یکی از پلوهای بسیار لذیذ ایرانی، پلو سبزی یا سبزی پلو است. این غذا را معمولاً با گوشت قیمه شده، ماهی، مرغ گوشت سرخ شده یا گوشت چرخ کرده تهیه میکنند. اما در اصل سبزی پلو با ماهی یک غذای مهم و مناسبتی است که در شب عید آن را آماده کرده و میل میکنیم. ماهی مورد استفاده با در نظرگرفتن نزدیکی شما به آبهای شمالی یا آبهای جنوبی کشور میتواند متفاوت باشد. ولی این موضوع تفاوتی در دستور تهیه این غذا ندارد.
سبزی پلو با ماهی برای شب عید
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی به صورت معمول از ترکیب برنج در کنار سبزی است. سبزی مورد استفاده در سبزی پلو شامل شنبلیله، گشنیز، تره، جعفری، شوید و سیر تازه است. همچنین در کنار این ترکیبات از نمک، زعفران و روغن نیز برای طعم لذیذتر پلو استفاده میکنند.
یک غذای کاملا مقوی و پرخاصیت که افراد ترجیح میدهند در شب عید آن را در کنار ماهی، مرغ و یا ماهیچه آماده کنند. ولی یار همیشگی و دیرینه سبزی پلو از گذشتههای دور تا به امروز همیشه ماهی بوده است. ماهی تیلاپیا، قزل آلا، قباد، سالمون، شکم پرو ماهی شیر از جمله ماهیهای لذیذی هستند که شما میتوانید آنها را در کنار سبزی پلو ماهی نوش جان کنید. ما در ادامه طرز تهیه این غذای لذیذ را برای شما توضیح خواهیم داد.
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
برنج | ۲ پیمانه |
ماهی ( هر نوعی که در دسترس شما بود) | ۱ کیلو |
پیاز | ۱ عدد |
سیر | ۱ حبه |
سبزی پلو (تره، جعفری، گشنیز، شوید، سیر تازه) | ۵۰۰ گرم |
نمک و فلفل سیاه | به میزان لازم |
لیمو ترش برای تزئین | ۱ عدد |
کره یا روغن | ۱۰۰ گرم |
آبلیمو | به مقدار لازم |
طرز تهیه سبزی پلو با ماهی لذیذ و معطر
برای تهیه یک سبزی پلو با ماهی لذیذ به صورت گام به گام با ما باشید.
مرحله اول: در مرحله اول از این طرز تهیه ابتدا باید سبزیها را به خوبی پاک کرده و شستشو دهید. سپس آنها را در یک آبکش بریزید تا خشک شده و آب آنها گرفته شود.
مرحله دوم: بعد از آن با استفاده از سبزی خردکن یا یک چاقوی تیز سبزیها را ریز و ساطوری خرد کنید. سپس در گام بعدی به سراغ برنج بروید.
مرحله سوم: برنج شما حداقل از سه ساعت قبل، باید در ترکیب با دو قاشق چایخوری نمک به همراه آب ولرم، خیسانده شود. بعد از آن یک قابلمه مناسب انتخاب کرده و آن را بر روی شعله متوسط گاز قرار دهید. حرارت زیر قابلمه باید کم باشد.
مرحله چهارم: سپس درون قابلمه آب بریزید و اجازه دهید که به جوش آید. آب برنج خیس خورده را خالی کنید و بعد از به جوش آمدن آب، برنج را درون آب جوش بریزید. همزمان کمی نمک نیز در قابلمه ریخته و اجازه دهید که برنج شما نیم پز شود. شما باید این برنج را زنده آبکش کنید.
مرحله پنجم: بعد از نیمپز شدن برنج و آبکشکردن آن، حالا برنج را در کناری قرار دهید. مجددا در یک قابلمه مناسب کمی روغن یا کره بریزید. بعد از آب شدن کره و داغ شدن روغن، به اندازه دو قاشق غذاخوری آب و زعفران دم کرده به کره یا روغن خود اضافه کنید.
مرحله ششم: اجازه دهید که این ترکیب به خوبی داغ شود. ته دیگ سبزی پلو با ماهی شما میتواند نان لواش باشد. نانها را به تکههای کوچک آماده کرده و کف قابلمه قرار دهید.
مرحله هفتم: بعد از آن یک لایه برنج کف قابلمه بریزید و و روی آن را با یک لایه سبزی کامل پر کنید. حالا از یک چنگال کمک گرفته و ترکیب برنج و سبزی را هم بزنید و مخلوط کنید.
مرحله هشتم: سپس مجددا لایه بعدی برنج و سبزی را بر روی لایه قبلی بریزید. این کار را تا انتها و اتمام برنج و سبزیها ادامه دهید. دقت کنید که میتوانید کمی برگ سیر تازه و خرد شده را کنار گذاشته و لابهلای پلوی خود از برگهای سیر تازه نیز استفاده کنید.
مرحله نهم: بعد از تمام شدن لایههای برنج و سبزی حالا کمی آب و روغن در کنار زعفران دم کرده آماده نموده و روی پلو بریزید. حتی میتوانید از کره آب شده با زعفران دم کرده نیز برای سبزی پلو با ماهی استفاده کنید.
مرحله دهم: بعد از آن درب قابلمه را بسته و اجازه دهید تا برنج شما به بخار بیفتد. حالا شعله گاز را زیاد کنید و همین که برنج شما بخار کرد، شعله را کم کنید. اکنون باید اجازه دهید تا با حرارت ملایم، برنج و سبزیها به خوبی با هم ترکیب شده و مغز پخت شوند.
