باغ‌موزه نگارستان تهران

باغ نگارستان

باغ‌موزه نگارستان یکی از اماکن دیدنی در شهر تهران است که تأسیس آن به دوره قاجار برمی‌گردد. این محل حوادث زیادی را با چشم خود دیده و امروز به یکی از مکان‌های دیدنی برای بازدید عموم گردشگران تبدیل شده است. این مطلب توضیح کاملی از این مکان دیدنی است.

باغ قاجاری در قلب تهران

نگارستان

Snapp-Domestic-Flight

موزه نگارستان مکانی سرسبز و زیبا برای گذراندن ساعاتی خوش به‌دوراز آلودگی‌ها و شلوغی‌های شهر تهران است. در زمان قاجار بود که به دستور فتحعلی‌شاه احداث این مکان آغاز و در نهایت به مکانی که امروز می‌بینید، تبدیل شد. فتحعلی‌شاه جزء افرادی است که تعداد زیادی از قصر‌ها و باغ‌های موجود در ایران به دستور او احداث شده است.

باغ‌موزه نگارستان را می‌توانیم از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین ساخت‌وسازهایی بدانیم که در زمان قاجار صورت گرفت. این مکان ابتدا به‌عنوان مکانی ییلاقی – حکومتی تأسیس شد. تقریبا ساخت آن از سال ۱۲۲۲ تا ۱۲۲۸ طول کشید و محل آن نیز در خارج از دارالخلافه بود. در اولین سال‌هایی که باغ نگارستان تأسیس شد، وسعتش بسیار بیشتر از آن چیزی بود که امروزه شاهد آن هستیم. تقریبا ۴۳۲۰۰ مترمربع که اکنون تبدیل به ۱۱۴۶۹ مترمربع شده است. باغ نگارستان شاهد قتل میرزا ابوالقاسم قائم‌مقام فراهانی و بسیاری از حوادث سیاسی در قرن ۱۳ بوده است.

باغ نگارستان کجاست؟

موزه نگارستان

این مکان تاریخی را می‌توانید در ضلع شمالی میدان بهارستان ببینید. منطقه‌ای بسیار زیبا و بی‌نظیر که در نزدیک آن مجلس شورای ملی واقع شده است. این باغ وسعت زیادی داشته و از ۵ طرف به خیابان‌های مهم منتهی می‌شود:

  • از سمت شرق به خیابان صفی علی‌شاه
  • از سمت غرب به خیابان دروازه شمیران
  • از جنوب به میدان بهارستان
  • از جنوب غربی به ساختمان سازمان برنامه
  • از شمال به خیابان آتشکده یا علایی

 

چرا نام موزه را نگارستان گذاشته‌اند؟

موزه نگارستان در تهران

باغ‌موزه نگارستان به دلیل وجود تعداد زیادی تابلو‌های نقاشی که بیشتر آن‌ها از ژانر پرتره هستند، به این نام معروف است. نقاشی‌های بسیار زیبا که هنر دست افراد مشهوری مانند میرزا جانی نقاش، میرزا بابا نقاش و عبدا… خان نقاش‌باشی هستند، در این فضا قرار دارد.

بازدید از مکان‌های زیر را در باغ‌موزه نگارستان فراموش نکنید

مکان‌های دیدنی موزه نگارستان

باغ‌موزه نگارستان همانند یک مجموعه است که در آن دیدنی‌های بسیار زیادی وجود دارد. در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

۱- مکتبخانه کمال‌الملک

اولین مکان پیشنهادی برای بازدید در این باغ مربوط به نقاشی‌های کمال‌الملک و شاگردانش است. بیش از ۱۳۰ اثر هنری در این قسمت قرار گرفته است.

۲- دیوارنگاره صف

این دیوار از نظر تکنیک هنری و ابعاد اهمیت زیادی داشته و کلیه فرزندان پسر فتحعلی‌شاه را در یک قاب در کنار هم قرار داده است. تکنیک به‌کاررفته در نقاشی این اثر، رنگ روغن بوده که روی بستری از گچ انجام شده است. ۵۴ قطعه داشته و ابعاد آن تقریبا ۲.۵ در ۲۰ متر است.

۳- تالار اسفرجانی

در این باغ حتما باید سری به تالار اسفرجانی نیز بزنید. این موزه مربوط به آثار نفیس معرق‌کاری است. تقریبا ۱۸ اثر معرق که توسط استاد اسفرجانی به این موزه اهدا شده را می‌توانید در تالاری که به اسم خود او بنا شده ببینید. البته علاوه بر این آثار، خود تالار نیز زیبا و دیدنی است.

۴- تالار ملک‌الشعرای بهار

سومین مکان دیدنی در این مجموعه مربوط به ملک‌الشعرای بهار است که شامل دست‌نوشته، کتاب، اسناد دیجیتال و تصاویری است که از این شاعر برجسته و محبوب کشور جمع‌آوری و در آن قرار گرفته است.

۵- تالار جهانگیر ارجمند

این تالار مخصوص مجسمه‌هایی است که برگرفته از معروف‌ترین افراد سرشناس مربوط به کشورمان است. بسیاری از چهره‌های سیاسی را به‌صورت نمونه‌های کوچک شده در این تالار خواهید دید. نیم‌قرن هنر استاد جهانگیر در بهمن سال ۱۳۹۱ به این مکان اهدا شد. تمام مجسمه‌ها با استفاده از یونولیت، کاغذ، مقوا، چوب و وسایلی ساخته شده که دورریختنی بودند. همچنین تنها ابعاد برای ساخت آن‌ها تیغ ریش‌تراش بوده است.

۶- سردیس فردوسی

یکی دیگر از دیدنی‌های موجود در باغ نگارستان مربوط به سردیس فردوسی است. لورنزی مجسمه‌ساز معروف فرانسوی این سردیس را ساخته است.

۷- محمود روح‌الامینی

در باغ نگارستان یک مجموعه از تصاویر ثبت شده توسط محمود روح‌الامینی نیز وجود دارد که بازدید از آن بسیار جذاب است. در سال ۱۳۹۰ بود که آثار این هنرمند توسط همسرش به باغ نگارستان اهدا شد. تمام تصاویر به رنگ سیاه‌وسفید هستند و موضوعاتی در زمینه کاشت درخت و طبیعت دارند.

۸- تالار منیر فرمانیان

اشکال هندسی، آینه‌کاری، نقاشی‌های روی شیشه و… همگی در این موزه به نمایش درآمده‌اند. در این تالار تقریبا ۵۱ اثر ارزشمند از این هنرمند قرار گرفته است.

۹- اتاق کاشی‌ها

در میان دیدنی‌های نگارستان اتاقی به نام کاشی‌ها نیز دیده می‌شود. مکانی که کاشی‌های مربوط به این بنا که تخریب شده بودند در آن واقع شده و نشان‌دهنده معماری زیبای آن است. بسیاری از این قطعات کاشی مربوط به قرون ۱۳ تا ۱۴ هجری قمری هستند که از سردر‌ها گرفته شده و نقش‌های زیبایی روی آن‌ها قرار دارد.

۱۰- فرش و نقره‌های غلامعلی ملول

نقره‌هایی که توسط غلامعلی ملول به باغ نگارستان اهدا شد، در بخشی از باغ نگارستان و در نمایشگاهی با نام وی قرار گرفته است. تقریبا ۱۲۵ قطعه قلم‌زنی مربوط به اصفهان در این مکان وجود دارد که قدمتشان به دوران قاجار برمی‌گردد.

۱۱- نقاشی‌های فتح‌ا… عباد

چند نمونه از تابلو‌هایی که در باغ نگارستان قرار گرفته، مربوط به کار‌هایی است که توسط فتح‌الله عباد کشیده شده است. تقریبا ۳۰ تابلو نفیس از این هنرمند در باغ نگارستان وجود دارد.

۱۲- حافظیه

در باغ نگارستان بخشی را همانند حافظیه شیراز ایجاد کرده‌اند. این قسمت دارای یک کافه است که یک آلاچیق نیز برای آن در نظر گرفته شده است. در زمان‌های قدیم فتحعلی‌شاه دستور احداث این مکان را در باغ نگارستان داد.

کافه روحی زیبا در میان طبیعت نگارستان

کافه روحی

در میان باغ‌موزه نگارستان که شامل بسیاری از مکان‌های دیدنی و تاریخی است، بخشی برای استراحت در نظر گرفته شده است. در روز‌های گرم تابستان با نشستن در این فضا و نوشیدن یک شربت خنک می‌توانید لذت قرارگرفتن در تاریخ قاجار را چندبرابر کنید. البته در فصل پاییز و زمستان نیز نوشیدن یک فنجان چای، گرمای خوبی را در فضای سرد موجود در باغ به شما هدیه می‌کند. رستوران و کافه روحی از ساعت ۱۲ تا ۱۷ در خدمت گردشگران و بازدیدکنندگان این مکان است.

چگونه به موزه‌ی باغ نگارستان برویم؟

موزه‌ی باغ نگارستان

برای بازدید از باغ نگارستان چندین مسیر پیش روی شماست:

  • اگر قصد رفتن به این مکان با ماشین شخصی را دارید، باید خود را به میدان بهارستان برسانید. پس از آن به سمت انتهای خیابان دانشسرا حرکت کرده و در نهایت به خیابان شریعتمداری به باغ نگارستان برسید.
  • مترو دومین مسیر برای رسیدن به این مکان است. برای استفاده از این وسیله حمل‌ونقل باید از هر جای تهران که قرار دارید، خود را به میدان بهارستان برسانید. پس از آن به‌راحتی می‌توانید به باغ نگارستان بروید.
  • اتوبوس نیز وسیله خوبی برای رسیدن به این مکان است. باید اتوبوس‌هایی که به میدان بهارستان می‌روند، را سوار شده و خود را به مقصد برسانید.
  • اما بهترین راه برای رسیدن به باغ‌موزه نگارستان استفاده از سرویس‌های حمل‌ونقل اینترنتی است. سرویس درخواست خودروی اسنپ یکی از گزینه‌های پیش روی شماست که شما را از هر مکانی به مقصد مورد نظرتان می‌رساند.

چند نکته که قبل از بازدید موزه باغ نگارستان باید بدانید

نکات مهم در بازدید از نگارستان

شما می‌توانید یک روز خوب را با خانواده خود در هر سنی که قرار گرفته‌اند، در این باغ سپری کنید. مکان‌های بسیار زیبایی برای عکاسی در این فضا وجود دارد که می‌توانید خاطرات خود را در آن ثبت کنید. در روز‌های دوشنبه موزه‌های این باغ بسته است، اما می‌توانید از فضای خود باغ و همچنین کافه استفاده کنید.

هزینه ورودی ۱۴۰۱ برای نگارستان ۳۰۰۰ تومان بوده و بازدید از هرکدام موزه‌ها نیازمند خرید بلیط با قیمت ۵۰۰۰ تومان است. البته این قیمت‌ها برای دانشجویان و در سال‌های مختلف متفاوت است.

بهترین زمان بازدید از باغ‌موزه نگارستان کدام است؟

بازدید از نگارستان

ازآنجایی‌که باغ نگارستان فضای بازی دارد، بهترین زمان برای بازدید از آن بهار است. به‌خصوص زمانی که تهران خلوت بوده و همه افراد برای مسافرت به شهر‌های دیگر رفته‌اند. در بهار حوض‌های این موزه پرازآب بوده و برگ‌های درختان سبز و باطراوت هستند. البته نمی‌توانیم از روز‌های پاییزی این باغ نیز چشم‌پوشی کنیم. برگ‌های پاییزی که حیاط این باغ را می‌پوشانند جلوه بسیار زیبایی را برای عکاسی ایجاد خواهند کرد.

ساعت کاری مجموعه باغ‌موزه نگارستان

در حال حاضر ساعت کاری موزه‌ها در این باغ از ساعت ۱۰ صبح الی ۷ شب و برای محوطه باغ نگارستان از ۱۰ صبح الی ۸ شب است. البته، کافه نگارستان تا ساعت ۹ سرویس‌دهی دارد. همچنین رستوران نیز از ساعت ۱۲ تا ۱۷ به مشتریان خود سرویس می‌دهد.

بازدید از مکان‌های اطراف موزه نگارستان را فراموش نکنید

مراکز اطراف نگارستان

باغ نگارستان در میدان بهارستان واقع شده است. در این منطقه تعداد زیادی از اماکن تاریخی پر رفت‌وآمد دیگر نیز وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها دیدن کنید:

  • عمارت مسعودیه: در میدان بهارستان و در خیابانی به نام اکباتان می‌توانید عمارت تاریخی مسعودیه را با سر در زیبایش ببینید. بافت و معماری این مکان شما را به دل تاریخ خواهد برد.
  • خیابان جمهوری: جمهوری که یکی از خیابان‌های معروف تهران است، در میدان بهارستان قرار داشته و بافت قدیمی آن در کنار پاساژ و مغازه‌ها حس و حالی متفاوت را به شما می‌بخشد.
  • سپه‌سالار: این خیابان مخصوص کیف و کفش بوده و می‌توانید تنوع بالایی از این نوع پوشاک را در آن ببینید.
  • لاله‌زار: جزء قدیمی‌ترین خیابان‌های تهران است که تعداد زیادی از مغازه‌های الکترونیکی در آنجا وجود دارد. همچنین می‌توانید فیلم‌های محبوب خود را در سینما‌های قدیمی این خیابان ببینید.

سخن پایانی

باغ‌موزه نگارستان یکی از پربازدیدترین اماکن دیدنی در تهران است. این مجموعه کامل می‌تواند یک روز دلچسب و جذاب را برایتان بسازد. اگر قصد بازدید از این مکان دیدنی را دارید، سرویس درخواست خودروی اسنپ می‌تواند انتخاب خوبی برای شما باشد. همچنین اگر تجربه‌ای از این فضای دل‌انگیز را دارید، حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *