دنیای سسها و چاشنیها، دنیای رنگارنگ و وسوسهانگیزی است. چرا که با ترکیب شگفتانگیز خودشان، عطر و مزه غذاهای مختلف را ازاینرو به آن رو میکنند. دراینبین، سس انار نهتنها یکی از پرکاربردترین و محبوبترین سسها در ایران، بلکه در جهان است که با قدری تغییر در رسپی، به انواع متنوع تهیه میشود.
این سس قادر است طیفی از مزهها از ترشی تا شیرینی و ملسی را دربرگرفته و انواع غذاها و پیشغذاها را خوشرنگ و لعاب کند. علاوهبرآن در برخی نقاط جهان رایج است که از سس انار برای مرینیت مرغ و گوشت نیز استفاده شود. بدین ترتیب، اکنون وقت آن است تا شما را با طرز تهیه سس انار با آب انار یا رب انار آشنا کنیم.
مواد لازم برای درستکردن سس انار و زنجبیل
برای تهیه سس انار با روشی که کمی جلوتر به آن خواهیم پرداخت، به مواد ساده و در دسترسی نیاز خواهید داشت. از طرفی، اگر در فصلی هستید که انار تازه در میوهفروشیها موجود است، حتما آن را بهصورت تازه تهیه کنید. در غیر این صورت پیشنهاد میکنیم روشهای تهیه سس انار با رب انار را پیش بگیرید. همچنین اگر لیموترش تازه در دسترس شما نبود میتوانید مقدار سرکه سیب را افزایش داده و جایگزین آن کنید. درهرصورت در بخش زیر، مواد لازم برای تهیه سس انار و زنجبیل برای یک شیشه متوسط آورده شده است.
مواد لازم | مقدار موردنیاز |
آب انار | ۵ فنجان |
شکر قهوهای | یک فنجان |
لیموترش تازه | ۲ عدد |
سرکه سیب | یکچهارم فنجان |
پودر زنجبیل | یک قاشق غذاخوری |
فلفل سیاه | نصف قاشق چایخوری |
دانه انار (اختیاری) | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک | به میزان لازم |
طرز تهیه سس انار با زنجبیل بهصورت مرحلهبهمرحله
دستورالعمل آسانی که برای درستکردن سس انار در بخش زیر آوردهایم، ظرف مدت کمتر از یک ساعت یک شیشه سس انار ملس و خوشمزه را به شما میدهد؛ بنابراین فقط کافی است ۵ دقیقه زمان صرف کنید تا با یکی از لذیذترین چاشنیهای دنیا آشنا شده و بتوانید از آن در غذاهای مختلف استفاده کنید. ازاینرو لطفا به خواندن ادامه دهید:
- مرحلهی اول: در ابتدای کار قابلمهای مناسب را روی حرارت بالا قرار داده و آب انار را درون آن بریزید. در ادامه، وقتی روی سطح آب انار بخار مشاهده کردید، شکر را به قابلمه اضافه کرده و قدری مواد را هم بزنید. در واقع یادتان باشد، از زمانی که شکر را به ظرف اضافه کردید، برای جلوگیری از ته گرفتگی آن، بایستی به طور متناوب مواد را هم بزنید.
- مرحلهی دوم: پس از دو دقیقه، پودر زنجبیل را به همراه سرکه سیب به قابلمه اضافه کرده و حرارت را روی متوسط تنظیم کنید. در ادامه بایستی لیموترش را از وسط برش بزنید. سپس با یکدست آن را بالای قابلمه فشار داده و با دست دیگر که در مسیر فرود آب آن قرار دارد، از افتادن هستههای لیمو به درون قابله جلوگیری کنید.
- مرحلهی سوم: در این مرحله از طرز تهیه سس انار، فلفل سیاه را نیز به سایر محتویات قابلمه اضافه کرده و مواد را با هم ترکیب کنید. بهاحتمال بسیار، در این زمان محتویات قابلمه شروع به حباب زدن میکنند، بنابراین اکنون باید حرارت شعله را کم کرده تا فقط بهآرامی در مرکز قابلمه حباب مشاهده شود.
