در میان انواع سبزیجات موجود در بازار، هویج یکی از پرطرفدارترینهاست که ریشه گیاهی داشته و به عنوان غذایی کامل در نظر گرفته میشود. از هویج به دلیل تردی و طعم خوبی که دارد در بسیاری از غذاها، سالادها و به عنوان میان وعده در رژیمهای غذایی استفاده میشود. همچنین در ترکیبات آن تعداد زیادی از مواد معدنی و ویتامینها را خواهید دید. در این مطلب به سراغ ویژگیهایی رفتهایم که در هویج دیده شده و باعث شده تا به یک ماده غذایی مفید برای بدن تبدیل شود.
جدول ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم هویج خام
آب | ۸۸ درصد |
کربوهیدرات | ۱۰ درصد |
پروتئین | ۰.۹ گرم |
کالری | ۴۱ |
کربوهیدرات قابل هضم | ۹.۶ گرم |
فیبر | ۲.۸ گرم |
قند | ۴.۷ گرم |
چربی | ۰.۲ گرم |
ویتامینها و مواد معدنی موجود در هویج کدامند؟
به جز مواردی که در جدول به آنها اشاره شد، هویج ها منابع خوب و مناسبی از ویتامینها و مواد معدنی مختلف هستند که در اینجا به آنها اشاره کردهایم:
- بتاکاروتن: هویج منبع خوبی برای بتاکاروتن است. این ماده معدنی زمانیکه وارد بدن میشود، تبدیل به ویتامین A شده و در نهایت روی بینایی چشمها تاثیر میگذارد. به جز این، ویتامین A، برای رشد بدن و همچنین قویتر شدن سیستم ایمنی نیز بسیار مهم و ضروری است.
- بیوتین: ماده دیگر موجود در هویج بیوتین است در دسته ویتامینهای B قرار گرفته و با نام ویتامین H نیز شناخته میشود. وجود بیوتین در بدن باعث میشود تا عمل متابولیسم چربیها و پروتئینها بهتر صورت گیرد.
- ویتامین K: این ویتامین یکی از مهمترینهاست که باعث انعقاد خون در بدن میشود. وجود این ویتامین نقش مهمی را در سلامت استخوانها دارد.
- پتاسیم: در میان ترکیبات معدنی موجود در هویج، ماده ضروری دیگری به نام پتاسیم نیز دیده میشود. این ماده در کنترل فشار خون بدن موثر است.
- ویتامین B6: این ویتامین نیز در گروه B قرار گرفته و باعث میشود تا غذاها به انرژی مورد نیاز برای بدن تبدیل شوند.
- کربوهیدرات: کربوهیدراتها نیز بخش بزرگی از مواد موجود در هویج را تشکیل میدهند که در آنها نشاسته و قند وجود دارد. قندهای موجود در هویج شامل ساکاروز و گلوکز است. این ماده به همراه آب بیشترین قسمت هویج را تشکیل میدهد.
- فیبرهای محلول: فیبری که در هویج وجود دارد، از جنس پکتین بوده و در آب محلول است. فیبرهای محلول معمولا باعث میشوند تا قند خون با استفاده از قند و نشاسته کمتر شده و در نهایت تاثیر زیادی را در عملکرد دستگاه گوارش و هضم بهتر دارند. همچنین باعث سلامتی بدن و کاهش ابتلا به بیماریهای مختلف خواهند شد. به دنبال این فرایند جذب کلسترول از دستگاه گوارش کمتر شده و کلسترول خون نیز به واسطه وجود فیبر در هویج کمتر میشود.
- فیبرهای نامحلول: برخی از فیبرهای موجود در هویج نیز به صورت نامحلول هستند. سلولز، همی سلولز و گیلنین، در میان این فیبرها دیده میشود. عملکرد فیبرهای نامحلول در بهبود حرکات روده و در نتیجه دفع بهتر است.
- آلفا و بتاکاروتن: این دو ترکیب نیز در میان مواد موجود در هویج دیده میشوند. آلفاکاروتن، پس از ورود به بدن به ویتامین A تبدیل میشود.
- لوتئین: ترکیب دیگری در هویج است که نقش مهمی را در سلامت چشم دارد.
- لیکوپن: یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای موجود در هویج است که در اغلب سبزیجاتی که رنگ قرمز و نارنجی دارند دیده میشود. لیکوپن، باعث میشود تا خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی به کمترین میزان خود برسد.
- آنتوسیانین: نوعی از آنتی اکسیدان است که معمولا در هویجهایی که دارای رنگ تیرهتری هستند، پیدا میشود.
مصرف هویج چه تاثیری در بدن دارد؟
با وجود تمام ترکیبات و ویتامینهایی که در هویج وجود دارد، میتوانیم اثرات زیر را با قرار دادنش در رژیم غذایی خود ببینیم:
باعث بهبود بینایی میشود…
اولین تاثیری که با خورد هویج شاهد آن هستیم، بهبود بینایی است. در این سبزی نارنجی رنگ، میزان زیادی از مواد معدنی وجود دارد که به عنوان پیش سازی برای ویتامین A هستند. این ویتامین نیز تاثیر مستقیمی را در سلامت چشم داشته و باعث افزایش بینایی رنگی و دید اسکوتوپی خواهد شد.
از بروز سرطان جلوگیری میکند…
در میان ترکیبات موجود در هویج، مقادیر زیادی آنتی اکسیدان نیز دیده میشود. آنتی اکسیدان یک ماده مهم برای محافظت از بدن در برابر رادیکالها آزاد است که اصلیترین دلیل سرطان در بدن هستند. بر اساس آزمایشات صورت گرفته مصرف هویج خطر ابتلا به سرطان معده و ریه را به میزان زیادی کاهش میدهد. همچنین ویتامین A که در آن وجود دارد نیز از بروز سرطان پستان جلوگیری میکند. به علاوه کاهش احتمال ابتلا به سرطان پروستات و لوسمی نیز در میان فواید مصرف منظم هویج اعلام شده است.
باعث کاهش بیماریهای قلبی-عروقی میشود…
تاثیر بعدی مصرف هویج روی کاهش بیماریهای قلبی-عروقی است. در این ماده خوراکی مقادیر بالایی از پلی استیلینهای فعال زیستی وجود دارد که با اسامی پارک فالکاریندیول و فالکاریو یونال شناخته میشود. اثرات ضد التهابی این دو ترکیب در کاهش بیماریهای قلبی-عروقی موثر است. همچنین ترکیباتی مانند کاروتنوئید در هویج نیز پس از مصرف باعث میشود تا خطر سکته مغزی کاهش پیدا کنید. به علاوه پکتین نیز در میان ترکیبات این ریشه خوراکی وجود دارد که کاهش دهنده کلسترول خون (اصلیترین دلیل سکته) میشود.
باعث سلامت دهان و دندان میشود…
اگر میخواهید دندانهایتان سالم بماند، بهتر است هویج را در برنامه غذایی خود بگنجانید. این اثر هویج به واسطه وجود بتاکاروتن موجود در آن اتفاق میافتد. به علاوه به دلیل ترد بودنش، باعث میشود تا دندانها پاک و تمیز بمانند.
باعث حفظ فشار خون میشود…
مقادیر بالایی از سدیم در ترکیبات هویج وجود دارد که نقش موثری را در کاهش فشار خون دارد. به جز این پتاسیم در هویج خام نیز باعث کاهش فشار خون خواهد شد.
باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود…
نقش دیگر هویج در تقویت سیستم ایمنی است. این اثر به واسطه وجود مقادیر بالای ویتامین A و آنتی اکسیدانها در بدن است. ویتامین A خواص ضد ویروسی داشته و روی عملکرد گلبولهای سفید بدن موثر است. همچنین آنتی اکسیدانها اثرات تخریبی اکسیداسیون در بدن را از بین میبرند و از این طریق باعث افزایش سیستم ایمنی خواهد شد.
خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهد…
یکی از دلایل اصلی که در افراد سالمند باعث ایجاد آب مروارید میشود، نبود لوتئین است. مصرف هویج زرد این ماده در بدن را تولید میکند. همچنین آنتی اکسیدانها نیز از چشمها در برابر بروز آب مروارید محافظت خواهند کرد.
باعث کنترل دیابت میشود…
هویج، ریشه خوراکی بدون نشاسته است. به همین دلیل گلیسمی آن پایین بوده و روند هضم و جذب را به میزان زیادی افزایش میدهد. این ویژگی باعث میشود که قند خون کم شده و از ایجاد دیابت در افراد مستعد جلوگیری میکند.
باعث تقویت استخوانها میشود…
کلسیم یکی دیگر از ترکیبات موجود در هویج است. تقریبا در یک لیوان آب هویج میتوانید مقدار ۲۵ میلی گرم کلسیم را ببینید. وجود کلسیم برای استخوانها بسیاری مفید است و مصرف روزانه آن باعث میشود تا به پوکی استخوان مبتلا نشوید. میتوانید این سفارش آبمیوه را به صورت آنلاین انجام دهید یا آن را در منزل با دستگاه آبمیوه گیری تهیه کنید.
به کاهش وزن کمک میکند…
در بسیاری از رژیمهای غذایی هویج نیز جایگاه مخصوص به خود را دارد. این نوع از ریشه خوراکی، کالری کمی دارد و هیچگونه چربی در ترکیبات آن دیده نمیشود. همچنین وجود فیبر در آن روند کاهش وزن را سریعتر میکند.
باعث سلامت کبد میشود…
بهترین ماده خوراکی برای کبد آب هویج است. مایعی خوراکی و عالی که با وجود کاروتنوئیدها، خواص ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی باعث میشود تا دچار بیماریهای کبدی و بروز التهاب در این عضو بدن نشوید.
باعث سلامتی پوست میشود…
هویج منبع غنی از بتاکاروتین است که از بروز بیماریهای زیادی مانند پسوریازیس، جلوگیری میکند. به جز این ویتامین آ موجود در آن باعث میشود تا زگیل و آکنه با سرعت بالاتری درمان شده و از ایجاد آن جلوگیری میکند. همچنین این ویتامین باعث بهبود پیدا کردن سریعتر سوختگی و زخم در پوست خواهد شد.
به علاوه در این ریشه خوراکی، کاروتئونید نیز وجود دارد که باعث کاهش روند پیری شده و از ایچاد چین و چروکهای زودرس جلوگیری میکند. برخی افراد از هویج به عنوان ماسک و به صورت موضعی استفاده میکنند.
برای مادران باردار و شیرده مناسب است…
با مصرف هویج در دوران بارداری به میزان زیادی تعادل وزن حفظ خواهد شد. این ماده خوراکی غنی از بتاکاروتن و ویتامین C بوده و در دوران شیردهی نیز باعث بهبود زایمان و شیر بیشتر خواهد شد.
دردهای قاعدگی را کم میکند…
برای آنکه این اثر هویج را در بدن خود ببینید، بهتر است یک هفته قبل از شروع قاعدگی، مصرف منظم هویج را در برنامه غذایی خود قرار دهید. نوشیدن آب هویج یا هویج خام، انرژی شما را نیز در این دوران بیشتر خواهد کرد.
از ناخنها محافظت میکند…
در ترکیباتی که برای هویج عنوان شده ویتامین A بیشتر از بقیه تکرار شده است. کمبود این ویتامین باعث شکننده شدن ناخنها شده و هویج میتواند آن را جبران کند. همچنین میزان زیاد بیوتینی که در ترکیبات هویج وجود دارد نیز در این محکم سازی موثر است.
چند نکته مهم در مورد مصرف هویج
- در برخی از مطالعات اعلام شده که هویج برای نوزادان خطرناک بوده و ممکن است باعث بروز حساسیت شود.
- اگر به هویج آلرژی دارید باید از مصرف آن بپرهیزید.
- هویج ممکن است طعم شیر مادر را تغییر دهد، بهتر است در این مواقع بعد از مصرف شیر یک لیوان آب بنوشید.
- افراد دیابتی باید قبل از مصرف هویج، با پزشک خود مشورت کنند.
- هویج دارای کاروتنوئید است که باعث تغییر رنگ پوست بدن خواهد شد.
- مصرف بیش از حد هویج باعث ایجاد گاز در روده و نفخ و گرفتگی معده و شکم خواهد شد.
سخن پایانی
هویج یکی از ریشههای خوراکی است که مصرف آن به صورت سالاد، آب هویج و ترکیب در غذاست. فوایدی که در اینجا به آنها اشاره شد، نقش هویج را در رژیم غذایی به خوبی مشخص میکند. میتوانید هویج را به صورت خام، پخته یا با سفارش آبمیوه طبیعی صورت آنلاین مصرف کنید. همچنین اگر اثرات و فواید دیگری در مورد آن میدانید، با ما به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید