فهرست مطالب
جزیره قشم زیباییهای فراوانی دارد؛ یکی از این زیباییها که نمیتوان آن را انکار کرد، جنگل حرا قشم است. جلوهای بینظیر از ترکیب و تداوم طبیعت و حیات وحش در کنار یکدیگر! در این جنگل برای دیدن زیباییها شما نمیتوانید پیاده روی کنید تا از دیدن این جلوهگری طبیعی لذت ببرید، بلکه باید قایق سواری کنید. یک جاذبهی جهانی که در لیست میراث ملی و طبیعی کشور قرار گرفتهاست. این جنگل هر بینندهای را شگفت زده میکند. درختان در این جنگل در آب فرو رفته و بینظیرترین جلوه خلقت خدا را به رخ میکشند.توصیه ما این است که با رزرو هتل در قشم خیال خود را از اقامت در این جزیره راحت کنید.
داستان پشت پرده جنگل حرا و تمام دانستنیهای آن
جنگل مانگرو یا جنگلهای حرا قشم را با نام جنگلهای دریایی نیز معرفی میکنند. زمانی که در میان آبهای این جنگل حرکت میکنید، درختانی را خواهید دید که ریشه در آب دارند. به گونهای که انگار در خاک ریشه کردهاند اما در اصل، وجود و حضور آنها صرفاً به آب بستگی دارد. این ریشههای قطور و تنومند آب شور دریا را با تبدیل کردن به آب شیرین برای خود به بهترین محیط زندگی مبدل کردهاند و سالهاست که در این حالت زندگی میکنند. درختان در زمان جذر دریا از آب بیرون آمده و با مد دریا تا نصفهی تنه خود، به زیر آب فرو میروند. در این منطقه آب و هوا کاملاً استوایی است و سبب شده که درختان رشد خوب و مناسبی داشته باشند.
ویژگیهای جنگل حرا قشم
وسعت جنگل حرا قشم تقریباً ۸۲,۳۶۰ هکتار است. این جنگل زیبا و باشکوه، درست در سال ۱۳۵۱ جزء منطقه حفاظت شده حرا قرار گرفت و سپس در سال ۱۳۵۴ وسعت آن به ۸۵,۶۸۶ هکتار افزایش پیدا کرد. بعد از آن در سال ۱۳۵۶ نیز این جنگل را به زیستگاه و شبکهی جهانی انسانی یونسکو ملحق کردند. در حال حاضر نیز اداره کل محیط زیست استان هرمزگان وظیفه نگهداری و حفاظت از آن را به عهده دارد. یک اکولوژی کاملاً مناسب و پیشرفته برای پرندگان مهاجر در مناطق گرمسیری که سالانه مهاجرتهای زیادی را به خود میبیند.
پرندگانی مانند گیلانشاه، کاکایی، سلیم خاکستری، حواصیل بزرگ، کفچه نوک تیز، حواصیل هندی و غیره که سالانه یکی از مقاصد سفر خود را جنگل های حرا قشم قرار میدهند. نکتهی مهمی که باید بدانید، این است که ۸۰ درصد از آبزیان خلیج فارس تخم ریزی خود را در این منطقه انجام میدهند. البته داستانهای متعددی نیز در مورد این جنگل روایت میشود. برخی از افراد معتقدند که درختان قرار گرفته در جنگل حرا از اشک چشم انسان به وجود آمدهاند. در عین حال عدهای دیگر نیز بر این باورند که این درختها سوغاتیهایی اصیل از هندوستان هستند که آنها را در نزدیکی بندر لافت کاشتهاند.
ویژگیهای شگفت انگیز درختان جنگل حرا
در حالت کلی جنگل حرا درختان سرسبز و شادابی دارد که این درختان تا ارتفاع ۳ متری و حداکثر ۶ متری رشد میکنند. درختانی که در آب شور زندگی میکنند و به واسطه خاصیت طبیعی پوست درخت که تصفیه کننده است، به سرعت آب شور را به آب شیرین تبدیل خواهند کرد. این درختان تصفیه خانههایی طبیعی محسوب میشوند که میتوانند با تطبیق خود با محیط اطراف سالها زندگی کنند. درختان جنگل حرا در تمام فصلهای سال سبز بوده و حتی آنها را با نام درختان همیشه بهار نیز میشناسند. خرداد ماه که از راه میرسد بر روی ساقههای این درختان گلهای زرد رنگی میروید که زیبایی منظره جنگل حرا را صد چندان میکنند.
نحوه تکثیر این درختان به این گونه است که جوانهها بر روی شاخهها و تنه درختان به وجود میآیند. سپس از پایه مادری جدا شده و در گل و لای فرو میروند. اینکار سبب میشود که یک نهال جدید بوجود آید. دقیقاً به همین دلیل است که چنین جنگل بسیار زیبایی از درختان حرا به وجود آمده است. قدمت جنگل درختان حرا قشم به میلیونها سال میرسد. این جنگل به خوبی توانسته خود را با آب شور و جزر و مد تطبیق دهد و انواع درختان موجود در آن از مقاومترین نوع درختها به حساب میآیند. ریشههای درختان حرا کوتاه بوده و گاهاً به طور متوسط تا میزان ۳۰ سانتی متر رشد میکنند.
فواید درختان جنگل حرا
بدون شک نمیدانید که جنگل حرا صرفاً متعلق به قشم نیست و تا نزدیکیهای جزیره هرمز، بندر پهل و بندرخمیر ادامه دارد. برخی از بومیان در زمان مد دریا به جنگل میآیند تا به راحتی شاخ و برگ درختان را هرس کرده و ماهیگیری کنند. به عبارتی هرس کردن باعث میشود که درختها پربارتر شوند. صرف اینکه بومیان نیز از این شاخه و برگها استفاده میکنند. این شاخه و برگها برای تهیه خمیر کاغذ، تولید زغال، تهیه کردن غذای دام و تولید کردن چوب کاربرد دارند. همچنین شیرهای که درون این درختان وجود دارد برای نوعی بیماری پوستی که در هرمزگان رایج است کاربردی خواهد بود.
درختان حرا عمری طولانی دارند، به همین دلیل تنههای آنها محکم است. از این چوب آنها برای ساخت دهل استفاده میشود. ضمن اینکه چوب این درختان با سوختن، از خود دود سیاهی ایجاد نمیکند. پس یک گزینه کاملاً مناسب برای تهیه کردن زغال خواهند بود. برگ و میوه این گیاهان نیز به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. ریشه آنها نیز مانند یک سد طبیعی عمل کرده و از بروز طوفانهای دریایی و بروز امواج سهمگین آب جلوگیری میکند. در نهایت بد نیست بدانید که گل و آب جنگل حرا، آهک و نمک دارد و در گذشته مردم از این گل برای لاغرتر شدن استفاده میکردند. یعنی گل را به بدن خود میمالیدند و بعد از اینکه بدنشان خشک شد، آن را در آب میشویند.
دسترسی آسان به جنگل حرا و ساعات بازدید از آن
جنگل حرا قشم دقیقا مابین قسمتی از استان هرمزگان و جزیره زیبای قشم واقع شده. این جنگل در تنگه خوران است و با سواحل شمال غربی قشم فاصله بسیار اندکی دارد. زیباترین بخش از این جنگل در مثلث منطقه گازی گور زین، بندر لافت و روستای کوران قرار گرفتهاست. برای رسیدن به جنگل حرا هیچ راه خشکی وجود ندارد و شما صرفاً از طریق آب به این جنگل دسترسی دارید. پس باید با یک ناخدای پر تجربه همراه باشید که تمام آب راهههای کوچک و درشت این جنگل را بشناسد.
برای رسیدن به این جنگل نیز ابتدا باید به اسکله روستای طبل بندر لافت و یا اسکله سهیلی رفته و از آنجا با قایق خود را به جنگل حرا برسانید. البته در بین این سه نقطه اسکله سهیلی معروفیت بیشتری داشته و درون آن فروشگاههای صنایع دستی و خرید سوغاتی منطقه، مارکتهای مختلف، سرویس بهداشتی و دیگر امکانات نیز وجود دارد. همچنین بهترین زمان برای سفر به این جنگل زیبا انتهای فصل پاییز، فصل زمستان و اوایل فصل بهار است. درست زمانی که هوا معتدل است و گرما شما را اذیت نمیکند. بد نیست بدانید که جزر و مد تقریباً هر ۶ ساعت تکرار میشود و شما نباید در حد فاصله این اتفاق به جنگل حرا بروید، چون در این جنگل گیر خواهید افتاد. البته قایقرانان منطقه ماهر هستند و میدانند که چه زمانی باید بازدید از این جنگل انجام شود.
نکات و تفریحات در زمان بازدید از جنگل حرا
تفریحاتی که در زمان بازدید در جنگل حرا میتوانید آنها را انجام دهید، قایقسواری و همینطور عکاسی است. البته در کنار این دو تفریح شما با انواع پرندگان مهاجر و زیبا و جانداران موجود در این جنگل روبرو میشوید که یک تجربهی شگفتانگیز برای شما خواهد بود. ضمن اینکه در زمان بازدید از زیست بوم طبیعی جنگل حرا قشم تلاش کنید که سکوت و آرامش منطقه را برهم نزنید. همچنین از تمام قدرت خود استفاده کنید تا آسیبی به این جنگل نرسانید. تخم پرندگان را برندارید وبه آشیانه آنها آسیب نزنید. زبالهای در آب نریخته و بر روی درختان قرار ندهید. ضمن اینکه به هیچ عنوان اثری از خود و بازدید که داشتهاید در این جنگل برجا نگذارید.
جنگل حرا قشم، بینظیر در تمام جهان
در این مطلب از جنگل حرا قشم گفتیم و همچنین تاریخچه پیدایش آن و علت ایجاد شدن آن را برای شما شرح دادیم. بازدید از این جنگل یکی از خاطرات بینظیر شما در سفر به قشم خواهد بود. اما همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره کردیم، سعی کنید آسیبی به این جنگل وارد نکنید تا طبیعت مانند ما انسانها به زندگی عادی و مطلوب خود در این جهان ادامه دهد. ضمن اینکه گونههای جانوری متنوع نیز در آرامش زندگی کنند، بدون ایجاد نگرانی از بروز انقراض و نابودی آنها و حیات وحش طبیعی!
در آخر به شما پیشنهاد میکنیم که حتما بازدید از این جنگل زیبا را در اولویت برنامههای خود قرار دهید. برای داشتن سفری بهتر و خاطرهانگیزتر، استفاده از سرویسهای اسنپ مانند سرویس رزرو بلیت سفر اسنپ و سرویس رزرو هتل اسنپ را به شما معرفی میکنیم.