مرحله یازدهم: بعد از آن تا پخت کامل برنج، به سراغ آمادهکردن ماهی میرویم. ماهی را تمیز کرده و به قطعههای کوچک برش دهید. حتی میتوانید از فیلههای آماده ماهی نیز استفاده کنید. بعد از شستن ماهیها آن را درون یک آبکش قرار دهید تا آب آنها به خوبی خارج شود.
مرحله دوازدهم: سپس پیاز را پوست گرفته و شستشو دهید. آن را به صورت خلالی کوچک خرد کنید. پیاز را به همراه فلفل سیاه، نمک، آبلیمو و زردچوبه در یک کاسه ریخته و ماهیها را برای ده دقیقه الی ۱۵ دقیقه در این ترکیب قرار دهید.
مرحله سیزدهم: ترکیب ادویه و آبلیمو باید به خورد ماهی برود و ماهیها به این مواد آغشته شوند. پس خوب آنها را زیر و رو کنید تا کاملا طعم دار شده و برای سبزی پلو با ماهی آماده شود.
مرحله چهاردهم: بعد از این مرحله و طعمدار شدن ماهیها، یک تابه مناسب را انتخاب کرده و آن را بر روی حرارت گاز قرار دهید. اجازه دهید که تابه شما به خوبی داغ شود. سپس در آن روغن بریزید و بعد از داغ شدن روغن، فیلههای ماهی طعمدار شده را درون روغن قرار دهید.
مرحله پانزدهم: دو طرف ماهی باید به خوبی ترد و سرخ شود. بعد از اینکه یک سمت ماهیها به خوبی سرخ شد، آنها را برگردانید تا سمت دیگر نیز به خوبی پخته و سرخ شود.
مرحله شانزدهم: بعد از اینکه ماهیها سرخ شدند، آنها را بر روی یک دستمال حولهای آشپزخانه قرار دهید تا روغن آنها گرفته شود. تقریباً یک ساعت زمان میبرد تا پخت پلو و ماهی شما به اتمام رسیده و غذا آماده سرو شود.
مرحله هفدهم: بعد از پختن برنج و دم کشیدن آن، حالا سبزی پلو خود را در ظرف سرو نهایی کشیده و ماهیها را در کنار آن قرار دهید. برای تزیین نهایی سبزی پلو با ماهی خود میتوانید از چند برش لیموی تازه نیز استفاده کنید.
چند نکته مهم برای یک سبزی پلو ماهی خیلی خوشمزه
در این قسمت چند نکته را برای شما شرح خواهیم داد تا سبزی پلو با ماهی شما لذیذتر و خوشمزهتر باشد.
- نکته اول اینکه در زمان جوشیدن برنج، درب قابلمه را نبندید. ضمن اینکه حرارت باید زیاد باشد.
- همچنین فراموش نکنید که حین جوشخوردن برنج، حتما چند بار آن را هم بزنید. اما دقت کنید که دانهها خرد نشوند.
- معمولاً سبزی پلو ماهی را با برنج آبکش شده آماده میکنند.
- برای تهدیگ این غذا میتوانید از سیب زمینی هم استفاده کنید.
- همچنین شما در تهیه این غذا میتوانید بعد از آبکشکردن برنج، سبزی را با آن ترکیب کنید. این کار کمک میکند که برنج و سبزی خیلی بهتر و بیشتر با یکدیگر ترکیب شوند.
- توصیه اول ما این است که حتما از سبزیجات تازه در تهیه این غذا استفاده شود. اگر امکان تهیه و آمادهسازی سبزی تازه وجود نداشت، استفاده از سبزیجات خشک نیز مسالهای ندارد.
- در نهایت بد نیست بدانید که برخی از افراد در طرز تهیه این غذا در کنار سیر تازه، از پیاز رنده شده نیز لابهلای پلو و سبزی استفاده میکنند.
افسانه سبزی پلو ماهی
چندین هزار سال است که در شب عید نوروز این غذا به عنوان غذای ویژه آماده میشود. البته تاریخچه طبخ و تهیه سبزی پلو با ماهی برای شب عید مشخص نیست. اما طبق افسانهها و روایتها، علت خوردن ماهی و برنج به داستان پیدا شدن انگشتر حضرت سلیمان در شکم ماهی اشاره میکند.
ایشان با استفاده از این انگشتر پریان و دیوها را به اختیار و خدمت خود در میآوردند. در این بین یک دیو انگشتر ایشان را به دریا میاندازد تا ایشان دیگر دیوها و پریان را کنترل نکنند. سپس خود را به شکل حضرت سلیمان درآورده و بر تخت پادشاهی مینشیند.
حضرت سلیمان که نمیتواند این اتفاق را به مردم ثابت کند، به دریا پناه برده و ماهیگیر میشود. سپس یک ماهی صید کرده که در شکم آن ماهی، انگشتر گمشده ایشان است. مردم بعد از شنیدن این خبر در روز ۱۳ عید نوروز دیو را از تخت پایین آورده و حضرت سلیمان را به حکمرانی برمیگردانند.
به همین دلیل نوش جان کردن ماهی در شب عید، یک نماد از پیدا شدن انگشتری حضرت سلیمان است که در کنار آغاز بهار و عید نوروز مزید بر علت شده است.
سبزی پلو با ماهی برای شادی شب عید
در این طرز تهیه، نحوه آمادهسازی و طبخ سبزی پلو با ماهی را برای شما شرح دادیم. نکات مورد نیاز را نیز برای شما گفتیم. آماده کردن این غذا کمی تدارکات میخواهد که آنهم خرید و تمیز کردن ماهی و پاککردن و شستن و خردکردن سبزیجات است. البته هیچ کدام از این روشها برای کدبانوهای ایرانی سخت و جدید نیستند.
در هر حال امیدواریم این غذای لذیذ را در شب عید آماده کرده و از نوشجان کردن آن در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید