بدون شک رژیم غذایی، نقش بسیار مهمی در سلامت انسان و بهبود بیماریها دارد. پرتقال یکی از مرکبات خوشمزه و مغذی است که در فصل زمستان، میوه آن مورد استفاده قرار میگیرد و آبمیوه آن، ترکیبی محبوب برای فرار از گرمای تابستان است. قدمت مصرف این میوه به قبل از میلاد مسیح بازمیگردد. از این میوه در فرایند طبخ برخی غذاها نیز استفاده میشود. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا شما را با خواص پرتقال و حتی پوست پرتقال آشنا کنیم و سپس به سراغ نوشیدنیهای ترکیبی با پرتقال میرویم.
ارزش غذایی یک پرتقال متوسط
پرتقال در بین سایر میوهها ارزش غذایی زیادی دارد. یک پرتقال متوسط (۱۰۰ گرمی) حاوی ۴۷ کیلو کالری انرژی است. در جدول زیر کلیه مواد تشکیلدهنده، مواد معدنی و ویتامینهای موجود در یک پرتقال متوسط را معرفی کردهایم.
ماده تشکیلدهنده | مقدار | ویتامین | مقدار |
پروتئین | ۹۴/۰ گرم | ویتامین B1 | ۰۹/۰ میلی گرم |
کربوهیدرات | ۷۵/۱۱ گرم | ویتامین B2 | ۰۴/۰ میلی گرم |
آب | ۷۵/۸۶ گرم | ویتامین B3 | ۲۸/۰ میلی گرم |
چربی | ۱۲/۰ گرم | ویتامین B4 | ۴۰/۸ میلی گرم |
فیبر | ۴۰/۲ گرم | ویتامین B5 | ۲۵/۰ میلی گرم |
کلسترول | ۰۰/۰ میلی گرم | ویتامین B6 | ۰۶/۰ میلی گرم |
مس | ۰۵/۰ میلی گرم | ویتامین B9 | ۰۰/۳۰ میکروگرم |
منیزیم | ۰۰/۱۰ میلی گرم | ویتامین B12 | ۰۰/۰ میلی گرم |
کلسیم | ۰۰/۴۰ میلی گرم | ویتامین C | ۲۰/۵۳ میلی گرم |
فسفر | ۰۰/۱۴ میلی گرم | ویتامین E | ۱۸/۰ میلی گرم |
سدیم | ۰۰/۰ میلی گرم | ویتامین K | ۰۰/۰ میکروگرم |
آهن | ۱۰/۰ میلی گرم | ویتامین A | ۰۰/۱۱ میکروگرم |
منگنز | ۰۳/۰ میلی گرم | ویتامین D | ۰۰/۰ میکروگرم |
خواص پرتقال
پرتقال به دلیل دارا بودن انواع پروتئینها و مواد معدنی، خواص بیشماری دارد. پرتقال را به عنوان بمب ویتامین C میشناسند. در این بخش کلیه خواص این میوه خوشمزه را به شما معرفی خواهیم کرد.
از ابتلا به آب مروارید جلوگیری میکند
عدسی چشم انسان حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین C است و باید این ویتامین را از بدن جذب کند. مصرف پرتقال با فراهم آوردن ویتامین C، به حفاظت از عدسیها و کاهش خطر ابتلا به بیماری چشمی آب مروارید کمک میکند.
به مقابله با کم خونی میپردازد
وجود آهن در بدن برای مقابله با کم خونی حیاتی است. مصرف ویتامین C موجود در پرتقال به جذب آهن کمک میکند. به همین دلیل است که پیشنهاد میشود قرص آهن را آب پرتقال میل کنید.
خواص ضد سرطان دارد
ترکیبات موجود در پرتقال به ویژه ویتامین C موجب کاهش ریسک ابتلا به سرطان معده و مری میشود. ویتامین C به مقابله با نیتروزامینها به عنوان یک عامل ایجاد سرطان میپردازد.
موجب کاهش کلسترول خون میشود
کاهش میزان کلسترول خون از ابتلا به بیماریهای قلب و عروق جلوگیری میکند. این کار از طریق پکتین یا همان بافتهای سفید رنگ پرتقال انجام میشود. به همین دلیل توصیه میشود که در هنگام خوردن پرتقال، لایههای سفید رنگ بین پرههای پرتقال را جدا نکنید.
