شاید اولینبار که سیبزمینی کشت شد، مصرفکنندگان ابتدایی آن، از مزه خام و سفت سیبزمینی چندان خوششان نیامده باشد.
اما خوش به حال اولین کسی که سیبزمینی را روی آتش کباب کرد یا در دیگ جوشاند تا پخته شود. بدین ترتیب همه متوجه طعم دوستداشتنی و فوقالعاده خوشمزه سیبزمینی شدند.
بهطوریکه پس از گذشت صدها سال، هم اکنون لیستی طولانی از انواع غذا با سیبزمینی در دست است. بدین منظور در این مطلب قصد داریم به معرفی مجموعهای از غذا با سیبزمینی پرداخته و قدرت انتخاب شما برای وعدههای غذایی را وسعت ببخشیم.
۱- تاس کباب
تاس کباب یکی از غذاهای سنتی و بسیار مقوی بوده که در شهرهای مختلف باتوجهبه وجود ادویههای مخصوص و سبزیهای معطر همان ناحیه، به شیوههای متنوع تهیه و تزیین میشود.
در طبخ این غذا میتوان از مرغ یا گوشت چرخکرده بهره برد. ولی در یکی از بهترین رسپیهای آن که بیشتر در شمال کشور و خصوصا استان گیلان تهیه میشود، از گوشت چرخکرده به فرم کتلت در آن استفاده میشود.
به عبارتی با این دستور پخت، گویی دو نوع غذا با هم ترکیب شدهاند. بدین ترتیب که سیبزمینی، پیاز، گوجهفرنگی و میوه به را ورقهورقه کرده و روی آن کتلت گوشت یا همان شامی را قرار میدهند.
۲- کمپیر
مدتهاست که کمپیر ترکیهای به یکی از غذاهای محبوب ما ایرانیها تبدیل شده است. در تهیه این غذا فقط باید سیبزمینیهای درشت را انتخاب کرده و در فویل بپیچید تا وقتی روی زغال یا درون فر قرار گرفت، به طور یکدست مغز پخت شود.
سپس با ایجاد برشی در وسط سیبزمینی پخته، کره و پنیر پیتزا را با آن ترکیب کرده و سپس از سوسیس یا کالباس به همراه مواد دیگری چون خیارشور و ذرت برای خلق طعم و ظاهر مخصوص بهره برده میشود.
۳- سالاد الویه
یکی از خوشمزهترین سالادها که میتوان آن را بهعنوان یک وعدهغذای کامل میل کرد، سالاد الویه است. این غذا که بر پایه سیبزمینی و تخممرغ بنا شده، با استفاده از مرغ، خیارشور و سس مایونز، معنای واقعی یک سالاد دلپذیر را یدک میکشد.
داستان به همینجا ختم نمیشود، چراکه استفاده از نخود فرنگی، آبلیمو و روغن زیتون میتواند این مجموعه دوستداشتنی را بیشازپیش مطبوع و دلچسب کند.
سالاد الویه به دلیل همین مواد و ترکیبات خوشعطر و خوشمزه، طرفداران زیادی داشته و معمولا گزینه بسیار خوبی برای سرو در میهمانیها و جشن تولدها است.
۴- سیبزمینی حلقهای و تخممرغ نیمرو
همانطور که همیشه وقت برای تهیه غذاهای پرملات نداریم، طبیعتا همیشه هم دلمان نمیخواهد به نیمرو خالی بهعنوان یک غذای سریع بسنده کنیم. بدین منظور، اکنون قرار است یکی دیگر از انواع غذا با سیبزمینی را به شما معرفی کنیم.
سیبزمینی و تخممرغ نیمرو در عین سادگی و سهولت طبخ، بهمراتب خوشمزهتر و لذیذتر از بسیاری غذاهاست.
تنها کافی است تابه را چرب کرده و ابتدا سیبزمینیهای حلقهحلقه شده را بدون هیچ مواد اضافی سرخ کنید و سپس روی آنها نیمرویی کاملا پخته یا عسلی را به فرمی جذاب قرار دهید.
این غذای دلپذیر تقریبا در همه شهرها به یک شیوه پخته شده و انتخاب مناسبی برای صبحانه و شام است.
۵- سیبزمینی و گوجهفرنگی سرخشده
احتمالا با دیدن نام این غذا بهخوبی متوجه قدرت سیبزمینی سرخشده و ترکیب آن با مواد اولیه دیگر شدهاید که میتواند یک وعدهغذای سالم و دلچسب را برای شما فراهم کند.
برخلاف غذای قبلی که با نان بیشتر میل میشود، این غذا در اصل با برنج کته و نرم بسیار جور است.
علاوهبرآن، غذای نامبرده از گذشته به همین شکل ساده و بدون ادویههای عجیبوغریب مرسوم بوده و به همین دلیل پیشنهاد میکنیم شما هم از افزودن هر چیز غیرضروری به آن پرهیز کنید.
اگر فرزند کوچک دارید، این غذا میتواند گزینه خوبی برای وعدههای نهار باشد، چراکه ترکیب گوجهفرنگی و سیبزمینی سرخشده را همه بچهها دوست دارند.
۶- واویشکا سیبزمینی و گوشت
واویشکا از زمانهای دور تا به امروز در تمام شهرهای ایران به بهترین نحو ممکن طبخ شده و باسلیقه هرکسی جور درمیآید.
این غذا پتانسیل این را دارد که با برنج بهعنوان نهار صرف شده یا اینکه با نان، یک وعده شام خوشمزه را سبب شود.
دلیل خوشمزگی واویشکا را نیز میتوان به گوشت چرخکرده، پیاز برشته و طلایی شده، سیبزمینی سرخشده با زردچوبه و طعمدهندهایی چون گوجهفرنگی تازه و رب آن نسبت داد.
۷- پیراشکی سیبزمینی
انواع پیراشکیها به دلیل سهولت حمل و نگهداری و نیز فرم جذابی که دارند، از کوچک و بزرگ طرفداران زیادی دارند.
فارغ از پیراشکیهایی که با خمیر یوفکا یا خمیرمایه تهیه میشوند، پیراشکی که خمیر مخملیاش از ترکیب سیبزمینی پخته و کره تهیه شده باشد، زمین تا آسمان با پیراشکیهای دیگر تفاوت دارد.
در واقع این نوع پیراشکی نسبت به دیگر پیراشکیها نرمی و خوشمزگی ویژهای دارد که تنها با یکبار امتحان کردن متوجهش خواهید شد.
۸- چیپس سیبزمینی
فکر نمیکنیم در دنیا کسی وجود داشته باشد که تمایل به خوردن چیپس سیبزمینی را نداشته باشد.
فارغ از چیپسهای شور و بیش از حد سرخشده شرکتی، شما میتوانید بهراحتی آن را با هزینهای کمتر و باکیفیت بهتر، حتی در مقیاس بیشتری در خانه تهیه کنید.
فقط کافی است از قسمت برشزننده رنده یا انواع کاتر و دستگاههای مشابه برای ایجاد برشی نازک روی سیبزمینی بهره ببرید. علاوهبرآن، با صرف حوصله و صبر بسیار، با چاقویی تیز نیز این امر میسر است.
در نهایت اگر سرخکن در منزل ندارید، شیر داغ کن را تا نیمه از روغن پرکرده و برشهای سیبزمینی را که از قبل بهوسیله شیوه غوطهوری در یخ، خنک کردهاید، با سرازیر کردن در روغن داغ، دچار شوک کنید.
بدین ترتیب، برشهای سیبزمینی حالت برشتگی ویژهای پیدا میکنند. چیپس سیبزمینی خانگی میتواند جایگزین انواعی از میان وعدههای ناسالم شده و انرژی لازم بدنتان را تامین کند.
۹- پوره سیبزمینی
هرچند که معمولا از پوره سیبزمینی در کنار انواع دیگری از غذاها مانند استیک و ماهی برشته بهمنظور تزیین و گارنیش استفاده میشود، میتوان آن را بهعنوان غذایی جداگانه نیز طبخ نمود.
در دستور پخت این غذا، علاوه بر سیبزمینی پخته، بعضا از یک عدد تخممرغ به همراه سیر یا برگ سیر، شوید و ادویههای مختلفی چون فلفل سیاه و زردچوبه بهره برده میشود.
جالب اینجاست که در تهیه این غذا میتوان از یک قطره روغن هم استفاده نکرد تا برای افرادی که دچار سرماخوردگی و گلودرد شدهاند یا افرادی که رژیم غذایی سالمی را پیش گرفتهاند، از بهترین انتخابها برای شام باشد.
۱۰- کوکو سیبزمینی پخته یا سیبزمینی رشتهای
از غذاهایی که از دیرباز در تمام شهرهای ایران طبخ آن مرسوم بوده است میتوان به کوکو سیبزمینی اشاره نمود.