- مرحلهی چهارم: حال بایستی زمانی حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا مواد درون قابلمه، بدون درب آن با همجوش بخورند. همچنین هرازگاهی مواد را هم بزنید تا شکر به ته قابلمه نچسبد. پس از این مدت، رنگ سس به تیرگی و آن چیزی که باید بشود، شبیه میشود.
- مرحلهی پنجم: برای اطمینان از میزان غلظت مناسب سس، میتوانید یک قاشق چوبی را در آن فرو ببرید. بهاینترتیب که اگر با برداشتن قاشق، کاملا سطح آن کاور شده باشد، سس آماده است.
- مرحلهی ششم: پس از این مدت، در صورت تمایل دانههای انار را درون سس ریخته و قدری آنها را با هم مخلوط کنید. بعد از یک دقیقه، قابلمه را از روی حرارت برداشته و بگذارید، سس خودبهخود از حرارت بیفتد.
- مرحلهی هفتم: وقتی از دمای سس کاسته شد، آن را درون ظرفی شیشهای و دربدار که کاملا تمیز و عاری از هرگونه چربی است بریزید. در ادامه درب آن را بسته و در تمام مدت از آن در یخچال نگهداری کنید. یادتان باشد هر بار برای برداشتن سس نیز از قاشقی کاملا خشک و تمیز استفاده کرده و درب شیشه را خوب فیکس کنید.
دیگر روشهای درستکردن سس انار برای غذاهای مختلف
در بخش زیر چند نوع رسپی محبوب دیگر برای آمادهسازی سس انار را خواهید دید که برای طعم دادن به غذاهای مختلف تهیه میشوند. لازم به ذکر است که برخی از این سسها با رب انار و برخی دیگر با آب انار تازه تهیه میشوند.
تهیه سس انار با پودر خردل
پیش از پرداختن به خلاصهای از دستور تهیه این سس، باید بدانید که معمولا این سس انار بهعنوان چاشنی برای انواع سبزیجات و سالادهای گوناگون استفاده میشود. ازاینرو پیشنهاد میکنیم آن را با سالاد اسفناج و کلم صرف کنید. یکی از مهمترین مزیتهای تهیه این سس این است که به حرارت نیاز نداشته و در عوض وجود یک میکسر یا بلندر بسیار کمککننده خواهد بود. بهاینترتیب که رب انار، سرکه، پودر خردل یا سس آن را در میکسر ریخته و در ادامه تخم گشنیز و شنبلیله را به همراه روغن زیتون و عسل در آن بریزید تا در نهایت، ترکیب یکدست سس به دست آید.
تهیه سس انار با گردو و زعفران
معمولا هرجا اسم گردو به میان میآید همه به یاد غذاهای شمال کشور میافتیم که برای تهیه انواع غذا و پیشغذا از گردو استفاده میکنند. جالب اینجاست که این سس هم مربوط به نواحی شمال کشور است که برای مزهدار کردن مرغ معمولا به کار گرفته میشود. برای تهیه آن بایستی گردو را به همراه سیر درون بلندر انداخته و مواد حاصل را در تابه با مقداری روغن زیتون قدری تفت دهید. در ادامه، فقط ۱۰ دقیقه کافی است تا مواد موردنظر با رب انار، زعفران دمکرده و ادویههای مخصوص شمالی ترکیب شده و دست آخر، به غلظت بیفتد.
تهیه سس انار با رب گوجهفرنگی
در یکی از شیوههای محبوب تهیه سس انار که میتوان آن را پس از تهیه با انواع مرغ بریان و گوشت گریلشده میل نمود، ابدا از حرارت استفاده نمیشود. بهاینترتیب که از آب تمبر هندی تصفیهشده به همراه رب انار و رب گوجهفرنگی استفاده میشود. شما میبایست این مواد را با میزان کافی شکر ترکیب کرده و برای طعم دهی بیشتر از ادویههای گوناگون و آبلیمو استفاده کنید. در نهایت برای دستیابی به عطر مطلوب و بافت مخملی که برای سسها میپسندیم، از مقداری روغن زیتون استفاده میشود.
تهیه سس انار با نشاسته
دستور آمادهسازی این سس بسیار رایج بوده و در برخی موارد فقط از اضافه و کمکردن ادویههای گوناگون به آن، سس اناری متفاوتتر تهیه میکنند؛ بنابراین طریقه آمادهسازی این سس را برای شما شرح میدهیم و انتخاب ادویههای دیگر را به سلیقه شخصی خودتان میسپاریم. این سس که کاربرد گستردهای برای سرو شدن با انواع سالاد، غذاهای مرغی و استیک دارد، به اندکی حرارت نیازمند است.
بدین ترتیب که از نشاسته برای قوام دادن به بافت سس استفاده میشود، بهگونهای که در ابتدای کار آن را با آب انار سرد ترکیب کرده و سپس روی حرارت ملایم، شکر یا عسل را به همراه آبلیمو به آن اضافه میکنند. در نهایت پس از رسیدن به غلظت مناسب، سس را از روی حرارت برمیدارند.
احتمالا در رستورانها یا ویدیوهای آموزشی غذاهای بینالمللی بارها دیدهاید که انواع ماهی بخصوص سالمون در کنار یک سس خوشرنگ و مخملی سرو میشود. البته این سس، تنها ویژه ماهی سالمون نبوده و میتواند بهعنوان چاشنی یا گارنیش انواع دیگر ماهیها نیز به کار برده شود. برای تهیه این سس، به سیر رندهشده نیاز است که باید آن را با روغن زیتون تفت دهید. در ادامه برای تکمیل فرایند تهیه سس از محلول آب انار و نشاسته استفاده شده که مجموعه این مواد با مقداری سرکه و سس سویا ترکیب شده و دست آخر، قوام و طعم کمنظیر این سس به دست میآید.
نکاتی که هنگام درستکردن سس انار باید بدانید
بهمنظور آنکه انواع سس اناری که قصد تهیه آنها را دارید، به عطروطعم و همچنین بافت ایدهآل برسند، درنظرگرفتن نکات زیر را پیشنهاد میکنیم:
- درصورتیکه آب انار در دسترس نداشتید میتوانید از مقداری آب سرد و ترکیب آن با رب انار ترش یا ملس، برای تهیه سس انار استفاده کنید.
- ابدا در تهیه سس انار، از آب انارهای کارخانهای با رنگ مصنوعی و مواد نگهدارنده مختلف، استفاده نکنید.
- میتوانید بهجای شکر قهوهای از شکر سفید یا حتی عسل بهعنوان شیرینکننده سس انار استفاده کنید.
- میتوانید بهجای پودر زنجبیل از زنجبیل رندهشده نیز استفاده کنید.
- برای اطمینان از زمان مناسب برای برداشتن ظرف سس از روی حرارت، دقت کنید قبل از اینکه رنگ آن قهوهای شود باید آن را از روی شعله بردارید، وگرنه غلظتش بهقدری زیاد خواهد شد که نمیتوان با آن کاری انجام داد.
- برای نگهداری طولانیمدت از این سس میتوانید آن را درون قالب یخ ریخته و در فریزر بگذارید. سپس آنها را از قالب جدا کرده و به کیسه زیپدار مخصوص فریزر انتقال دهید.
یک دنیا خوشمزگی همراه با سس انار!
همانطور که دیدید سس انار فقط یک سس معمولی و ساده نیست و میتوان از انواع آن بهعنوان چاشنی سالاد، سبزیجات، مرغ، گوشت، ماهی و بسیاری دیگر از مواد استفاده کرد. بدین ترتیب دلیلی وجود ندارد که این سس همهفنحریف را دستکم یکبار امتحان نکنید؛ بنابراین هماکنون دستبهکار شوید و با استفاده از سرویس غذای اسنپ، این سس لذیذ را با ترکیبات متنوع و جذابی که دارد، سفارش دهید.
از طرفی اگر طرز تهیه سس انار برایتان جالب است و علاقهمند به درستکردن سس انار در منزل هستید، پیشنهاد میکنیم تمام مواد اولیه موردنیاز برای تهیه آن را بهسادگی به عهده سوپرمارکت تحویل فوری اسنپ قرار دهید تا در کسری از زمان، همه مواد اولیه را درب منزلتان ارسال کند.
دیدگاهتان را بنویسید