از عفونتهای ویروسی جلوگیری میکند
مصرف آب پرتقال خطر ابتلا به عفونتهای ویروسی را کاهش میدهد. به همین دلیل در فصول سرد سال و در هنگام ابتلا به بیماریهایی نظیر سرماخوردگی و آنفولانزا، مصرف آبمیوههای همچون آب پرتقال سفارش شده است.
موجب حفظ شادابی پوست میشود
آنتی اکسیدانهای موجود در پرتقال موجب از بین رفتن رادیکالهای آزاد سطح پوست میشوند. همچنین ترکیبات بتاکاروتن موجود در پرتقال، بازسازی بافت پوست را موجب میشوند. این موارد از پیری زودرس پوست جلوگیری میکنند.
سلامت کبد را موجب میشود
کبد وظیفه سمزدایی بدن را انجام میدهد. وجود آنتی اکسیدانها پرتقال عملکرد کبد را بهبود میبخشد. همچنین وجود کاروتنوئیدهای پرتقال خطر ابتلا به سرطان کبد را نیز به طرز چشمگیری کاهش میدهد.
یبوست را رفع میکند
پرتقال سرشار از فیبر است. وجود این ترکیبات فیبر، عملکرد آنزیمهای گوارشی را بهبود میبخشد و مشکلات گوارشی نظیر یبوست را برطرف میکند.
ایمنی بدن را افزایش میدهد
یکی دیگر از خواص پرتقال افزایش سطح ایمنی بدن است. مصرف پرتقال موجب شکلگیری گلبولهای سفید در بدن میشود و بدین طریق توانایی بدن در مقابله با عوامل بیماریزا افزایش مییابد.
سلامت استخوانها و دندانها را بهبود میبخشد
پرتقال حاوی مقادیر زیادی کلسیم است و مصرف آن موجب استحکام بافت استخوانها و دندانها میشود. پس مصرف پرتقال را در رژیم غذایی خود جای دهید.
از ابتلا به فراموشی جلوگیری میکند
بر طبق مطالعات مختلف، مصرف پرتقال خطر ابتلا به آلزایمر و سایر بیماریهای مرتبط با زوال عقل را کاهش میدهد. همچنین آنتی اکسیدان فلاونوئید موجود در پرتقال موجب تقویت توانایی یادگیری و حافظه میشود.
رشد و سلامت مو را افزایش میدهد
پرتقال حاوی اسیدفولیک است که رشد مو را سرعت میبخشد. ویتامین C خونرسانی به کف سر را تسهیل میکند. مخلوط آب پرتقال و عسل به عنوان یک نرمکننده طبیعی مو عمل میکند.
ریهها را تقویت میکند
از دیگر خواص پرتقال، تقویب و بهبود عملکرد ریه است. به همین دلیل به کسانی که از تنگی نفس رنج میبرند توصیه میشود که ۲ تا ۴ عدد پرتقال در روز میل کنند.
خواص پرتقال برای کودکان
مصرف پرتقال برای کودکان نه تنها ضرری ندارد بلکه خواص بسیاری را به دنبال دارد که در این بخش به معرفی خواص پرتقال برای کودکان میپردازیم.
- مصرف پرتقال به جذب مواد مغذی در بدن کمک کرده و سوء هاضمه و دیگر مشکلات گوارشی را کاهش میدهد.
- ترکیبات آهن، منگنز، کلسیم و مس موجود در پرتقال استخوانهای کودک را تقویت کرده و از ابتلا به بیماری نرمی استخوان جلوگیری میکند.
- در کودکان مبتلا به اوریون، مصرف آب پرتقال موجب تسریع روند بهبود بیماری میشود.
- بیماری حصبه قدرت هضم غذا را در دستگاه گوارش کودک از بین میبرد. با مصرف آب پرتقال میتوان مواد مغذی مورد نیاز بدن کودک را در هنگام ابتلا به این بیماری تامین کرد.
- مصرف آب پرتقال به درمان سایر اختلالات گوارشی نظیر یبوست و اسهال در کودک کمک میکند.
- ابتلا به سرماخوردگی موجب ضعیف شدن کودک میشود. مصرف ترکیب آب پرتقال و عسل، سرفه و سایر نشانههای سرماخوردگی را کاهش میدهد.
- ویتامین C پرتقال با کمک به جذب آهن و تولید هموگلوبین، از ابتلا به کم خونی جلوگیری میکند.
- مصرف پرتقال به دلیل وجود ترکیبات معدنی و انواع ویتامینها به تقویت سیستم ایمنی بدن کودک کمک کرده و از ابتلا به سایر بیماریها جلوگیری میکند.
خواص پرتقال در بارداری
مصرف پرتقال در دوران بارداری نیاز بدن به ویتامین C را تامین میکند. همچنین فواید دیگری را نیز به دنبال دارد که در این قسمت به آن خواهیم پرداخت.
- تغییر مداوم فشار خون از جمله مشکلاتی که برای خانمهای باردار پیش میآید. مصرف پرتقال میتواند به تنظیم فشار خون کمک کند.
- مواد معدنی مورد نیاز رشد جنین نظیر آهن و روی و سایر ویتامینها را تامین میکند.
- منبع غنی از آنتی اکسیدانهاست که با تقویت بدن و جلوگیری از رشد رادیکالهای آزاد از ابتلا به بیماری و ضعف بدن جلوگیری میکند.
- مصرف پرتقال توسط خانمهای باردار موجب توسعهی قوه بینایی جنین میشود. این امر به دلیل وجود ویتامین A در پرتقال است.
- خانمهای باردار بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی هستند. با مصرف پرتقال میتوان به تقویت سیستم ایمنی، در مقابله با عفونتهای بدن کمک کرد.
- ویتامین B6 موجود در پرتقال به رشد مغز جنین کمک کرده و از ایجاد ناهنجاریهای مغزی جلوگیری میکند.
خواص پرتقال تلخ
میوه پرتقال در ابتدا تلخ بود و هستههای زیادی داشت. با گذشت زمان و انتخاب گزینشی بهترین گونهها، به پرتقال امروزی با طعم شیرین رسیدیم. اما باید بدانید که امروزه نیز پرتقال تلخ یافت میشود. این میوه بومی شرق آفریقا، جنوب شرقی آسیا، عربستان و سوریه است. پرتقال تلخ نیز خواص و فوایدی بسیاری دارد.
- پرتقال تلخ به عنوان یک مکمل غذایی در آشپزی استفاده میشود و برای افزودن طعم به آبجو کاربرد دارد.
- در طب چینی به عنوان دارویی برای درمان بیماریهای گوارشی و سوء هاضمه معرفی شده است.
- درمان بیماریهای پوستی است و برای بهبود منافذ باز پوستی کاربرد دارد.
- حاوی خاصیت ضد قارچ است و در تولید محصولات پوست و مو مورد استفاده قرار میگیرد.
- در افزایش چربیسوزی و کاهش وزن موثر است و اشتها را کاهش میدهد.
- برای درمان درد و گرفتگیهای عضلانی مفید است.
خواص پوست پرتقال
احتمالا شما نیز پس از خوردن پرتقال، پوست آن را دور میاندازید. اما این کار اشتباه است! جالب است بدانید که پوست پرتقال خواص بسیار زیادی دارد و در درمان بسیاری از بیماریها سودمند است. با پوست پرتقال میتوان مربا درست کرد و یا در تزئین غذا و تهیه دمنوش از آن استفاده کرد. همچنین پوست پرتقال در طبخ برخی غذاها برای گرفتن بوی زهم گوشت و ماهی کاربرد دارد.
- مادهای عالی برای از بین رفتن کلسترول بد خون است.
- تنظیم فشار خون و مبارزه با بیماریهای قلب و عروق را موجب میشود.
- میتوان برای سفیدی دندانها و بهبود حساسیتهای لثه و دهان از پوست پرتقال استفاده کرد.
- پوست پرتقال برای درمان آسم، نفس تنگی و بیماریهای ریوی موثر است.
- موجب تقویت معده و کاهش بیماریهای گوارشی نظیر یبوست میشود.
- در درمان انواع آلرژی و حساسیتها مفید واقع شده و آبریزش بینی و عطسه را کاهش میدهد.
- ترکیبات موجود در پوست پرتقال از ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان پوست و معده جلوگیری میکند.
- ماسک پوست پرتقال برای از بین بردن لکههای تیره و قرمز سطح پوست مفید است.
- پوست پرتقال برای تقویت مو و درمان شوره سر استفاده میشود، همچنین پوست سر را تقویت میکند.
- مصرف پوست پرتقال موجب بهبود سیستم ایمنی بدن میشود.
کاهش وزن با پوست پرتقال
پوست پرتقال حاوی مقادیر زیادی فیبر است. فیبر موجود در پوست پرتقال دو برابر خود پرتقال است. این ترکیب باعث احساس سیری بیشتر شده و اشتهای شما را کاهش میدهد. اگر قصد دارید که لاغر شوید، مصرف پوست پرتقال را فراموش نکنید. استفاده از دمنوش پوست پرتقال به مرور باعث لاغری میشود. جالب است بدانید که ویتامینها و مواد معدنی موجود در پوست پرتقال بسیار بیشتر از خود پرتقال میباشد.
غذاهای لذیذ و مفید برای دریافت بیشتر خواص پرتقال
تا اینجا با فواید فراوان پرتقال آشنا شدیم. این میوه در تمامی طول سال در بازارهای ایران موجود است و در مقایسه با دیگر میوهها قیمت مناسبتری دارد، پس به راحتی میتوانید آن را در رژیم غذایی خود جای دهید و از خواص بیشمار آن بهرهمند شوید. از پرتقال میتوان در تهیه انواع غذاها و دسرها استفاده کرد. در این بخش لیستی از این غذاهای لذیذ را در اختیار شما قرار میدهیم.
- مارمالاد پرتقال
- کیک پرتقالی
- مرغ یا بوقلمون طبخ شده با سس پرتقال
- خورشت محلی پرتقال
- شیرین پلو با خلال پوست پرتقال
- بستنی پرتقالی
- فیله گوساله و پرتقال خونی
- کلوچههای پرتقالی
- ماهی گریل شده با سس پرتقال
- پودینگ پرتقالی
توصیه هایی برای مصرف پرتقال
- آب پرتقال تازه حاوی ویتامینهای مختلف به ویژه ویتامین C است و به عنوان یک ماده مغذی شناخته میشود.
- آب پرتقال را به صورت تازه و در خانه تهیه کنید، زیرا آب پرتقالهای صنعتی حاوی نگهدارنده و برخی مواد دیگر هستند و جایگزین مناسبی برای آب پرتقال طبیعی شناخته نمیشوند.
- میتوان آب پرتقال را با شکر ترکیب کرد و روی انواع کیکها ریخت.
- مصرف آب پرتقال از طریق افزایش حجم ادرار باعث خروج سموم مختلف از بدن میشود.
- از برگ و پوست پرتقال خشک شده میتوان در تهیه دمنوش استفاده کرد و از خواص آن بهرهمند شد.
- آب پرتقال تازه در ترکیب با پیاز و زنجبیل سرخ شده، یک سس ماهی بی نظیر را تشکیل میدهد.
- پرتقال در تهیه انواع سالادهای میوه و سالاد سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت پرتقال و پرتقال خونی
پرتقال خونی یکی از مرکبات خوشمزه است که بافت آن به دلیل وجود رنگدانههای آنتوسیانین و بتاکاروتن به رنگ قرمز دیده میشود. این میوه اولین بار در ایتالیا کشت داده شد اما اکنون در کشور ما نیز تولید میشود. از دیگر تفاوتهای ظاهری پرتقال خونی این است که پوست آن سفتتر، نازکتر و تیرهتر از پرتقال معمولی است.
علاوه بر تفاوتهای ظاهری، این میوه پرخاصیتتر از پرتقال معمولی است. مصرف پرتقال خونی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود. بر اساس مطالعات، مصرف پرتقال خونی، ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و ریوی را کاهش میدهد. همچنین میتواند از چاقی مفرط جلوگیری کند. کاهش ابتلا به بیماریهای گوارشی همچون سندروم روده بزرگ نیز از دیگر خواص پرتقال خونی است.
شرایط نگهداری پرتقال
بهترین روش نگهداری پرتقال در خانه این است که آن را در یخچال قرار دهید. پرتقال را در کشوی میوه یخچال جای دهید تا در تماس با میزان رطوبت کمتری باشد. هر از گاهی پرتقالها را جابجا کنید تا هوا بین تمامی بخشها جریان داشته باشد. اگر پرتقال را بستهبندی کرده و سپس در یخچال قرار میدهید، باید از کیسههایی استفاده کنید که هوا داخل آنها جریان داشته باشد. با این روش مدت زمان بیشتری قادر به نگهداری از پرتقال به همان شادابی اولیه هستید.
پرتقال را میتوان در هوای اتاق نیز نگهداری کرد. با این روش پرتقال تقریبا به مدت یک هفته سالم میماند. دقت کنید که هوای اتاق نباید زیاد گرم باشد.
مضرات پرتقال
با وجود تمامی خواصی که برای پرتقال ذکر شد، باید دقت کنید که نباید در مصرف آن زیادهروی کرد، زیرا میتواند مضراتی را به دنبال داشته باشد.
- با توجه به میزان قند موجود در پرتقال، مصرف زیاد آن موجب پوسیدگی دندان و افزایش قند خون میشود.
- مصرف این میوه به افرادی که به روماتیسم، بی اختیاری ادرار، صرع و دیابت مبتلا هستند توصیه نمیشود.
- مصرف زیاد پرتقال موجب افزایش رفلاکس معده و سوزش معده میشود.
- پرتقال شیرین طبع سرد و تر دارد و مصرف آن موجب سردی بدن میشود.
- افرادی که مبتلا به نارسایی کبد هستند، باید در مصرف پرتقال دقت کنند.
ساخت انواع آبمیوه ترکیبی با پرتقال
از مخلوط پرتقال و دیگر میوهها میتوان آبمیوههای ترکیبی خوشمزه و مقوی به دست آورد. در این بخش برخی از این آبمیوههای ترکیبی با پرتقال را معرفی میکنیم.
توجه داشته باشید که سفارش آبمیوه طبیعی از طریق اسنپ امکانپذیر است.
۱. آب پرتقال و سیب
- مرحله اول: ابتدا پرتقال و سیب را با آب سرد بشویید. میتوانید برای این کار از برس سبزیجات استفاده کنید.
- مرحله دوم: پرتقالها و سیبها را پوست کنده، هستههای آنها را جدا کرده و به قطعات کوچکتر خرد کنید.
- مرحله سوم: میوههای خرد شده را در دستگاه آبمیوهگیری بریزید تا آب آن گرفته شود.
- مرحله چهارم: آبمیوه را داخل لیوان ریخته و سرو کنید.
۲. آب پرتقال و هویج
- مرحله اول: ابتدا پرتقال و هویج را با آب سرد بشویید. میتوانید برای این کار از برس سبزیجات استفاده کنید.
- مرحله دوم: پرتقالها را پوست کنده، انتهای هویجها را جدا کرده و آنها را به قطعات کوچکتر خرد کنید.
- مرحله سوم: میوههای خرد شده را در دستگاه آبمیوهگیری بریزید تا آب آن گرفته شود.
- مرحله چهارم: اکنون آبمیوه شما آماده است.
۳. آب پرتقال و انار
- مرحله اول: ابتدا پرتقال و انار را با آب سرد بشویید. میتوانید برای این کار از برس سبزیجات استفاده کنید.
- مرحله دوم: میوهها را پوست کنده، بافتهای سفید انار را جدا کرده و پرتقال را به قطعات کوچکتر خرد کنید.
- مرحله سوم: میوههای خرد شده را در دستگاه آبمیوهگیری بریزید تا آب آن گرفته شود.
۴.آب پرتقال و کرفس
- مرحله اول: ابتدا پرتقال و کرفس را با آب سرد بشویید. میتوانید برای این کار از برس سبزیجات استفاده کنید.
- مرحله دوم: پرتقالها را پوست کنده، انتها و برگهای کرفس را جدا کرده و آنها را به قطعات کوچکتر خرد کنید.
- مرحله سوم: میوههای خرد شده را در دستگاه آبمیوهگیری بریزید تا آب آن گرفته شود.
- مرحله چهارم: آبمیوه را داخل لیوان ریخته و سرو کنید.
نکته: کرفس یکی از سبزیجات مقوی است که خواص بسیاری دارد اما طعم چندان خوبی ندارد. ترکیب آب پرتقال و کرفس موجب بهبود طعم کرفس میشود.
سخن پایانی
در این مقاله به معرفی کلیه خواص پرتقال و ارزش غذایی آن پرداختیم. همچنین تهیه نوشیدنیهای ترکیبی با پرتقال را مرور کردیم. اگر قصد دارید در منزل آب پرتقال تهیه کنید، میتوانید با استفاده از سرویس سوپر مارکت اسنپ، کلیه مواد اولیه مورد نیاز را سفارش دهید و در کمترین زمان ممکن در منزل تحویل بگیرید. اما اگر حوصله و یا وقت این کار را ندارید کافی است با استفاده از سرویس غذای اسنپ هر نوشیدنی را که میل دارید سفارش دهید. سفارش آبمیوه طبیعی با استفاده از اپلیکیشن اسنپ امکانپذیر است. خدمات اسنپ در خدمت شماست
دیدگاهتان را بنویسید