با اینکه در پخت این کوکو از گوشت یا مرغ بهره برده نمیشود، اما در القای مزهای رضایتبخش، ابدا از آنها چیزی کم ندارد.
از طرفی تهیه این غذا با ادویههای مخصوص، آن را بهقدری لذیذ کرده است که در برخی از شهرها در فستفودها بهعنوان یکی از ساندویچهای محبوب و مقرونبهصرفه سرو میشود.
لازم به ذکر است که تهیه کوکو سیبزمینی به دو شیوه بسیار رایج است. در نوع اول سیبزمینی را آبپز کرده و سپس با زعفران، ادویه و بعضا با گردوی سابیده ترکیب میکنند (نوع گیلانی) و در نوع دوم، ابتدا سیبزمینی را رنده درشت زده و سپس با پیاز و تخممرغ، آن را در تابه سرخ میکنند.
۱۱- هش بروان
هش بروان یکی از غذاهای بسیار ساده و درعینحال خوشمزه بوده که منشأ آن به کشورهای امریکا و انگلستان نسبت داده میشود.
این غذا معمولا بهعنوان یک خوراکی انرژیزا در صبحانهها طبخ شده و مواد اولیه و روش تهیه آن بسیار ساده است.
تنها کافی است سیبزمینی را رنده درشت زده، سپس در کیسهای نخی بریزید تا آب و رطوبتش خارج شود. دست آخر، سیبزمینی رندهشده را به تابهای که حاوی روغن زیتون است افزوده و پس از اضافهکردن نمک و فلفل، با قاشق آن را متراکم کنید.
۱۲- ساندویچ سیبزمینی آبپز
از بهترین گزینههای مقوی و انرژیزایی که میتوان برای وعدههای صبحانه و عصرانه پیشنهاد داد، ساندویچ سیبزمینی است.
با اینکه در تهیه این خوراک خوشمزه از روغن استفاده نمیشود اما به سبب وجود کره، مزه چرب و چیل مطلوبی حاصل میشود.
همچنین معمولا در این ساندویچ از سیبزمینی پخته با پوست سالم و تمیز به همراه تخممرغ، قارچ و اسفناج استفاده شده و آنها را درون نان لواش یا تست میپیچند. علاوهبرآن میتوانید از مخلفاتی چون گوجهفرنگی و خیارشور نیز بهره ببرید.
۱۳- سیبزمینی سرخشده یا فرنچفرایز
از سیبزمینی سرخشده در رستورانها بهعنوان درچین غذاها و در فستفودها همراه با مرغ اسپایسی، استیک و دیگر غذاها استفاده میشود.
با اینکه سیبزمینی سرخشده نسبت به دیگر غذاهای رستورانها قیمت کمتری داشته و احساس سیری زودهنگام را سبب میشود، اما امکان ندارد برای خوردن آن وسوسه نشوید.
معمولا این غذای پرطرفدار را با سرخکنهای مخصوص تهیه میکنند، اما میتوان آن را در منزل و با قابلمه یا تابه گود پر از روغن نیز تهیه نمود که در این صورت میزان خشک بودن سیبزمینی و داغ بودن روغن، شرط است.
۱۴- دمپختک سیبزمینی
به دلیل ظاهر خوشایند دمپختک سیبزمینی که بسیار به استانبولی شباهت دارد، ممکن است در نگاه اول آن را با این غذا اشتباه بگیرید.
علاوهبرآن با اینکه در تهیه این غذا از مرغ یا گوشت بهره برده نشده و معمولا بهصورت دمی نیز تهیه میشود، باز هم عطر و طعم دلپذیر، از ویژگیهای بارز آن است.
این شرایط نیز به دلیل وجود سیبزمینی، پیاز و گوجهفرنگی تازه میسر شده است؛ بنابراین اگر از خوردن گوشت قرمز منع شده یا رژیم گیاهخواری جز عادات شماست، این غذا باسلیقه شما کاملا جور خواهد بود.
۱۵- گراتن سیبزمینی
گراتن از جمله غذاهای بینالمللی محبوب با ریشه فرانسوی بوده که معروفترین گراتنها، گراتن سیبزمینی و گراتن مارچوبه هستند.
در واقع ویژگی مشترک تمام گراتنها این است که مایه این غذا بایستی زیر لایهای از نان خرد شده یا پنیر قرار گیرند.
در هر حال، این خوراک خوشمزه یکی دیگر از انواع غذا با سیبزمینی بوده که با سس بشامل کاور شده و ترکیبی از سبزیجات مانند پیازچه و جعفری آن را خوشعطر میکنند.
علاوهبرآن، قارچ اسلایسشده و پنیر پیتزا بعد از سیبزمینی ورقهورقه شده، جز اصلی این غذا به شمار میآیند. گراتن سیبزمینی به سبب لایهلایه بودن مواد و پوشش با سس و پنیر پیتزا، غذایی لذیذ و مناسب دورهمیها است.
۱۶- سوفله سیبزمینی و گوشت
در نگاه اول، سوفله و گراتن بسیار به هم شبیه هستند اما قطعا تفاوتهایی دارند که اسم مجزایی نیز حاصل شده است. در بارزترین مورد میتوان به بافت یکدست سوفله اشاره نمود.
برخلاف اینکه در این غذا هم از سیبزمینی پخته و ورقهورقه شده بهره برده شده، از گوشت، تخممرغ، فلفلدلمهای، گوجهفرنگی و گردو نیز به همراه پنیر پیتزا استفاده شده است.
سوفله سیبزمینی را نیز میتوان برای پذیرایی در میهمانیهای خانوادگی انتخاب کرده و از ظاهر مجلسی آن سود برد.
۱۷- سیبزمینی شکمپر
هر نوع ماده غذایی وقتی شکمپر باشد، بدان معناست که از مواد متنوع و خوشمزهای در تهیه آن بهره برده شده است. از مرغ و ماهی شکمپر بگیرید تا بادمجان و سیبزمینی شکمپر!
در تهیه سیبزمینی شکمپر نیز مانند کمپیر، بایستی سیبزمینی با سایز درشت را انتخاب کرده و سپس در فر بپزید.
وقتی بافت داخلی آن نرم شد، قسمتی از آن را خارج کرده و درونش را با موادی چون گوشت، سوسیس، کالباس، مرغ و همچنین سبزیجاتی چون هویج، پیاز، فلفلدلمهای، قارچ یا گوجهفرنگی پر کنید.
در نهایت، برای حفظ قوام از پنیر موزارلا یا پنیر پیتزا بهره برده شده تا در فر بهخوبی روی مواد ذوب شود.
۱۸- سیبزمینی سوخاری
در تهیه این غذای محبوب و پرطرفدار، هم میتوان از سیبزمینی شیرین استفاده نمود و هم سیبزمینی معمولی. فقط بایستی پوست آنها را بهخوبی شسته تا برای خوردن مناسب شوند.
همچنین خلالهای سیبزمینی باید بهاندازه یک انگشت دست، بزرگ برش خورده تا بهتر سوخاری شوند. در ادامه شما میتوانید برای سوخاری کردن خلالهای سیبزمینی از ترکیب تخممرغ، تکههای نان، آرد یا حتی پودر کرانچی بهره ببرید.
۱۹- پودینگ سیبزمینی
پودینگ سیبزمینی دارای ترکیبی خامهای و پرچرب بوده که بچهها از خوردن آن ابدا امتناع نکرده و بسیار مناسب دورهمیها نیز است. در این غذا ترکیب کردن مواد با هم اهمیت زیادی دارد بهطوریکه غذاساز یا گوشتکوب برقی بسیار کمککننده خواهند بود.
در این غذا از تخممرغ، شیر و کره برای ترکیب با سیبزمینی شیرین یا معمولی استفاده شده و مواد داخلی آن شامل قارچ دکمهای، پیاز، آرد، خامه و پنیر گودا است.
۲۰- رولت سیبزمینی
رولت سیبزمینی همانطور که از نامش پیداست بهعنوان یک غذای خوشمزه و خوشمنظر جاافتاده که در رستورانهای مشهور، آن را در کنار خوراکهای دیگر یا جداگانه سرو میکنند.
صرفنظر از مایهای که درون رولت سیبزمینی قرار دارد و میتواند ترکیبی از گوشت و سبزیجاتی چون قارچ و فلفلدلمهای باشد، تهیه رول خمیر سیبزمینی، چیزی است که اندکی بهدقت نیاز دارد.
برای تهیه این خمیر نیز از سیبزمینی، تخممرغ، پنیر پیتزا و گاهی سبزیهای معطری چون جعفری بهره برده میشود.
۲۱- مافین سیبزمینی
اصولا کلمه مافین، ذهن ما را به سمت کیک و شیرینی میبرد. البته مافین سیبزمینی از نظر ظاهر و شیوه نهایی پخت با مافین شیرین شباهت دارد.
به این صورت که مواد مافین سیبزمینی که شامل سیبزمینی بهعنوان اصلیترین ماده و سبزیجاتی چون قارچ، پیاز، هویج، فلفل و بعضا گوشت یا مرغ است، با ادویههای مختلف ترکیب شده و در قالب مافین یا کاپ کیک قرار میگیرند تا در نهایت، برای پخت به درون فر برده شوند.
۲۲- سیبزمینی تورنادو
احتمالا تصویر مارپیچی و لذتبخش سیبزمینی تورنادویی را روی سیخ چوبی با تزیینی از انواع ادویههای تند و رنگارنگ بارها دیدهاید.
هرچند که در خانه هم میتوان با کمی حوصله و ظرافت و البته چاقویی تیز، سیبزمینی را بهصورت تورنادویی روی سیخ چوبی فرم داد، استفاده از ابزارهای مخصوص این کار، حاصل نهایی را به طرز شگفتانگیزی جذابتر میکند.
از حق نگذریم این سیبزمینیها هم سادهشان و هم مدل اسپایسیشان با انواع سس کچاپ و مایونز مزه خوبی دارند.
۲۳- سیبزمینی هاسلبک
اگر نام سیبزمینی هاسلبک برایتان ناآشنا است، قطعا با دیدن عکس آن، متوجه شهرت و محبوبیت این غذا میشوید.
با اینکه ممکن است در نگاه اول، ظرافت برشهای روی سیبزمینی توجه شما را جلب کند، اما در واقع اصل ماجرا مواد تزیین سیبزمینی هاسلبک است.
به عبارتی از ترکیب بهخصوصی متشکل از روغن زیتون، رزماری، خامه ترش، شربت میپل و پودر فلفل قرمز و سیاه برای برسکشی روی سیبزمینی هاسلبک استفاده میشود.
۲۴- سیبزمینی تنوری با پنیر
معمولا این غذا را در رستورانها و فستفودها، بوفه دانشگاهها، هتلها و استخرها بهعنوان یک پیشغذا یا میان وعده سرو میکنند.
البته کلمه میان وعده شما را بهاشتباه نیندازد زیرا این غذا بسیار سیر کننده است. به عبارتی در تهیه آن از سیبزمینی طعمدار شده، سس مایونز فراوان و پنیر پیتزا بهره برده میشود.
هرچند دیده شده در بعضی مواقع برای تنوع از فلفلدلمهای، قارچ یا کالباس نیز استفاده شده است. در نهایت، تمام این مواد را درون فویل پیچیده و میپزند.
۲۵- اشترودل سیبزمینی و سبزیجات
اشترودل نیز مانند پیراشکی و راویولی از غذاهای محبوبی بوده که برای قرار دادن در کیف و میل کردن بهعنوان یک میان وعده سالم در محل کار یا دانشگاه بسیار مناسب است.
صرفنظر از شکل جذاب و برشدار اشترودلها که قسمتی از محتویات درونی خود را به نمایش میگذارند، ترکیب سیبزمینی، قارچ و سایر سبزیجات درون اشترودل، آن را به یک غذای مقوی و انرژیزا تبدیل کرده است.
سیبزمینی، فقط همین چیزی نیست که میبینی!
خوشبختانه سیبزمینی جز در دسترسترین مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه طیف وسیعی از غذاهاست.
در واقع سیبزمینی، جدای از خواص تغذیهای بالایی که دارد، پتانسیل ترکیبشدن با بسیاری از مواد اولیه را داشته و همین امر منجر به طبخ غذاهای جورواجور و رنگارنگ شده است.
بههرحال با اینکه سیبزمینی همهجا پیدا میشود، اما بالاخره برای خریدن آن بایستی لباس پوشیده و بهزحمت بیفتید. بدین منظور ما سرویس سوپرمارکت اسنپ را برای راحتی شما پیشنهاد میکنیم.
از طرف دیگر، بسیاری از غذاهایی که نام بردیم برای طبخ بهتر به یکسری ابزارها و ادویههای بخصوص نیاز دارند که شاید بهتر باشد انواع غذا با سیبزمینی را با سرویس غذای اسنپ سفارش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید