مد نظر داشته باشید.
- حتماً برای بازدید از این غار طبیعی یک هدلایت یا چراغقوه، خوراکی سبک و بطری آب همراه داشته باشید.
- اگر غارنورد نیستید و با شرایط محیطی آشنایی کافی ندارید، بدون راهنما از غار بازدید نکنید.
- به قندیلها و سنگهای نمک دست نزنید و آنها را از جایشان جدا نکنید.
- برای ورود به دالانهای دوم و سوم غار نمکدان قشم به تجهیزات غارنوردی نیاز خواهید داشت.
- در غار خفاشها و حشرات سفیدرنگ زندگی میکنند و در صورت حساس بودن به این موجودات بهتر است از سایر دیدنیهای قشم بازدید کنید.
- بازدید از غار نمک قشم رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه برای دیدن این اثر طبیعی نخواهید داشت.
اقامتگاههای نزدیک غار نمک قشم
با توجه به موقعیت مناسبی که غار نمکدان قشم دارد، اقامتگاههای زیادی در نزدیکی این محل ساخته شدهاند و برای رزرو هتل قشم میتوانید یکی از این گزینهها را مد نظر داشته باشید. از جمله هتلهای نزدیک این غار نمکی میتوان به هتل ساحل طلایی قشم، هتل ایرمان و هتل اسماری اشاره کرد.
برای انتخاب یکی از این هتلها باید ابتدا بودجه سفرتان را مشخص کرده و سپس با کمک اسنپ هتل اقامتگاهتان را رزرو کرده و عازم قشم زیبا شوید.
نحوه سفر به هرمز و دیدن غار نمکدان قشم
بهترین راه سفر به قشم استفاده از خطوط هوایی و خرید بلیط هواپیما قشم است. چون این جزیره در جنوبیترین نقطه ایران قرار گرفته و برای رسیدن به آن باید مسافت زیادی را پشت سر بگذارید.
با سفر هوایی میتوانید در زمان سفرتان صرفهجویی کرده و در عرض چند ساعت خودتان را به قشم و هرمز برسانید و از تماشای تک تک دیدنیهای این جزیره و سکوت و آرامش آن لذت ببرید.
سخن پایانی
برای سفر به جزیره زیبای قشم و دیدن هنگام رنگارنگ، جنگل حرا و غار نمکدان فقط باید عزمتان را جزم کنید و بلیط هواپیمای قشم را بخرید. پس از چند ساعت میتوانید شنهای نرم ساحلی را در نزدیکی دریا زیر پاهایتان حس کنید و از تماشای هنر دست طبیعت در این منطقه لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید